• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem

#172122  autor: jowita
 09 kwie 2007, 20:25
System to Windows XP, w którym zainstalowano trochę za dużo różnych programów ;-) i prawdopodobnie w związku z tym bluetooth nie chce działać mimo reinstalacji sterownika widcomm. System czeka na reaktywację, a w międzyczasie chciałam coś zrobić z Nokią, ale się nie udało. Wygląda to dla mnie tak, jakby wina była po stronie telefonu lub kabla (jeśli chodzi o brak możliwości uruchomienia połączenia w trybie transferu danych.)

#172134  autor: esox
 09 kwie 2007, 20:41
najbrawdobodobniej konflikt w WindowsXP z USB, ale plolecam spawrdzic tryb transferu danych na innym komputerze,
a wyswietla sie jakis komunikat w systemie o instalacji dysky przenosnego??

jesli PcSuit widzi telefon to masz pełny dostep do pamięci telefonu i karty pamieci.
opcja w PcSuite Menedżer Plików.

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#172145  autor: jowita
 09 kwie 2007, 20:55
esox pisze:najbrawdobodobniej konflikt w WindowsXP z USB, ale plolecam spawrdzic tryb transferu danych na innym komputerze,

sprawdzone na laptopie (niepodłączonym do internetu) - tak samo. Na telefonie wisi komunikat uaktywnianie trybu transferu danych - i nic.

a wyswietla sie jakis komunikat w systemie o instalacji dysky przenosnego??

tak, to znaczy wyświetla się komunikat jak po włożeniu pendrive'a i można wejść do telefonu jak na dysk.

jesli PcSuit widzi telefon to masz pełny dostep do pamięci telefonu i karty pamieci.
opcja w PcSuite Menedżer Plików.

Transfer uruchamia się w trybie PC suite. Da się zainstalować plik javy lub symbiana lub przesłać multimedia. Sęk w tym, że ja chciałam wgrać mapy od Nokii, a ten program (Nokia Map Loader) koniecznie chce żeby telefon był podłączony nie w trybie PC Suite, tylko transfer danych...

#172154  autor: esox
 09 kwie 2007, 21:14
jowita pisze:tak, to znaczy wyświetla się komunikat jak po włożeniu pendrive'a i można wejść do telefonu jak na dysk

tzn mozesz przeslac pliki w trybie danych czy nie????

#172156  autor: jowita
 09 kwie 2007, 21:19
Nie, nie mogę. Mówiąc dokładnie, tryb przesyłu danych nie chce sie uruchomić na tym telefonie. Program Nokia Map Loader nie widzi go.

#172163  autor: esox
 09 kwie 2007, 21:30
a widzisz pliki na karcie czy tez nie????

sorry ze pytam ale piszesz ze mozna wejsc na karte??

#172167  autor: jowita
 09 kwie 2007, 21:41
Mogę wejsć na kartę ale chodzi o to że program Nokia map loader wymaga żeby było ustanowione połączenie telefonu z komputerem. Jeśli na moim telefonie tylko wisi komunikat o uruchamianiu trybu transferu danych, to program NML nie widzi telefonu ani karty, chociaż w windowsach jest ona widoczna! wiem ze alternatywą jest wyjęcie karty pamięci z telefonu ale po prostu nie lubię tego robić.
(nie mam gg...)

#172169  autor: esox
 09 kwie 2007, 21:44
hmmmmm to dziwne.... masz komunikat na telefonie ze uruchamia tryb danych , ale windows widzi go normalnie jako dysk przenosny?

a formatowalas karte?

skopiuj dane na komputer i zrób format karty

ewidentnie raczej bedzie cos z telefonem???
na gwarancji go masz?

#172171  autor: jowita
 09 kwie 2007, 21:49
Telefon i karta są nowe, kupione w marcu. Telefon sie nie zawiesza, wszystko działa dobrze oprócz tego o czym pisałam. Na karcie 1 GB jest tylko trochę muzyki ale nie za wiele, ogólnie rzecz biorąc wszystko jest świeże i działa dobrze i szybko. Jak pisałam, karta jest widziana przez windowsy. Telefon łączy się z kompem w trybie Nokia PC Suite o w tym stanie można z nim robić wszystko co sie da. Zastanawiałam się czy kabel nie mógłby być tu winowajcą...

#172175  autor: esox
 09 kwie 2007, 21:52
kabel raczej OK

a formatowalas karte po zakupie????

masz komunikat na telefonie ze uruchamia tryb danych , gdywindows widzi go normalnie jako dysk przenosny?

#172180  autor: jowita
 09 kwie 2007, 21:57
a formatowalas karte po zakupie????

Nie, nie formatowałam...ehem...a trzeba było? Mogę to zrobic. Ale czy to może być powód, zważywszy że karta jest widziana przez windowsy oraz przez Nokia PC Suite??

masz komunikat na telefonie ze uruchamia tryb danych , gdywindows widzi go normalnie jako dysk przenosny?

dokładnie tak.

#172182  autor: esox
 09 kwie 2007, 22:03
chyba juz wiem!

masz zainstalowany program smart2go w telefonie?

wiesz sprawdza sie raczej wszytkie mozliwosci :-) no dobra prawie.... :-)
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2007, 22:11 przez esox, łącznie zmieniany 1 raz.

#172185  autor: jowita
 09 kwie 2007, 22:05
Nie, nie mam tego programu. Dopiero zaczynam bawić się w instalacje na tym telefonie, i jedyne programy które zainstalowałam oprócz tematów to mLock i ginger w javie.

Spojrzałam na stronę smart2go. W opcjach nie ma do wyboru Nokii E50 tylko E61. Czy w związku z tym działałby na moim telefonie?
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2007, 22:08 przez jowita, łącznie zmieniany 1 raz.

#172188  autor: esox
 09 kwie 2007, 22:08
no własnie to jest tego powodem, zainstaluj smart2go a nstepnie podłacz tel do Nokia Map Loader bedzie OK

tak smart2go bedzie działał na E50

zycze milej zabawy z E50

Ps.ale postów poleciało.....zapomniałem o najistotniejszym :-)

#172198  autor: jowita
 09 kwie 2007, 22:25
Ściągnęłam smart2go. Przy próbie instalacji jest dziwny komunikat: certyfikat może być jeszcze nieważny, wygasły, lub ustawienia telefonu są nieprawidłowe. No i nic sie nie instaluje.
Może on jednak nie jest na E50?

Tak czy inaczej dzięki wielkie za poświęcony czas!

[ Dodano: 2007-04-10, 23:37 ]
Witam ponownie. Teraz już mi się nic nie chce zainstalować. Ciągle ten sam komunikat co wyżej. Mam poczucie że niepotrzebnie ponownie instalowałam oprogramowanie telefonu, bo wcześniej nie było tych problemów, poza transferem. Pytanie: jakiego rodzaju reset mógłby mi pomóc??