• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #234536  autor: Kazimierz55
 20 lis 2007, 13:39
witam,
Planuje zakupić Nokię E61 na Allegro, nie chce raczej korzystac z niego jako telefon (rozmowy, SMSy), nie potrzebuje również aparatu, odtwarzacza, radia, wideo itp.
Potrzebuje urządzenia w charakterze bardziej palmtopa niż telefonu.

To są moje pytania:
1. Jak z baterią (słyszałem, ze dobrze)?
2. Czy da się przez wbudowany Office tworzyc, odczytywac, edytować pliki?
Czy mają większość funkcji Office'a na kompie, czy są okrojone?
3. Ile kosztuje zdjecie Simlocka?
4. Jak działa Wi-fi (przegladanie neta)?
5. Czy mozna z tego telegonu dzwonic przez Skype'a (lub przez coś innego) na komputery i na komórki przez Skype Out, korzystajac z Wifi lub 3G?
6. Czy wygodnie sie pisze e-maile, serfuje po necie?
7. Czy moze dzialac bez wlozonej karty SIM?
8. Czy ten joystick dobrze działa?

Ogólnie chodzi o to, aby mi zastępował laptopa, bo nie zawsze sa warunki, aby wziasc go ze sobą i sie z nim rozlozyc, a poza tym laptop ma kiepska baterie. czy nokia sie sprawdzi?

i jeszcze jedno
E61 i E61i różnią sie tylko aparatem, kilkoma klawiszami i troche obudowa, czy cos jeszcze.
Rozwazam jeszcze wlasnie e61i tylko wydaje mi sie ze nie warto doplacac tyle za aparat (nie potrzebuje) i lekko zmieniony troche ladniejszy design.
Co radzicie?

#234553  autor: dechomenon
 20 lis 2007, 14:53
1. bateria przy takim wyswietlaczu QVGA no cudów nie będzie od 3-4dni tak obstawiam, a jeszcze jak bedziesz używał wifi i neta to juz na pewno dłużej nie wytrzyma(niestety)

2. standardowo da się odtworzyć pliki z office, ale o dość małej pojemności bo np. taki pdf z 40MB to pewni by nie ruszył, a co do edytcji w standardowym officie to jest jedynie przegląanie plików jednak można sobie bez problemu zainstalować office z edycją chyba 4 nie pamiętam dokładnie

3. niestety blokada bb5 ok 200zł chociaż można też pokusić się samemu o sciągnięcie na necie już było sporo o tym opisane, nawet gdzieś w newsach telepolis...i na forum

4. niestety tutaj nie odpowiem, bo nie miałem okazji..ale na tym ekranie mniemam, że będzie bdb

5. tak to jest usługa voip odpowiednia konfiguracja fona i aplikacje trzeba wgrać aby dzwonić w ten sposób jak opisałeś

6. ten telefon jest do tego stworzony

7. może działać jest to tzw. tryb offline..wszystkie funkcje działają oprócz połaczeń głosowych gdyż fon wtedy nie jest zalogowany do sieci

8. nie znam osób które by się na niego skarżyły

z tego co się orientuję E61i może mieć bardziej stabilne wifi ale nie dam sobie ręki odciąć...

pozdro

#234562  autor: piotrz
 20 lis 2007, 15:24
dechomenon pisze:3. niestety blokada bb5 ok 200zł chociaż można też pokusić się samemu o sciągnięcie na necie już było sporo o tym opisane, nawet gdzieś w newsach telepolis...i na forum
z tego co wiem to jeszcze z e61 nie można w domu zdjąć.

#234589  autor: dechomenon
 20 lis 2007, 16:37
jeśli ma procesor kurcze nie pamiętam teraz jaki to można złamać w domowym zaciszu..

#234645  autor: Kazimierz55
 20 lis 2007, 20:33
dechomenon pisze:jeśli ma procesor
procesor w kompie, czy w telefonie?

#234679  autor: dechomenon
 20 lis 2007, 23:08
w telefonie kolego...