• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #586796  autor: chacuno
 06 paź 2012, 10:53
Cześć mam zamiar kupić sobie pierwszy mój telefon z win7, 2 telefony które wchodzą w grę to HTC Mozart7 i Nokia Lumia 610. Piszę do was z potwierdzeniem plotek jakie słyszałem, że w tych telefonach nie działa Bluetooth i WiFi, jeśli jeszcze coś nie działa napiszcie. I jak z kartami sim ? proszę o wypowiedzi.

#586799  autor: cesarz
 06 paź 2012, 11:01
W Mozarcie połączenie z słuchawką Bluetooht możliwe jest tylko z orginalną HTC. Nie kontaktowałem się z innym telefonem.
WiFi działa bez problemu i możne Mozart spełnić funkcję rutera dla 5 odbiorców :-)

[ Dodano: 2012-10-06, 11:21 ]
Próbowałem połączyć się z Samsungiem SII przez Bleetooth , nie stety nie można sparować urządzeń HTC z innymi :-(

CNN

#586834  autor: drcox
 06 paź 2012, 13:42
Bluetooth w Lumii 610 działa tylko do słuchawki i do przesyłania kontaktów z innych telefonów (Nokia wypuściła aplikację). WiFi działa normalnie + może robić za router WiFi. Kartę musisz wymienić lub dociąć do MicroSIM.

#586857  autor: chacuno
 06 paź 2012, 16:59
A jeśli nie mam na abonament to jak wymienić ? jak przyciąć żeby nie zepsuć ?

#586866  autor: drcox
 06 paź 2012, 17:52
U każdego operatora można też wymienić karty nie abonamentowe. Trzeba mieć tylko numer zarejestrowany.

#586870  autor: chacuno
 06 paź 2012, 18:43
gdzie znajde ten kod ??

#586875  autor: peacemaker23
 06 paź 2012, 19:32
Jaki kod?

#586902  autor: chacuno
 06 paź 2012, 21:37
jak numer zarejestrowany ??

#586941  autor: Espi
 07 paź 2012, 07:39
chacuno pisze:jak numer zarejestrowany ??
Najłatwiej idziesz z kartą sim,dowodem osobistym i w najbliższej placówce operatora rejestrujesz numer na siebie.

#587017  autor: chacuno
 07 paź 2012, 14:57
a jeśli chciałbym sobie przyciąć sam ? to do jakich rozmiarów ?? i jak ?? proszę podać konkrety

#587020  autor: NokiaUser
 07 paź 2012, 15:08
Są specjalnie wycinarki, którymi wycina się z normalnego rozmiaru do microSIM.

Jedyne, co mam, to złudzenia, że telepolis.pl na lepsze się zmienia

#587026  autor: chacuno
 07 paź 2012, 15:24
Niestety nie posiadam takiej, podobno można bez problemu wyciąć nożyczkami lub nożem, ale do jakiego rozmiaru ? proszę podać jakiś wzór

#587807  autor: adiq1033
 11 paź 2012, 16:36
chacuno, wycinarkę kupisz na Allegro, nie są drogie. Możesz również spróbować przyciąć kartę domowymi sposobami. Tu poradnik: http://www.youtube.com/watch?v=Thyqa0QsE8w

Jeżeli masz numer w PLAY, to wystarczy, że udasz się z kartą SIM i dowodem osobistym do najbliższego punktu. Zarejestrujesz numer na siebie, wymienią Ci standardową SIM na microSIM - obecnie jest to bezpłatne, ale podobno od listopada mają pobierać za to opłaty. Tak słyszałem od pracownika P4. W Orange wymiana to wydatek rzędu 25zł. Nie wiem ile opłata wynosi u pozostałych operatorów i tych wirutalnych.
chacuno pisze: Piszę do was z potwierdzeniem plotek jakie słyszałem, że w tych telefonach nie działa Bluetooth i WiFi, jeśli jeszcze coś nie działa napiszcie. I jak z kartami sim ?
Bluetooth jest zablokowane z powodu praw autorskich. Microsoft zabezpiecza się w ten sposób przed nielegalnym rozpowszechnianiem plików objętymi licencjami.

