• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #362737  autor: marcin82w
 30 wrz 2009, 22:14
Witam

Mam smartfona HTC Touch HD. Korzystam z tego sprzętu już około 3 m-cy. Według opisu max czas czuwania powinien wynosić 450 h. Wiem, że jest to tylko teoretyczna wartość, ale u mnie nawet 10 godzin nie ma tego teoretycznego czasu. W sprzęcie nie ma włożonej karty, opcja telefon wyłaczona, wifi wyłączone, bleutoch również wyłaczone. Nie korzystam z multimediów telefonu. Wyświetlacz wygaszony jest. W ciągu dnia włączam wyświetlacz na max około 10 min (bo tylko tyle korzystam z telefonu) bez właczania wifi czy bleutoh.

Można powiedzieć że telefon jest cały czas na czuwaniu. Przy takim korzystaniu ze sprzętu maksymalny czas czuwania to 36 godzin pracy na baterii. Czy w tej sytuacji nie jest to zbyt mało ?? Czy to jest normalne ??

Niech ktoś się w tym temacie wypowie, bo ten sprzęt jest moim pierwszym smartfonem i nie wiem jak z innymi. Jak dla mnie taka sytuacja to porażka, w dalszą podróż nie można się z nim wybrać. Kilka telefonów w drodze i bateria pada.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, 22:30 przez marcin82w, łącznie zmieniany 1 raz.

#362739  autor: vinc
 30 wrz 2009, 22:33
marcin82w pisze:Można powiedzieć że telefon jest cały czas na czuwaniu. Przy takim korzystaniu ze sprzętu maksymalny czas czuwania to 36 godzin pracy na baterii. Czy w tej sytuacji nie jest to zbyt mało ?? Czy to jest normalne ??
Tak, to jest normalne.
marcin82w pisze:Niech ktoś się w tym temacie wypowie, bo ten sprzęt jest moim pierwszym smartfonem i nie wiem jak z innymi. Jak dla mnie taka sytuacja to porażka, w dalszą podróż nie można się z nim wybrać. Kilka telefonów w drodze i bateria pada.
Bez przesady tragedii nie ma ;) Nie zmienia to faktu, że ładowarkę w podróż trzeba zabrać :)

Obrazek

#363064  autor: marcin82w
 02 paź 2009, 19:38
vinc pisze:Bez przesady tragedii nie ma ;) Nie zmienia to faktu, że ładowarkę w podróż trzeba zabrać :)
Jak dla mnie to porażka, wiem że od smartfona nie można oczekiwać długiego czasu pracy na pojedynczym ładowaniu, ale kupując ten sprzęt nie sądziłem że będzie tak krótki. Liczyłem że wytrzyma około trzy dni, tym bardziej że ja bardzo mało korzystam z telefonu komórkowego.

#363354  autor: Forest
 04 paź 2009, 17:33
Mnie 36 godzin wytrzymuje przy normalnym użytkowaniu, czyli telefon włączony, od czasu do czasu wifi, ale na krótko bo jak dłużej poużywam to siada w kilka godzin. To jest poprostu taki sprzęt, ale 36 godzin tylko i wyłącznie czuwania to trochę dla mnie za mało :/

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#363598  autor: M2nsTEr
 06 paź 2009, 11:30
ja mam touch pro 2, wiec bateria jest silniejsza o 10% niemniej reszta parametrow podobna. Caly czas mam wlaczony tel, sporo korzystam z neta (jakas godzina dziennie ), parenascie minut rozmow, pare smsow, karta pamieci 8gb i telefon trzyma okolo 48 godzin + okolo 2 - 3 godzin uzytkowania. takie czasy wyswietla w statystykach. Rekord to 15 godzin czuwania i 7godzin uzytkowania po czym zaczal krzyczec ze jest glodny:)

#366084  autor: vonski
 22 paź 2009, 16:03
Dużo za mało. Mój ostatnio przeleżał cały weekend na biurku z inna kartą SIM i wytrzymał od piątku popołudniu do poniedziałku rano. 3,5 doby. Zero dzwonienia samo czuwanie, plus jakieś 5 min z wifi.

#366449  autor: marcin82w
 24 paź 2009, 21:07
Witam ponownie, teraz mam taką ciekawostkę, telefon jak zwykle naładowany do pełna i odłączony od ładowarki, wcześniej bateria wytrzymywała max 36 godzin bez ładowania, a teraz od ostatniego ładowania minęło już 4 doby i wskażnik pokazuje dopiero 70 %, jeszcze 2/3 maksymalnego naładowania baterii. I nie było możliwości by ktokolwiek podłaczał go do ładowaki, z telefonu tylko ja korzystam i nikt go mi nie rusza.

Skąd taki nagły wzrost czasu pracy na pojedynczym ładowaniu ?? Umie to ktoś wytłumaczyć ??

#366453  autor: kowcio
 24 paź 2009, 21:14
marcin82w, po jakimś czasie intensywnego użytkowania Nokii E51 czesto tez tak miałem ;/ Tyle, że u mnie czasami telefon nie wytrzymał od rana do wieczora, a czasem ok. 4 dni.

#366626  autor: vinc
 25 paź 2009, 21:12
Skąd taki nagły wzrost czasu pracy na pojedynczym ładowaniu ?? Umie to ktoś wytłumaczyć ??
Wskaźnik naładowania baterii szwankuje ;) wgraj jakiś program, alternatywny do pomiaru naładowania baterii i sprawdź.

Obrazek

#367424  autor: marcin82w
 31 paź 2009, 19:04
vinc pisze:Wskaźnik naładowania baterii szwankuje ;) wgraj jakiś program, alternatywny do pomiaru naładowania baterii i sprawdź.
Nie szwankuje, gdyby szwankował to pomimo wysokiego poziomu naładowania bateria wyczerpała by się i telefon wyłączyłby się. Niestety, telefon pracował 9 dni na pojedynczym ładowaniu.

Przy wartości 36 % poziomu wskaźnika wykonałem jedną krótką rozmowę około 3 min, od tego momentu poziom baterii gwałtownie zaczął spadać, w przeciągu kilku godzin bateria padła, telefon wyłączył się.

Teraz ponownie naładowałem baterię do 100 %, zobaczę jak teraz będzie trzymała.

#367911  autor: vinc
 03 lis 2009, 22:32
marcin82w pisze:vinc napisał/a:
Wskaźnik naładowania baterii szwankuje ;) wgraj jakiś program, alternatywny do pomiaru naładowania baterii i sprawdź.

Nie szwankuje, gdyby szwankował to pomimo wysokiego poziomu naładowania bateria wyczerpała by się i telefon wyłączyłby się. Niestety, telefon pracował 9 dni na pojedynczym ładowaniu.
No to rzeczywiście nie jest wina wskaźnika, ale wcześniej tego nie napisałeś...

Obrazek

#368424  autor: marcin82w
 07 lis 2009, 10:34
Może bezpośrednio nie napisałem, ale zaznaczyłem że telefon pracuje nawet kilka dni na pojedynczym ładowaniu akumulatora.

A tak swoją drogą zauważyłem jedną rzecz. Bateria bardzo dobrze trzyma do czasu wykonania pierwszej rozmowy. Po pierwszej rozmowie wskaźnik gwałtownie przyśpiesza zmierzając ku zeru. Nie jestem pewien, ale takie zachowanie zaczęło się gdy próbowałem skonfigurować internet przez GPRS na tym telefonie. Dostałem informację i instrukcje jak krok po kroku przeprowadzić konfigurację, co prawda internet nie działa, ale właśnie od tamtego momentu wydłużył się czas pracy na pojedynczym ładowaniu (chyba że przeprowadzę rozmowę, wówczas poziom naładowania baterii zaczyna gwałtownie maleć) Przed próbą konfiguracji GPRS telefon pracował bez ładowania max 36 godzin, teraz gdy nie korzystam z niego (a żadko korzystam, bo jest to można powiedzieć telefon zapasowy, i dzwonię z niego gdy nie chcę być dostępny pod innym numerem, którego znają wszyscy - właściwy telefon wyłączam) czas pracy sięga do 8 dni.