• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #692920  autor: znawca
 23 sty 2014, 19:11
Widać WP nie taki inteligentny jak o nim mówią... powiedziałbym nawet, że głupi jak but :)

Otóż przy pierwszej konfiguracji telefonu dodałem swoje konto Microsoft. Zostało ono założone z adresu Gmail, ale system jakimś cudem rozpoznał je jako Hotmail i teraz cholerstwo nie chce mi się synchronizować...
Chciałem je usunąć i dodać ponownie, ale w ustawieniach systemu nigdzie nie widzę opcji konfiguracji konta Microsoft... jest tylko opcja "synchronizuj" a brak opcji "usuń" bo to konto główne zdefiniowane przy pierwszym uruchomieniu.

Ręcznie dodałem swoje drugie konto Gmail (już jako "Google") i wszystko jest poprawnie. Problem pojawia się tylko przy koncie M$ bo ono się dodaje podczas pierwszej konfiguracji i tu system nieudolnie próbuje je rozpoznać automatycznie.

Co mam zrobić z tym fantem? Jak zmusić Windowsa, żeby poprawnie rozpoznał konto?

Na razie osobno mam tego emaila, a "główne" konto leży odłogiem. Czy przez to będę miał problemy z kopią zapasową? (dodam, że np: na konto Nokia przez ten adres zalogowałem się normalnie).

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#692932  autor: ja.michal
 23 sty 2014, 20:18
Bo wypada mieć jako główne konto MS. Wtedy idą synchronizacje, backupy, lokalizacja, aplikacje, etc. Gmaila dodać jako dodatkowego.
Teraz pozostaje reset telefonu i przy uruchomieniu jako główne konto podać konto MS. Dopiero potem dodatkowo podpiąć konto Gmaila. Wtedy można synchronizować wiadomości, kontakty, kalendarze z jednego i drugiego konta.

#692943  autor: znawca
 23 sty 2014, 21:11
Ale to jest konto M$ xD Tylko że zarejestrowałem się za pomocą adresu z końcówką @gmail.com :) z resztą ten sam adres jest moim Apple ID. Nie będę specjalnie zakładał maila na Outlooku, bo po prostu z niego nie korzystam.

#692950  autor: nemo2009
 23 sty 2014, 21:46
Tak jak wyżej,reset telefonu i założenie konta outlook.com

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#692956  autor: znawca
 23 sty 2014, 21:57
A co z moim cudownym planem jednego emaila do wszystkich kont?

Nie po to 2 godziny konfigurowałem telefon, żeby teraz znowu walić fabryczny reset...

W ogóle czytałem sporo o WP na różnych forach i serwisach i nikt nie wspominał o takim błędzie, a to przecież dość poważna wpadka... zwłaszcza że Gmail jest najpopularniejszą pocztą.

Da się po prostu ustawić synchronizację na inne konto? Np: konto Nokia, albo dowolny inny email?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2014, 21:58 przez znawca, łącznie zmieniany 1 raz.

#692957  autor: maker3
 23 sty 2014, 21:58
Też mam konto Xbox/Live założone z loginem Gmail.
Niektórzy piszą tu głupoty, że potrzeby jest @outlook.com
Czym się objawia twój błąd synchronizacji?

"Hotmail", który tam masz to jest tylko nazwa konta. Nie ma co bić biany jak konto się nazywa. Możesz wpisać dowolną.

W ustawieniach kliknij na poczta+konta, potem na "Hotmail" i tam będzie edycja nazwy i ustawienia synchronizacji. Serwer jaki tam mam wpisany to m.hotmail.com

#692961  autor: znawca
 23 sty 2014, 22:08
maker3 pisze: Czym się objawia twój błąd synchronizacji?
Tym, że wyświetla mi się komunikat o błędzie (wymaga uwagi - kod błędu 80072EE5) i dane konto po prostu się nie synchronizuje.
maker3 pisze: "Hotmail", który tam masz to jest tylko nazwa konta. Nie ma co bić biany jak konto się nazywa. Możesz wpisać dowolną.
Zmieniłem od razu nazwę na "Google" ale to nic nie zmienia. Konto dalej się nie synchronizuje.
maker3 pisze: W ustawieniach kliknij na poczta+konta, potem na "Hotmail" i tam będzie edycja nazwy i ustawienia synchronizacji. Serwer jaki tam mam wpisany to m.hotmail.com
Tak, ale zauważ, że jak podpinasz drugie konto to masz do wyboru kilka opcji. Możesz jako Facebook, Outlook, Google etc. Jak wybierzesz "Google" to masz normalny gmailowski serwer (a nie hotmailowski) i więcej opcji synchronizacji.
Ja chcę właśnie, żeby system rozpoznawał moje konto Microsoft jako Gmail, a nie jako Hotmail.

#692967  autor: maker3
 23 sty 2014, 22:22
U mnie takie konto jest rozpoznane jako "Windows Live", ale jak pisałem, to tylko nazwa.
Outlook, Hotmail, Gmail czy Yahoo, to tylko domeny w loginie do protokołu Exchenge ActiveSync.

Masz wpisany ten serwer m.hotmail.com?

Możesz zalogować się hotmail.com czy xbox.com z tym loginem?
Może nie potwierdziłeś konta jakimś linkiem, który przychodzi na email po rejestracji?

Tutaj ktoś też miał taki sam błąd i wystąpił on z loginem @hotmail.com, więc nie ma to nic wspólnego z tym, że konto podpisało ci się jako Hotmail, a nie Google, co z uporem maniaka powtarzasz.
http://pdaclub.pl/forum/oprogramowanie- ... -80072ee5/

#692978  autor: znawca
 23 sty 2014, 23:02
Tam piszą, że tracę tylko SMSy i historię połączeń... a to mi niepotrzebne do synchronizacji :P

Pokombinuję jutro z tym hotmailem, na razie nie mam siły :-D

#693601  autor: cesarz
 26 sty 2014, 21:20
Gmail ma od wczoraj problemy. Może gdy naprawią to się poprawi.

CNN

#693603  autor: znawca
 26 sty 2014, 21:24
Być może, ale prędzej stawiam, że dopiero w kolejnej aktualizacji do WP, albo chmury M$.