• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows

#689325  autor: greenrs
 10 sty 2014, 13:34
Mam pytanie a właściwie dwa...
Czy nawigacja Here Drive z Lumii różni się znacząco od tej którą mam w mojej N8 pod Symbianem? Korzystam z niej często od kilku lat i jak na razie bez żadnych problemów.

I drugie - jak w Lumii sprawdzić numer IMEI telefonu? Pytam, bo właśnie dziś odbieram Lumię 625 a chcę mieć pewność, że jest legalna.

#689338  autor: user_delete34
 10 sty 2014, 14:40
Chyba standardowe *#06# z dialera działa.

#689341  autor: Xy
 10 sty 2014, 14:49
greenrs pisze:Czy nawigacja Here Drive z Lumii różni się znacząco od tej którą mam w mojej N8 pod Symbianem? Korzystam z niej często od kilku lat i jak na razie bez żadnych problemów.
Zależy co chcesz wiedzieć ;-) Ja o nawigacji na Lumii pisałem tyle razy, że nie chcę się już powtarzać. Jedynym plusem jest to, że podaje dźwiękowe alerty o przekroczeniu prędkości (ja mam ustawione aby pikało gdy jadę o więcej niż 10 km/h szybciej niż ograniczenie). Poza tym różnice in minus w stosunku do nawigacji symbianowej.

greenrs pisze:I drugie - jak w Lumii sprawdzić numer IMEI telefonu? Pytam, bo właśnie dziś odbieram Lumię 625 a chcę mieć pewność, że jest legalna.
Standardowo jak w każdym telefonie czyli wchodzisz w połączenia, następnie w wybieranie numeru i wystukujesz kod, który podał Markadiusz :-)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#689344  autor: greenrs
 10 sty 2014, 15:04
Dzięki Markadiusz i Xy!
Co do tych dźwiękowych alertów to raczej żadna nowość. W nawigacji w N8 mam to samo - z tym, że ustawione dokładnie na wartość ograniczenia prędkości.

#689356  autor: Xy
 10 sty 2014, 16:08
Główkuję i móżdżę nad jakąś zaletą Here Drive+ ale ni cholery nie idzie mi nic do głowy oprócz tych alertów ograniczeń prędkości.
Jak wziąłem Nokię z salonu to oczywiście chciałem przetestować. Pomyślałem, że w mieście to bez sensu więc pierwsza trasa do Zakopca. Wyliczyło, że z Lublina mam jechać przez Puławy i Radom. Myślę "co jest, k##wa?!". Zmiana ustawień nic nie pomogła. A jak w końcu obliczyło nową trasę (najkrótszą) to chciało mnie puścić jakimiś bardzo lokalnymi dróżkami, przez zagajniki i inne łąki. Narzekałem na nawigację w Xperii ale okazuje się, że prowadzenie z pomocą Google'a nie było takie złe. Oczywiście w trasy dalej jeżdżę z Garminem. Wylicza trasy tak jak chcę, moją testową trasę miejską pokazuje prawidłowo, prowadzi albo szybko albo krótko bez robienia zbędnych objazdów ch##j wie po co.
Tak, przyznaję się. Po opiniach w Sklepie Windows jak i na Sieci byłem podjarany Here Drive+ do czasu, kiedy przyszło mi z tej nawigacji skorzystać...
Ale co ja tam wiem. Mało jeżdżę, ledwo 7 - 10.000 km miesięcznie...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#689371  autor: ja.michal
 10 sty 2014, 16:47
Na podstawie tras z Lublina do: Międzyzdrojów, Zakopanego, Jeleniej Góry, Gorzowa, Świnoujścia, Gdyni i Sopotu, jeżdżenia po Warszawie, Łodzi i Poznaniu. Faktycznie, co to za ocena nawigacji na takich podrzędnych trasach i w takich małych miasteczkach.
To wprowadziłeś w błąd bo pisałeś o jednej trasie, którą masz przetestowaną. Na tym opierałem wypowiedź.
Xy pisze:Skoro ja znam swój rejon i wiem jak z jednego punktu dojechać szybko w drugi to oczekuję tego samego po nawigacji. A ta mnie prowadzi dookoła (bez względu jaki rodzaj trasy ustawię - szybki, krótki czy optymalny) przez co tracę czas i paliwo. Czy w takim wypadku Here Drive+ ma jakikolwiek sens? Nie ma.
Po swoim rejonie jeżdżenie z nawigacją mija się z celem. No, ale to tylko moja opinia.
Xy pisze: Widzisz... Nawigacja w Nokii nie jest pomocna.
Każdemu inny zakres pomocy jest potrzebny. ;) Trasę dokładnie najlepiej sobie sprawdzić przed podróżą.
greenrs pisze:Czy nawigacja Here Drive z Lumii różni się znacząco od tej którą mam w mojej N8 pod Symbianem? Korzystam z niej często od kilku lat i jak na razie bez żadnych problemów.
Miałem w E52 i teraz mam w 920 i na 90% to samo. Różnicy nie widzę. Może in plus dla Here+. Na E52 jakoś opieszale dodawali prowadzenie po autostradzie, która już jest otwarta i naniesiona na mapie.

