• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #164206  autor: kapecbezoka
 20 mar 2007, 21:02
Mam taki problem że gdy chce otworzyć jakiś filmiki to wyskakuje mi ten komunikat "Brak pamięci ogólnej" Zamykam wszystkie otwarte aplikacje TaskManem ale to nic nie daje. Czasami się otworzy czasami nie. Czasami wystarczy wyjść z menu tak aby została tapeta i wtedy działa. Wydaje mi się że mój telefon pochodzi z jakiejś pechowej serii produkcyjnej. Ponieważ to nie jedyny problem jaki z nim mam. Dodam że informacje w taskmanie są takie 10.5Mb/44 Mb wolne 35/45 pamięci telefonu i 30Mb/256 karta pamięci. Czy spotkaliście się z takim problemem i ile macie przeważnie wolnego ramu??

#164340  autor: dechomenon
 21 mar 2007, 11:01
kurcze ja mam ok 12MB RAM przy intensywnym użytkowaniu, bo np. jak naładuje telefon i włącze go to mam ok 20MB RAM i taki przypadek jaki masz praktycznie u mnie nie wystepuję może z 5razy mialem komunikat ze brak pamieci..ale moge wszystko otwierać

#164474  autor: kapecbezoka
 21 mar 2007, 17:47
Ja mam antywirusa F-Secure który pewnie trochę zabiera pamięci. Ale myślę że to nie jest powodem tego komunikatu. :cry:

#164670  autor: dechomenon
 21 mar 2007, 23:07
cholera wie...to ze chodzi antyvirus to na pewnoe nie jest powodem takiej informacji! a jak zresetujesz fon..to wtedy masz najweicej ramu i jak działają te filmiki bez zarzutu? po jakim czasie sie to chrzani ?

#165164  autor: lennox2
 23 mar 2007, 02:05
Przepraszam, że się podpinam pod temat, ale w mojej N73 ME od czasu do czasu mam analogiczny problem; bywa, że ilość wolnego ramu spada do wartrości ok. 10! Np. gierki Midnight Bowling 3 nie jestem w stanie odpalić, kiedy mam mniej, niż ok. 14 wolnego ramu. No i bywa, że operowanie Handy Taskmanem nie pomaga - kiedy za jego pomocą wciska "zamknij wszystkie", to i tak pozostaje mi jako aktywna "Muzyka", F-Secure (antywirus) no i tr. gotowości. Muszę dopiero wyłączyć telefon, włączyć go na nowo, żeby ilośc wolnego ramu podniosła się do ok. 18 i wtedy już bez problemu mogę odpalić np. tą cholerną gierkę.

Ten problem chyba jest jednak dość powszechny. Na innym forum posiadacz N73 napisał:
To tak na wstępnie, ale wracając do tematu, ponieważ mam bzika na punkcie optymalizacji a po przerzuceniu swoich kontaktów do telefonu i zabawie multimediami które N73 oferuje, telefon zczoł zamulać np wchodząc skrótem do pisania nowego SMSa:(.

-Czy istnieje jakiś program lub szereg czynności które pozwoliły by na przyspieszenie telefonu lub jego optymalizacje?

-jakie aplikacje powinny być widoczne po przytrzymaniu klawisza odpowiedzialnego za wejście do "menu", u mnie są widoczne dwie "tryb gotowości" i "muzyka" z czego żadnego nie mogę zamknąć nawet Taskmenem :(

A czy jest jakiś program który by oczyszczał pamięć telefonu??

-oryginalnie w telefonie po wejściu w menagera aplikacji mam poinstalowane rożne aplikacje jak "search-localplugins-it" , "search" , "search-globalplugins" , "search-localplugins-Fi" , "search-localplugins-SE" , "search-localplugins-UK" , "search-localplugins-DE" , "search-localplugins-DK" , "search-localplugins-Fr"... , "Seting wizard" czy to jest wogóle potrzebne czy coś z tego mogę odinstalować?? ".
Niestety tam nikt nie znalazł recepty ani odpowiedzi na jego (moje też) pytania... Może więc tutaj ktoś będzie wiedział coś więcej?

PS. Co do tych aplikacji (tych wsztskich searchów), to znajomy, który ma normalną, czyli nie ME wersję N73, w managerze aplikacji ma widoczną tylko jedną czy dwie, a u mnie jest tego jak nas_ał. Wie ktoś, po jaką cholerę mi one? No i czy jest to normalne, że telefon, który ma 40-ileś tam pamięci, wolnego ramu miewa poniżej 10, mimo, że w zasadzie żadna widoczna aplikacja nie jest odpalona?

mod: co to za wielka czcionka?? poprawiłem
Ostatnio zmieniony 23 mar 2007, 15:45 przez lennox2, łącznie zmieniany 1 raz.

