• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #179246  autor: lightjay
 01 maja 2007, 20:40
Witam
Niebawem kupię nokie E61 i mam odnośnie niej kilka pytań których nie znalazłem przeszukując forum.
Wiem że aparat ten posiada WIFI, natomiast moje pytanie wiem że dzięki temu jest możliwośc korzystania z HOT-SPOT'ów i moje pytanie jest takie czy ta usługa (możliwość) jest jakoś płatna u operatora jesli dostęp przez hot-spot jest darmowy ?

A drugie pytanie odnośnie GPS wyświetlacz w tej nokii jest duży wiec do przystosowania nokii e61 do GPS'u niezbędne jest zakupienie zewnętrznego odbiornika GPS na BT ( koszt okolo 200zł) natomiast jak to jest z korzystaniem jest to płatnie jest wtedy jakaś transmisja danych odnośnie korzystania z nawigacji i czy np wgrana mapa musi być w pamieci telefonu czy może być wgrana na pamięć karty microSD ? Bo mamy czy program do map jest to aplikacja natomias wiem że np aplikacje na nokii 6230i mogły być tylko wgrane na pamieć wewnętrzną i to jeszcze był max przydział 1,5MB, a jak to wygląda w nokii e61?

Z góry dzięki za pomoc

Od moda:pamiętaj by tematy zakładać wten sposób. poprawiłem. I przenosze do odpowiedniego działu
Ostatnio zmieniony 01 maja 2007, 20:47 przez lightjay, łącznie zmieniany 1 raz.

N 6230i

#179251  autor: piotrz
 01 maja 2007, 20:51
lightjay pisze:i moje pytanie jest takie czy ta usługa (możliwość) jest jakoś płatna u operatora jesli dostęp przez hot-spot jest darmowy ?
u opa nie. jedynie czasami (a raczej często) są hotspoty płatne.
ale da się znaleźć też całkowicie za darmo
lightjay pisze: natomiast jak to jest z korzystaniem jest to płatnie jest wtedy jakaś transmisja danych odnośnie korzystania z nawigacji i czy np wgrana mapa musi być w pamieci telefonu czy może być wgrana na pamięć karty microSD
korzystanie za darmo w przypadku np. TOMTOMa.mapa? jak Ci się zmieści w pamięci telefonu (czasem nawet i 150mb) to może tam być :mrgreen: a na serio to może być i tu i tu, zależy ile ma MB..

#179274  autor: lightjay
 01 maja 2007, 21:42
ok dzięki za info
Wiem ze e61 ma pamięć wew 75mb, ale obsługuje marty microSD nawet 2GB wiec spoko.

Nasunęło mi się jeszcze kolejne pytanie dotyczące gadu gadu w telefonie. Ponieważ nie chciałbym korzystać w Erze na gg w wersji java za który się płaci 1zł tygodniowo, a chciałbym korzystać z gg (mając swój obecny nr gg) z osobami z obecnego spisu kontaktów gg, ale tą możliwość chciałbym mieć tylko wtedy gdy będzie dostęp do darmowego HOT SPOT'a czy jest taka możliwość? czyli wydaje mi się wersja gg pod sybian uruchamiana tylko w obrębie hot spota bo niechiałbym płacić za kozystanie z gg przez jave wap czy gprs.

A jesli chodzi o GPS to jak to wygląda na komórce? czy jest dobre odświerzanie obrazu (przemieszczania) się czy np co 1min? np jak to wygląda przy poruszaniu się w mieście gdzie ruch jest duży i liczy się czas :) I chciałbym jeszcze wiedzieć czy np przy uruchomieniu mapy i itd czy jest wyświetlana tylko mapa i punkt czy np jest jakiś info np jeśli zadamy sobie jakiś cel czy aplikacje na tel kom jest w stanie nas doprowadzić w miarę dokładnie (nie wnikając w szczegółowość mapy bo wiem ze to zależy od mapy) no i w jaki sposób jest to prezentowane przez komórkę czy tylko w postaci treści czy np jakiś szczałek czy w postaci słownej ?

N 6230i

#179279  autor: piotrz
 01 maja 2007, 21:49
nie bardzo rozumiem. masz np. IM+ który może korzystać z Hot Spota. czyli gg za darmo. a era gg? tu płącisz złotówke za tydzień i siedzisz ile chcesz...a IM+ jest szybszy, więc w zasięgu WLAN masz IM+ a w umts, czy gprs jest Era GG

a drugie pytanie kompletnie do mnie nie dociera.. czy chodzi o to że po włączeniu GPS jest pokazywana pozycja? tak, pokazuje pozycje, a miejsce jest uaktualniane w miarę na bieżąco.. np. co 1sek, czy co 2..
lightjay pisze:szczałek
:smt005

#179331  autor: lightjay
 02 maja 2007, 09:41
mam jeszcze pytanie odnośnie tego GPS przez komórkę czy informacje wyswietlane na komórce e61 są tylko wyswietlane czy są także w postaci słownej? np za 200m skręć w prawo czy coś w tym rodzaju

N 6230i

#179334  autor: frgt/10
 02 maja 2007, 09:53
lightjay pisze:mam jeszcze pytanie odnośnie tego GPS przez komórkę czy informacje wyswietlane na komórce e61 są tylko wyswietlane czy są także w postaci słownej? np za 200m skręć w prawo czy coś w tym rodzaju
Za dużo Test Drive Unlimited :D A na serio - po co Ci to? :D

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#179335  autor: piotrz
 02 maja 2007, 09:54
lightjay pisze:mam jeszcze pytanie odnośnie tego GPS przez komórkę czy informacje wyswietlane na komórce e61 są tylko wyswietlane czy są także w postaci słownej? np za 200m skręć w prawo czy coś w tym rodzaju
i jedno, i drugie :P

#179399  autor: lightjay
 02 maja 2007, 13:38
Mam jeszcze pytanie czy nokie e61 ma szybkę zabezpieczajacej wyświetlacz, czy może wyświetlacz jest bezpośrednio bez zabezpieczenia jak to ma miejsce np w nokii 6131?

N 6230i