• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #241411  autor: dumbo89
 23 gru 2007, 12:41
Piszcie opinie na temat tego telefonu, jak się sprawuje itp. Niedawno pojawił się w ofercie play'a. Czekam na Wasze opinie.

Od moda:pamiętaj by tematy zakładać wten sposób. poprawiłem
Ostatnio zmieniony 01 mar 2008, 17:46 przez dumbo89, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Obrazek

Siemens C60>>>Sagem my501x>>>Benq-Siemens EF81>>>LG KF750 Secret

#241436  autor: Feniks
 23 gru 2007, 14:17
Nie wiem, czy znajdzie sie tutaj jakis użytkownik tego telefonu więc zamieszczę to, co znalazłem:

"Do not buy this device!

I have a production G500 and its quite possibly the worst phone I've ever had. Here's why:

1. The 'light' for the camera is so bad that you have to get a foot away from the subject to illuminate it otherwise you see nothing
2. The sound quality is poor from the speaker. Actually - speakerphone is not bad for volume, but distorts terribly.
3. If you cup your hand around the back of the phone when you hold it (which is quite normal for a lot of the people I have tested this with) you get feedback - terrible feedback that will deafen you. The back cover of the phone is such that there is a perfect channel from the speaker to the microphone. The only way to avoid this is to hold it on the sides and leave the back uncovered
4. The camera settings don't get stored. THis means that every photo / video you take you have to go back into the settings and change them as desired. Defaults are the lowest resolution and lowest quality.
5. The sliding mechanism isn't active. It turns the light on when you open it, but doesn't unlock the keypad if its locked and doesn't hang up. It does clear the screen when you slide it (e.g. if you have a dialog open).
6. On first use, the keypad seems great. Its clicky and feels good. However, when you use it quickly it misses clicks. This is particularly noticeable while compiling text messages. Its best to use one finger - two finger texters will soon get very fed up
7. It doesn't support OBEX for bluetooth. Tried from an N95, Prada, Shine, N73... nothing - even when paired
8. The processor is underpowered so there is a lot of stuttering
9. The camera button is right where you hold the phone so nearly every time you pick it up you go into the camera (which is slow!)
10. WiFi reception is poor - I was outside and 15 metres away from the mast with direct sight on a clear day and it only could manage 1 bar.
11. The finger print scanner is next to useless. It picks up on about 1 in 5 attempts.
12. Battery life is average. You can muster about 2 days if you're lucky and limit calls. If WiFi is on, its closer to 2 hours.
13. Headset connections are boomy and full of echo (Motorola, JawBone, Jabra tested)

You can't tell me this is down to a lemon unit. This is just a rushed device, poorly thought out and riddled with flaws.

It has such a great spec its a massive shame. I still rate the Mteor as the best Windows Smartphone to date - well built, well powered. If it had WiFi it would be perfect.
(...) "

Mam nadzieję, ze znasz angielski. W skrócie: świetne parametry na papierze i bardzo słaba ich realizacja w finalnym produkcie. Co ciekawe autor testu tego telefonu napisał w dużej mierze co innego.

Źródło

#251716  autor: soul blade
 17 lut 2008, 02:15
no heh nie wszyscy dobrzy są za ang. :P mogłeś przetłumaczyc to np. translatorem ;)

W jednym dniu można zyskać i wiele stracić

#252269  autor: Cuker
 20 lut 2008, 15:33
Feniks pisze: I have a production G500 and its quite possibly the worst phone I've ever had.
Jeśli chodzi o mnie - to najlepszy telefon jaki w życiu posiadałem, chociaż jest to pierwszy mój smartphone.
Feniks pisze: 1. The 'light' for the camera is so bad that you have to get a foot away from the subject to illuminate it otherwise you see nothing
Rzeczywiście, nie tylko lampka, ale i aparat to słaby punkt telefonu, właściwie dla mnie to największa jego wada. Aczkolwiek, porównując do aparatów Benq-Siemens (2mpx) Toshiba wypadła lepiej. Jestem fotografem-hobbysta, więc każdy aparat w telefonie jest dla mnie słaby. Być może ten wcale nie jest taki zły...
Feniks pisze:2. The sound quality is poor from the speaker. Actually - speakerphone is not bad for volume, but distorts terribly.
Zgodzę się, jakość muzyki puszczanej przez głośnik nie powala. Ale - do telefonu dołączony jest zestaw słuchawkowy, składający się z części z mikrofonem, i ze słuchawek, przypiętych do mikrofonu. Słuchawki mają wejście typu jack, więc do Toshiby można podłączyć każde standardowe słuchawki, a to czyni z Toshiby dobry odtwarzacz MP3. Korzystam z słuchawek Creative, i jest bardzo dobrze. Domyślnym odtwarzaczem jest Windows Media Player, ale na pewno można zainstalować wiele innych programów.
Feniks pisze:4. The camera settings don't get stored. THis means that every photo / video you take you have to go back into the settings and change them as desired. Defaults are the lowest resolution and lowest quality.
Toshiba G500 ma zainstalowany Windows Mobile, co daje nam możliwość edycji rerestru. Dzięki temu domyślne ustawienia aparatu można swobodnie modyfikować. Wszystko jest opisane na forach internetowych.
Dziwne, że w łatwiejszy sposób nie można zmienić domyślnych ustawień aparatu. Jednak interfejs aparatu jest skonstruowany bardzo przejżyście, więc jednorazowa zmiana np. rozdzielczości zdjęcia zajmuję nie więcej niż 2 sekundy.
Feniks pisze:5. The sliding mechanism isn't active. It turns the light on when you open it, but doesn't unlock the keypad if its locked and doesn't hang up. It does clear the screen when you slide it (e.g. if you have a dialog open).
To prawda, jednak wydaje mi się, że zastosowano takie rozwiązanie, aby oszczędzać energię – przypadkowe naciśnięcie klawisza nie załącza ekranu. Domyślnie w telefonie nie ma programu do blokowania klawiatury, ale można taki zainstalować, wtedy wszystko jest w porządku.
Feniks pisze:6. On first use, the keypad seems great. Its clicky and feels good. However, when you use it quickly it misses clicks. This is particularly noticeable while compiling text messages. Its best to use one finger - two finger texters will soon get very fed up
Według mnie klawiatura telefonu jest bardzo dobra - rzeczywiście, piszę na niej jednym palcem, ale za to w ekspresowym tempie. Nie zdarza mi się, żebym nacisnął nie ten przycisk, który potrzeba.
Feniks pisze:9. The camera button is right where you hold the phone so nearly every time you pick it up you go into the camera (which is slow!)
Nie wiem czy dobrze rozumiem - chodzi o to, że przycisk od włączenia aparatu jest w miejscu, w którym trzymamy telefon? Rzeczywiście, jest w tym miejscu, ale mi ani razu nie zdarzyło się przypadkowo włączyć aparatu tym przyciskiem.
Feniks pisze:10. WiFi reception is poor - I was outside and 15 metres away from the mast with direct sight on a clear day and it only could manage 1 bar.
WiFi ma słaby zasięg, ale przecież to tylko telefon - nie ma co liczyć na zasięg jak w notebookach. Mi bardzo podoba się sam fakt, że telefon ma WiFi, który działa; mogę szybko łączyć się z laptopem, korzystać z HotSpotów. Czego chcieć więcej?
Feniks pisze:12. Battery life is average. You can muster about 2 days if you're lucky and limit calls. If WiFi is on, its closer to 2 hours.
Bateria, mimo, że dość duża (1200 mhA), trzyma... standardowo. U mnie - przy bardzo intensywnym użytkowaniu (sporo rozmów, częste włączanie WiFi i Bluetooth, ogólna "zabawa" telefonem), ładuję telefon co dwa dni.
Feniks pisze: Mam nadzieję, ze znasz angielski. W skrócie: świetne parametry na papierze i bardzo słaba ich realizacja w finalnym produkcie.
Telefon wziąłem w Play za 200 PLN i jestem przekonany, że za tą cenę nie dostałbym nic lepszego. G500 na pewno szybko mi się nie znudzi, bo obecność Windows Mobile daję naprawdę sporo możliwości.

