Eryk pisze:Potrzebuję profesjonalnego smartfona z przyzwoitym aparatem fotograficznym i dobrą baterią. Nigdy wcześniej nie korzystałem z Windowsa 8, ale chyba poza brakiem modyfikacji ekranu głównego raczej nie ma żadnych ograniczeń? Czy ktoś zna jakieś wady tej Lumii. Proszę nie pisać o dużej wadze, bo to akurat jest dla mnie zaletą.
Nie wiem co dla ciebie znaczy "przyzwoity aparat" ale akurat z aparatem to w lumii920 jest kiepsko - opisane kropeczki na zdjęciach robionych np. w ciemności opisane jest na forum tematycznym WP, pewnie nie mogę podać tu linka ale zazwyczaj wszelkie zapytania o ten telefon wujek gogle wypluwa na pierwszej stronie. Podobno wada fabryczna matrycy, a zdobyć model z matrycą bez tych kropeczek równe zeru, reklamowanie z tego też względu bez sensu. Bateria przy sporadycznym używaniu nawet do 3 dni mi wytrzymuje, tylko jak tu sporadycznie używać taki telefon? Poza tym zależy, wiadomo, od tego co tam sobie zainstalujesz na nim - im bardziej prądożerne, tym krócej. Wychodzi na to że najczęściej tel na noc podpinam pod ładowarkę, a bywa że i wieczorem muszę go już nakarmić.
Też wcześniej nie miałam WP8 w grudniu plułam na niego, bo mi nie pasowało że nie ma tego co mi najbardziej potrzeba, pomału przekonuję się, wychodzi sporo aplikacji ułatwiających życie (przynajmniej moje).
Co znaczy brak modyfikacji ekranu głównego? Ekran co jakiś czas sobie właśnie modyfikuję, ustawiam pod siebie i instalowane apki - ale może pisząc o tym miałeś coś innego na myśli niż mi właśnie przyszło.
Jak coś to w miarę możliwości odpowiem na inne pytania.
Z mojego punktu widzenia wady:
brak modyfikacji "nagłówków" w książce telefonicznej - nie pasują mi narzucone i ograniczone ilościowo typu: komórkowy, komórkowy2, służbowy, służbowy2, domowy, domowy2, do firmy. W czasach gdy sporo osób ma kilka nr tel kom, możliwość przypisania tylko 2 to coś nie fajne.
Rejestr połączeń? Wybieram słuchawkę i widzę wszystkie połączenia przychodzące i wychodzące, fajnie - tylko dlaczego np. wybierając numer który kilkakrotnie nie odbierał jest pokazany właśnie tyle razy ile był wybierany, dlaczego nie ma przy tym nr ilości wykonanych prób? I adekwatnie, wykonane i odebrane połączenia do jednego nr który również nie są zgrupowane. O możliwości prześledzenia ilości-czasu połączeń ogólnie wychodzących, przychodzących - brak.
Prawy funkcyjny "klawisz" notorycznie (niezauważalny i niezamierzony dotyk) włącza mi wyszukiwarkę, zupełnie mi niepotrzebną. Jak szukałam nie da się go wyłączyć.
I pewnie jeszcze coś się by znalazło...