• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #696635  autor: prz3mek1
 07 lut 2014, 17:17
Witam
W końcu zdecydowałem się na smartfona padło na lumie 800. podłączyłem się do wi-fi i chciałem wysłac mmsa nie dało się i po jakiś 30 min zabawy przychodzi mi sms od operatora, że nie mam środków zeżarło mi 40zł przez głupi transfer danych. Popatrzyłem niby są jakieś aplikacje, które pomagają w skonfigurowaniu a tu kolejny mur wyszukuje mi czeskie aplikacje bo poprzednim właścicielem był czech super normalnie.
Teraz pytanie jak to wszystko ładnie pięknie poustawiać, żebym miał wyszukiwane polskie aplikacje. Co zrobić, żeby pomimo wyłączonej transmisji danych nie pobierało mi z konta (dalej to robi bo przychodzą smsy od operatora, że nie mam środków) i może jakaś konfiguracja do mmsów?
Jakby ktoś miał chęci pewnie poraz n-ty tłumaczyć komuś zielonemu o co chodzi to byłbym zobowiązany
Pozdrawiam Przemek

#696663  autor: user_delete34
 07 lut 2014, 19:58
1) W ustawieniach w regionie wybierz polska, podobnie też nasz język. Chyba nie jesteś zalogowany na konto tego Czecha (konto hotmail, czyli to, o co pyta telefon przy pierwszej konfiguracji), tylko na swoje albo żadne?

2) W ustawieniach wejdź w dane komórkowe i wyłącz transmisję danych. Jeżeli po prawej od ikony sygnału (lewy górny róg) masz G, E, 3G lub H to znaczy, że transmisja danych jest włączona.

3) W menu (lista aplikacji, na prawo od kafli) powinien być program Konfiguracja/Ustawienia sieciowe lub podobnie zwany. Ustaw nim telefon wg sieci, z której korzystasz. MMSy powinny działać, ale nie zagwarantuję.

4) W razie problemów wejdź w ustawieniach w informacje a następnie "zresetuj telefon". Tracisz wszystkie dane i ustawienia, ale przywracasz telefon do tego, co fabryka dała. Od nowa skonfigurujesz go tak, jak chcesz. Uwaga: to może trwać kilka minut.

#696886  autor: prz3mek1
 09 lut 2014, 10:15
Zrobiłem reset czeskie aplikacje znikneły :) teraz tylko doładować konto i trzeba patrzeć czy mi coś zabierze :) do tego konfiguracja mms nie jest taka fajna w orange bo nie ma pliku do pobrania tylko trzeba recznie konfigurowac i wymagane jest włączenie transmisji danych....a to przeciez ona pobiera kase tak mi sie wydaje. Jeszcze raz dzięki za informacje pomoglo :)

#696923  autor: user_delete34
 09 lut 2014, 12:31
Jak pomogło to fajnie. Nie wiem, jaką masz taryfę, ale w miarę możliwości wykup sobie jednorazowo najtańszy pakiet transmisji danych z lejkiem (wolna transmisja bez opłat po skończeniu pakietu) albo doładuj najtańszą opcją (albo nawet włącz Kredyt) i sprawdź. Ja z konfiguracją MMS w Plusie na WP miałem problem, więc ewentualnie poszukaj jeszcze jakiejś aplikacji w markecie.

#697070  autor: prz3mek1
 09 lut 2014, 22:28
Jednak reset nie pomógł, wchodząc na Marketplace -> aplikacje tam dalej mam wszystko po czesku zabawa hudba nastroje zivotni styl itp a cały słownik w ustawieniach mam po polsku.... Jakieś pomyśły jak to zmienić?

#697071  autor: user_delete34
 09 lut 2014, 22:33
Region masz poprawnie ustawiony?

#697081  autor: prz3mek1
 09 lut 2014, 22:49
tak wszystko na polskie w regionie i lokalizacji

#697123  autor: user_delete34
 10 lut 2014, 08:44
Na WP7, z którego korzysta Twoja Nokia jest tak:
I reckon most Chinese, Australian, and probably German early Windows Phone adopters have tried to disguise their accounts with a US address. The draw back is: the region setting for Live accounts were permanent. Once it's locked to the US, there's no coming back. And if the account you've been using for a decade has already been set to "the wrong country", there's no choice but to create a new one specifically for your phone.
Skoro masz konto na Polskę, powinno działać, ale jednak nie chce.
Ktoś napisał znowu, że:
i don't know, but i was able to change market region by just changing the system locale a year ago on my lumia 800. my native language is russian, so i got the russian market, but then changed to english US and got us market. changed it several times during the first month of use, before i saw that not all apps were in russian store.
Skoro tak, to można spróbować ponownie twardego resetu (na wyłączonym telefonie):
Wciskamy jednocześnie przyciski Vol Down, Power oraz Camera (oczywiście na wyłączonym telefonie). Po kilku sekundach telefon zawibruje, puszczamy wtedy przycisk Power (środkowy), pozostałe dwa przyciski trzymamy jeszcze przez około 5 sekund. Po tym nasza słuchawka uruchomi się z ustawieniami fabrycznymi.
Obrazek
ZANIM jednak to zrobisz, wejdź na live.com (Outlook), w prawym górnym rogu znajdź Ustawienia kont (klik na nazwisko), wejdź w Przegląd, Dane osobowe, Dom i upewnij się, że wybrałeś Polskę.
XBOX Live niestety pozostanie czeski.
Daj znać, czy pójdzie.

#697307  autor: prz3mek1
 10 lut 2014, 18:25
Pomógł tylko hard reset. logowanie się do outlooka nie pomogło ale dobrze, że sobie wcześniej konto ustawiłem. Wcześniej musiałem chyba puścić za szybko bo jak robiłem ten reset to nie włączył mi się sam telefon,a teraz za drugim razem się włączył sam i wszystko było pokasowane. Teraz muszę wszystko wgrywać od nowa co mnie trochę przeraża bo tego jest ogrom a ja nie jestem zbyt ogranięty w tym temacie :) Do tego wrócił problem z pobieraniem kasy za łączenie się do internetu i znikneła mi w ustawieniach opcja transmisja danych albo przynajmniej nie potrafię jej teraz znaleźć:> już znalazłem więc powinno być wszystko ok :)