#689390  autor: Xy
 10 sty 2014, 17:36
Michale:
Mea culpa, nie napisałem o innych trasach tylko o jednej. Z tego niedopatrzenia biję się w piszczel ;-)
Czy jest lepsza metoda na test nawigacji jak własny, dobrze znany rejon? Jeśli poprowadzi mnie dobrze w mieście z jednego punktu w drugi wedle założonych wytycznych (np. najkrócej lub najszybciej) to takie urządzenie lub program jest warte zaufania na większej trasie. Jeżeli w moim mieście gubi się, przelicza co chwilę trasę lub każe mi jechać dookoła miasta, każe skręcać z prawego pasa w lewo to czy to dobrze świadczy o urządzeniu?
Tak, ja każdą trasę sprawdzam najpierw na mapach Google, później na mapie papierowej, później patrzę na trasę jaką wyrysuje mi nawigacja. Nigdy nie wypuszczam się w nieznane bez zapoznania się z drogą.
Na Symbianie miałem Garmina XT i jedyną wadą (nawigacji, bo telefon też swoje minusy miał) były nieaktualne mapy i w czasie lotu po A4 i A1 nawigacja myślała, że jadę po polu czy czymś takim ;-)
W moim przypadku używam nawigacji w Lumii jeśli jestem w nieznanym mi rewirze i nie mam akurat przy sobie prawdziwej nawigacji. To taka sytuacja, kiedy Here Drive jako tako ratuje ;-)

#689444  autor: cesarz
 10 sty 2014, 21:07
Mając smartfon nie jesteśmy przywiązani do jednej tylko nawigacji ! Przecież można wybierać , jak już pisałem , za darmo i płatnie. Hare Drive prowadzi rzrcywiście dziwnie.To już lepiej chyba prowadzi Yanosik , chociaż to raczej ma przestrzegac przed radarem , wypadkiem policją.

CNN

#689453  autor: ja.michal
 10 sty 2014, 21:42
Xy, z testem jako takim w danym rejonie oczywiście się zgodzę. Akurat do tej pory, czy to w swoim rejonie (chociaż nie praktycznie nie używam nawigacji wtedy) czy w kilku trasach, nie miałem problemu z Here+.

Problem rzucania po polach miałem na E52 i Ovi Maps. Na A1 i A2 również po polu jechałem. ;) O ile odcinek A1 był otwarty od kilku dni, tak w przypadku A2 dziwiłem się bo była czynna od ładnych kilku miesięcy.

Tak czy inaczej nawigację traktuję jako dodatek. Już częściej użyję mapki, aby zobaczyć okolicę. Yanosik swoją drogą. ;)

#689532  autor: wtd
 11 sty 2014, 11:04
Z mapą here jeździłem po Niemczech teraz i do samego wyznaczania tras było spoko. Obsługa, to już gorzej. Do tej pory nie wiem czemu raz trasa była dla samochodu, raz dla autobusu a raz dla pieszego - zawsze musiałem pamiętać żeby przełączyć na samochód. Do tego, wziąłem ten telefon ze sobą bo mapy miały być offline. I o ile mapy rzeczywiście były, to nawigacja krok po kroku już nie - bez sima nie startowała, co oznaczało że pasażer musiał siedzieć z telefonem w ręku i sam mówić kierowcy gdzie ma skręcać.

