• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #662896  autor: fitoro
 19 wrz 2013, 19:33
Witam wszystkich.
Nie wiem czy to dobre miejsce ale piszę tutaj. Właśnie wystawiłem swojego Samsunga Glaxy SIII na sprzedaż. Nastąpiło to po ponad roku użytkowania. Nie powiem telefonik fajny ale sam android i w dodatku z nakładką Touchwiz to z lekka porażka. Ciągłe zawieszki, ciągłe przeładowania i wiele innych drobnych acz uprzykrzających dupereli. Kusi mnie windows phone z Nokią lumią 920. Troszke pobawiłem sie w salonie orange lumią chyba 710 i bardzo fajnie to śmiga...ale właśnie zanim pozbęde sie samsunga i androida i wpakuję w lumie i windowsa to chciałbym rozwiać wszystkie swoje wątpliwości.
Proszę o opinie szczególnie użytkowników którzy mieli w przeszłości taki lub podobny problem.

#662904  autor: galtom
 19 wrz 2013, 19:59
Hej,
I tak jestes cierpliwy. Ja ze swoim S3 ktory robil dokladnie takie same numery (wywalnie aplikacji, resety, zzeranie baterii gdy zaponialem z paska powiadomien wylaczyc GPS czy w koncu takie zawiechy, ze nie dalo sie odebrac telefonu go ktos dzownil) wytrzymalem 3 miesiace I przesiadlem sie na Lumie 920.

Czy bedziesz zadowolony, zalezy od tego jak krozystasz z telefonu I czego oczekujesz.
W moim przypadku np. ogladanie filmow czy gry nie sa najistotniejsze. Nie bawi mie tez codziene zmienianie lunecherow, animacji, wygladu ikonek, itd... Nie mialem tez potrzeby korzystania z bardzo specyficznych aplikacji dostepnych tylko na jedna platforme.

Chcialem telefonu I system, ktory:

bedzie prosty I niezawdony, bedzie dobrze I szybko prezentowal informacje (stad np odpuscilem iOS - mialem, niby fajne... ale to nie to - brak widgetow/live tiles to jednak klopot). Bedzie sie dobrze integrowal z Facbookiem, paczata MS, poczta Google, Skydrive uzupelni W8, z ktorego korzystam na pozostalych urzadzeniach.
Mialo byc spojnie, sprawnie I przyejnie na codzien (jak iOS0 tylko lepiej.
Dodatkowo dobry aparat byl wazny.

Lumia spasowala w moje potrzeby I oczekiwania idealnie, ale nie jest to system (jak kazdy inny) bez wad. Jednak latwiej zeyc mi z niedomaganiami WP8 niz Androida.

Co jest nie tak?

Brak zcentralizowanego centrum powiadomien. Informacje o wydarzeniach pojawiaja sie jako toast (belka na gorze ekranu) I samych kafelkach. Jedno miejsce ktore prezentuje wydarzania I powiadomienia z roznych aplikacji na pewno by sie przydalo, szczegolnie tym, ktorzy nie wszystkie kafelki wyciagna na ekran. Ja mam polaczona skrzynke, Skype, fb, sms/fb chat, whatsapp (na pulpicie) wiec jakos specjalnie nie cierpie.
Wszystko wskazuje na to, ze cenrum powiadomien pojawi sie w jakiejs formie (1 integrujacy inne kafelek moze?) najdalej na poczatku 2014.

Brak wsparcie VPN. Czyli gdy chce poogladac Netflixa czy Hulu poza domem I skorzystac z telefonu jako modemu (I przez VPN zmienic adres IP) to niestety d@@a. Znow, Ms obiecuje wsparcie od dawna I wszystko wskazuje na to, ze pojawi sie wraz z WP8.1 I dodatkien Enterprise. Korzystam z tego na tyle rzadko, ze jestem wstanie bez tego zyc.

Ograniczone profile glosnosci - wlasciwie dwa - 1 dla dzwonkow I aplikacji drugi dla rozmow. Oznacza to, ze jak bedzies w cos grac I sciszysz telefon, to potem mozesz nie slyszec jak ktos dzowni, jesli zaponisz poglosnic. Zdarzylo mi sie ze dwa razy, ale jak pisale ja malo gram.

Bluetooth dziala normalnie, mozna wysylac wiele zdjec mailem czy innych plikow - tu juz nie ma ograniczen wczesniejszych wersji.
Dodatkowo fajnya jest gwarancja dlugiego wpsarcie - nadciaga GDR3, potem WP8.1 a potem nie wiadomo co, ale I WP9 ma do nas traffic.

Pasuje mi ze mam Office I nie musze sie martwic gdzie zapisuje pliki. Bardzo odpowiada mi naprawde dobra nawigacja, sporo podrozuje po kraju I za granica I naprawde sprawdza sie na codzien (mialem wczesniej Garminy wiec porzadne urzadzenia).

Obecnie najbardziej mi brak z S3 funkcji quiet hours.... ale trudno.

Za to wycigam telefon z kieszeni, zawsze dziala, zawsze wiem co u moich znajomych, nic sie nie wiesza, aplikacje typu mapy czy drive fajnie ze soba (i strona www) wspoplarcuja. z koordynatami z google maps nie ma problem.

Ja jestem bardzo zadowolony - jesli masz jakies konkretniejsze pytania pisz.

Pozdrawiam,
Galtom

#662905  autor: user_delete34
 19 wrz 2013, 20:01
galtom, czy to Ty? :-D
Powyższy użytkownik miał SIII i przesiadł się na 920, to dokładniej objaśni sytuację. Weź to trochę z przymrużeniem oka, bo nie wszystko jest tam aż takie super, ale generalnie WP naprawdę szybko działa i jest prosty w obsłudze. Tylko nie zdziw się połowiczną funkcjonalnością w stosunku do androida. Albo gorszą. Wielu aplikacji nie znajdziesz, wszystko jest okrojone do minimum możliwości konfiguracji. Obejrzyj sobie jakieś wideorecenzje różnych autorów, żeby wszystko prześledzić przed dokonaniem wyboru.

EDIT: O, już się zjawiłeś! ;)
EDIT2: Aha, Nokia chyba podlega pod serwis Regenersis. Ponieważ warto kupować telefon "pod serwis" (tym bardziej, że chyba nawet na tym forum czytałem o awaryjności Lumii), dobrze się zastanów.

#662912  autor: fitoro
 19 wrz 2013, 20:23
dzięki za zainteresowanie i wyczerpującą odpowiedź kolegi Galtom.
No własnie jak wszyscy wiemy nie ma rzeczy idealnych. Tak samo każdy system ma jakies swoje niedomagania i minusy...co najgorsze popatrzmy na takiego samsunga i jego flagowce- sa to bardzo mocne maszynki ale nawet s4 tak samo ma niedomagania z lagami, zwiechami i zamuleniem-tak przynajmniej donosza użytkownicy.
Sam swojego samsunga "złamałem". Wgrywałem romy i każdy z autorów tych zmodyfikowanych przez nich systemów starał się jak mógł żeby to wszystko udoskonalić ale poprostu się nie da...no może poza czystym andkiem jak w nexusach.

[ Dodano: 2013-09-20, 08:37 ]
a mam pytanie szczególnie do kolegi galtom. czego Ci najbardziej brakowało po przesiadce z s3?, z samego androida i czy to nie jest tak, że windows phone, którego prostota jest w sumie wielką zaletą znudzi sie po jakimś czasie a wtedy kicha bo ani launchera nie zapodamy jedynie kolorki okienek mozemy pozmieniać...

#662979  autor: galtom
 20 wrz 2013, 09:05
Najbardziej obecnie brakuje mi quiet hours. Na brak aplikacji (w sesie ilosc) nie nażekam.
W innym watku ktos liczyl swoje wiec i ja policzylem, ponad 91 (+nagrane filmy, zdjecia, muzyka) 60-70% pamieci (storage) telefonu zajete.
S3 mialem w wersji 16GB i z tego co pamietam przy zajete bylo 6 - 7GB i telefon strasznie zaczal sie zapychac. Wiekszosc kolegow (od ANdka) winilo za to mnie, ze mam smieci, itp... tylko jesli nie mozna instalowac aplikacji to po cholere mi taki telefon? I co z tego, ze Google Play jest ich tak duzo?
W Lumii nie mam tego klopotu - co chwile cos sciagam z ciekawosci, odinstalowuje - nie przejmuje sie ile, co, jak.

