• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #687148  autor: córa
 02 sty 2014, 15:00
Cześć, to znowu ja.

Padł mi wyświetlacz w Lumii 820, a dlaczego? Podczas wyjmowania karty SIM... po ponownym zmontowaniu obudowy okazało się, że wyświetlacz pękł był niemalże po przekątnej, od środka :( Domyślam się, że szans na rozpatrzenie mojego problemu w ramach gwarancji raczej nie mam żadnych. Jestem zła, bo telefon mam dopiero ok. 3 miesięcy, a tu nagle po wyświetlaczu i to z tak błahego powodu. Panel dotykowy nijak nie naruszony.

Sowieso, będę próbowała w T-Mobile rozpatrzeć zaistniały problem, ale nie robię sobie żadnych większych nadziei :(

Dlatego też przyszłościowo mam pytanie - wiecie, gdzie w miarę najtaniej można zakupić nowy wyświetlacz??? Czytałam, że ew. domowa wymiana wyświetlacza nie należy do najłatwiejszych, a tez nie chce za naprawę płacić ceny porównywalnej do nowego telefonu :(

Z góry dzięki wam za jakąkolwiek pomoc czy chociażby wsparcie.

#687194  autor: Niezgodna7
 02 sty 2014, 17:43
Oj tam, przejdź się do serwisu, powiedz, że nie uderzony, i co oni na to.
A może cała gromada Lumii takich przylatuje?
:- )

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#687198  autor: darek638
 02 sty 2014, 17:49
@córa pierwszy raz wyjmowałaś sima z tego telefonu?

Nigdy więcej Play.

#687202  autor: córa
 02 sty 2014, 18:10
@darek638 - nie, wcześniej przez tydzień byłam za granicą i jako, że T-mobile nie dało mi jeszcze możliwości aktywacji roamingu musiałam sobie kupić starter. Wtedy nie miałam żadnych problemów, obudowa ładnie schodziła, wyświetlacz był cały.

@Calm7 - obawiam się, że tak łatwo nie będzie, powiedzą, że to uszkodzenie mechaniczne i płać im albo miej dalej niesprawny telefon. Jutro jadę się wypytać co i jak, czy jest jakakolwiek szansa na gwarancję plus wybadać jaki byłby ew. koszt naprawy.

Najgorsze to będzie chyba czekanie.

#687207  autor: maker3
 02 sty 2014, 18:31
Do Plusa to nie masz co iść, tylko do Nokia Care.

#687212  autor: Xy
 02 sty 2014, 18:46
Napisała, że jest w T-Mobile, nie w Plusie. Sens zdania wyżej był
córa pisze:szansa na gwarancję plus wybadać jaki byłby ew. koszt naprawy.
Plus jako łącznik (tak jak i), nie sieć ;-)

Co do pękniętego wyświetlacza to moja 820 latała już kilka razy po podłodze i póki co nic jej nie jest.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#687217  autor: córa
 02 sty 2014, 19:01
Moja Lumia 820 leciała raz, na samym początku, wyszła bez szwanku (ok, delikatne zadrapanie na obudowie), stąd też teraz przeżywam wielki szok, że zepsuła się w takich okolicznościach i to perfidnie, od środka.

#687219  autor: Xy
 02 sty 2014, 19:07
Poszło naprężenie od środka. Ja jak wyciągam kartę sim zawsze boję się, że i u mnie coś takiego się stanie. Tylna klapka schodzi tak ciężko, że trzeba użyć sporej siły aby ją zdjąć.No i w efekcie może się zdarzyć jak u Ciebie.
W serwisie nagadaj im coś, żeby wyglądało jak wada fabryczna. Nie wiem... Wkładałaś kartę sim (a jesteś dziewczęciem to raczej nie robisz tego na siłę) i po odwróceniu telefonu zauważyłaś pęknięty ekran.
Swego czasu mi na gwarancji wymienili gniazdo ładowania (nieszczęsny Fast Port - sam zepsułem :-P ) w Sony Ericssonie K700. Owszem, było to z 8 lat temu ale jednak. Chyba, że teraz mają inne standardy. Z doświadczenia wiem, że w T-Mobile załatwisz najwięcej. A najgorzej zostałabyś obsłużona w Plusie.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#687228  autor: córa
 02 sty 2014, 19:38
Ano nie widzę innej opcji niżeli z tym naprężeniem przy wymianie SIMa (telefon rozladowany, a musialam sie skontaktowac ze znajomymi, jeden wielki totalny niefart), pekniety wyswietlacz odkrylam dopiero na drugi dzien, po naladowaniu telefonu.

