• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #293170  autor: Forest
 17 paź 2008, 20:18
Witam. Stoje przed możliwością zamiany mojej N95 8gb na nowego Samsunga i900 Omnia. Wcześniej nie interesowałem się tym telefonem, gdyż został wyprodukowany przez Samsunga a ja oprócz monitorów LCD nie darzę sympatią tą markę :P Ale jak go dotknąłem to mnie zauroczył. Jest bardzo ładny i dodatkowo posiada WM. Chciałbym poznać jego plusy i minusy. Proszę o wypowiedź użytkowników, którzy posiadają ten telefon jak i tych którzy go nie mają a się troche naczytali i poznali jego zalety i wady. Dzięki!

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#299747  autor: widex
 25 lis 2008, 17:49
Planuję zakup tego smartphone'a, mam dwa pytania: Jak działa Skype (czytałem, że są problemy) oraz jak obsługa ekranu dotykowego np. podczas korzystania z Internetu? Oraz ogólną opnię użytkowania go, jakie wady oraz jakie niedogodności spotkaliście?

Doczepiam się do tematu Forest-a. Nie będę zakładał tematu, skoro juz ktoś ma pytania takie same jak ja.

#299781  autor: mariusz9a
 25 lis 2008, 19:40
Mam Omnie od września. Telefon jest nawet ok. Bateria trzyma przyzwoicie jak na tej klasy telefon. Mam jednak zastrzeżenia co do jego wykonania – tylna klapka zaczęła trzeszczeć. Na początku takiego nie było.
Co do ekranu to zdarza mu się tak jakby przywiesić i nie reagować na dotyk. Jest to czasami wkurzające jeśli chcemy zrobić coś bardzo szybko i akurat przydarzy się ten zwis. Telefon, jak to każdy oparty na WM, wyświetla tylko 65tys kolorów. To mało jak na te czasy. Bardzo fajna jest opcja myszki, pozwala ona całkowicie zrezygnować z rysika. Małe elementy obsługujemy myszką, reszta palcem.
Co do samego systemu to musze przyznać że działa dość stabilnie (zawiesił mi się jak na razie tylko raz), jeśli nie naotwieramy zbyt wiele programów pamięciożernych to telefon chodzi sprawnie i szybko.
Co do obsługi przeglądarki to trzeba przyznać że przeglądanie Internetu nie należy do najprzyjemniejszych. Czasami wręcz irytuje.
Co do skypa nigdy nie używałem więc nic na ten temat nie powiem.
Co do pisania SMSów, po włączeniu klawiatury qwerty i obróceniu telefonu na bok, pisze się bardzo szybko i przyjemnie.
Co do rozmów to dźwięk nie jest rewelacyjny. Słychać szumy i trzeszczenie. Lepiej sprawa się ma gdy rozmawiamy przez słuchawki bluetooth lub te dołączone w zestawie. Telefon dzwoni jeszcze przez kilka sekund nawet jeśli połączenie zostało już zakończone – denerwuje bo czasami się odbiera a tu cisza.
Jak na telefon, posiada on dość przyzwoitej jakości aparat.
Jakość mp3 zależy tylko i wyłącznie od słuchawek jakich używamy, te dołączone w standardzie są bardzo dobrej jakości.
Aha, wyświetlacz sprawuje się bez najmniejszych problemów w temperaturze -2 stopnie i padającym śniegu.

Jakby coś to proszę zadawać konkretniejsze pytania a postaram się odpowiedzieć ;-)

Ogólnie jestem jak na razie zadowolony z tego telefonu.

#299787  autor: yagi
 25 lis 2008, 19:48
mariusz9a pisze:Co do ekranu to zdarza mu się tak jakby przywiesić i nie reagować na dotyk. Jest to czasami wkurzające jeśli chcemy zrobić coś bardzo szybko i akurat przydarzy się ten zwis
To tzw. mrozenie. W HTC Kaiser tez sie to pojawia. Nie wiem jak w innych HTC...
widex pisze:Jak działa Skype (czytałem, że są problemy)
Jest roznie na roznych wersjach softu - na jednym bedzie problem i sie nie bedzie logowal przez HSDPA (tylko WiFi) lub w ogole bedzie problem z uruchomieniem, to na innym bedzie dzial bez problemu.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#299791  autor: mariusz9a
 25 lis 2008, 19:59
yagi pisze:mariusz9a napisał/a:
Co do ekranu to zdarza mu się tak jakby przywiesić i nie reagować na dotyk. Jest to czasami wkurzające jeśli chcemy zrobić coś bardzo szybko i akurat przydarzy się ten zwis

To tzw. mrozenie. W HTC Kaiser tez sie to pojawia. Nie wiem jak w innych HTC...
Czyli to normalne zjawisko? Bo jak na mój gust ten efekt "mrożenia" nie powinien mieć miejsca. Wiadomo dlaczego to występuje? Jest to po prostu specyfikacja (a raczej wada) pewnego typu ekranów dotykowych?

#299813  autor: yagi
 25 lis 2008, 21:44
Wg mnie jest to problem niedopasowania softu do sprzetu. W nowych HTC typu Diamond i Touch Pro nie slyszalem o takim zjawisku. W Kaiserze po wgraniu modowanego softu ze sterownikami grafiki 3D tez jest spora poprawa. Moze to byc po prostu zle napisany sterownik...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#299817  autor: widex
 25 lis 2008, 22:07
Planuję wziąc Omnię w Plusie. Czy miał ktoś do czynienia z Plusową wersją tego smarphone'a?
yagi pisze:widex napisał/a:
Jak działa Skype (czytałem, że są problemy)

Jest roznie na roznych wersjach softu - na jednym bedzie problem i sie nie bedzie logowal przez HSDPA (tylko WiFi) lub w ogole bedzie problem z uruchomieniem, to na innym bedzie dzial bez problemu.

To teraz nie wiem co robić, mam liczyć na szczęście... Zapewne aktualizacja oprogramowania będzie dostępna tylko dla oryginalnych Samsungów.
mariusz9a pisze:Co do ekranu to zdarza mu się tak jakby przywiesić i nie reagować na dotyk
Jest to długotrwały mankament?

#299819  autor: torque
 25 lis 2008, 22:17
Ja mam plusową wersję :D
Ja również jest w miare zadowolony, szczególnie że to mój pierwszy fon z dotykowym ekranem.
Na poczatku obawiałem sie np pisania smsów ale po tyg sie przyzwyczaiłem i nie stanowi to dla mnie zadnego problemu (uzywam klawy typu blackberry).
Najciekawsze jest to, że wbrew temu co słyszałem, że WM pracuje niestabilnie i się zwiesza, mi jak narazie sie to ani raz nie zdarzyło.
Co do zawieszenia akranu, to raczej czegoś takiego nie miałem, czasami tylko np jak wejde w połaczenia i chce do kogos np oddzwonic klikam na kontak a on tak jakby chciał sie przewijac, ale nie moge do niego wejsc i dopiero np za 2-3 razem wchodzi.
Podobnie jest z wiadomosciami, klikam na wiadomosc nie łapie, drugi raz lub trzeci i dopiero wchodzi.
Nie zdarza się to często ale czasami cos takiego ma miejsce.
No i jesli ktos uzywa myszki rzeczywiscie mozna zrezygnowac z rysika.

#299820  autor: widex
 25 lis 2008, 22:23
torque, a próbowałeś Skype? Jeżeli tak to jak sprawuje się?

#299824  autor: torque
 25 lis 2008, 22:39
niestety nie
narazie nie miałem takiej potrzeby

#299825  autor: mariusz9a
 25 lis 2008, 22:40
widex pisze:Planuję wziąc Omnię w Plusie. Czy miał ktoś do czynienia z Plusową wersją tego smarphone'a?
Ja też mam Plusową wersję. Od normalnej różni się tym że dodano tapety i dźwięki plusowskie. No i usunięto aplikacje google (można je dograć za darmo).
widex pisze:mariusz9a napisał/a:
Co do ekranu to zdarza mu się tak jakby przywiesić i nie reagować na dotyk

Jest to długotrwały mankament?
Trwa to kilka sekund (ok 3-5) po czym ekran zaczyna normalnie reagować.

#303084  autor: Softy
 11 gru 2008, 16:27
Mam Omnie 6 dni, wczoraj wgrałem Skype. Narazie chodzą mi tylko wiadomosci textowe. Połączenie zrywa. Szukam błędu.....

#303293  autor: Softy
 12 gru 2008, 15:19
Łączę się poprzez Wi-Fi telefonu z własną siecią w domu.

#321243  autor: nasir666
 05 mar 2009, 15:05
Mam Omnie a żona n95 8Gb i to jest tak zapytaj żonę, odpowie nie ma lepszego telefonu (dużo słucha muzyki i wali smsy jak opętana:) natomiast spytaj mnie odpowiem że w tej chwili tylko omnia, do czego używam? Więc jako nawigacja moim skromnym zdaniem jest super, Fixa łapie bardzo szybko, duży wyświetlacz ułatwia korzystanie z niej, poza tym często oglądam filmy w pracy i jakość mnie zadowala, tym bardziej że wrzucam filmy prosto z kompa, działa świetnie. Natomiast jeśli chodzi o gry to ciężko wyłonić zwycięzce, n95 powala grami N-Gage, ale i na Omnie jest już kilka tytułów wartych uwagi, jak Asphalt 4 czy NFS. Jeśli natomiast dużo piszesz smsów to Łomnia odpada.

#321492  autor: piotrz
 06 mar 2009, 22:38
nasir666 pisze:Więc jako nawigacja moim skromnym zdaniem jest super, Fixa łapie bardzo szybko, duży wyświetlacz ułatwia korzystanie z niej, poza tym często oglądam filmy w pracy i jakość mnie zadowala, tym bardziej że wrzucam filmy prosto z kompa, działa świetnie.
akurat tutaj omnia jest tak samo dobra jeśli nie lepsza- Automapa czy iGo to niewątpliwie świetne aplikacje ze świetnymi mapami.
Filmy- oglądanie na omni wygodniejsze, bo ma panoramiczny ekran.

Ale esemesy to rzeczywiście cieżka sprawa na omni :)