• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #622241  autor: user_delete34
 23 mar 2013, 18:06
Razem z telefonem kupiłem nową kartę pamięci microSD 32 GB klasa 10 od Sandisk. Ciągle mam jednak problem: przy uruchomieniu telefonu mam komunikat: "Problem z kartą SD. Ta karta SD może nie działać prawidłowo. Włóż ją do komputera, aby spróbować rozwiązać problem". Skopiowałem swoje dane i sformatowałem kartę w telefonie. Nie pomogło. Przełożyłem kartę do N79, połączyłem z laptopem (XP HE SP3) przez USB i próbowałem pełnej naprawy nośnika narzędziem systemowym. Też nie pomogło. Bywa tak, że przy zapisie robionego zdjęcia dojdzie do zwiechy i muszę restartować telefon długim przytrzymaniem włącznika. Inny przypadek to problem ze skopiowanie plików z poziomu komputera na kartę (czy to gdy karta jest w 8S, czy w N79) - kopiuje się do pewnego poziomu i albo zwieszka kopiowania albo wywala błąd. Tak wygląda komunikat dotyczący pamięci.
Co może być nie tak? Co i jak mogę sprawdzić, naprawić? Nie mam zewnętrznego czytnika, by móc podłączyć kartę do laptopa bezpośrednio.

#622268  autor: gader
 23 mar 2013, 20:13
Jesli nie masz czytnika to podlacz ja jako dysk przez jakies urzadzenie typu telefon, kamera itp.
Zrob test CDM crystal disk mark, wystarczy odczyt i zapis liniowy(pierwsza poz.).
Mialem taka karte ktora dzialala OK w wolnych czytnikach i wielu urzadzeniach.
Dopiero uzycie szybkiego czytnika powodowalo bledy.
Objawy to bledy odczytu i predkosc zapisu wieksza niz predkosc odczytu w CDM.
http://crystalmark.info/download/index- ... alDiskMark
Ewentualnie spr. inne mozliwosci typu zly styk czyszczac styki czy wadliwe gniazdo za pomoca innej karty uSD.

#622479  autor: user_delete34
 24 mar 2013, 19:13
gader pisze:podlacz ja jako dysk
Niestety, N79 czyta maks 8 GB i choć laptop (z N79 jako pośredniczką) odczytał mi tą kartę to nie jestem pewien, czy wszystko działało jak trzeba. W końcu - naprawianie nic nie pomogło.
W 8S styk jest nówka, za to z inną kartą w N79 też miałem problemy, więc trudno, by była ona wiarygodnym czytnikiem.
EDIT: Zrobiłem test z N79 jako czytnik. Wynik. Co dalej?
Sprawdziłem, w HTCku działa karta 4GB class 6 od Nokii, czyli to z kartą jest coś nie tak.
Kod: Zaznacz cały
Nie można skopiować: X. Urządzenie przestało odpowiadać lub zostało odłączone.
Taki komunikat dostaję przy kopiowaniu niektórych plików. Nie mogę później nich właśnie skopiować na kartę choć są one kopią danych właśnie z karty przed formatem. W tym jest też pusty folder.

#622489  autor: gader
 24 mar 2013, 20:18
Wyglada OK, brak bledow, byc moze przez mala predkosc dostepu do karty.
A mozesz zrobic ten test przez htc?
Ewentualnie mozna jeszcze raz zainicjowac karte za pomoca SD Formatter.
https://www.sdcard.org/downloads/formatter_3/
Czy uda to sie przez N79 nie wiem, lepiej przez cos co ma SDHC w papierach.
Nie masz dostepu do jakiegos w miare nowoczesnego telefonu z SDHC i USB 2.0
albo czegos typu kamera, aparat i uzycia adaptera uSD>SD np przez czytnik w NB?
Zobacz co bedzie z ta karta w innym sprzecie np aparacie czy nie ma bledow R/W.
Jak na innych sprzetach tez nie dziala to oddaj sprzedawcy niech on sie martwi ze nie dziala.

#622491  autor: user_delete34
 24 mar 2013, 20:20
Przez HTC nie jest wykrywana karta jako dysk wymienny.
Nie mam czytnika SDHC, nikt ze znajomych nie ma.
Załatwiłem sobie na jutro formatowanie w One V. Dam znać, czy pomogło.

#622531  autor: gader
 24 mar 2013, 21:47
SD Formatter i One V beda w duecie dzialac dobrze aby zainicjowac karte.
Co do testu CDM na One V to odczyt moze i bedzie wiarygodny ale zapis raczej nie.
Predkosc zapisu pokaze do bufora a nie realna jaka karta jest w stanie przyjac.
Zobaczymy co bedzie jutro ale w mojej opinii tej karcie nie mozna ufac.
Jesli beda bledy lub predkosci tak niskie jak na N79 to karta moze byc podrobka.
Wtedy mozna jeszcze sprawdzic ile GB miala po wyjsciu z fabryki "przed tuningiem". ;)

#622548  autor: user_delete34
 24 mar 2013, 22:30
gader, testu w One V nie zrobię, co najwyżej format. Telefon użyczę od znajomego ale tylko na moment na format (jeśli w androidzie można), a nie będę miał przy sobie laptopa.

#622857  autor: gader
 26 mar 2013, 17:02
Widze ze po formacie dziala podobnie jak przed.
Z mojej strony to koniec, bez czegos w roli czytnika SDHC nie da sie z nia wiecej podzialac.

#622868  autor: user_delete34
 26 mar 2013, 17:28
Nawet nie szło tego sformatować (zapomniałem wczoraj napisać). Nie mam tego telefonu a nie znam androida na pamięć ale opcja formatowania była w innym kolorze, jako niedostępna (brak działania po kliknięciu).
No nic, na jakąś usterkę znalazłem gdzieś sposób - przywrócenie telefonu do stanu początkowego. Bardzo nie chce mi się tego robić, jednak problem zaczął występować nawet na karcie Nokii i chyba wyboru nie mam i spróbować muszę, czy pomoże - się okaże.
gader, dzięki mimo wszystko.
Temat ciągle jest aktualny, jeśli ktoś ma jeszcze jakąś podpowiedź, co by tu zrobić.

#622942  autor: gader
 26 mar 2013, 23:44
Czyli nie dzialaja juz 2 karty a Sandiska nie mozna sformatowac w One V.
Jak chcesz sie bawic dalej to kup taki czytnik np nr aukcji: 3130841550 lub 3102070901 .
Nie polecam innych nano czytnikow bo tanie maja caly wtyk z plastiku.
Natomiast np czytnik modecom ma wyciecie ktore wysunie karte podczas wyjmowania z USB.

#622945  autor: user_delete34
 27 mar 2013, 00:20
Chciałem zakończyć inwestycje w akcesoria do tego telefonu ale nie wiem, czy da radę. Po południu albo jutro spróbuję przywrócenia ustawień. Jeśli to nie pomoże, to chyba oprócz czytnika kupię też kartę 16 GB. Ta 4-gigówka już wcześniej sprawiała mi problemy w N79 i nijak nie mogłem tego naprawić. Chyba mam "szczęśliwe" ręce. ;)

#623165  autor: gader
 27 mar 2013, 22:18
Wez te obie karty przelec SD Formatterem przez N79 i zobacz czy to cos zmieni.
Nie wrzucaj od razu swoich plikow bo moze masz tam jakis blad i przez to sypie sie FS.

#623384  autor: user_delete34
 28 mar 2013, 23:58
Tak w ogóle: przy wkładaniu 32 GB do N79 mam komunikat:
Błąd dysku - nie można dokończyć zapisywania. Ponów próbę, inaczej utracisz dane
co jednak jest zrozumiałe - czyta tylko do 8 GB.
Ta karta 4 GB od dawna sprawiała mi problemy w N79, jednak po włożeniu do 8Sa nie miałem żadnego niepokojącego komunikatu ani nic. Dopiero po czasie wystąpiło to samo, co przy 32 GB. Próbuję teraz obie sformatować tak, jak powiedziałeś. Być może dostanę dziś na chwilę lapka z czytnikiem SDHC i uda się to zrobić w cywilizowany sposób? Tylko nie wiem, czy tamtem "pociągnie" też 32 GB.
EDIT:
Sformatowałem kartę 32 GB SDFormatterem przez N79. Po włożeniu do 8Sa był dźwięk komunikatu o błędzie SD ale jego samego nie zauważyłem. Zrestartowałem telefon i póki co komunikatu nie ma, a kartę czyta. Nie wiem tylko, na jak długo. Wgram na razie małą porcyjkę danych, jeśli za kilka dni problem nie wystąpi to znaczy, że trzeba tu było dobrego formata. Nie chcę co chwila przekładać kart, bo telefon nowy i nie chcę, by mi się klapka zluzowała.
EDIT 2: NIESTETY! Nadal nie działa poprawnie. Czysta karta była w telefonie. Zresetowałem oprogramowanie, potem jeszcze zaktualizowałem. Wgrałem zdjęcia - OK. Wgrywam muzykę - 6. utwór i zawieszka. Koniec. Z poziomu telefonu znowu nie mogę wejść w ustawienia (wyrzuca do menu) - czyli znowu muszę zrestartować telefon dłuższym przytrzymaniem klawisza wyłączania.
Co teraz?

#623438  autor: gader
 29 mar 2013, 12:24
Zobacz czy w tej muzyce nie masz jakis dziwactw typu znaki specjalne w nazwach folderow/plikow.

#623441  autor: max4max
 29 mar 2013, 12:38
Markadiusz,
Karta do czytnika zewnętrznego i do kompa na sprawdzenie błędów logicznych i fizycznych.

#623490  autor: user_delete34
 29 mar 2013, 14:57
max4max, niestety nie mogę:
Markadiusz pisze:Nie mam zewnętrznego czytnika, by móc podłączyć kartę do laptopa bezpośrednio.
Naprawianie przez N79 jako czytnik opisałem wyżej. Te błędy sprawdzić jakim programem?
gader, właśnie nie. Tak jakby po określonej porcji danych się zatrzymywało. Przykładowo najpierw nie chciał przejść utwór o nazwie
dzem - wehikul czasu
a jak widać jest ona zupełnie normalna. W tagu mp3 nie ma nic, więc nic nie może tu zaszkodzić. Później jednak udało się go wgrać bez problemu, a nie przeszedł inny.

#623526  autor: gader
 29 mar 2013, 16:40
Markadiusz, teraz tak pomyslalem o tym czy moze masz czytnik uSD wbudowany w modem 3G USB.
Wczoraj mialem 3 szt. w rekach i kazdy mial slot na uSD. Co do testu to:
chkdsk /f /r X:
Ewentualnie H2testw jesli karta wyglada na podrobke o mniejszej pojemnosci.

Tylko caly czas nie jestem pewien czy N79 sie do tego nadaje mimo to ze XP "widzi" te cale 30GB.
Co do nazwy pliku to w dzem zazwyczaj jest PL znak ale to moze nic nie znaczyc.
Tag w mp3 juz wcale nie szkodzi FS, co innego bardzo dluga nazwa folderu/pliku czy jakies znaki specjalne/ozdoby.
Ktore moga doprowadzic kiepska obsluge FS do rozstroju nerwowego.

#623530  autor: user_delete34
 29 mar 2013, 16:46
gader, checkdisk systemowy? Robiłem to z poziomu narzędzia graficznego w XP, to nie to samo (prawoklik na dysk w Mój komputer i tam jest)?
Dobrze, że przypomniałeś - oczywiście, mam Huaweia z czytnikiem! Mam nadzieję, że SDHC też ciągnie.
gader pisze:H2testw
A to jak?
Nie, nazwę pliku skopiowałem, jest dokładnie taka. Nigdzie nie ma nic nadzyczajnego (foldery: Muzyka, NOWE).

#623575  autor: gader
 29 mar 2013, 19:49
H2testw - musisz sobie go poszukac w sieci, to nie czesc windowsa.
W skrocie to zapisuje nosnik od zera do konca i sprawdza ile sie zapisalo OK.
Latwo nim wykryc czy np duzy PD w okazyjnej cenie nie jest podrobiony (mniej GB).