#689753  autor: Xavi
 12 sty 2014, 17:35
ja.michal pisze:Jaką masz wersję? U siebie mam brand Orange.
Ja mam z Play.

[ Dodano: 2014-01-12, 17:42 ]
Xy pisze:Tak jak ja. L820 z T-Mobile.

Teraz ja polecę wadami WP8:

1. jedna regulacja głośności

2. fatalna nawigacja

3. brak pomiaru światła w aparacie

4. wypalający oczy w nocy amoled

5. mało programów w Sklepie

6. znikome możliwości personalizacji, a raczej ich brak
No właśnie u mnie tak samo z tą głośnością.
Co do tych wad:
ad 1. rozumiem to wada, mnie akurat nie przeszkadza ale większości to się nie podoba, zgadzam się.
ad.2 dla mnie świetna ale każdy ma różne doświadczenia.
ad 3. nie wiem nie znam się
ad 4. daj spokój! :D Jaka to niby wada systemu taki wybrałeś sobie ekran w swoim modelu fona i tyle co ma system do tego?
ad. 5. subiektywna opinia, dla mnie w sam raz chociaż może dla hevy userów rzeczywiście są braki. Mnie styka. Przynajmniej są pewne i certyfikowane a nie jak androidowe śmiecie wirusami czasem i tysiącem latarek oraz odgłosów pierdzenia i komarów...
ad 6. jak któś się bawi w lanczerki, tapetki, romy, softy itp to po prostu nie wybierze wp ma androida.

[ Dodano: 2014-01-12, 17:48 ]
znawca pisze:Ja do wad, tak na sucho, dorzuciłbym jeszcze brak Swype i jakiejkolwiek alternatywnej klawiatury
No własnie dla mnie też to spora wada jeszcze żeby było chociaż głosowe dyktowanie tekstu.

#689756  autor: Liquid
 12 sty 2014, 18:05
Xavi pisze: [ Dodano: 2014-01-12, 17:42 ]
Xy pisze:Tak jak ja. L820 z T-Mobile.

5. mało programów w Sklepie

6. znikome możliwości personalizacji, a raczej ich brak
ad. 5. subiektywna opinia, dla mnie w sam raz chociaż może dla hevy userów rzeczywiście są braki. Mnie styka. Przynajmniej są pewne i certyfikowane a nie jak androidowe śmiecie wirusami czasem i tysiącem latarek oraz odgłosów pierdzenia i komarów...
ad 6. jak któś się bawi w lanczerki, tapetki, romy, softy itp to po prostu nie wybierze wp ma androida.
ad.5 Zastanawiam się ciągle dlaczego statystyczny użytkownik Windows Phone ocenia statystycznego użytkownika Androida z poziomu instalatora tysięcy niepotrzebnych aplikacji, latarek i wirusów? Posiadam Androida i instaluję to co mi jest tylko potrzebne. Wymienię Ci kilka aplikacji których nie znajdziesz w sklepie pod Windows Phone a są akurat mi absolutnie niezbędne:

UPC Phone
UPC TV
Poweramp
IKO
RealCalc
Play24
Opera
Sygic

To tak na szybko. I tak jak pisałem we wcześniejszym poście, jeżeli jest już jakaś aplikacja pod WP to fatalnej jakości, stąd m. in. dlatego system chwalony jest że chodzi płynnie.

ad.6 Ekran WP z kafelkami w jednym kolorze dla mnie jest nudny jak flaki z olejem. No i ta "bajeczna" aktualizacja do WP 7.5 która umożliwiła zmniejszanie kafelek na pulpicie ;)

#689762  autor: maciejk1993
 12 sty 2014, 18:46
mi aplikacje nie są potrzebne ,no może kilka podstawowych stąd też moje pytanie lepiej brać lumie 520 teraz czy "uzbroić" się w cierpliwość i poczekać na lumie 525 i pewnie także na spadek jej ceny do poziomu lumii 520?

