• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #728071  autor: lluukk
 27 cze 2014, 09:54
Mam pytanie "do laika" ;)
Kupiłem Lumię 630 DS - ma ładowarkę z tandetnym "łamliwym" kablem
o parametrach OUT 750 mA / IN 120 mA a mam starą z solidnym kablem od E52 o parametrach OUT 1200 mA / IN 160 mA
czy mogę używać tej starej, co zmieniają te inne wartości, czy nie uszkodzę lub nie skrócę żywotności baterii ?

lluukk

#728076  autor: user_delete34
 27 cze 2014, 10:07
O ile dobrze kojarzę, telefon dozuje sobie prąd sam, a to jest jedynie maksymalna wydajność ładowarki. Możesz ładować bez problemu.

Teoretycznie wszystko, co ma złącze microUSB i nazwane jest ładowarką można podłączyć pod urządzenie ładowane tym złączem, bo po to było to standaryzowane.

Nie wiem, jak ma się rzecz w drugą stronę (zbyt słaba ładowarka): może to być lepsze dla samej baterii - długie ładowanie niskim prądem - lub też telefon może od razu odciąć ładowanie. Stara 5110 odłączała za to zbyt mocne ładowarki z komunikatem "Nie ładuje", ale wtedy chyba jeszcze miałem w niej baterię Ni-MH.

#728083  autor: lluukk
 27 cze 2014, 10:36
czyli "długie ładowanie niskim prądem" lepsze ?
mam rozumieć, że ta starsza ładowarka szybciej naładuje baterię ale skróci jej żywotność ?

lluukk

#728090  autor: user_delete34
 27 cze 2014, 11:08
lluukk pisze:czyli "długie ładowanie niskim prądem" lepsze ?
Nie jestem pewny, ale można to chyba odnieść do każdego typu ogniw, jednak ładuj czym chcesz (byle oryginalnym, by nie było zwarcia itp) bez obaw.

#728209  autor: Niezgodna7
 27 cze 2014, 18:51
Luk.
Rozładuj fon, podłącz jedną. Zmierz czas ładowania.
Rozładuj fon, podłącz tą drugą. Zmierz czas.
Jeśli czasy będą takie same, to ładuj tą z lepszym kablem.
PS. Jeśli dbasz o baterię - to TAK, ładujemy małym prądem.
Im większy prąd - tym gorzej to znosi bateria.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#728223  autor: lluukk
 27 cze 2014, 19:29
Calm7 pisze:Luk.
Rozładuj fon, podłącz jedną. Zmierz czas ładowania.
Rozładuj fon, podłącz tą drugą. Zmierz czas.
Jeśli czasy będą takie same, to ładuj tą z lepszym kablem.
PS. Jeśli dbasz o baterię - to TAK, ładujemy małym prądem.
Im większy prąd - tym gorzej to znosi bateria.
eee... to będę ładował tą nową, trwa to ze 3 godziny, zaczynam ładować jak mam tak 20-15 % baterii.
nie chcę sobie załatwić baterii :)
chyba, że to gorzej to jest np. spadek wydajności baterii o 2-5 % większy przy używaniu mocniejszej/szybszej niż wolniejszej/słabszej

może ktoś jeszcze wie więcej o tym jak mocniejszy prąd wpływa na baterię, jej żywotność czy inne parametry?

lluukk

#728226  autor: user_delete34
 27 cze 2014, 19:34
lluukk, niby jak miałbyś zdegradować poziom baterii jednym ładowaniem? Ogniwa litowo jonowe to nie niklowo-kadmowe ani -wodorkowe. Spokojnie możesz ładować i 20 razy i nic się nie stanie. Gorzej byłoby, gdyby różnica była z poziomu 0,5 na 1,5 A (3x), tutaj jest to ledwie 1,6x.

#728240  autor: user_delete34
 27 cze 2014, 20:25
lluukk, jeśli nie boisz się podłączać swoją Nokię do komputera (od razu się wtedy ładuje), nie powinieneś się bać podłączać jej do innej ładowarki USB. A czemu mógłbyś się w ogóle bać tego pierwszego? Bo jest duża szansa, że USB z PC/laptopa ma lepszą lub gorszą wydajność względem oryginalnej ładowarki.