• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #316723  autor: mariusz9a
 10 lut 2009, 16:34
Witam

Od pewnego czasu mam problem z Omnią podczas łączenia się z netem. Wygląda to następująco: jeśli podczas aktywnej sesji danych zasięg sieci zmieni się z HSDPA do EDGE, telefon nie chce wymieniać danych, tzn tak jakby transmisja danych się wieszała (nad znaczkiem transmisji znika E i pojawia się "x", a nad wskaźnikiem zasięgu po chwili wywala ikonę E na ikonę G). Telefon zaczyna ponownie wymieniać dane dopiero jak zasięg wskoczy z powrotem na HSDPA. Jeśli transmisja danych zacznie być przeprowadzana w EDGE to wszystko jest ok, działa gdy wskoczy na HSDPA, ale jeśli ponownie przerzuci telefon do EDGE to transmisja się blokuje. Jedynym wyjściem jest albo ustawienie telefonu sztywno na sieć 2G lub 3G (tyle że jadąc pociągiem często mnie przerzuca 2G <-> 3G, więc racjonalne jest jak już to ustawienie tylko 2G) albo gdy spadnie z 3G do 2G - ręczne rozłączenie sesji i połączenie ponownie już w sieci 2G (rozwiązanie beznadziejne bo wiąże się to z wyższą opłata za neta).

Zerowanie pełne urządzenia nie przyniosło żadnych rezultatów. Wgrywanie ROMu w warunkach domowych nie wchodzi w grę - zabraniają tego warunki gwarancji.

Czy ktoś wie co może być przyczyną blokowania się transmisji danych? Da się to w ogóle jakoś naprawić samemu? - nie bardzo mam czas oddawać telefon do serwisu, no ale jeśli nie będzie innego wyjścia to tak zrobię.

#316791  autor: vinc
 10 lut 2009, 20:31
Czy ktoś wie co może być przyczyną blokowania się transmisji danych? Da się to w ogóle jakoś naprawić samemu?
Według mnie sam sobie nie poradzisz bez utraty gwarancji, ponieważ pewnie coś jest skopane w radioROM'ie. Wiadomo, że możesz sam się z tym bawić i w razie czego przywrócić wszystko oryginalne, ale to już jak wolisz ;) Niesety jak Ci padnie i900 całkowicie to mogą być problemy. Wobec tego według mnie pozostaje niestety serwis :?

Obrazek

#316802  autor: mariusz9a
 10 lut 2009, 20:55
vinc pisze:Wobec tego według mnie pozostaje niestety serwis
Tego się właśnie obawiałem.

We wgrywanie romu nie chcę się bawić bo niestety zabrania mi tego gwarancja (a szkoda ją stracić) :-/

EDIT:
Sprawdzałem jeszcze aktualizację na stronie Samsunga ( http://www.samsungmobile.com/support/omnia/index.jsp ) i ku mojemu zdziwieniu dla wersji mojego romu aktualizacji brak :-|

[ Dodano: 2009-02-11, 15:51 ]
Wgrałem nowy ROM (najnowszy z Plusa) i problem występuje nadal. Poza tym żałuję bo w tamtym starym lepiej się SMSy pisało :-/ Ku... !

#317010  autor: vinc
 11 lut 2009, 22:27
mariusz9a pisze:Wgrałem nowy ROM (najnowszy z Plusa) i problem występuje nadal. Poza tym żałuję bo w tamtym starym lepiej się SMSy pisało
Wgrywałeś sam :wink: ? Najnowszy, czyli ten ROM CXHL2? Być może jakiś błąd w ze strony Plusa. Jestem ciekaw czy na ROM'ie niebrandowanym ten problem by występował :wink: Jednak mimo wszystko jak zmieniłeś na nowszy ROM to zmieniłeś Też radioROM. Wobec tego pozostaje tylko serwis...

Obrazek

#317018  autor: mariusz9a
 11 lut 2009, 23:27
vinc pisze:Wgrywałeś sam ?
Tak. W końcu to żaden problem. Poczytałem trochę i podobno serwis się nie czepia jak ktoś zmieni ROM, byleby nie wgrać do telefonu z Plusa ROMu np z Orange.
vinc pisze:Najnowszy, czyli ten ROM CXHL2?
Dokładnie ten. Od razu powiem że z SMSami sobie poradziłem i zmieniłem tak jak było dawniej ;-)
vinc pisze:Być może jakiś błąd w ze strony Plusa.
Raczej nie, ponieważ na innych telefonach wszystko działa ok. Chyba że winny jest ROM z Plusa, chociaż wątpię bo wcześniej wszystko działało jak się należy.
vinc pisze:Wobec tego pozostaje tylko serwis...
Niestety :-( Jak tylko znajdę czas to go zaniosę do serwisu :-(