Dla osób zastanawiających się nad zakupem: G500 to telefon dla ludzi, którzy lubią bawić się elektroniką - nad telefonem trzeba posiedzieć, rozgryźć go, zainstalować kilka programów, które znacznie ułatwiają korzystanie z telefonu.
Z Windows Mobile jest zupełnie tak jak z Windowsem "komputerowym" - możesz go używać, i wiedzieć o nim niewiele, ale jak będziesz chciał coś zmienić, ulepszyć, nie będziesz wiedział jak to zrobić. Podobnie jest tutaj - możesz wyjąć telefon z pudełka, i go używać, ale nie będzie nawet w połowie tak funkcjonalny, jak mógłby być.
Po dwóch tygodniach używania, stwierdzam, że Toshiba G500 to świetny telefon, które coraz bardziej mi się podoba.

Na tej samej stronie osoba, która testowała Toshibę G500 napisała:
"The G500 is a great device. It feels well built, looks good and has a great specification, in particular it's 3G connectivity. If you are looking for a Smartphone with a high speed connection, then you should seriously give this device some consideration. Even regardless of that, the fingerprint sensor, WiFi, good keypad and fairly decent camera means that it easily holds it's own amongst it's peers."

PS. Mam nadzieję, że nie palnełem jakiejś głupoty, bo nie wszystko rozumiałem, a nie chciało mi się sięgać do słownika.

#252353  autor: MADMAX
 20 lut 2008, 20:49
Zdaje się, że ta Toshiba ma czytnik linii papilarnych? Jak to się sprawuje i czy faktycznie może się przydać w przypadku kradzieży lub zagubienia telefonu?

Cyt. z "gsmarena"
The finger print is useful in case you lose the phone and noone wont be able to access it. Also stops from random ppl accessing it. Quite usefull.

Pozdrawiam

#252374  autor: Cuker
 20 lut 2008, 21:31
Do tej pory korzystałem z trzech możliwości, jakie daje czytnik linii papilarnych.
1. Czytnik linii papilarnych może działać jako „szybki uruchamiasz programów”. Oznacza to, że pod każdy palec (czyli możemy za pomocą palca otwierać 10 różnych aplikacji), można przypisać program. W G500 zainstalowany jest program FingerPrint – należy go uruchomić, dopiero wtedy przesuwając palcem po czytniku wywołujemy odpowiedni program.
Trochę to bez sensu – żeby korzystać z szybkiego uruchomiania programów za pomocą palca, trzeba najpierw uruchomić inny program.
Na szczęście można przypisać sobie FingerPrint pod przycisk szybkiego uruchomiania, wtedy rzeczywiście ta funkcja może być przydatna. Choć przyznam szczerze – nie korzystam.
2. Istnieje możliwość, żeby, gdy wyświetlacz się wyłączy (gdy nie korzystamy z telefonu przez kilka minut) w celu dalszego korzystania z telefonu trzeba było „oddać” odcisk palca. Jak dla mnie – nie przydatne.
3. Można zablokować telefon w ten sposób, aby po włączeniu wymagał odcisku palca, bez niego nie ma możliwość korzystania z telefonu, mimo, że wszystko jest uruchomione (widzimy tapetę, przycisk start, godzinę, sieć…)

W przypadku 2 i 3, oprócz odcisku palca można też wpisać kod, podany wcześniej w ustawieniach. Można albo wpisać kod, albo odcisnąć palec – jest to równoznaczne.
Jakieś zabezpieczenie to stanowi, ale dla mnie, jako użytkownika, to nie ma znaczenia – jak już mi ktoś ukradnie telefon, to nie istotne jest dla mnie, czy go uruchomi, czy nie.

