• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #359953  autor: kijek
 16 wrz 2009, 17:11
Od jakiegoś miesiąca jestem posiadaczem 5800. Od niedawna zacząłem się interesować jak to jest z tym GPS-em. Na moim pudełku od 5800 jest właśnie napisane "Nokia Maps i nawigacja w pakiecie", a w pudełku była broszurka pokazująca jak odpalić licencję na nawigację. Zrobiłem mniej więcej tak jak jest to tam pokazane. Mniej więcej dlatego, że broszura ta obrazuje sytuacje w przypadku aplikacji "Nokia Maps 2", a ja po kupnie telefonu zrobiłem update firmware i map i teraz mam aplikację o nazwie "Ovi Maps 3". I telefon poprosił o połączenie z internetem w celu sprawdzenia dostępnych licencji. Dostałem wiadomość, że dostępne są 2 licencję. W menu jednak widzę tylko jedną licencje, która ważna jest tylko przez 7 dni.

Moje pytanie jest następujące: Czy ten napis na pudełku to poprostu jakiś chwyt reklamowy i tak powinno być, że to tylko wersja "trial" nawigacji, czy do telefonu jest przypisana jakaś normalna pełnowartościowa licencja na nawigację.

Dziwi mnie fakt że aplikacja poinformowała mnie o 2 liecencjach.

W razie potrzeby mogę zrobić skan/zdjęcie broszurki, może to rozjaśni sytuację.
Btw. Telefon z Plusa.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2009, 18:09 przez kijek, łącznie zmieniany 1 raz.

#359974  autor: dario321
 16 wrz 2009, 18:55
chodzi o trial.
na Twoim miejscu(jesli bardzo zalezy Ci na nawigacji) napisal bym pisemko do PLUS'a z rezygnacja z umowy.powod-wprowadzony zostales w blad i zakupiony towar nie spelnia warunkow jakie widnieja na pudelku tzn. o nawigacji w pakiecie.masz na to 2lata,pozdro

#360238  autor: vinc
 17 wrz 2009, 19:50
dario321 pisze:na Twoim miejscu(jesli bardzo zalezy Ci na nawigacji) napisal bym pisemko do PLUS'a z rezygnacja z umowy
Jasne, a później trzeba zaskarżyć Nokię za nalepkę na pudełku :lol: Pudełko to nie regulamin... Jeśli nie czytałeś warunków i regulaminu zaakceptowanego przez autora to nie pisz o zrywaniu umowy, ponieważ ktoś jeszcze zapłaci opłatę odstępną dla opa :roll:

kijek skontaktuj się z Plusem w celu wyjaśnienia sytuacji, ponieważ właśnie ten op jest dostawcą sprzętu. Wyjaśnij całą sytuację, a sprawa powinna zostać rozwiązana.

Obrazek

#360326  autor: kijek
 18 wrz 2009, 09:26
vinc pisze:
dario321 pisze:na Twoim miejscu(jesli bardzo zalezy Ci na nawigacji) napisal bym pisemko do PLUS'a z rezygnacja z umowy
Jasne, a później trzeba zaskarżyć Nokię za nalepkę na pudełku :lol: Pudełko to nie regulamin... Jeśli nie czytałeś warunków i regulaminu zaakceptowanego przez autora to nie pisz o zrywaniu umowy, ponieważ ktoś jeszcze zapłaci opłatę odstępną dla opa :roll:

kijek skontaktuj się z Plusem w celu wyjaśnienia sytuacji, ponieważ właśnie ten op jest dostawcą sprzętu. Wyjaśnij całą sytuację, a sprawa powinna zostać rozwiązana.
Yyy... z tym będzie mały problem chyba. Komórka jest tak jak mówiłem z Plusa, ale nie wiąże mnie z nimi żadna umowa (telefon kupiłem na allegro i był on zakupiony w Plusie), aktualnie kożystam z sieci Orange. Także znając życie Plus poprostu mnie spławi, powiedzą, że nie jestem ich klientem itp, chociaż coprawda mam paragon zakupu i karte gwar podbitą przez Plus, nie wiem, jak myślicie, jest sens? Nie zależy mi tak bardzo na tej nawigacji, poprostu fajny bajer i tyle, czasami może się przydać.

