• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #683644  autor: orson_dzi
 17 gru 2013, 20:23
Dość rzadko spotykany model. W razie pytań zapraszam, z małym opóźnieniem, ale postaram się go opisać.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2013, 11:02 przez orson_dzi, łącznie zmieniany 1 raz.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#683669  autor: Xy
 17 gru 2013, 21:57
Nie mogę napisać nic z mojej Lumii to napiszę z laptopa :-P
Jak wygląda czas czuwania, jakość ;-) muzyki, czy w nocy da się bardzo przyciemnić ekran aby nie wypalał oczu?

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#683705  autor: znawca
 18 gru 2013, 00:12
W styczniu kupuję ten model :D

Podczas zabawy Lumią w sklepie urzekła mnie jej szybkość działania (ale to cecha każdego WP), elegancki wygląd (podobne wrażenie, co przy HTC One, choć jednak ciut gorsze) i ekran AMOLED (mój ulubiony).

Obawiam się jakości dźwięku. Wprawdzie w sklepie przetestowałem (i to na nausznych słuchawkach z wystawy za tysiaka) i nie było źle, to dalej mam pewne wątpliwości…
Jak w końcu jest z tym słuchaniem muzyki na Lumii?

Drugie, co mnie martwi to bateria? Starcza od rana do wieczora przy pełnej synchronizacji po 3G i słuchaniu muzyki?

Trzecie to widoczność w słońcu w porównaniu np: do topowych Androidów i Nokii N9 (mój ideał w tej kwestii). W końcu z nazwą "Clear Black" wiąże się pewna odpowiedzialność.

PS
Literówka w nazwie tematu:)

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#683758  autor: orson_dzi
 18 gru 2013, 11:11
Xy pisze: czas czuwania
Spróbuję ją ze dwa dni poużywać, ale to może nie być proste, bo używam dwóch numerów, mam mały nadmiar sprzętu, a zajechać ma jeszcze jeden. Mój pasek nie utrzyma mi spodni z MyPhonem i Lumią jednocześnie ;) .
Ale widać, że szału nie ma. Wczoraj koło 17 miałem jakieś 80%. 40 minut muzyki, dwa krótkie połączenia i z 20 minut Internetu, teraz mam 30%.
znawca pisze:Obawiam się jakości dźwięku.
Słusznie. Ale ogółem, przy lepszych słuchawkach mniej wymagającą osobę zadowoli. Niby wszystko jest ok, głośność przyzwoita, ale jest metalicznie i płasko. Nawet jak bas się ręcznie podbije equalizerem, to i tak jest dziwnie płasko.
Xy pisze:czy w nocy da się bardzo przyciemnić ekran
Co ja się naklikałem żeby znaleźć regulację jasności. Ogółem można zdać się na automat, albo wybrać jeden z trzech poziomów jasności (kosmos), ale dla mnie było za ciemno. Ekran ma świecić i trzymam się maksymalnego poziomu. Jest też regulacja nasycenia kolorów.
znawca pisze:szybkość działania
Odtwarzacz Nokii nie raz uruchamia się dłużej niż ten z MyPhone'a, gdzie na Lumii piosenek mam kilkanaście, tam koło setki + zapchaną maksymalnie kartę pamięci. Ogółem, przy włączaniu aplikacji myśli zdecydowanie dłużej niż się spodziewałem.
znawca pisze:elegancki wygląd
Mówisz o tym dziwnym czymś z tyłu, co ugina się pod najmniejszym naciskiem? Oprócz tego aparat wystający z obudowy, umieszczony prawie, że na środku telefonu i przy każdej rozmowie ląduje pod palcem.
Ale poza tym faktycznie jest ok.

