• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #221888  autor: hamtaro
 19 wrz 2007, 13:00
Witam!
Zauważyłem dziwną i denerwującą cechę wbudowanej przeglądarki WWW w E50. Otóż nie potrafi pokazać na stronie dużych obrazków, np. 1024x768 - niby je ładuje, ale w ich miejscu jest pusto. Sprawdziłem, że np. 800x600 już pokaże.
Jeszce ciekawsze jest to, że przeglądarka na E60 (taka sama?!) pokazuje dobrze. Ktoś ma jakiś pomysł co z tym można zrobić?

Od moda:pamiętaj by tematy zakładać wten sposób. poprawiłem
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2007, 15:00 przez hamtaro, łącznie zmieniany 1 raz.

#221896  autor: user_delete3
 19 wrz 2007, 14:34
Wyprobuj opere mini, tam wszystkie obrazki otwieraja sie bez problemu

#221899  autor: piotrz
 19 wrz 2007, 14:58
masz za mało ramu...przynajmniej na to wygląda. :roll:
co możesz zrobić? trudno mpowiedzieć, zmień przeglądarke albo gdy nie otwiera obrazka skopiuj adres strony do notatnika. zrestartuj telefon i skopiuj z notatnika adres tej strony i w nią wejdź...moze pomoze :?

#221901  autor: hamtaro
 19 wrz 2007, 15:24
Dzięki za Wasze dobre chęci, jednak obawiam się, że Nokia znowu dała ciała - wolnej pamięci mam 64MB, więc raczej nie o to chodzi. Dla zainteresowanych przykładowy adres, na którym przeglądarka wymiękła:
http://www.flygradar.nu/ostersjon.php
Plik graficzny ma 40-50KB więc wcale nie tak dużo... Ehhhh :evil:

#221955  autor: dechomenon
 19 wrz 2007, 19:25
hamtaro pisze:Dzięki za Wasze dobre chęci, jednak obawiam się, że Nokia znowu dała ciała - wolnej pamięci mam 64MB, więc raczej nie o to chodzi. Dla zainteresowanych przykładowy adres, na którym przeglądarka wymiękła:
http://www.flygradar.nu/ostersjon.php
Plik graficzny ma 40-50KB więc wcale nie tak dużo... Ehhhh :evil:
Piotrz na pewno miał na myśli pamięc RAM a nie pamięć wewnętrzną telefonu..miałeś za mało pamięci RAM i nie wyrobił....nie wiem czy to jest słuszna diagnoza...

#222043  autor: hamtaro
 20 wrz 2007, 00:54
Sprawa jest nieco dziwna, choć inne przeglądarki - Opera Mini 4 beta 2, czy też Opera Mobile radzą sobie z takimi obrazkami bez problemów.
Czy możecie wyjaśnić mi różnicę między pojęciem pamięci RAM a pamięci wewnętrznej? Czy chodzi o to co np. w ActiveFile widać jako RAM a nie dysk C:? Jeśli to RAM to przed załadowaniem, przy uruchomionej przeglądarce OSS jest ~6MB wolnego (jak nic się nie jest uruchomione to ~9MB), po załadowaniu nieszczęsnej strony RAM spada do 4,5MB. Podejrzewam, że rozmiar pamięci RAM jest ustalany przez telefon, więc raczej nic z tym nie zrobię... No chyba, że ktoś zna jakieś magiczne sposoby... :|

#222172  autor: Forest
 20 wrz 2007, 19:56
Czy możecie wyjaśnić mi różnicę między pojęciem pamięci RAM a pamięci wewnętrznej?
To tak jak w kompie, masz pamięć RAM 512mb i dysk 40GB to w telefonie też masz pamięć RAM tyle, że troszeczke mniejszą i taki mały dysk też masz tyle, że wbudowany ;)
Tak na chłopski rozum wytłumaczyłem :P

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB