• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #244214  autor: waeren
 06 sty 2008, 12:25
Mam problem, ponieważ w czasie korzystania z netu, jako modem właśnie nokia 6120, nie można się do mnie dodzwonić. Wcześniej korzystałem w ten sam sposób z netu ale przez w810i, nie było żadnych problemów, w czasie gdy ktoś dzwonił przerywało połączenie pakietowego przesyłania danych, rozmawiałem i po zakończeniu rozmowy wracało do netu, konkretnie iPlusa. Teraz jak ktoś dzwoni to słyszy tak jakbym był poza zasięgiem, nieważne też czy łącze 6120 po kablu czy BT, te same objawy. Zauważyłem też, że jak ja zadzwonie do kogoś w czasie połączenia inernetowego to przerwie transfer danych ale potem już nie chce się połączyć. Ponieważ wcześniej nie miałem problemów z tym za pośrednictwem SE napewno nie jest to wina ustawień operatora.

#244217  autor: elrond
 06 sty 2008, 12:45
Waeren, weź pod uwagę klasę gprs/edge. Poczytaj o tym na wikipedii pod hasłem edge. Potem sprawdź jaki masz u siebie w telefonie, czytając specyfikacje. Może to wina gorszej klasy. Wtedy jednoczesne połączenia voice i data mogą byc niemożliwe.

#244257  autor: Kaczy
 06 sty 2008, 16:33
Tylko ta Nokia to nie jakiś low-end i na pewno ma klasę B albo i nawet C. Dziwne zjawisko.

...::: Made for loneliness :::...

#244262  autor: elrond
 06 sty 2008, 16:53
W sumie to ja tez ostatnio miałem dziwna sytuację, bo mój telefon zachowywał sie jak modem przy stacjonarnym- sygnał zajętości i nikt dodzwonić sie nie mógł. Z tego co wiem to transmisja powinna byc zatrzymana, a po zakończonej rozmowie wznowiona. Te lepsze telefony oferują jednocześnie voice i data, ale tylko niektóre. Z tego co wiem, to żaden z nowych modeli połączenia nie powinien zrywać.

#244280  autor: JayCee
 06 sty 2008, 18:37
Masz w tej Nokii tryb sieci ustawiony na "tylko gsm"? Kiedyś miałem korzystając z 2G podobny problem, co prawda na innym tel., ale spróbować można.