#683805  autor: Xy
 18 gru 2013, 15:59
orson_dzi pisze:Ale widać, że szału nie ma. Wczoraj koło 17 miałem jakieś 80%. 40 minut muzyki, dwa krótkie połączenia i z 20 minut Internetu, teraz mam 30%.
To i tak długo. Moja przy takim korzystaniu zdycha już pod wieczór. Ile mAh jest w 925?

orson_dzi pisze:Co ja się naklikałem żeby znaleźć regulację jasności. Ogółem można zdać się na automat, albo wybrać jeden z trzech poziomów jasności (kosmos), ale dla mnie było za ciemno. Ekran ma świecić i trzymam się maksymalnego poziomu. Jest też regulacja nasycenia kolorów.
Czyli wszystko tak samo jak u mnie. Przeszkadza mi natomiast gryzący w oczy amoled. W dzień fajny ale w nocy czuję się jak na przesłuchaniu. Co ciekawe w UC Browser można zjechać maksymalnie w dół z jasnością i wtedy przyjemnie się przegląda net w łóżku.

orson_dzi pisze:Odtwarzacz Nokii nie raz uruchamia się dłużej niż ten z MyPhone'a, gdzie na Lumii piosenek mam kilkanaście, tam koło setki + zapchaną maksymalnie kartę pamięci. Ogółem, przy włączaniu aplikacji myśli zdecydowanie dłużej niż się spodziewałem.
A to klops. Bo Lumia 925 powinna przynajmniej zap***ć z pełnym bagażem plików, a nie dławić się już przy kilkunastu. Może karta pamięci za wolna? jest C10?

orson_dzi pisze:Ale ogółem, przy lepszych słuchawkach mniej wymagającą osobę zadowoli. Niby wszystko jest ok, głośność przyzwoita, ale jest metalicznie i płasko. Nawet jak bas się ręcznie podbije equalizerem, to i tak jest dziwnie płasko.
Dalej nic nowego... Nokia z wysokiej półki, a dźwiękowo leją ją telefony za 200 złotych. Przetwornik dźwięku chyba ten sam co w L820. Testowałem tę Lumię na słuchawkach dodawanych do zestawu, na tych z Xperii, na nausznych Philipsa, na pożyczonych AKG i za każdym razem taka sama kaszana. Jaka jest trudność aby wykrzesać odrobinę lepszą jakość dźwięku? Windows przecież tu nie ma nic do rzeczy...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#683809  autor: user_delete34
 18 gru 2013, 16:05
Xy pisze:Ile mAh jest w 925?
2000
Xy pisze: A to klops. Bo Lumia 925 powinna przynajmniej zap***ć z pełnym bagażem plików, a nie dławić się już przy kilkunastu. Może karta pamięci za wolna? jest C10?
Tam nie ma slotu. ;)
A jakaś zapowiadana aktualizacja (którą niektórzy z forum próbują zatrzymać innych przy WP8) nie przyniesie czasem belki ściąganej z góry? W WP za byle czym trzeba wejść w ustawienia i klikać i klikać.

#683815  autor: Xy
 18 gru 2013, 16:34
Pojawiały się głosy, że właśnie ma być taka belka na wzór tej z Androida. Mi by bardzo ułatwiła życie takowa. Mi naprawdę uprzykrza życie ciągłe klikanie, wracanie, znów klikanie aby uruchomić kilka funkcji.
Ale czytałem, że ma być także... Oddzielna regulacja głośności dla multimediów, połączeń... :-D

#683836  autor: user_delete34
 18 gru 2013, 17:37
Taka belka albo normalne widżety (zamiast tandetnych kafli) powinny być normą w systemie, który ma być na czymś więcej niż lowendach. Podobnie wspomniana oddzielna regulacja głośności. Mi to ostatnie nie przeszkadzało, ale jestem tutaj wyjątkiem.
No i jeszcze jedno - czy te ficzery dostaną tylko topowce, jak tutejsza 925, czy każdy WPkowiec?

#683852  autor: Xy
 18 gru 2013, 18:41
Aktualizacje mają dotyczyć wszystkich Lumii. A jak będzie w rzeczywistości to zobaczymy. Chociaż taka Nokia Camera czy Refocus też są tyko dla topowych Nokii ale na mojej 820 te dwa także programy działają ;-)
Natomiast funkcje jak widżety czy belka powinny być dostępne już w WP8 przed wszelkimi aktualizacjami. Są ludzie, który nie przeszkadza wykonywanie trzech czynności aby włączyć jedną rzecz. Ale mnie to irytuje (pisałem wcześniej o tym). Zamiast kafli wolałbym ikony. Już niech będą na stałe, a nie w wywoływanym menu jak w Andkach ale te kafle to jest dramat... System oprócz tego, że jest zoptymalizowany i szybki powinien też być ładny. A Windows ładny nie jest.
Zobaczymy co to warte: http://wpworld.pl/31360/szybkie-ustawie ... -settings/ Zasysam i testuję.

