• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #672831  autor: Estranea
 06 lis 2013, 07:57
Witam!
Od prawie miesiąca użytkuję L920. Na początku, pomimo wyłączonych: WiFi, BT, transmisji danych, 3G, lokalizacji itd., przy niewielkim uzytkowaniu tel, bateria trzymała 1 dzień. Rano po "naładowaniu" licznik wskazywał ok. 79%. Po paru dniach dokonałam aktualizacji (pewnie Amber) i tel. po naładowaniu pokazywał 100% i trzymał nawet 3 dni. 2 dni temu pojawiły się jakieś 2 aktualizacje (Nokia Care) i bateria zaczęła wariować.
Po "naładowaniu" wskazuje 30-40%. Dziś nad ranem, wskazywało 31%, po odłączeniu i podłączeniu do ładowania pokazało 100%. W kilka minut po odłączeniu znów spadło do 31%. Teraz po 1h czuwania spadło do 28%. Mam aktualizację Lumia amber 3047.0000.1326.2001

Czy coś mam nie tak z baterią?

Edit:
Na razie zrobiłam trik z trybem samolotowym. Bateria wskazuje 100%. Zobaczymy co będzie dalej...

#672855  autor: user_delete17
 06 lis 2013, 10:54
1. Sprawdź czy nie masz zbyt wielu aplikacji działających w tle.

2. Zobacz w Data Sense co ci żre dane to pewnie to samo żre baterie.

3. Zorientuj się czy w Twojej okolicy nie jest prowadzona modernizacja sieci.

#672926  autor: Mortyrr90
 06 lis 2013, 15:41
Obstawiałbym mimo wszystko baterię, znajomy miał podobne problemy swojego czasu z tym samym modelem telefonu i pomogła dopiero wymiana baterii

Olimpia Grudziądz

#673083  autor: Estranea
 07 lis 2013, 07:36
1. Nie mam aplikacji w tle. Wszystko mam powyłączane...
2. Sprawdziłam, ale tam też jest nie dużo - najwięcej pobieranie aplikacji i multimedia z neta...
3. Nie mam żadnych informacji o modernizacjach sieci...

Po wczorajszym zrobieniu resetu i włączeniu trybu samolotowego, jakby się unormowało (na razie). Wieczorem było 88% - po wykonaniu w ciągu dnia kilku rozmów, paru fotek i 1 krotkiego filmiku. Dziś rano jest 78%. Mam nadzieję, że tak zostanie.

#673084  autor: KA
 07 lis 2013, 07:42
Zawsze najpierw reset i czekamy, co będzie. Na ogół wystarcza...(wariant optymistyczny)

#674030  autor: Estranea
 12 lis 2013, 08:14
Jednak dalej występują problemy z baterią lub raczej ze wskaźnikiem baterii. Przedwczoraj ładowałam tel do południa, po 2h wskazywało 100%. Po 4h właściwie tylko czuwania bateria miała 45%. Dziś w nocy ładowałam tel i też się nie naładował. Zresetowałam telefon (bez włączania trybu samolotowego) i mam 100%. Normalnie "magia".

Nie uśmiecha mi się dawanie tel na gwarancję...ale jak będzie trzeba no to cóż...

#674039  autor: ja.michal
 12 lis 2013, 09:36
Estranea, w Lumiach tak ta bateria będzie "skakać". Wszystko zależy do tego czy są jakieś aplikacja uruchomione, jaki jest sygnał sieci, wifi, czy włączone jest NFC, BT, etc. Wskaźnik działa inteligentnie pokazując ile faktycznie możesz pracować na ilości energii jaka pozostała w baterii.

#674271  autor: Estranea
 13 lis 2013, 07:19
ja.michał - Smiem trochę wątpić, że działa inteligentnie... Wszystko mam wyłączone (wifi, bt, transmisję, lokalizacje, nic nie działa w tle - chybaże o czymś nie wiem), a mimo to, zaraz po naładowaniu wskaźnik pokazuje np. 80%. To chyba dziwne, tak zaraz po ładowaniu. Albo nie używany tel w kilka godzin traci pół baterii. Ja rozumiem, że jakbym go non stop używała, wiele rzeczy działałoby w tle itd. - wtedy cudów nie ma.

#674289  autor: user_delete17
 13 lis 2013, 09:13
Ja miałem problemy z baterią jak modernizowali sieć w ramach Networks. Właściwie to mam je nadal choć nie tak wielkie. Teraz przełączyłem telefon na 2G i telefon działa dobrze. Ogólnie w trakcie trwania modernizacji telefon wariował.

We własnym zakresie możesz wgrać od nowa oprogramowanie.
Nie wiem czy jest i jak wygląda diagnostic tool dla tej lumii, ale możesz sprawdzić wstukując kod ##634#. Powinny tam być jakieś dodatkowe informacje dotyczące baterii.