W WP8 przy wychodzeniu z aplikacji strzalka system ja zamyka (inaczej zostaje w RAM - podobnie jak w ANdku), ale tez nie ma problemu. Odruchowo zawsze korzystam ze znaczka Windows (wiec aplikacja jest zamrozona), nie wazne ile aplikacji i jakich tak uruchomie - telefon ciagle smiga tak samo (nie ma potrzeby czyszczenia pamieci, itp.... bo nie widac zadnej roznicy w dzialaniu systemu). Dla mnie to rewelacja - po prostu korzystam ze wszystkiego tak jak chce.

Wspominalem o baterii. W S3 byla belka + skroty do WiFi, 3G (transmisja danych), GPS, itd... W uzytku mailem ja na codzien. Wychodzac z domu uruchamialem transmisje danych wylaczelem WiFi. W biurze odwrotnie - jadac gdzies uruchamialem GPS, potem go wylaczalem. Przy standardowym dniu (i takim korzystaniu) S3 pokazywal w granicach 17:00 30 - 40% baterii.
W Lumii ww. elementy mam wlaczone non stop (choc mam skroty na pulpicie). Przy takim samym krozystaniu z telefonu ok 17:00 mam 60 - 70% baterii (a jest troche mniejsza niz w S3).
Choc oczywiscie granie + dioda doswietylajaca, nagrywanie w HD i nagle w godzine potrafi 20% ubyc... norma.

Co do wygladu...
Lock screen mam jako tapete Binga (to samo w obu PC) wiec codziennie pulpit w W8 i lockscreen sie fajnie synchornizuja. Czasem zmieniam sobie uklad kafelek na ekranie gdy dociagne cos nowego co wydaje mi sie warto miec wyciagniete na wierzch.
Jak dotad anie telefon, ani kafelki mi sie nie znudzily - ale dla mnie istotniejsze sz wzgledy praktyczne i wygoda codziennego uzywania (mam np kafelke z ulubionymi ludzmi - tam od razu mam smsy.updaty z FB [bez wlaczania aplikacji], ich nowe zdjecia), duzy kafelek kalendarza, itp.... tego brakuje mi w iOS. Zeby sprawdzic co mnie czeka w ciagu dnia, co nastepne trzeba wlaczyl aplikacje kalendarz - WP tak jak w Andku masz to od razu przed oczami.

Ale jesli lubiles sie bawic luncherami, znieniac animacjie, itp... to WP tego wszystkiego faktycznie nie ma i moze ci sie znudziec. Ja w andku sie tym zupelnie nie bawilem - lunchery zaczalem sprawdzac dopiero wtedy, gdy system juz ledwo dzialal.
Wkurzalo mnie tez troche, ze luncher sobie, system sobie aplikacje sobie - wszystko z innej parafi... telefon + system sprawialy przez to (dla mnie) wraznie ogldomnego balaganu w srodku.

W WP tego nie ma - masz swoj pulpit z kafelkami i liste aplikacji. Do ustawien (po dostosowaniu tego co mozna i sie chce) juz sie wogole nie zaglada.

Jesli cos jeszcze, pisz...

Pozdrawiam,
Galtom

#663016  autor: fitoro
 20 wrz 2013, 12:00
no i fajnie za baaardzzooo wyczerpującą odpowiedź. masz racje z tą praktycznością...jest to bardzo ważne żeby wszystko było szybko, sprawnie i na temat. nie dalej jak wczoraj wściekałem się bo przy przeglądaniu internetu jak chciałem szybko wyjść do pisania sms lub zadzwonić to poprostu nastąpiła kilkusekundowa mega zwiecha.
jeszcze chciałbym wiedzieć jak sam model telefonu czyli nokia lumia 920 pomijając już sam system sie sprawuje tzn. wielkość, spasowanie sam ekran porównując do s3...zasięg wifi czy komórkowy...itd

#663020  autor: galtom
 20 wrz 2013, 12:10
Nie widze (zasieg) zadnych roznic na plus czy minus jednego czy drugiego telefonu. Jesli chodzi o wielkosc, ciezar, itd...
W pierwszychd naich po zamianie czulem, ze Lumia jest ciezsza ale nie w negatywny sposob. Ot, po prostu jest ciezsza i tyle. Z drugiej strony (juz chyba pisalem) duzo pewniel lezy w recye. S3 byl cieniutki, leciutki i sliski - kilka razy z tego powodu chcial mi wypasc z reki - Lumia (na szczescie) jeszcze nie.
Plusem dla mnie jest ciut mniejszy ekran. Uzytkowo (w sensie przegladanie netu, pisanie sms/mail) nie widze roznicy. Filmow nie ogladalem ani na S3 ani na 920 - zrezszta przypuszczam, ze te 0,3" wiecej nie ma wielkiego znaczenia w komforcie. Za to lumie jestem wstanie spokojnie (caly ekran) obslugiwac jedna dlonia, w S3 to juz nie bylo mozliwe.
Chwale sobie takze (to bardzo praktyczne) to, ze w ziemie przy S3 msuaielm sciagnac rekawiczke i marznac. Lumia tu ma wielka przewage - niby drobiazg ale bardzo praktyczny.
Wydaje mi sie tez, ze ekran Lumii (mam folie , na S3 nie mialem) jest jednak czytelniejszy w sloncu. Lumia ma ustawienie takiego jakby przepalenia kolorow. W ostrym sloncu sa troche nie naturalne i wyblakle (zdjecia by wygladaly troche dziwnie) ale za to nie ma problemu z korzystaniem z telefonu - odczytaniem miala, wybraniem kontaktu, itp.

Mam teraz (subiektywne) wraznie, ze trzymajac Lumie trzymam cos porzadnego... S3 takiego wraznie (pomimoc ceny) nie dawal... or plastikowa mydelniczka.
Lumie nosze normalnie w spodniach i tyle... dzis juz na wage/grubosc nie zwracam uwagi - widze ja dopiero jak poloze ja obok innego, cienszego telefonu.

Pozdrawiam,
Galtom

#663350  autor: fitoro
 22 wrz 2013, 13:14
proszę mi jeszcze objaśnić jak wygląda waszym zdaniem przyszłość WP8. Czy będzie to w miare rozwijane i jak długo wpierany systempoprzez aktualizacje ?

#663354  autor: Darius64
 22 wrz 2013, 13:44
Markadiusz pisze:galtom, czy to Ty? :-D
Powyższy użytkownik miał SIII i przesiadł się na 920, to dokładniej objaśni sytuację. Weź to trochę z przymrużeniem oka, bo nie wszystko jest tam aż takie super, ale generalnie WP naprawdę szybko działa i jest prosty w obsłudze. Tylko nie zdziw się połowiczną funkcjonalnością w stosunku do androida. Albo gorszą. Wielu aplikacji nie znajdziesz, wszystko jest okrojone do minimum możliwości konfiguracji. Obejrzyj sobie jakieś wideorecenzje różnych autorów, żeby wszystko prześledzić przed dokonaniem wyboru.

EDIT: O, już się zjawiłeś! ;)
EDIT2: Aha, Nokia chyba podlega pod serwis Regenersis. Ponieważ warto kupować telefon "pod serwis" (tym bardziej, że chyba nawet na tym forum czytałem o awaryjności Lumii), dobrze się zastanów.
Co masz na myśli połowiczna funkcjonalność,jakich to funkcji brakuje.Menedżer plików a poco tu wszystko pracuje we własnym środowisku(chyba tylko po to aby z nudów kombinować z plikami,przenosić i tak dalej).W sklepie są aplikacje takie jakie potrzeba a że ilościowo mniej niż na andka to nie ma znaczenia.Wszystko okrojone ok,tylko poco mi mnóstwo pierdół, animowanych ikonek,kolorków z kreskówek.To ma działać i tyle.Owszem są błędy takie jak folder inne, który rośnie nie wiadomo czemu,mnie najbardziej denerwuje jedena regulacja dźwięku do wszystkiego Filmów w telefonach nie oglądam to dobre dla gimboli muzyke od czasu do czasu posłucham,mobilny IE jest szybki i bezbłędnie wyświetla strony to nie te z pc.

