• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #183242  autor: Bartek
 14 maja 2007, 19:28
Witam, od 2 tygodni posiadam telefon nokia n70 i jestem trochę przerażony jakością zdjęć robionych przez ten telefon. Miałem nadzieję, że zdjęcia będą porównywalne do tych robionych przez k750i lecz niestety n70 wypada sporo gorzej. Niestety przy fotografowaniu strony a4 ciężko jest odczytać tekst ze zdjęć n70. I tu mam pytanie do Was. Czy znacie może jakieś programy, które mogą poprawić jakość zdjęć? (chodzi mi w zasadzie tylko i wyłącznie o zdjęcia tekstu) Ja ze swojej strony mogę polecić Photo Rite Viever - ma funkcję rozjaśniającą i poprawiającą kontrast ale przydałoby się coś więcej.

pozdrawiam,

#183247  autor: Klusek
 14 maja 2007, 19:41
Bartek pisze:I tu mam pytanie do Was. Czy znacie może jakieś programy, które mogą poprawić jakość zdjęć? (chodzi mi w zasadzie tylko i wyłącznie o zdjęcia tekstu)
Z tym nic nie zrobisz, bo N70 nie ma trybu makro, który przy robieniu takich zdjęć jest obowiązkowy.

Obrazek
Obrazek

#183256  autor: Bartek
 14 maja 2007, 20:06
Klusek pisze:
Bartek pisze:I tu mam pytanie do Was. Czy znacie może jakieś programy, które mogą poprawić jakość zdjęć? (chodzi mi w zasadzie tylko i wyłącznie o zdjęcia tekstu)
Z tym nic nie zrobisz, bo N70 nie ma trybu makro, który przy robieniu takich zdjęć jest obowiązkowy.
Niby tak, ale zdjęcia z k750i są sporo wyraźniejsze więc może w n70 da się to jakoś poprawić.

#183260  autor: Klusek
 14 maja 2007, 20:11
Bartek pisze:Niby tak, ale zdjęcia z k750i są sporo wyraźniejsze więc może w n70 da się to jakoś poprawić.
K750i ma auto focus co też nie jest bez znaczenia.

Obrazek
Obrazek

#183344  autor: Bartek
 14 maja 2007, 22:08
No, niestety. Ale skoro program o którym wspominałem poprawia jakość zdjęć to pewnie istnieją też inne podobne. O takie mi tu chodziło.

#183459  autor: mermi
 15 maja 2007, 11:53
Bartek pisze:No, niestety. Ale skoro program o którym wspominałem poprawia jakość zdjęć to pewnie istnieją też inne podobne. O takie mi tu chodziło.
Pomysl chwile. Czy jak zrobisz kompletnie nieostre zdjecie, na ktorym nie widac zadnych szczegolow, to czy obrobka komputerowa cos pomoze?

Odpowiedz brzmi NIE.

Jesli szukales telefonu z mozliwosci robienia zdjec kartkom z tekstem, to zle trafiles. N70 sie do tego nie nadaje. Aparat fotograficzny musi miec minimum autofokus, a najlepiej jak i funkcje makro. Na rynku wiele takich telefonow nie ma. Wsrod symbianowcow masz wybor wsrod N73, N80, N90, N93, N95 (nie chce mi sie szukac dokladnie, te wymienilem z pamieci)

#183589  autor: Bartek
 15 maja 2007, 17:46
To przeczytaj dokladnie to, co napisalem. Nigdzie tam nie ma nic o kompletnie nieostrym zdjeciu. Przy dobrym oswietleniu tekst jest widac. Po dodatkowej obrobce tekst widac lepiej. I wlasnie o taka obrobke mi chodzi.