Sugeruję sprawdzenie czy telefon nie wyszukuje aktualizacji oraz czy masz wyłączonego xboxa

Pamiętaj też, że ten telefon raczej tak czy inaczej więcej jak dzień nie wytrzyma. Moja dwuletnia lumia 710 trzyma dzień z kawałkiem, a mam włączone praktycznie tylko sprawdzanie poczty na 2 kontach i to co godzinę.

#674360  autor: ja.michal
 13 lis 2013, 15:27
Estranea, część programów pewnie działa w tle. Sprawdź jeszcze ustawienia sieci jak napisał johnny.
Tak czy inaczej 80% baterii po naładowaniu świadczy, że coś nie jest tak jak powinno być.

#674506  autor: Xy
 14 lis 2013, 08:17
Nie spodziewaj się cudów. To jest Lumia i tu musi tak być. Mi też bateria ledwo starcza do wieczora (jak korzystam z telefonu to ledwo pół dnia pociągnie) wiec przyzwyczaj się do takiego stanu rzeczy.
Tyle, że u mnie nie ma problemów przy ładowaniu.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#674748  autor: Estranea
 15 lis 2013, 07:10
Nie spodziewam się cudów... Ale tu ewidentnie coś jest nie tak. Dziś ładowałam tel przez noc, rano odłączam i... 63% :( Szybki restart i jest 100%. Nie wiem co może działać mi w tle, chyba wszystko mam wyłączone. Naprawdę mało korzystam z tego telefonu...
Muszę jeszcze wstukać ten kod który podał johnny. I faktycznie miałam włączonego xboxa.

#674756  autor: Xy
 15 lis 2013, 08:34
Te 63% pokazuje programik Insider czy odczytujesz to z ustawień? Bo mi Insider też pokazuje różne cuda mimo "Live Tile" czyli żywego kafelka ;-) Dopiero jak się w niego pacnie to pokazuje prawidłową wartość. Dlatego też szczególnie mu nie ufam i wolę zwykły wskaźnik baterii na górze.
Xbox wyłączony, to już dobrze. Podświetlenie ekranu ustaw na automatyczne, blokada ekranu po 30 sekundach, wejdź w Ustawienia > Oszczędzanie Energii i włącz to (paseczek ma być w kolorze motywu), nie zapisuj automatycznie kopii zapasowych w SkyDrive (w chmurze), wejdź w Ustawienia > Wyświetl i uruchom tam obydwie pozycje. Nie wiem ile to da ale coś na pewno...
Czy Twoja Lumia została zaktualizowana do GDR2? Bo moja po aktualizacji pracuje na jednym ładowaniu trochę dłużej...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#674766  autor: user_delete17
 15 lis 2013, 09:05
Już wiem, że po aktualizacji Amber kod ##634# nie działa.
Moim zdaniem potrzebny hard reset i potem serwis.

Moja nówka Lumia 920 ma teraz 49% baterii i od ładowania minęło 22 godziny. W tym czasie wykonałem kilka krótkich rozmów, wysłałem ze 3 sms-y, i parę razy sprawdzałem pogodę. Oczywiście czytałem też trochę wiadomości i trochę przeglądałem net.
Telefon ma włączone wi-fi i BT oraz sprawdza pocztę na 2 kontach co godzinę.
W tle mam działające 4 aplikacje.
Sieć w trybie 2G, bo jest zauważyłem, że jest spora różnica w baterii w porównaniu do 3G. Mam wyłączone NFC, transmisję danych, raporty, aktualizacje, xbox i znajdowanie telefonu.
Sami oceńcie czy to dużo czy mało.

A może to problem z ładowarką, a nie baterią?

#674768  autor: Xy
 15 lis 2013, 09:33
Już wiem, że po aktualizacji Amber kod ##634# nie działa.
U mnie po wpisaniu kodu pojawiają się informacje o kolorze urządzenia, "lifetime counter" i "modem version". Mam GDR2.

johnny pisze: A może to problem z ładowarką, a nie baterią?
Podejrzewałem to ale po resecie telefonu bateria pokazuje 100% czyli jednak ładowarka sprawna. Coś musi być w telefonie. Nie zaszkodzi jednak skorzystać z innej ładowarki.

johnny pisze:Moja nówka Lumia 920 ma teraz 49% baterii i od ładowania minęło 22 godziny. W tym czasie wykonałem kilka krótkich rozmów, wysłałem ze 3 sms-y, i parę razy sprawdzałem pogodę. Oczywiście czytałem też trochę wiadomości i trochę przeglądałem net.
Telefon ma włączone wi-fi i BT oraz sprawdza pocztę na 2 kontach co godzinę.
To masz jakiś generator prądu w Lumii bo mi przy takim poborze energii zjada baterię w pół dnia ;-)

johnny pisze:Sieć w trybie 2G, bo jest zauważyłem, że jest spora różnica w baterii w porównaniu do 3G. Mam wyłączone NFC, transmisję danych, raporty, aktualizacje, xbox i znajdowanie telefonu.
Sami oceńcie czy to dużo czy mało.
Jedyna różnica to włączona sieć 3G, reszta bez zmian.