#360329  autor: kubako
 18 wrz 2009, 09:35
kijek pisze:Yyy... z tym będzie mały problem chyba. Komórka jest tak jak mówiłem z Plusa, ale nie wiąże mnie z nimi żadna umowa (telefon kupiłem na allegro i był on zakupiony w Plusie), aktualnie kożystam z sieci Orange. Także znając życie Plus poprostu mnie spławi, powiedzą, że nie jestem ich klientem itp, chociaż coprawda mam paragon zakupu i karte gwar podbitą przez Plus, nie wiem, jak myślicie, jest sens? Nie zależy mi tak bardzo na tej nawigacji, poprostu fajny bajer i tyle, czasami może się przydać.
W takim wypadku nie masz o czy z Plusem rozmawiać. Nie od nich kupiłeś telefon i nie oni ułożyli ofertę, z której skorzystałeś.

#360346  autor: dario321
 18 wrz 2009, 11:29
tez tak mysle.
a ten dowod zakupu z plusa i podbita gwarancje to zachowaj.dla nokia care bedzie to podstawa do robienia telefonu w ramach gwarancji-gdy kiedys zaszwankuje itp.

#360537  autor: vinc
 19 wrz 2009, 11:02
kijek jeśli tak wygląda sytuacja to wal prosto do Nokii.

Obrazek

#360569  autor: thonka
 19 wrz 2009, 12:38
dario321 pisze:na Twoim miejscu(jesli bardzo zalezy Ci na nawigacji) napisal bym pisemko do PLUS'a z rezygnacja z umowy.powod-wprowadzony zostales w blad i zakupiony towar nie spelnia warunkow jakie widnieja na pudelku tzn. o nawigacji w pakiecie.masz na to 2lata,pozdro
chyba nie wiesz o czym piszesz... nawet jezeli telefon zostalby zakupiony razem z abonamentem, to po zakupie to twoj problem. z operatorem podpisujesz umowe na uslugi telekomunikacyjne, a nie na telefon. telefon jest dodatkiem i jego zakup nie rozni sie niczym od typowych umowy zakupu/sprzedazy jak w zwyklym sklepie. sprobuj zwrocic cos co dziala w sklepie... szczescia zycze...

idac twoim tokiem rozumowania ludzie, ktorzy kupili u naszych operatorow 2-3 lata temu N73ME mogi isc i je zwracac, bo zestaw nokii zawieral sciereczke, pasek na reke, karte pamieci i inne sluchawki, a u operatorow tego nie bylo...

na pudelku z boku powinien byc napis mniej wiecej tego typu 'this product has nokia maps 7 day voice guided navigation for your region included'. w zaleznosci jaki jest tam wypisany czas, tyle powinienes miec tej nawigacji.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#360594  autor: dario321
 19 wrz 2009, 15:14
napisal o ,,nokia maps w pakiecie,, ze takie ma info na pudelku.o zadnych druczkach drobnym makiem nie wspomnial.o tym,ze nie ma umowy z Plusem tez nie.

napisalem co bym konkretnie zrobil majac informacje,ktore podal.

o telefonie z nawigacja gratis prosze czytac tutaj; http://technologie.gazeta.pl/technologi ... gacja.html
pozd

#360598  autor: thonka
 19 wrz 2009, 15:27
o tym ze jest taka opcja przy 5800 to wiem nie musisz mi tego pokazywac. z czym jak z czym, ale z telefonami do tylu nie jestem.

problem w tym ,ze jezeli telefon jest z plusa, to bardzo watpie czy sprzedaja u nich 5800 w edycji nawigacyjnej... cojawyzej z trialem na 7/30 dni albo 3 miesiace.
nawet nokia poland nie ma w ofercie 5800 navigation edition. co wiecej, na zadnej liczacej sie stronie europejskich oddzialow nokii nie ma tego modelu jeszcze w sprzedazy...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#360602  autor: dario321
 19 wrz 2009, 15:58
thonka pisze:na zadnej liczacej sie stronie europejskich oddzialow nokii nie ma tego modelu jeszcze w sprzedazy...
wniosek; nalezy sie wstrzymac z zakupem telefonu,do ktorgo bedzie dostepna nawigacja dozywotnia :wink:

obecnie wszystkie dolaczane standardowo pakiety to triale ;-) (w n82 tez mialem 3m-ce za ffree)