• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem

#316967  autor: Btk_Tomas
 11 lut 2009, 20:29
Qulis pisze:A jaki inny program do nawigacji polecasz?
Z TomTom-em na pewno takiego problemu nie będzie.

#316971  autor: Ramirez
 11 lut 2009, 20:45
Btk_Tomas pisze:
Qulis pisze:A jaki inny program do nawigacji polecasz?
Z TomTom-em na pewno takiego problemu nie będzie.
Tylko tom tom na symbiana ma podobno 60% pokrycie Polski :evil: Czyli nie za bardzo. Garmin do wersji 5.0 plus najnowsze mapy.

#317215  autor: Farshu
 13 lut 2009, 12:47
Witam ponownie,

Po czasie wkurzenia na mojego i550W, nadszedł czas próby:P
Po rozładowaniu, telefon został załadowany do ładowania na całą noc (jak wskazał kowcio). Później go odpiąłem i śledziłem do czego wykorzystywałem telefon no i ile wytrzyma dokładnie (btw. Garmina nie mam zainstalowanego, zresztą żadnej navi).

Próba 1:

Telefon był wykorzystywany do:
- Rozmów ok. 20 minut
- Smsów - odebranych i wysłanych ok. 30
- Kilka zabaw w menu do zmian pewnych ustawień
- 10 zdjęć bez flasha z AF
- 2 zdjęcia z flashem z AF
- 3 godziny włączonego bluetooth

WYTRZYMAŁ: ok. 3 pełne doby - bez kilku godzin.

Próba 2:

Telefon był katowany:
- 3 odcinki Lostów w jakości mp4 400kbit/sek na pełnej głośności na słuchawkach
- próby połączenia się przez wifi - ok. 10 minut
- 10 smsów
- 2 minuty rozmowy

WYTRZYMAŁ: 16 godzin

Co sądzicie o wyniku?

... Only God Can Judge Me ...
"Study high. Take the test high. Get high scores" ;-)

#317287  autor: MADMAX
 13 lut 2009, 21:23
Farshu pisze:Co sądzicie o wyniku?
Ad.1 moim zdaniem bardzo dobrze.
Ad.2 nienajgorzej.

Wynik ww. testu odnoszę do prądożerności mojej N82 ;-)

Pozdrawiam

#317296  autor: Qulis
 13 lut 2009, 22:43
W porównaniu z moim 'testem' to jesteś w niebie. Mi 16h wytrzymał ale nie ruszany...
Jedyna różnica to ta z tą kartą pamięci. Po wyciągnięciu karty już 4 dzień bez kabla działa. Czytałem gdzieś opinie, że pojemność karty również ma znaczenie. Im większa tym krócej podziała. Aktualnie poprzerzucałem wszystko co było używane przez telefon na bieżąco (dzwonki, tematy, tapety) na pamięć telefonu mając nadzieje, że to nieco ograniczy zużycie energii. Co z tego wyjdzie się okaże...

A co do wersji garmina to w moim pisze, że jest to 5.00.20s60.9 wiec jest to zalecana przez Ramireza ;>

#317326  autor: Farshu
 14 lut 2009, 05:39
Qulis pisze:W porównaniu z moim 'testem' to jesteś w niebie. Mi 16h wytrzymał ale nie ruszany...
Jedyna różnica to ta z tą kartą pamięci. Po wyciągnięciu karty już 4 dzień bez kabla działa. Czytałem gdzieś opinie, że pojemność karty również ma znaczenie. Im większa tym krócej podziała. Aktualnie poprzerzucałem wszystko co było używane przez telefon na bieżąco (dzwonki, tematy, tapety) na pamięć telefonu mając nadzieje, że to nieco ograniczy zużycie energii. Co z tego wyjdzie się okaże...

A co do wersji garmina to w moim pisze, że jest to 5.00.20s60.9 wiec jest to zalecana przez Ramireza ;>
By uzupełnić dane, używam z i550W karty pamięci: Kingston SDC 2GB Micro SD Secure DigitalCard

Qulis, wyłączyłeś UMTS? tzn. podwójną sieć - tak jest chyba w opcjach (ustaw jedynie na GSM)? Zmniejsz jasność/kontrast, ja zawsze mam obniżony i normalnie korzystam z telefonu włącznie z oglądaniem filmów (nie odczuwam dyskomfortu), wyłącz wyszukiwanie wifi oraz bluetooth a także dźwięki klawiatury, zmniejsz głośność rozmów trochę i wtedy zobacz ile Ci wytrzyma.

... Only God Can Judge Me ...
"Study high. Take the test high. Get high scores" ;-)

#317415  autor: Ramirez
 14 lut 2009, 17:03
Qulis pisze:

Trochę źle napisałem, taki skrót myślowy :mrgreen: Chodziło mi że wersje skopane są od 5.00.10 i nowsze. Czyli już wiesz dlaczego tak bateria pada. Ostatnia dobrze działająca to 5.00.00 czy jakoś tak:D Bardzo dużo ludzi się skarży na forach na te nowa wersję Garmina, że baterie padają.
Usuń tego Garmina :wink: A co do wielkości karty pamięci to nie zauważyłem różnicy. Czy miałam 2 GB czy teraz 8 GB to mój telefon trzyma tak samo, tylko ja mam Nokie e51 a w samsungu to nie wiem czy jest jakaś zależność.

#318035  autor: Qulis
 17 lut 2009, 19:48
Ok. Garmin wyleciał.
Miałem wyciągnięta kartę pamięci, po włożeniu od razu spadły 2 kreski, odinstalowałem garmina i kreski wróciły. Jak widać rozwiązanie natychmiastowe:) ale poczekam zobaczę i napisze co dokładnie z tego wyszło.

Edit. 24.02.09
Temat chyba już do zamknięcia. Można go zostawić na wypadek gdyby wymienione tu sposoby komuś jednak nie pomogły.
Ze swojej strony dodam, że po usunięciu Garmina bateria trzyma się świetnie. Najlepszy dowód na to, to chyba to, że nie pamiętam kiedy ostatnio ładowałem komórkę:)
Wielki dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc!