• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #176001  autor: MADMAX
 21 kwie 2007, 10:02
Witam

Ponieważ wczoraj dostałem informację, że jakimś przypadkiem udało mi się wygrać licytację na portalu aukcyjnym, a raczej nigdy nie miałem styczności z tym telefonem (o Symbianie nie wspominając) mam kilka pytań.
Proszę o wyrozumiałość jeśli niektóre wydadzą się trywialne ale jestem dość zielony w tym temacie :wink:
Dodam jeszcze, że korzystałem z szukajki forumowej ale tematów związanych z tą Nokią nie znalazłem wiele.

Pytania z serii "obawy"
1. Czy czasy rozmów i czuwania baterii podawane przez producenta są prawdziwe czy lekko naciągane? Jakie są Wasze odczucia?
2. Czy Symbian działa stabilnie? Jak jest z jego szybkością/płynnością, czy aplikacje lubią się powiesić? Jakie są jego wady i zalety?
3. Czy radyjko ściąga bez żadnych problemów?
4. Jak ma się sprawa z klawiszami i obudową? Rysuje się? Skrzypi? Zdarzają się inne kłopoty?
5. Czy bloototh działa bezproblemowo z innymi markami telefonów?
6. Rozmowa: czy głos jest wyraźny czy raczej cichy? Zdarzają się jakieś problemy ze zrywaniem połączeń, zniekształceniami głosu itd.?

Pytania z serii "funkcjonalność"
1. Czy można ustawić swoje mp3 dla dzwonków sms?
2. Jaki zestaw słuchawkowy (możliwie tani i dobry) polecacie do tego modelu?
3. Jaką kartę 512mb polecacie do tego telefonu?
4. Czy są playlisty dla mp3?
5. Czy można w książce teleadresowej umieścić sobie np kilka numerów tel, mail itp dane dla jednego kontaktu (wpisu)?
6. Czy mozna ustawić zdjęcię dla kontaktu tak by się wyświetlało gdy dana osoba zadzwoni? Czy działa to także w przypadku nadejścia smsa od osoby dla której miałbym ustawioną fotkę?
7. Jak widzę ten tel ma Symbiana ver. 8.1a , czy mozna go zupgrade'ować do "9"?
8. Czy często nalezy robic jakies aktualizacje oprogramowania, jakieś łatki itd.?
9. W specyfikacji widzę, że ten telefon obsługuje m.in. format mp4 - tylko go odtwarza czy mozna także kręcić w mp4 tak jak w Samsungu D600?
10. Jak oceniacie aparat foto? Czy czegoś mu brakuje? Jakie są jego główne wady i zalety?
11. Wyświetlacz: Czy jest czytelny? Jak wypada w porównaniu z np K800i, są jakieś różnice?

Pytania z kategorii "inne"
1. Z jakimi stronami www powinienem się zapoznać by w pełni poznać możliwości N72?
2. Którymi aplikacjami do telefonu powinienem szczególnie się zainteresować?
3. Czy zakup uzywanej Nokii N72 za 700zł to dobra okazja czy raczej szału nie zrobiłem? ;)
4. Co jeszcze powinienem wiedzieć o tym telefonie?

Chwilowo tyle, dziękuję potencjalnym użytkownikom N72, którzy poświęcą trochę czasu na zapoznanie się z pytaniami i udzielenie odpowiedzi. :-)

Pozdrawiam

#176052  autor: piotrz
 21 kwie 2007, 11:44
1. naciągne. 2-3 dni góra
2.było. symbian jest stabilny, jeśli tylko umiesz z niego korzystać (jak ktoś włączy 30 aplikacji naraz to trudno żeby sięnie zawiesił
5. a co ma nie działać? wszystko jest ok przesyła odbiera... :mrgreen:
6. zrywanie wtey jak zabraknie zasięgu to normalne...ale tak samo z siebie to nie..
1.można
2. ad-15+ep-630
3.kingston rs-mmc DV
4. z tego co pamiętam to tak, a jak nie to są na to programy :wink: np. LCG jukebox
5.można
6. tak. co do sms to nie, ale może i na to jest program :P
7.nie
8. jak nic się nie dzieje złego to nie warto...zawsze jakieś ryzyko jest. Małe, ale jednak.
9. na pewno kręci w mp4, ale czy odtwarza...nie próbowałem nawet. w każdym razie masz avi do filmów i LCG smart movie
10. aparat jest dobry...chyba nawet mam gdzieś fotki. czego może brakować? 2mpx, lampa...no dobrej optyki ale na to cierpią wszystkie telefony..
11. wyświetlacz jest hmm...wystarczający :-D ale nie do netu. tutaj, to katorga.
zdjęcia prezentują się ładnie menu też, ale to już nie ta ostrość co w najnowszych modelach...na pewno gorszy od k800 (ten ekran ma świetny)
1.symbianos.pl
2. na pewno wyżej wymienione +fileman... to jest podstawa. :wink: ew. jeszcze oggplayer jakieś gierki, pilot (ale nie ten od psiloca).. każdy znajdzie coś dla siebie. www.My-symbian.com
3. dobrze jest :P
4. że część pytań już była :P i żebyś zamykał programy przez prawy przycisk funkcyjny, a nie przez czerw. słuchawke.

