• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #375682  autor: adiq1033
 19 gru 2009, 15:04
Mam telefon Samsung i600. Pochodzi z PLAY, ale przy uruchamianiu go nie wyświetla mi się LOGO operatora, więc chyba było w nim coś grzebane, czy może się ono w ogóle nie wyświetla? Tak czy inaczej, sprzęt podziwiam, klawiatura doskonała, aparat 1.3 Mpix z zadowalającą jakością fotografii, WiFi ma bardzo mocny sygnał wykrywania bezprzewodowych sieci (dla porównania E61 wykrywała w moim pokoju 3-4 możliwe obiekty, i600 wykrył ich aż 7). Jestem zadowolony z zakupu, ale troszeczkę przeszkadza mi angielska wersja oprogramowania. Jest zainstalowany WM 5.0, chciałbym przeskoczyć na wersję 6.0 (6.5?) mając przy tym polską nakładkę, o ile takowa powstała. Chciałem pobrać WM 6.0 ze strony producenta, wchodzę zatem na: http://www.samsungmobile.com/promotion/i600/index.jsp Niestety z dniem 31 października, aktualizacja została wstrzymana. Dlaczego? Znalazłem coś takiego: http://www.samsungmobile.com/promotion/ ... /howto.jsp Instrukcja opisana w języku angielskim, mogę mieć problemem ze zrozumieniem wszystkiego, a nie chcę popełnić błędy, by telefon wylądował w serwisie (nie utracę za to gwarancji?). Dodatkowo, sprzedawca prawdopodobnie okroił mi zestaw. Przy teście, użytkownik wymienił następujący skład:
W pudełku od PLAY: Instrukcja, Płytka z ActiveSync, Płytka z polską lokalizacja, kabel USB, słuchawki Stereo, karta pamięci microSD 1GB wraz z adaptorem SD, dwie baterie, ładowarka + przystawka do ładowania II baterii
Nie otrzymałem instrukcji obsługi, ani karty pamięci z adapterem. Chcę dokupić kartę, bo raczej jej nie dostanę. Zainteresowały mnie dwie poniższe aukcje:
http://www.allegro.pl/item851973524_kar ... d_2gb.html
http://www.allegro.pl/item857554142_kar ... apter.html
Czy karta marki NOKIA będzie dobrze współpracować z Samsungiem? Czy telefon obsługuję karty 2 lub 4GB? Podobno do uruchomienia większej jest potrzebny patch?

Pogrzebałem trochę w dziale Windows Mobile na Telepolis i znalazłem alternatywne wyjście sytuacji - aktualizacja oprogramowania: http://www.mojplay.pl/topics26/opis-akt ... hard+reset Będę się na niej opierał i wykonywał działania wedle zaleceń.

Z powodu braku instrukcji obsługi, nie wiem jak zamykań aplikacje. Czerwona słuchawka powoduję minimalizację, a strzałka nad nią "wstecz" (w przypadku przeglądarki, powraca na poprzednią stronę). Działa to tak, jakby wszystkie włączone programy były połączone ze sobą w całość jako książka, a ja tym klawiszem przekładam tylko strony. Jest program, który wyświetlałby wszystko co działa w tle i wyłączał je? Chodzi o to, by uwolnić RAM i pozwolić sobie na przełączanie pomiędzy przeglądarką(Opera Mini), a komunikatorem internetowym (Parlingo).

Sprawa kolejna, gdzie zapisywać pobrane instalatory do programów, nie mając karty pamięci? Mogę sobie je zapisywać w MyDocument i tam utworzym folder pod nazwą "Pobrane" i systemowi nie będzie to przeszkadzać?

Gdy chcę wprowadzić zmiany, mam najpierw zrobić twardy reset (przytrzymanie w tym samym czasie OK i POWER), następnie dokonać aktualizacji na 6.0 i na samym końcu wgrać ROM? Tu mam instrukcję: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64753.0

Aha, obił mi się o uszy incydent z tym modelem, dotyczący samowolnego połączenia z GPRS. Gdzie to wyłączyć, bo nie chcę aby mi podjadał złotówki z konta.

Naprawdę mi na tym zależy, i600 jest super. Jeśli nie będzie sprawiał problemów, otrzyma miano zastępcy niezastąpionej u mnie 6630. :wink:

#376054  autor: Adaniu
 21 gru 2009, 21:12
Instalatory w postaci plikow cab mozesz wrzucac w dowolne miejsce telefonu.

#378845  autor: vinc
 05 sty 2010, 21:13
adiq1033 pisze:Jest zainstalowany WM 5.0, chciałbym przeskoczyć na wersję 6.0 (6.5?) mając przy tym polską nakładkę, o ile takowa powstała
Tutaj masz wszystko KLIK
adiq1033 pisze:Jest program, który wyświetlałby wszystko co działa w tle i wyłączał je? Chodzi o to, by uwolnić RAM i pozwolić sobie na przełączanie pomiędzy przeglądarką(Opera Mini), a komunikatorem internetowym (Parlingo).
Poszukaj jakiegoś menadżara aplikacji. Może być jakikolwiek. Ważne jest by pozwalał na zamykanie działających w tle aplikacji.
adiq1033 pisze:Sprawa kolejna, gdzie zapisywać pobrane instalatory do programów, nie mając karty pamięci? Mogę sobie je zapisywać w MyDocument i tam utworzym folder pod nazwą "Pobrane" i systemowi nie będzie to przeszkadzać?
Spokojnie możesz tak zrobić.
adiq1033 pisze:Gdy chcę wprowadzić zmiany, mam najpierw zrobić twardy reset (przytrzymanie w tym samym czasie OK i POWER), następnie dokonać aktualizacji na 6.0 i na samym końcu wgrać ROM? Tu mam instrukcję: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=64753.0
Skoro masz turtorial, to po co się pytasz?!
adiq1033 pisze:Aha, obił mi się o uszy incydent z tym modelem, dotyczący samowolnego połączenia z GPRS. Gdzie to wyłączyć, bo nie chcę aby mi podjadał złotówki z konta.
Program nazywa się NoData.
adiq1033 pisze:? Czy telefon obsługuję karty 2 lub 4GB? Podobno do uruchomienia większej jest potrzebny patch?
Tak i patch nazywa się SDHC card patch. Bez tego telefon nie oobsłuży karty 4GB.
adiq1033 pisze:Czy karta marki NOKIA będzie dobrze współpracować z Samsungiem?
Tak
adiq1033 pisze:Chciałem pobrać WM 6.0 ze strony producenta, wchodzę zatem na: http://www.samsungmobile..../i600/index.jsp Niestety z dniem 31 października, aktualizacja została wstrzymana. Dlaczego?
To już pytanie nie do nas...

Obrazek

#379059  autor: TomekO
 06 sty 2010, 22:06
adiq1033 pisze:Z powodu braku instrukcji obsługi, nie wiem jak zamykań aplikacje. Czerwona słuchawka powoduję minimalizację, a strzałka nad nią "wstecz" (w przypadku przeglądarki, powraca na poprzednią stronę). Działa to tak, jakby wszystkie włączone programy były połączone ze sobą w całość jako książka, a ja tym klawiszem przekładam tylko strony. Jest program, który wyświetlałby wszystko co działa w tle i wyłączał je? Chodzi o to, by uwolnić RAM i pozwolić sobie na przełączanie pomiędzy przeglądarką(Opera Mini), a komunikatorem internetowym (Parlingo).
Dłużej przyciskasz klawisz z "domkiem" po lewej stronie i pojawia się menadżer zadań gdzie możesz sobie zamykać i przechodzić między uruchomionymi aplikacjami.

Instrukcja obsługi i600

Inny sposób na wgranie ROMU

Najlepszy ROM z WM 6.5 http://forum.xda-developers.com/showthr ... ost5055171 (brak połączeń konferencyjnych i videopołączeń)

Jak chcesz polski ROM z WM 6.0 lub WM 6.1 dobre spolszczenia zrobił Andrew - poszukaj na google.

#379551  autor: telemaniak93
 09 sty 2010, 13:40
Ja też mam ten telefonik naprawdę całkiem niezły. I mam pytanko jakiej przeglądarki używacie aby wam filmiki Flash itp. wyświetlało? Skyfire? Mi wyświetla itp. no ale tylko na wifi działa a tak wyskakuje błąd łączenia. A i jest tego wersja PL? No i macie coś lepszego albo jak aby działało aby łączyło się przez 2G/3G?

#379818  autor: TomekO
 10 sty 2010, 11:22
telemaniak93 pisze:Ja też mam ten telefonik naprawdę całkiem niezły. I mam pytanko jakiej przeglądarki używacie aby wam filmiki Flash itp. wyświetlało? Skyfire? Mi wyświetla itp. no ale tylko na wifi działa a tak wyskakuje błąd łączenia. A i jest tego wersja PL? No i macie coś lepszego albo jak aby działało aby łączyło się przez 2G/3G?
Używam Opera Mobile 8.65. Do oglądania filmów używam Core Playera który jest skojarzony z plikami video. Jak uruchamiam filmik w Operze uruchamia się Core Player. W 2G/3G może się długo buforuje film albo masz źle skonfigurowane połączenie .

#383073  autor: Dzinglu
 26 sty 2010, 00:58
Witam,
czy Wy tez macie taki problem ze aplikacje same sie minimalizuja. Np jak chce przerysowac lub przepisac cos z notatnika to po paru sekundach wychodzi do pulpitu i musze naciskac strzalke zeby wrocic do aplikacji. Tak samo dzieje sie w grach. np w pasjansie jak sie zastanawiam nad kartami to wychodzi mi do pulpitu jak nie bede naciskal jakiegokolwiek przycisku. Wiecei jak to wylaczyc?

pozdro.

#383303  autor: vinc
 26 sty 2010, 21:40
Dzinglu pisze:Wiecei jak to wylaczyc?
Tego nie da się wyłączyć. Po prostu masz problem z ROM'em. Polecam najpierw SR, a jak dalej się będzie sytuacja powtarzała to HR. Jeżeli to też nic nie da, to zmiana/ponowne wgranie ROM'u.

Obrazek

#383374  autor: Dzinglu
 27 sty 2010, 00:06
OK dzieki a czy po SR kasuja sie pliki bo niestety na HR nie moge sobie pozwolic wlasnie ze wzgledu na strate waznych plikow, ktore mam zapisane w notaniu w telefonie.

#383947  autor: vinc
 29 sty 2010, 20:24
Dzinglu pisze:czy po SR kasuja sie pliki
Nie
Dzinglu pisze:na HR nie moge sobie pozwolic wlasnie ze wzgledu na strate waznych plikow, ktore mam zapisane w notaniu w telefonie.
Zrób kopie zapasową, a po HR po prostu przywróć :)

Obrazek

#387201  autor: banan1973
 12 lut 2010, 18:46
Witam. Wiecie może jak ustawić mms dla mBank mobile.
Mam tak to zrobione:

connect network:mms network

access point:mms.mobile.pl

authentication type:none

mms profil: mms

profil name: mms

mmsc url: http:mms.mobile.pl:8002

proxy adress: 212.2.96.16

port: 808

bearer: gprs

ale nie działa.

Mam ten telefon po raz trzeci, pierwszy raz kupiłem w Play za 1000 pln na początku 2007 roku. Później przerwa i znowu kupiłem używany dla zabawy. Jakieś pół roku temu zobaczyłem "i600" w Selgrosie za 350 pln, kupiłem kilka i sprzedałem zostawiając sobie jeden. Nie wiem jak mogłem kiedyś zamienić "i600" na se k800i. Trzeba dorosnąć do tego telefonu chyba, mówię o sobie.

p.s.

wgrałem wm6 za pomocą BJ3_open_Xbow_Rev15_UXXGG2_4, to najłatwiejszy sposób
odblokowałem telefon sda.application.unlock
kolejno wgrałem skyfire, fring, omap clock, radio internetowe mundu, total comander, kevtris, mapę od google i you tube.
Filmy konwertuję na pc i odtwarzam wmp.

... i600, n95, 8500, p1i, i5700, wildfire, s8500, p970, i9100, SE Xperia ARC S, HTC HD 7, Lumia 820, Lumia 920, Samsung Note2, Xperia Z1, Samsung Note3, Lumia 925, Xperia Z1 Compact, Xperia Z Ultra, Lumia1320, LG G2mini, LG G3, Microsoft640, LG G Flex2,