Siem
niedawno dostałem N95 i chciałbym podzielić sie wrażeniami razem z wami.
Więc zacznę od plusów , myślę że największy z nich który od razu rzucił mi się w oczy jest to ogromny wyświetlacz który zajmuje prawie 3/5 przedniego panelu z taki LCD nie spotkałem się jeszcze w żadnym telefonie (pomijając palmtopy) , jednak wielkość to nie wszystko według mnie 16mln kolorów to przesada bo tego się prawie nie widzi dali by 256 tys i też było by ok. Bardzo dobrym rozwiązaniem są dodane po bokach przyciski do głośności np: mp3 czy filmów oraz skrót do galerii niestety zabrakło tego w telefonach takich jak N80. Jak dla mnie nie tylko bardzo "szpanerskim" rozwiązaniem jest rozsuwana obudowa do dołu i naszym oczom okazują się cztery przyciski do sterowania odtwarzaczem mp3 dzięki temu wygodnie sie przegląda stronki internetowe czy gra w gry ponieważ w każdej chwili możemy zatrzymać muzykę bez wychodzenia z aplikacji nawet gdy zamkniemy obudowę ekran zostaje w poziomym trybie pracy dzięki temu możemy komfortowo przeglądać zdjęcia na pełnym ekranie czy oglądać wideo. A co do wideo to jakość jest po prostu rewelacyjna filmy nakręcone tym telefon świetnie ogląda sie na ekranie TV. Bardzo dobrym ruchem nokii było dodanie wejścia mini-jack więc do telefonu można podłączyć ulubione słuchawki bez zbędnych przejściówek. Obudowa wydaje się byćz tworzywa podobnego do gumy więc N95 świetnie leży w dłoni nie wyślizgując się. Mp3 jest dość dobrej jakości ale nie w słuchawkach dodanych w zestawie radził bym dokupić słuchawki Creative EP-630.
Jak wiadomo każdy sprzęt ma również minusy
Do minusów jak dla mnie zaliczają się rozdzielczość wyświetlacza która mogła by być większa na tak dużym LCD pixele naprawdę są do zauważenia. Pomimo aparatu o matrycy 5mpix nie ma co liczyć na udane zdjęcie są one dość słabej jakości tzn. większość wychodzi albo rozmazana albo nieostra praktycznie każde zdjęcie jest pozbawione nasycenia kolorów zdjęcia są troszkę wyblakłe próbowałem bawić się w nasyceniu kolorów ale nie wyszło, za to przyzwoite fotki są z trybu macro można spokojnie zrobić zdjęcia tekstowi w książce itp.
Telefon wbrew pozorom jest dość duży i jak dla mnie za szeroki po rozsunięci klawiatury odnoszę wrażenie że N95 staje się jeszcze szersza. Co do głośniczków grają dość głośno ale mogły by głośniej niby są tam 2 głośniczki ale jakoś wcale nie jest zdumiewająca lepszy efekt 3D był w motoroli E1000. Wejście na smycz itp. wydaję się że to mało istotne ale jednak otworek jest bardzo ciasny i nie mogłem przecisnąć mojego ulubionego rzemyka. A głównym minusem jest bateria 960mAh dla telefonu z takimi funkcjami.
Jak dla mnie warto było zainwestować w Nokie N95 ponieważ ma wszystko co potrzebuje Wi-Fi, kamerę (640x480 pixeli

) i bardzo przejrzysty LCD. Więc ten telefon to mobile centrum rozrywki na którym można prawie wszystko.
potem postaram się wkleić parę zdjęć szczegółów telefonu i zdjęcia zrobione telefonem. Jak macie jakieś pytania piszcie chętnie odpowiem.