Jeśli faktycznie by mi naprawili to w ramach gwarancji to byłby chyba jedyny plus ze strony T-Mobile, bo póki co nie do końca jestem zadowolona z ich usług (przeszłam z Play'a).

U mnie własnie po tym jednym upadku na samym początku obudowa zaczęła ładnie schodzić, ale niestety od przeciwległego rogu (lewy górny, a nie prawy, tak jak jest w ich instrukcji obsługi).

a oto moje biedne maleństwo:
Obrazek

#687232  autor: Precelos
 02 sty 2014, 19:51
Xy pisze:Chyba, że teraz mają inne standardy. Z doświadczenia wiem, że w T-Mobile załatwisz najwięcej. A najgorzej zostałabyś obsłużona w Plusie.
przeciez to wszystko idzie do jednej firmy - regenersis
wiec IMO opek to nie ma zadnego znaczenia
córa pisze:Padł mi wyświetlacz w Lumii 820, a dlaczego? Podczas wyjmowania karty SIM... po ponownym zmontowaniu obudowy okazało się, że wyświetlacz pękł był niemalże po przekątnej, od środka
to malo prawdopodobnie zeby samo to sie stalo - nie zebym ci nie wierzyl ale to niecodzienna sytuacja
Sam nie mialem okazji rozbierac 820-stki, ale widzac ze jest na metalowym stelazu to dosc dziwne

daj jeszcze zdjecie z gory
z gwarancja bedzie ciezko ale proboj :wink:

Obrazek

#687237  autor: Xy
 02 sty 2014, 20:07
Precelos pisze: przeciez to wszystko idzie do jednej firmy - regenersis
Widocznie każdy operator ma swoje wytyczne. Ja na T-Mobile nie narzekam. Na Plusa owszem. Z resztą teraz będę miał akcję z reklamacją Xperii Tipo żony. Ciekawe co powiedzą ;-)
BTW. Nokia Care nie zajmuje się Lumiami?

#687242  autor: córa
 02 sty 2014, 20:16
Nie mówię, że to się samo zrobiło, bo tak, jak już pisałam - podczas zdejmowania obudowy, której zdarzało się ciężej schodzić. Dziwnym tylko mi się wydaje, że konstruktor nie pomyślał o tymże problemie, chyba, że telefon został zaprojektowany tak z premedytacją (albo to ja jestem tym szczęśliwcem).

widok z góry:
Obrazek

#687245  autor: drcox
 02 sty 2014, 20:18
Xy pisze:Nokia Care nie zajmuje się Lumiami?
Oczywiście, że się zajmuje. Większość usterek robią na miejscu, przy najbardziej hardkorowych ślą do regenersisu.

#687361  autor: Precelos
 03 sty 2014, 08:30
Xy pisze:Z resztą teraz będę miał akcję z reklamacją Xperii Tipo żony
prawdopodobnie pojdzie do wroclawskiego w-supportu

wiem ze play jest zazwyczaj bardzo dziwne bo zeby reklamowac telefon tzreba dac tez ladowarke pudelko itd. czysta glupota, bo sam telefon tez moze isc
drcox pisze:
Xy pisze:Nokia Care nie zajmuje się Lumiami?
Oczywiście, że się zajmuje. Większość usterek robią na miejscu, przy najbardziej hardkorowych ślą do regenersisu.
to zalezy od wytycznych, czasem wszystko kurierem idzie od razu do warszawy
ale jak bedzie u mnie kolega z nokia care to z nim pogadam jak u nich to wyglada

Obrazek

#687378  autor: Xy
 03 sty 2014, 10:15
Precelos pisze:
Xy pisze:Z resztą teraz będę miał akcję z reklamacją Xperii Tipo żony
prawdopodobnie pojdzie do wroclawskiego w-supportu

wiem ze play jest zazwyczaj bardzo dziwne bo zeby reklamowac telefon tzreba dac tez ladowarke pudelko itd. czysta glupota, bo sam telefon tez moze isc
Jeśli tak to trzeba wykosić wszelkie dane z telefonu. Przecież nie oddamy telefonu z smsami, filmami i zdjęciami rodzinnymi.
W zasadzie zastanawiam się czy ekranik zostanie naprawiony czy zaproponują nowy telefon. No ale o tym jest inny wątek ;-)

#687428  autor: córa
 03 sty 2014, 13:15
Byłam dziś w jednym z kaliskich serwisów, stwierdziłam, ze i tak na gwarancje nie mam co liczyć, a nie ma sensu czekać w nieskończoność na najprawdopodobniej negatywna odpowiedz. W przyszłym tygodniu powinnam mieć telefonik już naprawiony.

Co do kasowania treści z telefonu to mogłoby to być problematyczne, skoro wyświetlacz cały czarny non stop, więc przed naprawą i tak bym nic nie wskórała.

#687489  autor: kerim36
 03 sty 2014, 16:42
córa pisze:
Co do kasowania treści z telefonu to mogłoby to być problematyczne, skoro wyświetlacz cały czarny non stop, więc przed naprawą i tak bym nic nie wskórała.
niekoniecznie
czasami po podpięciu do komputera jest opcja hard resetu, ale to już zależy od konkretnych model

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#687508  autor: data17
 03 sty 2014, 17:32
Ja bym jak najprędzej pozbył się tego telefonu. Od razu widać, że to bubel. I nie tylko ten konkretny model jest wadliwy tylko wszystkie lumie 820 wystarczy poczytać opinie np tutaj:
http://www.mgsm.pl/pl/katalog/nokia/lumia820/
Wiec wymienisz raz a potem co i znowu ci peknie i ten sam klopot. Nokia teraz to szajs nie to co kiedyś. A niestety ludzie w Polsce kupują te Nokie bo myslą, że są solidne tak jak kiedyś. Ja mam nokia n70 i n97mini i do tej pory działają bez zarzutu ale były produkowane w finladnii a nie w chinskiej fabryce na jakims zadupiu

#687514  autor: Xy
 03 sty 2014, 17:53
data17, popatrz, a ja się jakoś nie zgodzę z tymi stwierdzeniami. Moja Lumia już wielokrotnie upadała na twarde i ekran dalej w porządku.
Zapewne pijesz do osobnika, który wypunktował wady w tej Nokii. Pozwolę sobie je skomentować.
Wyświetlacz: Zdejmuję obudowę często, telefon upada, noszę go w kieszeni i oprócz rys nic się nie dzieje.
Aparat: Ostrość łapie zawsze. Zarówno w dzień jak i w nocy oraz w warunkach pośrednich. Na sofcie standardowym jak i na Nokia Camera.
Czujnik zbliżeniowy: Owszem, czasami nie wygasza ekranu ale nigdy nic mi nie przełączył, nie zawiesił...
Bateria: No jak się ustawi ekran na max, odpali 3G na sztywno, Wi-Fi, BT, GPS i synchronizację wszystkiego, co się da to nie dziwota, że akumulator klęka po kilku godzinach.
Odbieranie "przesuń i kliknij" Fakt, troszkę uciążliwe ale zapobiega przypadkowemu odebraniu połączenia.
Klawiatura: A cóż to za brednia, że źle odczytuje litery? Chyba, że ktoś ma palce jak kowal.
Czas połączeń w historii: Sorry, ale kogo to interesuje w czasach, gdy nawet w najtańszym abo minut nie idzie wygadać. Nie mówiąc o droższych czy no-limit.

#697593  autor: córa
 11 lut 2014, 20:50
grrrr.. czuję się jak jakaś sierotka :(

wyświetlacz niby wymieniony, ojciec sprawdzał czy wszystko działa, po kilkutygodniowej zwłoce wysłał telefon, a tu zonk przy próbie nawiązania pierwszego połączenia.

Czujnik zbliżeniowy nie działa, ok, myślę, ze to przez folię na wyświetlaczu, toć to wcześniej miałam podobnie. Mówię sobie - podetnę ją trochę, będzie ok. Niestety w tymże samym czasie się okazało,że słuchawka nie działa - mój telefon jest głuchy, nie słyszę ani sygnału ani rozmówcy. Mikrofon sprawny, było mnie slychać, głośnik też ok, czyli mogę rozmawiać jedynie na głośnomówiącym, niestety graniczy to z cudem - po wykręceniu numeru gaśnie wyświetlacz :(

Obawiam się, że nie skończy się na inwestowaniu w moją Nokię na wymianie wyświetlacza. Jestem załamana.