• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #181860  autor: MADMAX
 10 maja 2007, 11:18
Witam

Jak już niektórzy zauważyli od kilku dni prócz BenQ-Siemensa S88 korzystam także z Nokii N72.
Ponieważ ten drugi telefon jest 3x bardziej prądożerny chciałbym zakupić drugą ładowarkę (a może i kilka).
Chodzi o to, że wolę mieć w miejscach w których najczęściej przebywam ładowarkę na miejscu niż jezdzić wszędzie z taką w kieszeni :wink:

I tu pojawiają się moje pytania:
1. Czy Nokii N72 nie zaszkodzi karmienie energią takimi "niemarkowymi" ładowarkami?
http://www.allegro.pl/search.php?string ... gory=19354

2. Czy telefonowi nie szkodzi podłaczanie pod rózne ładowarki?
Zgaduję, że NIE jednak wolę się upewnić niż zepsuć komórkę :-)

Pozdrawiam

#181862  autor: frgt/10
 10 maja 2007, 11:23
Wydaje mi się, że nie. Chodiz o to by prąd przepływał jak trzeba, a nie o to jakiej firmy jest ta ładowarka. Mój instruktor prawa jazdy do swojej 6280 korzystał z jakiejś samochodowej + takie coś do zmieniania prądu na taki jaki był potrzebny i wszystko mu działało :)

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#181948  autor: MADMAX
 10 maja 2007, 16:58
Ok, to mi wystarczy - myślę, że nie mam się czego obawiac :)

Dzięki.

Pozdrawiam

#182006  autor: Klusek
 10 maja 2007, 19:10
Miałem przez jakiś czas nieoryginalną ładowarkę do Nokii, ale wymieniłem ją na oryginał. A dlaczego dlatego, że ładowała telefon prawie 4 godziny! Niby parametry miała takie same jak oryginał, ale jak się okazało po sprawdzeniu jej miernikiem prądu to natężenie prądu było 2x mniejsze od deklarowanego i właśnie przez to wymieniłem ładowarkę na oryginał. Jeżeli nie będzie Ci przeszkadzał długi czas ładowania to nie ma żadnego problemu.

Obrazek
Obrazek

#182019  autor: MADMAX
 10 maja 2007, 19:21
Klusek pisze:Jeżeli nie będzie Ci przeszkadzał długi czas ładowania to nie ma żadnego problemu.
W sumie 2h w tą czy tamtą stronę nie robią mi różnicy, no chyba że doszłaby do tego krótka żywotność... ładowarki (czyli że nie daj Bóg "zmęczyłaby się" np. po 2 m-cach używania) :mrgreen:
Podsumowując - decyzja zapadła, kupuję :)

Pozdrawiam

#182035  autor: Klusek
 10 maja 2007, 19:50
Na życie ładowarki to nie wpłynie, ale z samą jakością takiej ładowarki za kilka złotych może być różnie.

Obrazek
Obrazek

#182079  autor: piotrz
 10 maja 2007, 21:10
miałem kiedyś ładowarke do jakiegoś ericssona. grzała sie i brzęczała..dziwnie to wyglądało... :?

z drugiej strony do motki też mam nieorginalną i wszyskto ok działa...więc zależy wszystko od egzemplarza łądowarki...