• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #298165  autor: Jernej91
 17 lis 2008, 16:18
Ostatnio w Vobis pojawil sie Lg ks20 w dosyc niskiej cenie (799zl) i chcialbym go kupic. Nigdy nie mialem doczynienia z tego typu telefonami (windows mobile). Chcialbym poznac jego mocne i slabe strony. Czy jest awaryjny ? i czy wytrzyma okres 2 lat bez wiekszych uszczerbkow ? Cena w vobis wydaje mi sie dosc podejzana, w innych sklepach ten model kosztuje 1200zl,czy to aby nie jest jakis chwyt albo podpucha ?

Uzywalem opcji "szukaj" ale nic konkretnego nie znalazlem na tym forum, nie ma tez zbyt wielu testow tego telefonu wiec nie uzyskalem pelnych informacji. Prosze o odpowiedz.

#298276  autor: vinc
 17 lis 2008, 21:42
Jernej91 pisze:Ostatnio w Vobis pojawil sie Lg ks20 w dosyc niskiej cenie (799zl)
Jernej91 pisze:Cena w vobis wydaje mi sie dosc podejzana, w innych sklepach ten model kosztuje 1200zl,czy to aby nie jest jakis chwyt albo podpucha ?
Nie ma co naprawdę ciekawa i wątpię by Vobis robił jakieś wałki. Pewnie po prostu robi wyprzedaż słabo schodzącego telefonu :wink:
Jernej91 pisze:Nigdy nie mialem doczynienia z tego typu telefonami (windows mobile). Chcialbym poznac jego mocne i slabe strony.
O zaletach i wadach WM można by książkę napisać ;) wszystko zalezy czego oczekujesz od telefonu. Jeśli telefon nie służy Ci tylko do dzownienia, ale chcesz mieć dostęp do odczytu i edycji plików office'owskich oraz innych zaawansowanych programów i przebolejesz kaprysy Windowsa ;) to system dla Ciebie... Jeśli jednak telefon służy Ci do podstawowych funkcji telefonicznych, a jeśli chcesz coś "dotykowego" to lepiej pomyśl nad LG ku990.

Według mnie chybiony w tym telefonie jest joy, który niestety jest umieszczony za nisko dolnej krawędzi telefonu co uniemożliwia obsługę jedną ręką. Dodatkowo nie wiem czy łatwo będzie Ci pisać sms'y rysikiem dodatkowo zatrudniając w to obydwie dłonie.
Jernej91 pisze:Czy jest awaryjny ? i czy wytrzyma okres 2 lat bez wiekszych uszczerbkow ?
Kto to wie? Telefon ten gości na rynku coś około roku ;)

Tutaj przeczytasz Test ks20

Obrazek

#298281  autor: ruta18
 17 lis 2008, 21:58
699 w Vobis kosztuje... Tak jak mój poprzednik pisał chcą się pozbyć nie schodzącego modelu i to nie jest żaden chwyt... A o WM to dużo by tu pisać... Jedną z większych zalet jest obsługa worda i exela i odczyt power painta... Ale z moich informacji te programy ładują się po kilkadziesiąt sekund... Wszystko zależy od tego czy masz trochę cierpliwości i trochę czasu aby 'zaczaić' WM

Alcatel OT311/SE T230/SE J210i/Nokia 6230/Nokia 5200/SE K550i/Samsung I900 Omnia/Nokia N85

#298396  autor: Jernej91
 18 lis 2008, 17:48
Jesli obnizaja cene zeby sie tego pozbyc to znaczy ze nikt tego nie chce kupic ? Czy to jest dobry "telefon" ? Czy ja, 17 latek bede z niego zadowolony, czy to propozycja bardziej dla biznesmena ?
Kolejne pytania:
Czy jesli zainstaluje Spb Mobile Shell lub jakies inne oprogramowanie to zmieni sie sposob obslugi telefonu ? Pisania smsow? Czy bede mogl go w pelni obsluzyc tylko palcem ?
Istnieje taka nakladka na Lg ks20 ktora zmenia jego menu w menu Iphona, czy jest to platna nakladka ? Czy instalacja takich nakladek ma jakis wplyw na gwarancje ? czy latwo mozna to pozniej usunac ?

#298404  autor: vinc
 18 lis 2008, 18:46
Jernej91 pisze:Jesli obnizaja cene zeby sie tego pozbyc to znaczy ze nikt tego nie chce kupic ?
Wcześniej cena była za wysoko w stosunku do możliwości i dlatego nikt nie chciał brać tego telefonu. Według mnie teraz cena za ten telefon jest odpowiednia.
Jernej91 pisze:Czy ja, 17 latek bede z niego zadowolony, czy to propozycja bardziej dla biznesmena ?
Na to pytanie musisz sam sobie odpowiedzieć ;)
Czy jesli zainstaluje Spb Mobile Shell lub jakies inne oprogramowanie to zmieni sie sposob obslugi telefonu ? Pisania smsow? Czy bede mogl go w pelni obsluzyc tylko palcem ?
Spb zmienia trochę obsługę WM, ale jesli chodzi o pisanie sms'ów możesz zawsze sobie ustawić odpowiedni sposób wprowadzania (klawiatura qwerty czy alfanumeryczna). Odnośnie posługiwania się telefonem wyłącznie za pomocą palców to możesz sobie o tym zapomnieć, ponieważ zawsze będą aplikacje, które wymagają rysika.
Jernej91 pisze:Istnieje taka nakladka na Lg ks20 ktora zmenia jego menu w menu Iphona, czy jest to platna nakladka ? Czy instalacja takich nakladek ma jakis wplyw na gwarancje ? czy latwo mozna to pozniej usunac ?
Musisz sam sprawdzić czy jest płatna, ponieważ nikt w myślch nie czyta o którą nakładkę Ci chodzi. Natomiast jeśli nakładka jest legalna to nie ma wpływu na gwarancję ;) Odnośnie usuwania aplikacji z telefonu to jest prawie identyczne jak na kompie ;) i nie jest to sztuka wymagająca głębszego wtajemniczenia w arkana WM :-D

Obrazek

#298651  autor: wtd
 19 lis 2008, 19:47
ruta18 pisze:Jedną z większych zalet jest obsługa worda i exela i odczyt power painta...
To akurat wątpliwa zaleta, mój viewty radzi sobie z plikami office'a lepiej i szybiej niż KS20 mojej matki. Otworzenie 16MB 350+ stron pdfa również nie jest dla viewty dużym problemem. Tak naprawdę jedyne czego mi w nim brakuje w stosunku do KS20 to wifi i opery moblie 9.5. Kwestia jest imo prosta. Jeżeli jesteś zdecydowany na WM ze wszystkimi tego konsekwencjami (zarówno pozytywnymi i negatywnymi) to KS20 może być niezłym telefonem za takie pieniądze (oczywiście po dograniu jakijś dodatkowej klawiatury, bo nie wyobrażam sobie dzubdziania każdego smsa rysikiem). Jeżeli natomiast szukasz po prostu telefonu do dzwonienia i pisania to nie ma się co pchać w WM, będziesz tylko żałował.

#298844  autor: piotrz
 20 lis 2008, 20:10
Jernej91 pisze:
Istnieje taka nakladka na Lg ks20 ktora zmenia jego menu w menu Iphona, czy jest to platna nakladka ? Czy instalacja takich nakladek ma jakis wplyw na gwarancje ? czy latwo mozna to pozniej usunac
jeśli chcesz iphona, kup iphona. :roll: taką nakładką jest np. ifonz.
ale jest wiele innych, lepszych programów, na dodatek ładniejszych :)

#299138  autor: Jernej91
 22 lis 2008, 19:18
Iphone przekracza moj budzet i jest poprostu za duzy jak dla mnie. dziekuje wszystkim, dowiedzialem sie juz tego co chcialem widziec. temat mozna zamknac .