#663375  autor: user_delete34
 22 wrz 2013, 15:52
Darius64, myślałem, że to WP czegoś warte, ale wolałbym nawet 3GSa ze starszym iOS niż obecnego 8Sa z WP8.

1) Menadżer plików. Dla mnie zawsze był potrzebny. Nawet w iOS byłoby mi go brak, ale resztą system nadrobi.
2) Aplikacje. Jest ich trochę, wszystkie bardzo ograniczone funkcjonalnie, z tych potrzebnych dla mnie - nadal bardzo mało.
3) Dzisiejszy smartfon nie służy tylko do społecznościówek i zdjęć, nawet stary feature phone czasem więcej potrafi. Spójrz: choćby Twój C905. Dobry, choć bez systemu. I nie wkurza dotykowymi klawiszami.
4) Nie ikony czy animacje są istotne. Z drugiej strony - tylko to właśnie widać w WP. Czarne (lub białe) tło i dwubarwne (większość) kafle. Trochę zrzutów ekranu z telefonów nerdów już widziałem i uważam, że to tak samo jak źle picowany android. Flat UI, flat UI, flat UI.
5) Folder inne mi teraz nie przeszkadza - nie zauważam jego obecności, a w razie czego łatwo go opróżnić. Podobnie regulacja dźwięku, jak w desktopie - to mi nawet pasuje, szybko nią zarządzam.
6) A w ustawienia wchodzę tak (trzeba POBRAĆ). Teraz problem z ustawieniami, wcześniej ze zdjęciami. Błędów jest tu tyle, co i na androidzie. Mam nowy soft.
7) IE, gdyby nie limit 6 kart - rzeczywiście, jest największą (jedyną?) zaletą tego systemu, pochwała dla MS zań.

Mówię to jako początkowo zadowolony użytkownik WP (chodził szybciej niż Symbian; tylko, że i zawiasy i przycinki tu widzę w WP). Android? Czemu nie, na tablecie 6-8" z rysikiem - chętnie. Mimo wszystko, zbieram raczej na iPhone'a.

#663383  autor: Darius64
 22 wrz 2013, 16:40
Markadiusz pisze:Darius64, myślałem, że to WP czegoś warte, ale wolałbym nawet 3GSa ze starszym iOS niż obecnego 8Sa z WP8.

1) Menadżer plików. Dla mnie zawsze był potrzebny. Nawet w iOS byłoby mi go brak, ale resztą system nadrobi.
2) Aplikacje. Jest ich trochę, wszystkie bardzo ograniczone funkcjonalnie, z tych potrzebnych dla mnie - nadal bardzo mało.
3) Dzisiejszy smartfon nie służy tylko do społecznościówek i zdjęć, nawet stary feature phone czasem więcej potrafi. Spójrz: choćby Twój C905. Dobry, choć bez systemu. I nie wkurza dotykowymi klawiszami.
4) Nie ikony czy animacje są istotne. Z drugiej strony - tylko to właśnie widać w WP. Czarne (lub białe) tło i dwubarwne (większość) kafle. Trochę zrzutów ekranu z telefonów nerdów już widziałem i uważam, że to tak samo jak źle picowany android. Flat UI, flat UI, flat UI.
5) Folder inne mi teraz nie przeszkadza - nie zauważam jego obecności, a w razie czego łatwo go opróżnić. Podobnie regulacja dźwięku, jak w desktopie - to mi nawet pasuje, szybko nią zarządzam.
6) A w ustawienia wchodzę tak (trzeba POBRAĆ). Teraz problem z ustawieniami, wcześniej ze zdjęciami. Błędów jest tu tyle, co i na androidzie. Mam nowy soft.
7) IE, gdyby nie limit 6 kart - rzeczywiście, jest największą (jedyną?) zaletą tego systemu, pochwała dla MS zań.

Mówię to jako początkowo zadowolony użytkownik WP (chodził szybciej niż Symbian; tylko, że i zawiasy i przycinki tu widzę w WP). Android? Czemu nie, na tablecie 6-8" z rysikiem - chętnie. Mimo wszystko, zbieram raczej na iPhone'a.
Tak c905 na tamte czasy to był bardzo dobry fon nawet dziś wiele modeli powinno mu się pokłonić.Społecznościówki dla mnie nie istnieją,taki facebook jest chyba dla ludzi co nie mają realnego życia i znajomych w realnym życiu.Ale podobno kogo nie ma na facebooku to nie istnieje, a ja jestem i mam się dobrze bez fejsa.O ile było to możliwe zawsze używałem ciemnego tła,teraz też mam czarne kafle w ustawieniu wysoki kontrast,pozdrawiam

#663401  autor: fitoro
 22 wrz 2013, 19:43
no niestety panowie kazdy system ma swoje wady i zalety. niestety nie m idealnego. chodzi tylko o to, że jednak kurcze no jak android muli na mocarnych maszynkach pokroju s3, s4 to ja nie wiem czy to takie trudne żeby jakoś to ogarnąc. samsung dokłada jeszcze tego swojego "taczwiza" i on tak samo obciąża tel. już htc z sense czy sonu ze swimi nakładkami chyba roszkę lżej chodzą
ponawiam pytanie o przyszłośc WP8

#663425  autor: wtd
 22 wrz 2013, 21:15
fitoro pisze:ponawiam pytanie o przyszłośc WP8
Takie pytania to raczej do wróżki. Na razie wiadomo jedynie że wychodzą update'y GDR2 i 3 z drobnymi poprawkami, potem ma wyjść WP8.1 o którym krąży jedynie sporo plotek, a potem MS obiecuje że WP9 będzie na wszystkie słuchawki z WP8, ale może na nich być okrojony z niektórych nowych bajerów. I tyle.

#663484  autor: galtom
 23 wrz 2013, 08:53
fitoro pisze:proszę mi jeszcze objaśnić jak wygląda waszym zdaniem przyszłość WP8. Czy będzie to w miare rozwijane i jak długo wpierany systempoprzez aktualizacje ?
1. Ms gwarantuje wsparcie dla wszystkich obecnych sluchawek z WP8 przez 36 miesiecy.
2. Przed chwila dostalismy/dostajemy GDR2 - za rogiem czeka GDR3. Przyszly rok (poczatek) to dojscie do WP8.1 i pakiet Entrprise (miedzy innymi [WRESZCIE!] wsparcie dla VPN).
3. Co po WP8.1 ile i jakie aktualizacje oraz co przynoszace nie sposob powiedziec, bo rozmawiamy o II polowie 2014. W kazdym razie wszystkie telefony z WP8 powinny dostac WP9 w 2015 roku (pytanie czy jeszcze bedziesz miec ten telefon i czy warto sie dzis - 2013 rok - tym martwic). Dla mnie bardziej istotne (choc aktualizacje oczywiscie sa wazne) to jak telefon dziala dzis i jak mi sie z niego korzysta.

Moze sie jednak zdarzyc, ze nie wszystkie fukcje nowego systemu beda wspierane - to bedzie zalezec od hardware (wymagan), sytuacji z na rynku/z WP generalnie i juz konkretnych planow MS co do poszczegolnych modeli.
Sadze jednak, ze obecne flagowce i te ciut ponizej dostana wszyskto co beda wstanie obsluzyc. Ms raczej nie bedzie zalezec (po tylu wpadkach) na tym by nas wkurzac tym bardziej, ze gonia konkurencje wiec kazdy klient sie liczy...

