IE lepiej działa - jest szybszy i wywala mniej błędów... ale za to Facebooka uparcie wyświetla w wersji mobilnej, przez co musiałem się na appkę przerzucić...
Jeśli już mowa o appce to jest instalowana automatycznie (da się usunąć) i całkiem nieźle działa (zobaczymy czy znowu powiadomienia będą się dublować

). Dziwne, że ma funkcję wiadomości, skoro osobno jest dostępny Messenger, którego też zainstalowałem.
Niestety SMSy nie są już zintegrowane z chatem (dawne facebookowe konwersacje są oznaczone jako "tylko do odczytu") i teraz trzeba używać dwóch osobnych appek. Zupełnie nie rozumiem tej decyzji. Z najlepszego fejsbukfona Lumia stała się najgorszym... na takim Androidzie Messengerem można zastąpić appkę do SMSów, bo obsługuje i to i to. Na WP8.1 muszę mieć obydwie appki i sprawdzać osobno w każdą z nich. Dobrze, że są powiadomienia.
Belka powiadomień wysuwana od góry - wolę od lewej. Można ustawiać własne skróty do ustawień... ale tylko spośród kilku wybranych. Nie da się np: ustawić skrótu do szybkiego włączania/wyłączania transmisji danych... także appka "kafelki skrótów" wciąż zostaje:)
Różnicy w prędkości systemu i jakości muzyki nie zauważyłem. Appki szybciej się ładują.
Animacje są inne. Ładniejsze, ale np: ta od Binga trwa dłużej...
Bałem się, że te małe kafelki będą nieczytelne, ale na 4,5 calach spokojnie można ustawić 3 rzędy. Tapeta na kafelkach to bajer. Lepsze są jednolite tła, bo nie wszystkie bo część kafli jest nieprzezroczysta i jakiś ciekawszy wzór i tak będzie niewidoczny...
Bardzo fajna appka Bing Kuchnia i nowy manager plików dla WP8.1
Wreszcie appki w managerze zadań można zamykać gestem, a nie tylko przyciskiem X
Jest Swype na klawiaturze - nie da się go wyłączyć
Na razie to tyle:)
[ Dodano: 2014-07-19, 02:32 ]
Zauważyłem też, że aplikacje wreszcie aktualizują się automatycznie bez konieczności dodatkowego potwierdzania. Przychodzą tylko powiadomienia, że została zaktualizowana. Wcześniej nie było takiej opcji.