• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #189753  autor: karko
 05 cze 2007, 22:51
mam maly problem z aparatem... gdy tylko odsuwam klapke z tylu wyskakuje okno aby zrobic zdjecie ale po skeundzie sie wylacza i tak caly czas...wie ktos moze o co w tym moze chcodzic...??<pomocy>

Karko:)

#189773  autor: Klusek
 05 cze 2007, 23:33
Na 99% jest to wina obudowy a dokładniej samej klapki zasłaniającej obiektyw. Cały mechanizm działa tak, że po odsunięciu klapki, ta naciska na przycisk (jak zdejmiesz tylną klapkę to widać go po prawej stronie, możesz go nacisnąć i zobaczysz, że uruchomi się aparat) i teraz jeśli obudowa jest źle dopasowana lub obluzował się to przycisk ten po odsunięciu klapki i poluzowaniu uchwytu jest zwalniany i aparat się wyłącza. Zrób eksperyment to dowiesz się czy moja teoria jest prawdziwa. Odsuń klapkę aparatu i trzymaj ją cały czas przyciśniętą do telefonu najlepiej w miejscu gdzie jest ten przycisk, aparat nie powinien się wtedy wyłączyć. Rozwiązaniem tego problemu jest jakaś metoda usztywnienia klapki i zlikwidowania luzów, ja sobie poradziłem wkładając kawałek papierka pomiędzy klapkę a zasuwkę w miejscu gdzie ona "jeździ". U Ciebie ewentualne luzy mogą występować w innym miejscu więc musisz sama popróbować.

Jest też druga ewentualność dlaczego aparat nie działa. Jeżeli moja teoria jest błędna to najwidoczniej problemem może być "burdel" w telefonie a wtedy najlepszym rozwiązaniem jest format pamięci telefonu.

Obrazek
Obrazek

#189835  autor: karko
 06 cze 2007, 11:44
Dzięki za pomoc.... tylko gdzie włozyc ten papierek..>?? :?:

Karko:)

#189890  autor: Klusek
 06 cze 2007, 15:52
karko pisze:Dzięki za pomoc.... tylko gdzie włozyc ten papierek..>
Do tego musisz sama już dość, popatrz w którym miejscu są największe luzy i tam podłóż papierek, podklej kilka warstw taśmy klejącej itp.

Obrazek
Obrazek