• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #293206  autor: szyman12
 18 paź 2008, 01:02
Witam

Może niektórzy pamiętają tą sprawę z Liderkomem. Chociaż mieli oni naprawić tylko guzik, to skasowali oprogramowanie i wgrali nowe. I tu jest kłopot. Otóż przed oddaniem tego telefonu do naprawy byłem bardzo mile zaskoczony, bo w całym Grodzisku miałem pełny zasięg 3G Ery (nawet w piwnicy :D ). Po powrocie, gdy w moim pokoju miałem ful zasięg 3G, teraz mam połowę, w piwnicy miałem full zasięg 3G, teraz mam tylko 2 kreski na GSM. Wydaje mi się, że Era nagle nie spartoliła przez 2 tyg. zasięgu

Druga rzecz jest taka, że na pulpicie Nokii znajdują się ikonki, takie jak wiadomość SMS itp. a pod spodem np. skanowanie WLAN, wpisy do kalendarza itp. Są tam także konfiguratory np. : "Konfiguruj pocztę głosową", "Konfiguruj e-mail" itp., które można schować. Niestety u mnie niemożna, bo chociaż naciskam, aby ukrył je, to one po ponownym uruchomieniu nadal są. Wcześniej niemiałem takich problemów.

I teraz pytanie. Czy winne temu wszystkiemu jest oprogramowanie, czy może jednak Era coś namieszała, a telefon dobrze postępuje??

#293233  autor: ywis
 18 paź 2008, 11:50
Wyłącz tryb gotowości i ikonek na pulpicie już nie będzie, prosta sprawa.
A kwestia zasięgu na pewno nie zależy od zmiany oprogramowania na nowsze.

#293235  autor: vinc
 18 paź 2008, 12:06
szyman12 pisze:Druga rzecz jest taka, że na pulpicie Nokii znajdują się ikonki, takie jak wiadomość SMS itp. a pod spodem np. skanowanie WLAN, wpisy do kalendarza itp. Są tam także konfiguratory np. : "Konfiguruj pocztę głosową", "Konfiguruj e-mail" itp., które można schować. Niestety u mnie niemożna, bo chociaż naciskam, aby ukrył je, to one po ponownym uruchomieniu nadal są. Wcześniej niemiałem takich problemów.
zrób tak: USTAWIENIA>OGÓLNE>PERSONALIZACJA>TRYB GOTOWOŚCI>PLUG-IN TRYBU GOTOWOŚCI - odznacz to co ma się nie wyświetlacz na pulpicie.
ywis pisze:A kwestia zasięgu na pewno nie zależy od zmiany oprogramowania na nowsze.
też tak uważam :wink:

Obrazek

#297987  autor: szyman12
 16 lis 2008, 15:53
Witam ponownie :)

Postanowiłem odkopać temat, bo nie ma po co zakładać drugiego wątku. Więc tak

1.Mam dziwne kłopoty z zasięgiem (oprócz tych co wyżej). A mianowicie, np. jestem na podwórku tam gdzie jest zasięg 3G Ery. Aż tu nagle ni stąd, ni z owont wogóle niema zasięgu i niechce się zalogować do Ery(i niemogę odbierać połączeń), dopiero muszę przełączyć na tryb ręczny, później znajdź sieć i dopiero na Erę i zasięg znowu powraca (jest full).

2. Dodatkowo jak próbuję z telefonu zrobić modem to jest problem, bo łączy się wszystko jest OK, cały czas korzystam aż tu nagle tak jakby telefon rozłączył się z siecią. Ale na ekranie widać połączenie (dwie strzałki wyraźne albo czasami migające). Pewnie zaraz powiecie, że to wina operatora, ale aż trzech (Era, Play, 36i6)?

3. (Najgorsze). Telefon bardzo często się wiesza (raz dziennie to minimum). Zamykam prawidłowo aplikację (nie ma tego niebieskiego kółeczka). Przed zmianą oprogramowania tylko raz się zawiesił.

I co teraz na to? Czy to wina telefonu czy oprogramowania?

#297988  autor: vinc
 16 lis 2008, 15:59
szyman12 pisze: Czy to wina telefonu czy oprogramowania?
Według mnie wina oprogramowania i najlepiej ponownie wgrać soft. Jeśli problem będzie się powtarzał to wtedy wina leży po stronie hardware'owej telefonu i trzeba oddać do naprawy w ramach gwarancji.

Obrazek

#298081  autor: szyman12
 17 lis 2008, 00:04
vinc pisze:
szyman12 pisze: Czy to wina telefonu czy oprogramowania?
Według mnie wina oprogramowania i najlepiej ponownie wgrać soft.

Aha. A jeszcze taka sprawa czy jak ponownie wgram soft (ja) to mogą mi jakby co nieprzyjąć telefonu na gwarancję?

Pytam tak dla pewności, żeby potem niegadali mi, że ja wgrałem sam softa i to moja wina, że telefon niedziała/ coś się w nim popsuło.

#298083  autor: Prometo
 17 lis 2008, 07:37
szyman12 pisze:Aha. A jeszcze taka sprawa czy jak ponownie wgram soft (ja) to mogą mi jakby co nieprzyjąć telefonu na gwarancję?
Oprogramowanie jest ogólnodostępne do wgrania ze strony Nokia więc nie mogą nie przyjąć telefonu gdybyś oddał go do serwisu.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl