• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #649004  autor: user_delete34
 22 lip 2013, 01:15
Prawdopodobnie będę zmuszony powrócić na szajski facebook, bo z niektórymi osobami trudno mi skontaktować się normalnie przez telefon. W związku z tym, najprawdopodobniej i na telefonie będę korzystał z wiadomości w tym serwisie.

Czy podczas integracji konta facebook z telefonem jest opcja, by nie pobierać kontaktów i ich zdjęć z facebooka i nie integrować ich z moją książką numerów? Na pewno jest inne wyjście - korzystać tylko przez stronę w IE.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2013, 09:37 przez user_delete34, łącznie zmieniany 1 raz.

#649030  autor: galtom
 22 lip 2013, 09:40
Z tego co widze to nie ma. Jesli ustawisz konto FB to (niezaleznie od aplikacji) telefon sciagnie kontakty z FB (mozna je potem albo w telefonie albo na stonie (zarzadzanie kontem Live) polaczyc. Jesli chodzi o zdjecia, itd. to sciagaja sie tylko gdy odswierzysz kontakt w zakladce what's new lub bedziesz przegladac zdjecia tego kontaktu - same z siebie sie nie sciagna.
Integracja ograniczy sie do listy kontaktow i ewentualnie widomosci z FB (sms integruje sie z wiadmomosciami z FB co osobiscie uwazam za wygodne - wiecej wyslyam teraz wiadomosci przez FB niz text) - nic wiecej sie samo sciagac nie bedzie.

Pozdrawiam,
Galtom

#649057  autor: drcox
 22 lip 2013, 12:50
Lepszy od wbudowanego komunikatora jest IM+ - ponieważ wiadomości nie przechodzą przez Microsoft dzięki czemu nie ma opóźnień, jaj i innych kwiatków, których niejednokrotnie doświadczyłem w systemowym komunikatorze. Ustawiasz sobie push, dajesz na dostępny, a program możesz wyłączyć. W tle działa wtedy tylko usługa push która daje powiadomienie toast jak ktoś napisze.

#649068  autor: galtom
 22 lip 2013, 13:28
CHyba kolega wyzej ma racje. Ja sie jednak nie potrafilem do tej aplikacji przyzwyczaic i nie korzystam.

Pozdrawiam,
Galtom

#649071  autor: user_delete34
 22 lip 2013, 13:39
drcox pisze:Ustawiasz sobie push
Co jaki czas wtedy łączyłoby się z siecią? Można to ustawić? Wystarczy mi 2 razy na dzień. Korzystam głównie z pakietu, a podobno w Plusie rozlicza osobno wysyłkę/odbierane.

#649076  autor: drcox
 22 lip 2013, 13:42
Markadiusz pisze:Co jaki czas wtedy łączyłoby się z siecią? Można to ustawić? Wystarczy mi 2 razy na dzień. Korzystam głównie z pakietu, a podobno w Plusie rozlicza osobno wysyłkę/odbierane.
Ale przecież w Windows Phone cały czas telefon jest połączony z siecią - nie ma opcji że łączy się jak potrzebuje - albo ciągle albo wcale. Usługa push cały czas jest połączona i po prostu wywala komunikat na telefonie gdy ktoś napisze - albo "górne" powiadomienie albo powiadomienie na e-mail - jak ustawisz. Zużywa jakieś marginalne ilości transferu i zasobów - o to się nie trzeba martwić.

#649083  autor: user_delete34
 22 lip 2013, 13:49
drcox pisze:w Windows Phone cały czas telefon jest połączony z siecią
Dotyczy to także WP8? Jeśli tak, to wszystko sobie wezmę w aktualizacje push, skoro może z 1 MB na miesiąc więcej zejdzie na wszystkim w sumie.

#649090  autor: drcox
 22 lip 2013, 14:06
Markadiusz pisze:Dotyczy to także WP8?
Tak, transmisja jest On/Off.

#649092  autor: user_delete34
 22 lip 2013, 14:14
drcox, ikonę widzę zawsze, ale myślałem, że akurat ta pokazuje się, gdy poprostu transmisja została dozwolona (a niekoniecznie jest aktywna).
Jeśli założę konto na facebooku, to zaraz sprawdzę ten program.
Dziękuję. ;)

Ale zapytam jeszcze o jedną rzecz. Skoro mogę mieć je w tle, chcę móc korzystać ze Skype i Vibera. W domu mam sygnał głównie 2G, 3G tylko w niektórych miejscach. Na 2G oczywiście nie da rady prowadzić rozmowy, tylko 3G lub po WiFi. Przez to ostatnie chcę się właśnie łączyć. Tutaj pytanie:
Czy muszę mieć włączoną opcję "Nie wyłączaj sieci WiFi po wyłączeniu ekranu", żeby Skype/Viber mógł w tle działać po WiFi?

