• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows

#287475  autor: quzo
 09 wrz 2008, 17:16
malsssh pisze:to w końcu dobra ta Omnia czy nie ?;-)
wtd pisze:Dobra :)
tylko radze zapomnieć o dotykowym wyświetlaczu, jest do niczego , trzeba machać badziewnym rysikiem

#287478  autor: wtd
 09 wrz 2008, 17:27
quzo pisze:tylko radze zapomnieć o dotykowym wyświetlaczu, jest do niczego , trzeba machać badziewnym rysikiem
Możesz to sprecyzować?

#287486  autor: quzo
 09 wrz 2008, 17:59
wtd pisze:
quzo pisze:tylko radze zapomnieć o dotykowym wyświetlaczu, jest do niczego , trzeba machać badziewnym rysikiem
Możesz to sprecyzować?
dam cytat z wrażeń
Ok, wlaczam telefon widze logo Omnia i ekran powitalny Windowsa i tu pierwsze zderzenie. Ekran dotykowy jest popsuty!!! Przy probie wybrania czegos na ekranie system reaguje jakbym pukal palcem 20 razy na sekunde :/ W glowie juz mialem wizje odsylania telefonu do Anglii, problemy i czekanie no ale nic to, wyciagam patyczek (rysik) i jest nieco lepiej. Po jakims czasie wszystko staje sie jasne, to przyzwyczajenie z iPhone sprawilo, ze mialem takie wrazenie co do systemu dotykowego. W iPhonie wszystko dziala idealnie bez zadnego ugniatania ekranu, wystarczy delikanie musnac powierzchnie a ikonki przesuwaja sie plynniutko po ekranie, przewijanie menu, powiekszanie obrazu dzieki multitouch (wykrywa dotyk w dwoch roznych miejscach jednoczesnie) to wszystko sprawia, ze obsluga iPhona zostawia wszystko w tyle jakies kilka lat. iPhone nie wymaga rysika bo ekran dotykowy jest rewelacyjny i dodatkowo system i wszystkie aplikacje sa dostosowane do obslugi palcami. Tyczy sie to rozmieszczenia oraz rozmiaru ikon i przyciskow na ekranie. W Omnii trzeba niektore paski czy ikony przyciskac paznokciem bo ich rzmiar nie przekracza 2mm^2.

#287490  autor: malsssh
 09 wrz 2008, 18:13
Byłem w salonie plusa dzisiaj i dali mi się pobawić Omnią ;-) Włączyłem telefon - jakiś test wyświetlacza. Napisane jest żeby mocno nacisnąć palcem na wskazany punkt +. Po zrobieniu tego włącza sie normalnie. Dobrze działa dotykowy wyświetlacz jak dla mnie - nigdy wcześniej nie używałem telefonu z touch screenem - może są lepsze - nie wiem, dla mnie ok. Od razu gadka Pani z Plusa jaki to on nie jest zajebisty i że jest o niebo lepszy od iPhone'a od Orange i Ery. Na kursie im tak mówili ;-). Pierwsze wrażenia? Pozytywne nie jest duży mocno, nie jest ciężki i jest ładny - w sam raz ;-). Funkcje... Aparat włączyłem - fajny :) Hmmm WiFi nic nie znalazło - jakiegoś liveboxa ale zabezpieczony. Rysika nie używałem nie było potrzeby - palcem wszystko spokojnie dawało radę zrobić - ciężko(może to za mocno powiedziane)troszkę się ikony przenosiło z tego paska z boku (jakoś on się tam nazywa nie wiem jak), ale wydaje mi się, że gdy się zerwie folie z wyświetlacza powinno być lepiej. Ogólne wrażenia pozytywne - już zbieram pieniądze na kupno ;) Polecam skoczyć do Plusa, obejrzeć i brać (nie koniecznie w Plusie). Ja np zamówię sobie chyba ze strony Samsunga. Wersja 16gb kosztuje 1799zł. Takie same ceny jak na allegro czy ceneo, a wydaje mi się to pewniejsza opcja ;). A w Plusie przy abo 70,75 nie pamiętam, kosztuje 600zł + PlusFon za 1zł. Minut nie wiem ile co i jak nie pytałem bo mnie to nie interesowało ;-). Jak by miał ktoś jakieś pytania to służę pomocą w miarę możliwości.
Pozdrawiam

#287491  autor: wtd
 09 wrz 2008, 18:14
W ślepo mogę powiedzieć że to wrażenia z myapple, czyż nie? Bo jakże to by mogło się okazać że ajfo jest gorszy od czegoś innego? A swoją drogą to oczywiste że w omni ekran będzie mniej czuły niż w ajfonie, choćby z uwagi na to że jest to ekran typu resistive a nie jak w ajfonie capacitive (polskich nazw nie znam). Podyktowane jest to tym że jest to sprzęt na WM. Jakoś do tej pory bawiłem się kilkoma sprzętami na WM i nie odniosłem wrażenia żeby ekran musiałbyć jakoś specjalnie duszony, rzeczywiście w ajfonie wystarczy go tylko musnąć palcem zamiast, jak to w WM, przyciskać, ale w sprzętach na WM nie jest źle, a wątpię by omnia miała pod tym względem gorszy ekran niż inne sprzęty na WM (i780, tytnII, diamond). Zastanawiam się na kupnem omnii i dzięki za uspokojenie mojego sumienia, bo już myślałem że to jakaś poważniejsza wada niż utyskiwania fanboya apple.