#253713  autor: konsultant
 27 lut 2008, 15:22
witam,

czy posiada ktos informacje gdzie mozna zdjac simlocka z tego tel? sim oczywiscie w play :P

#254351  autor: soul blade
 03 mar 2008, 01:48
Feniks pisze:I have a production G500 and its quite possibly the worst phone I've ever had. Here's why:
hmm a czy ta osoba nie napisała ze to najgorszy tel jaki miała ?? WORST to chyba znaczy najgorszy...

gdzieś na necie czytałem o ile był ten sam text po ang. to ta osoba raczej ładnie mówiąc... skreśliła telefon..
no chyba że się mylę

#254369  autor: piotrz
 03 mar 2008, 10:17
cuker nie tłumaczył, tylko opowiadał swoje wrażenia z posiadania tego telefonu.

#254376  autor: soul blade
 03 mar 2008, 12:05
Ale mi chodzi o post feniksa a dokładnie o tłumaczenie ang. textu na polski...

#254384  autor: Feniks
 03 mar 2008, 14:56
Tak, ta osoba napisała, że jest to, najprawdopodobniej, najgorszy telefon jaki kiedykolwiek posiadała, a następnie wymieniła co jej się w nim nie podoba.

#254536  autor: davidoff9
 04 mar 2008, 19:17
Posiadacze odezwijcie się:)

są jakieś przywieszki, mulatki? :roll:
Jak długo włącza sie telefonik?
Ile czeka sie na otworzenia okienka do wysłania smsa?
t9 bogaty czy brak podstawowych słów jak np: "kartka" w 6230i :P czy funkcje przycisków są podobne podczas pisania smsa do jakiejś bardziej znanej marki? Czy ogonki skracają smsa jak ma to miejsce na symbianie czy pozostaje normalna długość?
jak spisuje sie slajder, czy pokazują się jakieś luzy?
wyświetlacz, mianowicie w słoneczną pogodę (takiej jak narazie brak :P lecz jakieś pierwsze promyki już dotarły) czy jest widoczny, jak kontrast, barwa kolorów
długo czeka się na zapis zdjęcia i czy faktycznie są takie słabiutkie? może jakiś przykład :wink: MMS do 300kB czy tylko 100?
ile trwa ładowanie telefonu na tym zasilaczu z laptopa :P
jak wygląda menu i jego nawigacja, jest ładne i przejrzyste jak np w Nokii?
filmy, seriale, czy to możliwe na takim wyświetlaczu czy oczy wysiadają (nigdy nie mialem aż tak dużego 2,3')
jak z dostępnością programów, podobnie jak s60?
no i ogólnie wasza ocena 1-6 8)

Mam nadzieje że nie za dużo naraz, wielkie dzięki i pozdrawiam;)

#293480  autor: michalek94
 19 paź 2008, 18:44
Chciałbym odświeżyć temat. Zainteresowałem się tym telefonem i mam parę pytań.
1. Czy prosto się wgrywa WM 6.0/6.1 ile to zajmuje?
2. Ile kosztuje złamanie simlock lub czy zadziała x-sim?
3. Jakie ciekawe programy mogę mieć jako nastolatek?
4. Jak z jakością filmów i napisami?
5. Czy mogę mieć gg, skype. I jaka jest przeglądarka i czy jest wygodna?
6. Czy są możliwości konfiguracji tapety?
7. Możecie mi podac jakieś ogólnie ciekawe programy na ten telefon?
8. Czy użytkownik może mi zrobic parę screenów(tapeta i ekran startowy, menu, jakiś film, jakąs aplikacje, odtwarzacz muzyczny)

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

#305908  autor: Wujek1
 25 gru 2008, 03:14
Odświeżam temat. :)
Mam ten telefon. Masz jakieś pytania ? Piszcie na GG 5740571.

Samsung D900i + 512MB & Samsung X700 :)