#176111  autor: MADMAX
 21 kwie 2007, 13:42
piotrz pisze:3.kingston rs-mmc DV
Własnie wyczytałem (na kilku innych stronach), że ten telefon obsługuje max 128mb karty. To prawda? A jeśli tak to czy są jakieś patche by obsługiwał większe pojemności?

piotrz pisze:część pytań już była
Staram się przeglądać prawie wszystkie wątki, mające w temacie sign "N72" jednak zapewne gdzieś tam coś mi umkneło :smt053

Bardzo dziękuję za cenne informacje. :occasion5:

Pozdrawiam

#176177  autor: piotrz
 21 kwie 2007, 17:19
CYBER pisze:Własnie wyczytałem (na kilku innych stronach), że ten telefon obsługuje max 128mb karty. To prawda? A jeśli tak to czy są jakieś patche by obsługiwał większe pojemności
:shock: :lol:
masz profesjonalne strony... :roll: ten fon obsługuje nawet i 2GB karty...

trzeba patrzeć na wszystkie tematy o n70, 6630, 6680, n72, 6681. to bardzo podobne telefony...

#176192  autor: MADMAX
 21 kwie 2007, 17:41
piotrz pisze:ten fon obsługuje nawet i 2GB karty...
512mb w zupełności mi wystarczy :)

A tutaj jest mała kłotnia o to czy N72 ma zoom optyczny.
http://www.gsmonline.pl/portal/phones/N ... 0p_id=1347
Ma czy nie ma? ;)

Pozdrawiam

#176202  autor: piotrz
 21 kwie 2007, 18:10
CYBER pisze: czy N72 ma zoom optyczny.
tak, tak, ma...1000000000000x zoom optyczny...większy niż w kamerach i satelitach szpiegowskich :roll:

powiecie że na gsmonline jest wysoki poziom :roll:

#176216  autor: RobertX
 21 kwie 2007, 18:43
CYBER pisze:512mb w zupełności mi wystarczy
Kup sobie 1gb !!! teraz 30-40 zl. Nie oplaca sie kupowac 512 ;)
CYBER pisze:A tutaj jest mała kłotnia o to czy N72 ma zoom optyczny.
Jedyne nokie z zoomem optycznym to n93 i n93i ;)

#179906  autor: MADMAX
 03 maja 2007, 21:41
Witam ponownie.
Chciałbym dopytać o słuchawki.
Czy lepiej kupić normalne, dobre, standardowe czy też użerać się z przejściówkami i szarpnąć się na jakieś wypaśne?
Jak wygląda sprawa z odbieraniem rozmów podczas słuchania radia czy nut z odtwarzacza na słuchawkach w wersji z przejściówką i bez niej? Na jednej z aukcji był dopisek iż przejściówka nie ma pilota a więc trzeba ją odłączać by przeprowadzić rozmowę (?)
Jaki jest w ogóle komfort używania słuchawek z przejściówką?

Pytania "bonusowe":
1. Jaką obudowę polecacie gdybym chciał zmienić na nową?
2. Jak się nazywa programik do automatycznego blokowania klawy?
3. Jak się nazywa soft do zrzucania rozmów (np. "zastrzeżonych") ?

Pozdrawiam

#179963  autor: Rogal
 04 maja 2007, 03:38
CYBER pisze:Czy lepiej kupić normalne, dobre, standardowe czy też użerać się z przejściówkami i szarpnąć się na jakieś wypaśne?
ja kupiłem słuchawki "Nokia HS-8" na jakość nie narzekam, wcześniej używałem przejściówki "Nokia AD-49" z słuchawkami "Sony Fontopia," ale to nie było to; za dużo kabli, za dużo łączenia, za dużo wszystkiego :-D ale za to jakoś była lepsza ;-)
CYBER pisze:Jaką obudowę polecacie gdybym chciał zmienić na nową?
tylko oryginalna :-)
CYBER pisze:Jak się nazywa programik do automatycznego blokowania klawy?
Auto Lock

#180140  autor: MADMAX
 04 maja 2007, 19:32
Słuchawki wolę douszne ale oczywiście jeszcze to przemyślę.
W sumie nigdy nie miałem Nokii a na oko ta szeroka wtyczka wydaje mi sie jakaś taka... hmm, niestabilna (przyzwyczaiłem się do solidnego standardowego jacka).
Z drugiej strony nie widziałem by ktoś na to narzekał (że mu wypada czy lata itd.)

Co do obudowy to trochę szkoda mi 100zł za oryginała (którego na Allegro trudno zresztą rozpoznać a w salonach są nawet po 135zł :| )

Dziękuję za pomoc, and the point goes to Bananowy Rogal :wink:

Pozdrawiam