WiFi działa bardzo dobrze, łączyłem się nieraz u siebie i w publicznych sieciach, żeby odwiedzić sobie maila, albo Marketplace. Skąd te pogłoski o problemach?

Nokia Lumia 610 działa tylko na kartach MicroSIM.

Jakbyś miał więcej pytań o Lumie, pisz do mnie na PW. ;-)

#587833  autor: drcox
 11 paź 2012, 17:49
adiq1033 pisze:Bluetooth jest zablokowane z powodu praw autorskich. Microsoft zabezpiecza się w ten sposób przed nielegalnym rozpowszechnianiem plików objętymi licencjami.
Chodzą ploty, że Nokia skleci jakiś program do wysyłania plików przez BT. Skoro niespodziewanie skleciła swoją wariację nt. Opery Mini, to jestem w stanie w to uwierzyć :P

#587878  autor: adiq1033
 11 paź 2012, 20:55
drcox pisze:Chodzą ploty, że Nokia skleci jakiś program do wysyłania plików przez BT. Skoro niespodziewanie skleciła swoją wariację nt. Opery Mini, to jestem w stanie w to uwierzyć :P
Pamiętam plotki o wyłącznie płatnych aplikacjach w Marketplace. Huczało w sieci o tym, oczywiście okazało się to stekiem bzdur. Jak i mała ilość aplikacji na Windows Phone. Te najniezbędniejsze są dostępne: GG, Allegro, wyszukiwanie połączeń w miastach i poza nimi, nawet prosta latarka z lampy błyskowej. Udało mi się nawet znaleźć tłumacz głosowy. Według mnie niczego nie brakuje.

Psioczą tylko "gracze", że mało gierek, ano i ceny za wysokie za niektóre tytuły, ale mnie to nie dotyczy. Sądzę nawet, że Windows Phone skierowany jest bardziej dla starszych odbiorców. Z jednej strony to dobrze, z drugiej pozostaje pewien niesmak - po co wprowadzali Xbox Live, jeśli nie wspierają na bieżąco rynku gier? Ja akurat tym się nie martwię. Na telefonie co najwyżej poserfuje po sieci, poczytam wiadomości. Gry zostawiam dla sprzętu stworzonego dla nich - prawdziwe konsole i PC.

Niewątpliwą zaletą W7 jest płynność i szybkość działania. Jeszcze nie słyszałem, aby ktoś narzekał.

#590507  autor: chacuno
 23 paź 2012, 18:45
odświeżam, postanowiłem być może kupić Nokie Lumie 800, jest to ładny telefon i świetny, ale czy są na niego jakieś gry (bezpłatne) ??? podajcie jakieś nazwy gier. Może da się nieoficjalnie pobrać jakieś gry ? poproszę o link do strony

#590529  autor: cesarz
 23 paź 2012, 19:41
Tu masz adres do sklepu Makerplace, jest wszystkiego sporo , płatne i Bezpłatne. Wybierzesz coś dla siebie.
http://www.windowsphone.com/pl-pl/store

CNN

#590564  autor: chacuno
 23 paź 2012, 22:27
jest kilka fajnych aplikacji, a swoją droga jak to zainstalować na telefonie ????

#590570  autor: Espi
 23 paź 2012, 22:57
Konfigurujesz konta najlepiej przy pierwszym uruchomieniu telefonu w domenie microsoftu @live.com które jest powiązane automatycznie z aplikacją marketplace która także domyślnie jest zainstalowana w telefonie , następnie po wejściu w aplikację szukasz danego programu, gry która Cie interesuje i instalujesz bezpośrednio na telefonie, nic trudnego..

#590790  autor: adiq1033
 24 paź 2012, 21:47
Gry są, ale marne (te darmowe), z kolei te płatne to i tak stare odsłony poszczególnych tytułów (np. Asphalt), w cenie tych nowych na Androida. ;)

Instalacja jest banalna - wchodzisz w Marketplace, wybierasz produkt, klikasz instaluj. Telefon zrobi wszystko za Ciebie.

Jeśli chcesz usunąć aplikację, wchodzisz do Menu, klikasz i przytrzymujesz ikonę, wyskoczy Ci lista z trzema możliwościami: przypnij do ekranu głównego, wyraź opinie, usuń. Jakoś tak to leciało.