#689785  autor: cesarz
 12 sty 2014, 20:10
Wiślak masz rację większość aplikacji wchodzi do WP spóźniona w stosunku do Androida . Można sprawdzić konto w Play jest apka Play - stan konta . Do UPC nic nie ma. Android jest dla Ciebie najlepszy .
Ostatnio zmieniony 12 sty 2014, 21:41 przez cesarz, łącznie zmieniany 1 raz.

CNN

#689789  autor: user_delete34
 12 sty 2014, 20:31
cesarz:
1) spóźniona
2) okrojona
3) jeśli w ogóle dotrze
czasem i brzydsza, ale to zależy.
Wiślak pisze:Zastanawiam się ciągle dlaczego statystyczny użytkownik Windows Phone ocenia statystycznego użytkownika Androida z poziomu instalatora tysięcy niepotrzebnych aplikacji, latarek i wirusów?
Z autopsji: do samodzielnego zasmakowania WP.

#689848  autor: ja.michal
 13 sty 2014, 02:08
Xavi pisze: Ja mam z Play.
To może coś namieszali przy brandowaniu?
Wiślak pisze: IKO
Jest:
http://www.windowsphone.com/pl-pl/store ... dadfe1a4a0
Wiślak pisze:Play24
Rzecznik Playa zapowiedział, że na początku roku wreszcie dla WP aplikacja ma być dostępna. Oficjalnej na razie brak.

Co do RealCalc to są alternatywy. Nie wiem tylko jakie pod względem rozbudowy, ale na pierwszy rzut oka praktycznie to samo. Nie korzystałem więc trudno mi się jednoznacznie wypowiedzieć.

Reszty aplikacji faktycznie brak.

Prawda jest taka, że WP to jeszcze dziecko w stosunku do Androida czy iOS. Nie można natomiast zarzucić braku rozwoju bo aplikacji przybywa coraz więcej i przybywać będzie.

#692964  autor: znawca
 23 sty 2014, 22:13
Odebrałem dziś Lumię i od razu zauważyłem błąd - mam konto Microsoft z adresem Gmail i system rozpoznaje je jako Hotmail... wyświetla błąd i nie chce się synchronizować. Oczywiście jak dodam osobno swojego Gmaila, to już nie ma problemu :smt005

BTW Xy miałeś rację, że z tym AMOLEDem w Lumiach. Wali po oczach jak szalony. Od razu zmieniłem jasność na niską, bo na wysokiej to nawet przy świetle jest za jasny.
Swoją drogą każdy poprzedni telefon miałem z AMOLEDem (Wave, N8, N9, GNex) i tylko ekran z Lumii tak mocno świeci. Na poprzednich non stop jechałem na maksymalnej jasności.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#692966  autor: Niezgodna7
 23 sty 2014, 22:20
Czy to prawda, że kupując nową Lumię - nie da się wysyłać mms? Że trzeba pobrać aplikację która to umożliwi? (nie konfigurację)

#692972  autor: maker3
 23 sty 2014, 22:33
Calm7 pisze:Czy to prawda, że kupując nową Lumię - nie da się wysyłać mms? Że trzeba pobrać aplikację która to umożliwi? (nie konfigurację)
Nie prawda. Gdzie tak przeczytałeś?

#692977  autor: knopers
 23 sty 2014, 22:43
Calm7 pisze:Czy to prawda, że kupując nową Lumię - nie da się wysyłać mms? Że trzeba pobrać aplikację która to umożliwi? (nie konfigurację)
Testowo wysłałem sam do siebie mmsa bo Lumię mam 3 miesiące a żadnego mmsa jeszcze ani nie wysyłałem ani nie odbierałem i bez problemu wysłało i bez problemu odebrało ;)
Dobra rada Calm7 - nie trać czasu na czytanie innych forów z tej branży, które nie przedstawiają sobą żadnej wartości ;)

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300