#287494  autor: quzo
 09 wrz 2008, 18:25
cytat faktycznie z myapple ale mam takie same odczucia bo testowałem omnie a co do fanboya apple to jest to śmieszne bo apple mam wdupie :P przeczytaj sobie moj post o apple w tym temacie http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php ... c&start=15

#287498  autor: wtd
 09 wrz 2008, 18:31
quzo pisze:cytat faktycznie z myapple ale mam takie same odczucia bo testowałem omnie a co do fanboya apple to jest to śmieszne bo apple mam wdupie :P przeczytaj sobie moj post o apple w tym temacie http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php ... c&start=15
Ale tamten cytat chyba nie był twój? A biło od niego na kilometr takim wręcz tępy fanbojstem. Oczywiście, jak już pisałęm ekran jest w ajfonie dobry, po prostu taki urok ekranów typu capacitive, taki ekran zawsze będzie delikatniej chodził niż resistive, ale ten drugi typ jest we wszystkich sprzęta z WM i jakoś nigdy nie doświadczyłem konieczności duszenia ekranu.

#287504  autor: DJ-W
 09 wrz 2008, 19:28
Zachwycacie się tym szajsem za oceanu a to jest kompletny złom za dużą kasę.Samsung jest bez porównania lepszy.

#287512  autor: wtd
 09 wrz 2008, 20:12
Dziękujemy za wydanie rozstrzygającej wszystko kipiącej merytoryczną zawartością odpowiedzi. :)

A może już ktoś ma omnię? Jak wygląda dostawanie smsa przy wyłączonym ekranie? zadzwoni i zawibruje jak normalny telefon? I jak wyglądają raporty sms?

#287531  autor: yagi
 09 wrz 2008, 21:32
DJ-W, a moze cos wiecej niz spamowanie nic nie wnoszace do dyskusji?

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#287572  autor: malsssh
 10 wrz 2008, 08:52
Jeszcze jedno - akcelerometr nie działał w Omni tzn. przy pierwszym uruchomieniu chyba był wyłączony i nie mogłem znaleźć w opcjach ;-).
wtd pisze:A może już ktoś ma omnię? Jak wygląda dostawanie smsa przy wyłączonym ekranie? zadzwoni i zawibruje jak normalny telefon? I jak wyglądają raporty sms?
Aż sam się sobie dziwie - nie sprawdzałem go pod tym kątem ;-D nie było czasu. Bardziej mnie interesowała czułość ekranu....
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2008, 12:20 przez malsssh, łącznie zmieniany 1 raz.

#287596  autor: Loczek
 10 wrz 2008, 12:03
Kolego malsssh tak właśnie powstaja plotki - póżniej będziemy czytać, taki super telefon i bez akcelerometru.

Polecam recenzję na gsmarena - http://www.gsmarena.com/samsung_i900_om ... -267p4.php jest nawet napisane jak ustawić czułość akcelerometru i o wyłączeniu dźwięku połączenia przychodzącego przez obrócenie telefonu.

Podrawiam wszystki fanów Omni

#287600  autor: malsssh
 10 wrz 2008, 12:18
Loczek pisze:Kolego malsssh tak właśnie powstaja plotki - póżniej będziemy czytać, taki super telefon i bez akcelerometru.
Ja nie twierdzę, że go nie ma - bo wiem, że ma, tylko ta opcja fabrycznie jest wyłączona z tego co widziałem. Chyba że w plusie ma inny soft i w nim to jest wyłączone.

#287602  autor: Loczek
 10 wrz 2008, 12:31
Spox. Sama się chyba wybiorę do plusa "pomacać" to cudo.

Spróbuję to sprawdzić, ale możesz mieć rację, że maja jakiś tam sofcik inny. A może tak jak mówisz jest domyslnie wyłączone.

A tak z innej beczki dostałam w BOA ery informację, że ma być w erze, ale nie znają jeszcze daty.

#287606  autor: wtd
 10 wrz 2008, 12:41
To era widzę cały top dotykowców chce zgarnąć :) ajfona i diamonda już mają a teraz dołożą omnię. Tyle że pewnie nie polecą z tak dobrą jak plus ceną 1k w abo25. Jak ktoś będzie się bawił tą plusową omnią to może spradszić jaki soft ma(ustawienia, inf. o telefonie)? Chodzi o samą końcówkę, czy jest t HH1 czy coś innego.

#287623  autor: malsssh
 10 wrz 2008, 14:14
OT:
Czy mógłby któryś z Szanownych Moderatorów przenieść ten temat do Samsunga?? Bo trochę mi się dziwnie wchodzi w Apple i czyta o Samsungu...

Didek, a co mają znaczyć te "gliniane nogi"?

#287711  autor: yagi
 10 wrz 2008, 21:55
malsssh pisze:OT:
Czy mógłby któryś z Szanownych Moderatorów przenieść ten temat do Samsunga?? Bo trochę mi się dziwnie wchodzi w Apple i czyta o Samsungu...
Tez mi to dziwnie wygladalo, zwlaszcza gdy pojawiaja sie pierwsze wrazenia "hands on" ;)

Obrazek

#287715  autor: wtd
 10 wrz 2008, 22:01
Coś widzę ten temat wędruje z działu do działu, najpierw poleciał do działu WM a teraz wskoczył do Samsunga, ciekawe gdzie będzie jutro? :p

#287719  autor: yagi
 10 wrz 2008, 22:11
wtd pisze:Coś widzę ten temat wędruje z działu do działu, najpierw poleciał do działu WM a teraz wskoczył do Samsunga, ciekawe gdzie będzie jutro? :p
Masz racje. Zapomnialem o dziale WM - mysle ze tutaj pasuje i bdzie mu dobrze :D

Obrazek

#287785  autor: malsssh
 11 wrz 2008, 12:40
Kupił już go ktoś? Lub posiedział więcej nad nim w Plusie niż 30 min ? :mrgreen: