• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #605812  autor: Slisky
 05 sty 2013, 01:55
Witam,

Mam problem z moim HTC i zaniósł bym go na diagnozę do specjalisty aczkolwiek nie mogę zostać bez telefonu, a nie posiadam zastępczego. W związku z tym opiszę tu swój problem, może ktoś miał podobny i da jakieś wskazówki czy warto naprawiać czy nie ;).

Otóż problem zaczął się jakiś miesięc temu, jednak zauważyłem to dopiero jakiś 2 tygodnie temu. Telefon nieaktywny (z zablokowanym ekranem) działa w porządku, jednak po odpaleniu jakiejś strony internetowej, pobieraniu poczty, rozmowy telefonicznej czy innej czynności trwającej dłuższą chwilkę, telefon się sam nagle wyłącza.

Z początku myślałem,że to kwestia baterii bo po włączeniu telefonu odrazu nie włączał się. Po odczekaniu minuty można go włączyć jednak bateria jest w stanie krytycznym i trzeba podłączyć telefon do ładowania. Tydzień temu okazalo się,że po wyłączeniu się telefonu i odczekaniu kilka minut więcej przed włączeniem bateria jest w takim stanie jak przed wyłączeniem się (czyli pełna).

Problem ten nie występuje gdy telefon jest podłączony kablem do ładowarki... Mogę wtedy wszystko robić na spokojnie i telefon mi się nie wyłączy.

Więc już sam nie wiem czy to kwestia softu, spięcia czy może jednak baterii?

Może można wykluczyć,któreś z podanych przezemnie możliwych wad.

Z góry dziękuje za pomocne wypowiedzi.

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 08 sty 2013, 22:25 przez Slisky, łącznie zmieniany 1 raz.

#605836  autor: Niezgodna7
 05 sty 2013, 10:50
Wydaje mi się , że masz problem z baterią.
Wyjmij ją. Wygląda normalnie? Nie jest wybrzuszona?
Ile czasu już ją użytkujesz?

#605911  autor: Slisky
 05 sty 2013, 15:38
Calm7 pisze:Wydaje mi się , że masz problem z baterią.
Wyjmij ją. Wygląda normalnie? Nie jest wybrzuszona?
Ile czasu już ją użytkujesz?
Telefon wraz z baterią jest użytkowany niecały rok. Wygląda normalnie, odnośnie wybrzuszenia, to sam nie wiem :) Jest możę odrobin szersza na środku jak na brzegach, ale nei wygląda to na przypadkowe wybrzuszenie a fabryczne :)

#605957  autor: Niezgodna7
 05 sty 2013, 18:17
Tak, czy inaczej - uważam, że od bateri trzeba zacząć...

#606607  autor: Slisky
 08 sty 2013, 21:59
A i jeszcze jedno dorzuce w temacie bo może źle sprecyzowałem, telefon nie wyłącza się jak po przycisnięciu klawisza a po prostu nagle gaśnie i tyle. Może ktoś już miał taki problem.

#606626  autor: user_delete34
 08 sty 2013, 22:52
Wygląda mi to na:
1) awarię zasilania płyty głównej (u znajomego coś podobnego było) - najprawdopodobniej
2) przepełniony RAM
3) błąd w sofcie

#606654  autor: Slisky
 09 sty 2013, 06:35
Przygotowywałem się właśnie do wgrania softu od nowa, z ciekawości patrzyłem czy nie ma możliwości odblokowywania softu z nowym bootloaderem ale nic się nie zmieniło.

W każdym razie w trybie bootloadera telefon się również wyłączył, jednak trwało to 2x dłużej (po ok. 2-3 minutach). Więc raczej winę softu mogę chyba wykluczyć.

edit-

Zamówiłem już baterię, bo ta wydaje mi się lekko wypukła. Zresztą wszystko na nią wskazuje. Z tego co poczytałem o problemach innych ludzi w takim przypadku wygląda to całkiem podobnie. Chodź moja bateria jest tylko troszkę wypukła...

[ Dodano: 2013-01-14, 14:37 ]
Witam, temat można już zamknąć. Wymiana baterii pomogła :).