#683912  autor: ja.michal
 18 gru 2013, 23:44
Xy pisze: Chociaż taka Nokia Camera
Już jest dostępna dla reszty. Nazywa się Nokia Camera Beta i beta odnosi się do wszystkiego innego, na którym do tej pory ta aplikacja nie działała.

#683947  autor: Xy
 19 gru 2013, 11:47
Na mojej 820 działa Camera bez beta. Trzeba tylko umieć zainstalować ;-)

#684088  autor: ja.michal
 19 gru 2013, 21:15
Xy, jedno licho. Tylko tyle, że nazwa jest taka a nie inna. ;)

#684918  autor: orson_dzi
 23 gru 2013, 11:53
MyPhone na tyle zaniżył mi jakość dźwięku w ostatnim czasie, że Lumia 925 z początku grała z moimi słuchawkami całkiem przyzwoicie... do momentu podpięcia ich do Galaxy S4. I Lumia przestała grać dobrze ;) .

#693166  autor: znawca
 24 sty 2014, 18:16
Odebrałem wczoraj swoją Lumię :D

Pierwsze, co sprawdziłem to jakość dźwięku... i nie było źle:) ale z ostateczną oceną wstrzymam się do czasu porównania z jakimś Galaxy :P

Ze spostrzeżeń na szybko, to jakość wykonania bardzo fajna, plastik z tyłu nie trzeszczy, ale się ugina - widać, że jest milimetrowa przerwa między nim, a baterią.

Ekran - rewelacja! Nie dość, że świeci jak cholera (jasność na min, a kolory i tak gniotą) to jeszcze rozdzielczości nie można nic zarzucić (zastanawiam się nad sensem ładowania full HD do telefonów poniżej 5ciu cali). Kąty widzenia też idealne. Muszę jeszcze przetestować widoczność w słońcu (to trudne z obecną pogodą :P) ale już widać, że ścisła czołówka.

Prędkość systemu również bez zastrzeżeń... jedynie aplikacja do "kontroli pamięci" strasznie długo się ładuje. Przy 18GB używanej skanowanie trwa kilkanaście minut...

No i jeszcze mobilny IE - jak dla mnie rewelacja. Jedna z lepszych przeglądarek na rynku. Czas pokaże, czy najlepsza. Facebook działa (pełna obsługa chatu!), Disqus też, wszystkie fora i shoutboxy wyświetlają się porawnie, filmy z YT chodzą... a serwisy hostingowe z pirackimi plikami nie działają jak wszędzie - Generalnie to co chodziło w mobilnym Chrome na Androidzie, chodzi też na IE:)

#694176  autor: orson_dzi
 28 sty 2014, 20:29
znawca pisze: z ostateczną oceną wstrzymam się do czasu porównania z jakimś Galaxy :P
Zwątpisz ;) .
znawca pisze:Ekran - rewelacja! Nie dość, że świeci jak cholera (jasność na min, a kolory i tak gniotą) to jeszcze rozdzielczości nie można nic zarzucić (zastanawiam się nad sensem ładowania full HD do telefonów poniżej 5ciu cali).
Sensu może i większego nie ma, ale Galaxy S4 wrażenie robi potężne. Ekran w Lumii jest faktycznie bardzo ładny, ale przy takim wyglądzie interfejsu tego prawie, że nie widać.
znawca pisze: Jedna z lepszych przeglądarek na rynku.
A przy odwiedzanej przeze mnie co rano, mobilnej wersji nba.com się wysypuje.

#694579  autor: znawca
 30 sty 2014, 01:01
a na Facebooku nie działa dodawanie innych plików niż zdjęć :P