#653567  autor: galtom
 09 sie 2013, 09:16
Raczej tak. Chodzi o oszczednosc baterii jak mniemam. Skoro nie korzystasz z telefonu to aktywne polaczenia sie wylaczaja.
Choc na logike biorac, to Wifi zre mniej pradu niz transmisja przez siec GSM a przeciez poczta synchronizuje sie na biezaco.
Nie wiem jak to dokladnie dziala.
Czy jak WiFi sie (samo) dezaktywuje to czy transmisja danych przez siec komorkowa dziala non stop, czy tylko co jakis czas, czy tez jak poczta dziala w trybie push to telefon dostaje jakis sygnal, ze ma sie polaczyc...

W swojej 920 mam transmisje danych i wifi (z podtrzymaniem) wlaczone non stop i tyle.

Ale jeli ktos moze rzucic troche swiatla na to jak to jedno z drugim dziala i jakie sa priorytety to bede wdzieczny.

Kilka tipow jesli chodzi o oszczednosc pradu. Osobiscie skorzystalem z tej synchronizacji gier z Xsem i wylaczylem kilka malo istotnych aplikacja z dzialania w tle.

http://www.wikihow.com/Increase-the-Bat ... e-8-Device

Pozdrawiam,
Galtom

#653573  autor: user_delete34
 09 sie 2013, 09:48
galtom pisze:Kilka tipow jesli chodzi o oszczednosc pradu.
Dla mnie poradnik trochę w stylu "jak utrudnić sobie życie" dla użytkowników WP. Wiele opisanych tam rzeczy domyślnie poustawiane jest w celu oszczędności energii i nic nie trzeba robić.
Disable backup options in the backup settings.
Opcja dla kamikadze.
Turn off Wifi, bluetooth, (...) if they are not in use.
Bardzo chętnie, tylko czekam na taką możliwość w systemie, żeby zrobić to sprawnie, jak w np. androidzie.

#654132  autor: drcox
 11 sie 2013, 21:44
Jak to działa? Tak:
- internet przez 3G jest włączony non stop - tzn sesja jest podtrzymywana - spoglądając na to inaczej, jeżeli operator ma taktowanie co 100kb (a tak przeważnie jest) czyli sam fakt inicjacji połączenia pakietowego zabiera 200kb (100 odbieranie i 100 wysyłanie) nawet jeżeli nie pobrało się praktycznie żadnych danych - w ten sposób pakiet można wyczerpać bardzo szybko, dlatego właśnie sieć 3G jest podtrzymywana ciągle, w Androidzie przecież również tak jest (z wyjątkami i oczywiście większymi możliwościami konfiguracji jak np. tryb Stamina (?) w Sony ale to wynika ze specyfiki samego systemu)
- sieć WiFi jest wyłączana od razu, ewentualnie jakiś czas po zablokowaniu ekranu, wtedy powiadomienia push (maile, komunikatory i takie tam) przychodzą poprzez połączenie 3G co bierze samo w sobie mniej energii (bo i tak sesja jest aktywna, więc pobranie kilkuset bajtów nie robi żadnej różnicy) niż gdyby cały czas było aktywne również WiFi - ale dlatego też jak się chce korzystać tylko z WiFi to trzeba zaznaczyć opcję podtrzymywania połączenia. A żeby otrzymywać powiadomienia push telefon musi non-stop "nasłuchiwać" a więc transmisja danych przez 3G/WiFi musi być aktywna ciągle.

Zauważcie że w Windows Phone programy właściwie nie działają w pełni w tle - w tle działa tylko jakby usługa dostarczająca powiadomienia - na kafelkach, powiadomienia push czy na ekranie blokady, "pełna" aplikacja nie jest włączona, jest "zamrożona" albo w ogóle nieaktywna. A powiadomienia czy aktualizacje live tiles pobierają naprawdę śladowe ilości danych.

A tak z ciekawostek - jeżeli chodzi o powiadomienia wyskakujące z góry chociażby (toast) to przykładowo mając komunikator mający przysyłać powiadomienia gdy ktoś napisze oraz np. powiadomienia z facebooka, to wbrew pozorom nie jest tak, że każda aplikacja łączy się z innym serwerem - facebook łączy się z serwerami facebooka, a IM+ ze swoim - wszystkie aplikacje mają wspólną usługę push od Microsoftu czyli w praktyce łączą się z jedną usługą.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2013, 21:49 przez drcox, łącznie zmieniany 1 raz.

#654136  autor: galtom
 11 sie 2013, 21:49
Ale jeśli podtrzymanie wifi jest wlaczone to wifi tez działa non stop?
Jeśli tak, to chyle czola przed bateria Lumii 920 - bo 3G u mnie aktywne caly czas i (podtrzymane) wifi tez. I mimo to, bateria pod koniec danie ma ok. 30% więcej proadu niż w Galaxy S3, w którym paskiem z góry przlaczalem się miedzy trybami.
W 920 mam skroty na ekranie, ale po prostu mi się nie chce tego ciagle wlaczac/wylaczac....

Pozdrawiam,
Galtom

#654137  autor: drcox
 11 sie 2013, 21:50
galtom pisze:Ale jeśli podtrzymanie wifi jest wlaczone to wifi tez działa non stop?
Tak. Po to jest ta opcja :)

Mnie też nie bawi ta zabawa (głownie Androidowców) we włączanie, wyłączanie non stop wszystkiego. Ja mam wszystko włączone i kolokwialnie mówiąc na to leje, bo i tak muszę ładować telefon codziennie, przełączanie sieci 50 razy dziennie nic tu nie da.

#654143  autor: galtom
 11 sie 2013, 22:12
Dokladniem tak :-).

"Zabil" mnie mój kolega pytanie - kiedy mowielm mo o lagujacym S3 - "A ile ty masz rzeczy w pamięci i ile masz aplikacji zainstalowane???"

Co do RAM... a co mnie to obchodzi? Toz to system powien (tak jak w iOS i WP) tym tak zarzadzac, ze jak jest mało to cos wywala.

A co do lagow to co do tego ma ilość aplikacji - toz przestrzen dyskowa w smartfonie nie jest na pokaz tylko po to by z nij korzystać...

To się dowiedziałem, ze się nie znam i ANdroid jest The Best :-D

Pozdrawiam,
Galtom

#654152  autor: user_delete34
 11 sie 2013, 22:28
drcox pisze: Tak. Po to jest ta opcja :)
Przynajmniej Wam działa to OK.
U mnie to jest tak: jestem w domu, aktywuję WiFi. Korzystam z telefonu, po czym go odkładam, on usypia, podtrzymując połączenie WiFi. Wychodzę z domu, a więc i z zasięgu mojej sieci. Wracam do domu, telefon nie łączy się z WiFi. Gdy wchodzę w ustawienia WiFi, pokazuje moją sieć, ale nadal się z nią nie łączy. Gdy tapnę na jej nazwie, telefon wywala błąd łączenia. Pomaga wyłączenie i włączenie WiFi.
Pozostaje mi więc pamiętanie o tym i "zabawa" w bieganie po ekranach, bo nie ma porządnego skrótu do opcji sieciowych. Na poprzednim ładowaniu w takim trybie telefon nie wytrzymał dnia, teraz wytrzymał 2. Nie wiem, co tu jest grane, ale denerwuje mnie to.

#654164  autor: drcox
 11 sie 2013, 23:24
Markadiusz pisze:pokazuje moją sieć, ale nadal się z nią nie łączy. Gdy tapnę na jej nazwie, telefon wywala błąd łączenia
Brzmi jakby się coś z routerem gryzło.

#654165  autor: user_delete34
 11 sie 2013, 23:29
Tylko laptop nie ma z nim żadnego problemu.

#654182  autor: galtom
 12 sie 2013, 06:34
Markadiusz pisze: U mnie to jest tak: jestem w domu, aktywuję WiFi. Korzystam z telefonu, po czym go odkładam, on usypia, podtrzymując połączenie WiFi. Wychodzę z domu, a więc i z zasięgu mojej sieci. Wracam do domu, telefon nie łączy się z WiFi.
Ewidentnie albo jest cos nie halo z routerem (male szanse) albo telefonem (spore szanse) - wszystko się teraz psuje.
Czy robiles hard reset telefonu?
Sprawdzales czy jest nowszy firmware do Twojego routera?
Czy to co dzieje się z WiFi u Ciebie dzieje się także przy innych zapamiętanych sieciach WiFi?
Jeśli tak to ewidentnie telefon, jeśli nie to Twój router jest winny.

A co do Wifi jeszcze jedno pytanie...
WiFi On... wychodzę z domu...nie mam wlaczonego powiadomienia o sieciach.
Czy wifi jest tez aktywne (szuka sieci) przy zablokowanym ekranie) i warto je wylaczyc, czy w takiem układzie nie?

Pozdrawiam,
Galtom

#654185  autor: user_delete34
 12 sie 2013, 07:28
galtom pisze: Czy robiles hard reset telefonu?
W tym tygodniu jeszcze nie. Tak często się sypie, że robię to już niemal cyklicznie.
Niestety, nie loguję się do innych sieci, więc nie wiem.
Soft do routera jest dostępny nowszy, choć do tej pory nie było takich problemów - laptop zawsze połączył się ponownie, więc się nie przejmowałem. Tym bardziej, że obecny soft nie jest przestarzały, to ledwie poprzednia wersja w stosunku do najnowszego (bo już kiedyś aktualizowałem).
galtom pisze:Czy wifi jest tez aktywne (szuka sieci) przy zablokowanym ekranie
Chyba nie, mi 8S dał powiadomienie o znalezieniu sieci dopiero chwilę po odblokowaniu ekranu (a byłem już trochę w pomieszczeniu, gdzie był ten hotspot).