#674775  autor: user_delete17
 15 lis 2013, 10:11
Xy pisze: U mnie po wpisaniu kodu pojawiają się informacje o kolorze urządzenia, "lifetime counter" i "modem version". Mam GDR2.
To też właśnie nie działa. Kiedyś było tam sporo danych, a nawet dostęp do netmonitora.

Xy pisze:
To masz jakiś generator prądu w Lumii bo mi przy takim poborze energii zjada baterię w pół dnia ;-)
Przy włączonej transmisji i 3G baterii starczało mi na góra dobę. Czasami od rana do wieczora. Tak się zrobiło po modernizacji. Nawet celltrack na symbianie wariował, albo tak zrobili sieć. Technicznie to się nie znam, ale jadąc przez stolicę samochodem z uruchomionym netmonitorem w Lumii 620 i celtrackiem na Nokii C7 siła sygnału była wprost niewyobrażalna i co ciekawe prawie wcale się nie zmieniała pomimo ruchu.
Było tak na kartach TM i Orange. Bateria padała momentalnie, więc domniemam, że jest taka opcja, że sieć wymusza moc z jaką nadaje telefon. Przy próbie połączenia zasięg nagle drastycznie malał i potrafiło rozłączyć rozmowę.
Po przełączeniu na 2G od razu jest lepiej. Bateria trzyma dłużej i rozmów nie rwie.
Co ciekawe jak się wybieram do rodziny w lubelskie to bateria działała zupełnie przyzwoicie nawet w trybie 3G.

#675838  autor: Estranea
 19 lis 2013, 07:48
Dzięki za różne sugestie.
Myślę, że ładowarka jest ok... Bo po resecie tel mam 100%. Wczoraj po nocnym ładowaniu wskaźnik pokazał 63% - po resecie 100%. Korzystam ze wskaźnika który jest w lumii (ustawienia -> oszczędzanie baterii), nie sciągałam żadnych aplikacji...

Staram się mieć wszystko wyłączone (tylko też nie chodzi o to żeby z tel nie korzystać). Rzadko włączam WiFi czy transmisję danych, nie sprawdzam poczty - sporadycznie. Mam wyłączone 3G, lokalizację, xbox...chyba wszystko co możliwe powyłączałam.

wersja oprogramowamnia: Lumia amber versja 3.0.6.1 - nie wiem czy to jest GDR2 ale jak szukam aktualizacji to powiadamia zę nie ma nowych...

Poza tym problemem jest wskaźnik bateri tuż po naładowaniu. Jak go zresetuję to tel działa OK, 2-3 dni.

#675842  autor: Xy
 19 lis 2013, 08:23
Amber to jest właśnie GDR2.
Zainstaluj sobie programik Insider. Pokaże Ci on dokładne statystyki zużycia baterii. Moim zdaniem to jeden z lepszych, jak nie najlepszy program do obsługi baterii. Oprócz tego ma masę innych, bardzo przydatnych funkcji.

#675946  autor: ja.michal
 19 lis 2013, 14:28
Część aplikacji może działać w tle. Dokopałem się ostatnio do tej funkcji i wyłączyłem co mi nie odpowiadało. Wieczorem poszukam gdzie to dokładnie jest i jak się nazywa i ci napiszę.

[ Dodano: 2013-11-19, 18:03 ]
Co do samej aplikacji do pokazywania stanu baterii to u siebie używam Bateria Pro+ od Nokii.

Co do aplikacji w tle. Estranea, jak wejdziesz w Ustawienia > przesuniesz w prawo lub lewo do Aplikacje (domyślnie po wejściu w Ustawienia masz System > i niżej będziesz miała Zadania w tle. Część zadań można wyłączyć, a część nie. Może to ci coś pomoże.

#676166  autor: Estranea
 20 lis 2013, 10:42
Amber to jest właśnie GDR2.
no to się trochę wygłupiłam... tak to jest, jak się cżłowiek nie zna...

Zainstalowałam Insider - pokazuje ten sam stan naładowania baterii co wbudowany w tel. wskaźnik.
Część aplikacji może działać w tle.
jak wejdziesz w Ustawienia > przesuniesz w prawo lub lewo do Aplikacje (domyślnie po wejściu w Ustawienia masz System > i niżej będziesz miała Zadania w tle.
znalazłam to, wyłączyłam co było możliwe. dzięki.

Moim zdaniem problem nie tkwi w tym, że jakieś aplikacje "zjadają baterię". Bo po naładowaniu i resecie mam 100% i tel działa ok. Bez resetu mam ok 65% po ładowaniu - i to jest dziwne. Zastanawiam się czy jak oddam na gwarancję to czy dadzą radę to naprawić.