Witam
Ponieważ wczoraj dostałem informację, że jakimś przypadkiem udało mi się wygrać licytację na portalu aukcyjnym, a raczej nigdy nie miałem styczności z tym telefonem (o Symbianie nie wspominając) mam kilka pytań.
Proszę o wyrozumiałość jeśli niektóre wydadzą się trywialne ale jestem dość zielony w tym temacie
Dodam jeszcze, że korzystałem z szukajki forumowej ale tematów związanych z tą Nokią nie znalazłem wiele.
Pytania z serii "obawy"
1. Czy czasy rozmów i czuwania baterii podawane przez producenta są prawdziwe czy lekko naciągane? Jakie są Wasze odczucia?
2. Czy Symbian działa stabilnie? Jak jest z jego szybkością/płynnością, czy aplikacje lubią się powiesić? Jakie są jego wady i zalety?
3. Czy radyjko ściąga bez żadnych problemów?
4. Jak ma się sprawa z klawiszami i obudową? Rysuje się? Skrzypi? Zdarzają się inne kłopoty?
5. Czy bloototh działa bezproblemowo z innymi markami telefonów?
6. Rozmowa: czy głos jest wyraźny czy raczej cichy? Zdarzają się jakieś problemy ze zrywaniem połączeń, zniekształceniami głosu itd.?
Pytania z serii "funkcjonalność"
1. Czy można ustawić swoje mp3 dla dzwonków sms?
2. Jaki zestaw słuchawkowy (możliwie tani i dobry) polecacie do tego modelu?
3. Jaką kartę 512mb polecacie do tego telefonu?
4. Czy są playlisty dla mp3?
5. Czy można w książce teleadresowej umieścić sobie np kilka numerów tel, mail itp dane dla jednego kontaktu (wpisu)?
6. Czy mozna ustawić zdjęcię dla kontaktu tak by się wyświetlało gdy dana osoba zadzwoni? Czy działa to także w przypadku nadejścia smsa od osoby dla której miałbym ustawioną fotkę?
7. Jak widzę ten tel ma
Symbiana ver. 8.1a , czy mozna go zupgrade'ować do "9"?
8. Czy często nalezy robic jakies aktualizacje oprogramowania, jakieś łatki itd.?
9. W specyfikacji widzę, że ten telefon obsługuje m.in. format mp4 - tylko go odtwarza czy mozna także kręcić w mp4 tak jak w
Samsungu D600?
10. Jak oceniacie aparat foto? Czy czegoś mu brakuje? Jakie są jego główne wady i zalety?
11. Wyświetlacz: Czy jest czytelny? Jak wypada w porównaniu z np
K800i, są jakieś różnice?
Pytania z kategorii "inne"
1. Z jakimi stronami www powinienem się zapoznać by w pełni poznać możliwości N72?
2. Którymi aplikacjami do telefonu powinienem szczególnie się zainteresować?
3. Czy zakup uzywanej
Nokii N72 za 700zł to dobra okazja czy raczej szału nie zrobiłem?

4. Co jeszcze powinienem wiedzieć o tym telefonie?
Chwilowo tyle, dziękuję potencjalnym użytkownikom
N72, którzy poświęcą trochę czasu na zapoznanie się z pytaniami i udzielenie odpowiedzi.