Odi profanum vulqus et arceo

#165288  autor: dechomenon
 23 mar 2007, 13:08
lennox2 pisze: No i bywa, że operowanie Handy Taskmanem nie pomaga - kiedy za jego pomocą wciska "zamknij wszystkie", to i tak pozostaje mi jako aktywna "Muzyka", F-Secure (antywirus) no i tr. gotowości. Muszę dopiero wyłączyć telefon, włączyć go na nowo, żeby ilośc wolnego ramu podniosła się do ok. 18 i wtedy już bez problemu mogę odpalić np. tą cholerną gierkę.

Wie ktoś, po jaką cholerę mi one? No i czy jest to normalne, że telefon, który ma 40-ileś tam pamięci, wolnego ramu miewa poniżej 10, mimo, że w zasadzie żadna widoczna aplikacja nie jest odpalona?
w wersji ME zawsze jest muzyka akytwna i f-secure jeśli masz go zainstalowanego..tryb gotowości to swoją drogą! mi też spada czasem ram do ok 8MB, ale to już na prawde bardzo rzadko i w ekstremalnych przypadkach tylko, ze nadal mogę otwierać aplikacje itd...

#165438  autor: piwosz
 23 mar 2007, 19:34
do dyskusji dodam, że można mieć otwartą TYLKO JEDNĄ aplikacje java na raz(w menedżerze aplikacji kolor niebieski) a aplikacje *.sis(niby też na javie ale to sis, kolor czerwony ;) ) ograniczone pamięcią. nigdy nie udało mi się otworzyć dwóch gier java(*.jar) na raz, więc pisze to z obserwacji...

:occasion5:

#173691  autor: lennox2
 13 kwie 2007, 17:29
Witam. Zdesperowany brakiem jakiejś bardziej konkretnej informacji, napisałem w końcu do Nokii:

"Dzień dobry. Od około 2 miesięcy jestem posiadaczem Noki N73 ME, z użytkowaniem której mam pewne problemy. Chodzi mi m.in. o to, że chwilami ilość wolnego ramu spada do wartości ok. 10, a niektórych aplikacji nie jestem w stanie odpalić, kiedy mam mniej, niż ok. 14 wolnego ramu. Ten problem jest chyba zresztą dość powszechny, poruszany na wielu formach poświęconych telefonom Nokii, np.: "czy jest jakiś program (coś w rodzaju komputerowego Ccleanera), który by oczyszczał pamięć telefonu, usuwając zbędne pozostałości po odinstalowanych plikach? (...) Oryginalnie w telefonie po wejściu w menagera aplikacji mam poinstalowane rożne aplikacje, np. "search-localplugins-it" , "search" , "search-globalplugins" , "search-localplugins-Fi" , "search-localplugins-SE" , "search-localplugins-UK", itd. Czy te wszystkie "searchy" faktycznie są niezbędne, czy też któreś z nich można bez szkody dla funkcjonalności telefonu odinstalować?". Byłbym również bardzo wdzięczny za wyrażenie opinii dotyczącej tzw. formatu telefonu przy pomocy kombinacji klawiszy: *#7370#; niektórzy twierdzą, że ma on (ów format) zbawienny wpływ na szybkośc działania telefonu, oraz że można go wykonywać dowolną ilość razy zupełnie "bezkarnie". Czy to prawda? A jeżeli tak, to czy telefon będący na gwarancji również może zostać poddany tego typu zabiegowi? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i odpowiedź, którą nie omieszkam dla pożytku innych posiadaczy telefonów z Symbianem, zacytować na forach, w których spotkałem się z w/opisaną problematyką".

Oto odpowiedź:

Witamy w Club Nokia Careline, Uprzejmie informujemy, że reset telefonu przy użyciu kodu *#7370# można wykonać dowolną ilość razy i nie powoduje to utraty gwarancji. Czynność ta łączy się jednak z utratą wszystkich nadpisanych w telefonie danych może jednak wpłynąć na poprawę funkcjonalności telefonu. Ponadto informujemy, że Nokia nie przygotowała programu, który czyści pamięć telefonu. Pozycje widoczne w Menedżerze Aplikacji można usuwać bez obaw, gdyż są one dodatkami wzbogacającymi telefon i nie mają wpływu na jego działanie.

Jak Wy ją rozumiecie? Mogę więc bez szkody dla funkcjonalności telefonu wywalić te wszystkie "searchy", czy nie?! Czy zrobienie formata po zrobieniu kopii zapasowej na karcie pamięci nie umożliwi mi później przwrócenie danych i aplikacji z karty do telefonu?

Odi profanum vulqus et arceo

#173698  autor: piotrz
 13 kwie 2007, 17:38
lennox2 pisze: Byłbym również bardzo wdzięczny za wyrażenie opinii dotyczącej tzw. formatu telefonu przy pomocy kombinacji klawiszy: *#7370#; niektórzy twierdzą, że ma on (ów format) zbawienny wpływ na szybkośc działania telefonu, oraz że można go wykonywać dowolną ilość razy zupełnie "bezkarnie". Czy to prawda? A jeżeli tak, to czy telefon będący na gwarancji również może zostać poddany tego typu zabiegowi?
:roll: