• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #286238  autor: didek
 01 wrz 2008, 14:29
Podczas targów IFA wielu odwiedzających rozczarowała prezentacja dotykowego telefonu Samsung Omnia pracującego pod kontrolą Windows Mobile 6.1.

Telefonowi z firmy Cupertino można wybaczyć wiele, ale Samsungowi juz nie bardzo, nie chodzi tutaj o funkcjonalność, leż o niedopracowany system, który nie radzi sobie z wybitnymi zasobami urządzenia. Monit braku pamięci jest conajmniej skandaliczny w tej klasy telefonie.

Producenci próbują doścignąć zabawkę Steave'a Jobs'a, jednak w gonitwie zapominają, że telefon nie musi mieć wszystkiego aby się sprzedać, ale musi działać stabilnie, a z tym iPhone nie ma problemu (choć drobne wpadki się zdarzają).

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2008, 21:54 przez didek, łącznie zmieniany 2 razy.

#286302  autor: negra
 01 wrz 2008, 21:27
Skoro iPhone zdarzają się małe wpadki , a jest przecież na rynku dośc długo to czy ''nowicjuszowi''w tym segmencie na starcie nie może wydarzyc się potknięcie. Znając Samsunga to szybko to naprawią.

#286314  autor: didek
 01 wrz 2008, 22:05
negra pisze:Skoro iPhone zdarzają się małe wpadki , a jest przecież na rynku dośc długo to czy ''nowicjuszowi''w tym segmencie na starcie nie może wydarzyc się potknięcie. Znając Samsunga to szybko to naprawią.
Raczej apple jest nowicjuszem, Samsung juz dłużej produkuje telefony niż Apple. Sam Samsung raczej oprogramowania z Redmond nie poprawi ;). Trzeba czekać na ukłom M$, ale oni niestety nie zawsze poprawiaja jak należy, chociasz może z OS mobilnymi jest innaczej?

#286323  autor: LuiN
 01 wrz 2008, 22:33
negra pisze:Skoro iPhone zdarzają się małe wpadki , a jest przecież na rynku dośc długo to czy ''nowicjuszowi''w tym segmencie na starcie nie może wydarzyc się potknięcie. Znając Samsunga to szybko to naprawią.
Jaki znowu nowicjusz? Ponad 2 lata temu używałem Samsunga i750 z Windows Mobile 2003 - a nie była to pierwsza zabawka Samsnunga z WM. Wpadki się zdarzają, ale największy na świecie producent kości pamięci raczej z brakiem pamięci nie powinien mieć problemu ;-)

#286345  autor: wtd
 02 wrz 2008, 08:29
Na ajfonie nie będzie monitu o braku pamięci bo nie można mieć kilku programów na raz otwartych :p Jak na WM się pamięta o zamykaniu programów to też problemnów nie ma. Aczkolwiek już parę razy mi mi się zdażyło zużyć całą pamięć jak się bawiłem KS20 matki i wcale nie potrzeba do tego dużo programów.

#286348  autor: przemekk
 02 wrz 2008, 09:03
wtd pisze:Na ajfonie nie będzie monitu o braku pamięci bo nie można mieć kilku programów na raz otwartych :p Jak na WM się pamięta o zamykaniu programów to też problemnów nie ma. Aczkolwiek już parę razy mi mi się zdażyło zużyć całą pamięć jak się bawiłem KS20 matki i wcale nie potrzeba do tego dużo programów.
Monity o braku pamięci są na iPhonie. Problem leży głównie w niedopracowanych aplikacjach, które można sobie ściągnąć z AppAtore. Problem nie jest ogromny, ale zdarzają się aplikacje, w których taki monit można zobaczyć.

Skrzydelko.pl - zobacz ile naprawdę kosztuje telefon za złotówkę.

#286352  autor: darase
 02 wrz 2008, 09:55
Jaki z tego wniosek? Nie ma ideału i wszędzie są wpadki.

eCoal i nie ma problemu :-)

#286353  autor: PingNoMore
 02 wrz 2008, 10:03
Toć wielka tragedia. I tak Omnia zjada AjFona na śniadanie :)

#286374  autor: LuiN
 02 wrz 2008, 12:57
PingNoMore, sprzętowo tak, ale pod względem interfejsu... oj nie. Czekam na jakąś sztukę do testów.

#286379  autor: PingNoMore
 02 wrz 2008, 13:45
LuiN Interfejs nie świadczy o jakości telefonu, ale oczywiście może w znaczący sposób ułatwić lub utrudnić korzystanie z danego sprzętu. Jeżeli miał bym do wyboru Sasmunga i IPhone to wybiore Samsunga

#286382  autor: dawoo1
 02 wrz 2008, 13:51
Pewnie szybko Samsung wszystko poprawi i będzie o niebo lepszy od szajsfona :-D

#286386  autor: didek
 02 wrz 2008, 14:21
PingNoMore pisze: Interfejs nie świadczy o jakości telefonu
nie zgodze sie to tak samo jak by powiedziec ze precyzja ukladu kierowniczego nie wpływa na jakość samochodu.

#286388  autor: PingNoMore
 02 wrz 2008, 14:29
didek pisze:nie zgodze sie to tak samo jak by powiedziec ze precyzja ukladu kierowniczego nie wpływa na jakość samochodu.
Ma wpływ, ale w jakimś stopniu. Np. BMW M czy AMG mają twarde zawieszenie a jakoś ludzie kochają te samochody bo w tym wypadku można to wybaczyć ponieważ inne aspekty przemawiają za tymi autami. Tak samo w przypadku i900, jeżeli intrfejs nie jest najwyższych lotów to pozostała specyfikacja telefonu w pełni to wynagradza.

#286392  autor: przemekk
 02 wrz 2008, 14:38
Abstrahując już od tego czy jest to Samsung czy iPhone. Interfejs ma duże znaczenie. Co z tego, że telefon będzie miał mnóstwo funkcji, jak interfejs będzie utrudniał korzystanie z niego? Cóż z tego, że telefon będzie miał wspaniały interfejs, jak nic w nim nie będzie.

Skrzydelko.pl - zobacz ile naprawdę kosztuje telefon za złotówkę.

#286394  autor: LuiN
 02 wrz 2008, 14:42
PingNoMore pisze:Tak samo w przypadku i900, jeżeli intrfejs nie jest najwyższych lotów to pozostała specyfikacja telefony w pełni to wynagradza.
Ech... jak będziesz naciskał po 6 razy to samo żeby trafić, jak będziesz zastanawiał się czy ekran "poczuł", że go dotknąłeś i jak przyjdzie Ci kiedyś myśl "a może mocniej nacisnę" albo "a może nacisnę paznokciem", to pamiętaj, że specyfikacja wszystko wynagradza. Windows Mobile nie jest wygodnym systemem w roli czegoś co zarządza telefonem. Nieporównywalnie wygodniejszy jest iPhone, choć i tak do pięt nie dorasta Symbianowi gdy chodzi o szybkie akcje.

WM to jak dla mnie jedynie frustracja, a już trochę zabawy z nim miałem i nie, że coś tam nie wychodziło... to było cały czas za wolne, nawet gdy bawiłem się jednym z najszybszych pocketem - Asusem P750... chyba i tak jedynym rozsądnym. Ten sam niby sprzęt mają GSmarty - czyli nowinki od Gigabajta, ale są już o 2/3 wolniejsze w multimediach i reakcji menu... WM nawet gdy ma się dwie identyczne specki obok siebie różnie potrafi działać i da się go totalnie spartolić programowo zawsze i wszędzie.

WM był tylko pod tym względem sympatyczny, że można było w nim dużo kombinować, a sieć pękała w szwach od ogromu "wiedzy tajemnej".

Bez wątpienia Omnia zapowiada się na najbardziej interesujący telefon z WM na rynku. Popularności nie zyskał błyskotliwy LG KS20, nie zyskał potężny Samsung i780, nie udało się Asusowi P750... złapie ją Omnia - bo wygląda jak iPhone :wink:

#287115  autor: malsssh
 07 wrz 2008, 08:42
LuiN, kiedy może się pojawić test Omnii na Telepolis? :)

#287117  autor: Prezesek
 07 wrz 2008, 09:02
Wiesz co didek, bawisz mnie ! Ciebie chyba naprawdę za to płacą !!!! Jeżeli każdemu zdarzają się wpadki to po co ten temat. iPhone ma ich dużo, nie mydl oczu ludziom, to samsungowi też się mogła trafić.

#287118  autor: kamil1221
 07 wrz 2008, 09:03
Mam na salonie Samsunga F480 - dotykowiec - świetnie się go obsługuje palcem. Jeżeli Omnia będzie tak samo działać to mogę powiedzieć bez wahania, że izłom ma już prawdziwą konkurencje.

#287129  autor: yagi
 07 wrz 2008, 09:37
kamil1221, mnie F480 znudzil po 20minutach zabawy, ale obsluga jest bardzo fajna. Jesli Omnia bedzie miala tak wygodna obsluge to bedzie hit! Juz duzo ludzi chodzi jak baki i o nia pyta, wiec Samsungowi tez udalo sie zrobic niezly szum wokol swojego produktu :D

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#287138  autor: didek
 07 wrz 2008, 10:33
SzoluUu pisze:Wiesz co didek, bawisz mnie ! Ciebie chyba naprawdę za to płacą !!!! Jeżeli każdemu zdarzają się wpadki to po co ten temat. iPhone ma ich dużo, nie mydl oczu ludziom, to samsungowi też się mogła trafić.
A mnie bawi pisanie o Apple ;). Ale do rzeczy, owszem każdemu się zdarza, to powiedz mi dla czego ludzie wymagają aby Apple wpadek nie miało?