Pozdrawiam,
Galtom

#664558  autor: bodalski
 27 wrz 2013, 17:01
Chciałem coś napisać ale galtom napisał już chyba wszystko :)
System bardzo szybki, stabilny. Jeśli chodzi o aplikacje jest w czym wybierać.
Zgrałem ich kilkanaście. W tym do bankowości mobilnej Alior i Millennium. Akurat
mam tam konta. Endomondo (często biegam), pogoda, wiadomości itd.
Naprawdę wybór jest duży. Kilka fajnych gier też znalazłem. Nie gram często
ale niech będą.
Jeśli chodzi o budowę telefonu. Dla mnie jest pancerny :) Dość ciężki, solidny.
Nic nie trzeszczy, spasowanie wszystkich elementów perfekcyjne.
Ekran super, w silnym słońcu bardzo dobra widoczność. Można go obsługiwać
w rękawiczkach.
Bateria - synchronizacja 2 skrzynek pocztowych, facebook, trochę internetu,
z 20 - 30 minut rozmów, ok 50 smsów dziennie. Wieczorem zostaje spokojnie
30 - 40% baterii. Ładowanie codziennie raczej konieczne.
"Zasięg" trzyma bardzo dobrze. Moja poprzednia Lumia 610 też miała dobrą antenę.
Nawigacja jak dla mnie bardzo dobra. Działa offline. Przez wifi ściągasz sobie mapy
a potem już śmigasz offline.
Jeśli lubisz słuchać muzyki to nic Ci nie pomogę, ja nie słucham muzyki w tel.
No i najważniejsza, dla mnie zmiana w porównaniu z Win 7,5. Jak podłączysz tel do kompa to komp widzi go jak dysk przenośny. Nie trzeba korzystać z Zune.
Ja polecam :)

#669535  autor: lord.nitos
 22 paź 2013, 08:56
Jednym z wielu, aczkolwiek najważniejszym argumentem, który przekonał mnie po przesiadce z Androida do Windows Phone jest to, że Android z biegiem czasu używania zwalnia, zwalnia i zwalnia. W Windows Phone się z czymś takim jak dotąd nie spotkałem co według mnie jest dużym plusem. Do tego bardzo dobra synchronizacja, ponieważ po aktualizacji telefonu zalogowałem się na konto Microsoftu w telefonie i cała kopia, łacznie z SMSami, Kontaktami itp. została pobrana na telefon.

[center]
Jeżeli Ci pomogłem to możesz się odwdzięczyć klikając

Obrazek
[/center]

#670396  autor: kamil1221
 25 paź 2013, 22:20
Potwierdzam - rozwód z Androidem to coś pięknego. Szybkość działania - rewelacja.

Mam teraz 2 telefony na WP8. Ativ S jako główny i 8s jako demo. Co jest rewelacyjne - jeśli ja jednym telefonie otrzymam wiadomość SMS/MMS lub zmodyfikuje kontakt/dodam go - od razu pojawia się to na 2 urządzeniu.

#670826  autor: znawca
 27 paź 2013, 22:10
Ja powoli oswajam się z tym, że moim nowym telefonem będzie Lumia, ale upośledzony mail i brak Swype jednak strasznie bolą :(

...zwłaszcza dlatego, że nie zanosi się na żadną zmianę w najbliższej, jak i dalekiej przyszłości

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#670832  autor: ja.michal
 27 paź 2013, 22:31
Pytanie do użytkowników Lumii.

Da się wyłączyć synchronizację z kontem MS, a jeszcze dokładniej to czy da się zaznaczyć co ma być synchronizowane, a co nie?

Czy w przypadku skrzynek pocztowych można zaznaczyć zasady łączenia się z siecią (domyślnie WiFi, jeśli brak WiFi to 3G/2G)?

Są jakieś limity skrzynek pocztowych, ich folderów i ilości maili?

Używa ktoś Spotify na WP? ;)

#670842  autor: drcox
 27 paź 2013, 23:18
ja.michal pisze:Da się wyłączyć synchronizację z kontem MS, a jeszcze dokładniej to czy da się zaznaczyć co ma być synchronizowane, a co nie?
Z tego pamiętam to da się w mniejszym lub większym stopniu, można wyłączyć autosynchronizację poczty, czy konfiguracji i SMSów. Niech ktoś looknie do telefonu i się dokładniej wypowie bo nie mam nic z WP8 w tej chwili pod ręką.
Czy w przypadku skrzynek pocztowych można zaznaczyć zasady łączenia się z siecią (domyślnie WiFi, jeśli brak WiFi to 3G/2G)?
Niestety nie, internet albo jest włączony, albo nie. Gdy pojawi się sieć WiFi to telefon się z nią łączy, ale transmisja danych dalej jest aktywna (tylko, że nie pobiera ani nie wysyła żadnych danych). Jedyne co można skonfigurować to podtrzymywanie połączenia WiFi po wygaszeniu ekranu. Warto dodać też, że po wyłączeniu transmisji danych nie działa wysył i odbiór MMS.