• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows

#670851  autor: ja.michal
 28 paź 2013, 01:01
drcox pisze:Z tego pamiętam to da się w mniejszym lub większym stopniu, można wyłączyć autosynchronizację poczty, czy konfiguracji i SMSów.
Fajnie. :)
drcox pisze:Niestety nie, internet albo jest włączony, albo nie. Gdy pojawi się sieć WiFi to telefon się z nią łączy, ale transmisja danych dalej jest aktywna (tylko, że nie pobiera ani nie wysyła żadnych danych).
Akurat to mi nie przeszkadza czy coś podtrzymuje czy nie, a czy po prostu priorytetem jest używanie WiFi.
W E52 przy konfiguracji danej skrzynki mailowej niestety podaje się punkt dostępu. Może być to punkt wifi, albo dane komórkowe. Nie da się ustawić całego działu Internet. W praktyce jak jest nawet WiFi dostępne to łączy po 3G/2G. Jak ustawi się WiFi (konkretną sieć z listy) to łączy tylko w niej - brak zasięgu = brak maili.
drcox pisze:Jedyne co można skonfigurować to podtrzymywanie połączenia WiFi po wygaszeniu ekranu.
Jeśli można ustawić, że poczta pobiera się po WiFi to się przyda. ;)
drcox pisze:Warto dodać też, że po wyłączeniu transmisji danych nie działa wysył i odbiór MMS.
Domyślam się i raczej nie ma co tego wyłączać.

Przyszły mi jeszcze dwa pytania do głowy.

Czy jest w WP opcja zmiany długich SMSów automatycznie na wiadomości MMS?

Orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja Lumii 920 i LTE? Technicznie w każdej 920 jest LTE, a wycięty programowo? Z tego co widzę na wiki to tylko i wyłącznie Lumia 920 na rynek Chiński nie ma w ogóle LTE.
W sumie to mam na myśli wersję z Orange. Może ktoś napisać czy tam jest model RM-821 czy jakiś inny?

#670871  autor: Xy
 28 paź 2013, 09:19
ja.michal pisze: Czy jest w WP opcja zmiany długich SMSów automatycznie na wiadomości MMS?
Nie.

ja.michal pisze:Orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja Lumii 920 i LTE? Technicznie w każdej 920 jest LTE, a wycięty programowo? Z tego co widzę na wiki to tylko i wyłącznie Lumia 920 na rynek Chiński nie ma w ogóle LTE.
W sumie to mam na myśli wersję z Orange. Może ktoś napisać czy tam jest model RM-821 czy jakiś inny?
Moja 820 też ma LTE z tym, że T-Mobile nie obsługuje tego standardu. W Plusie pewnie by śmigała...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#670931  autor: ja.michal
 28 paź 2013, 15:13
Xy pisze: Nie.
:(
Xy pisze: Moja 820 też ma LTE z tym, że T-Mobile nie obsługuje tego standardu. W Plusie pewnie by śmigała...
Jakiego standardu? Zarówno Orange (używa pasma i częstotliwości T-Mobile), T-Mobile (oficjalnie jeszcze nic nie działa), Play jak i Plus mają Band 3 (1800 MHz) FDD. Z tego co widzę 820 wspiera LTE u wszystkich naszych operatorów, ale z tego co kolega pisał (też ma 820) LTE zaczęło mu dopiero działać jak wgrali mu brandowany soft Plusa. Wychodzi na to, że software.
Xy, jaką masz wersję 820? RM-825?

Chciałem się jednak upewnić jak to jest w przypadku 920.

#671019  autor: drcox
 28 paź 2013, 20:34
Telefony LTE obsługują wszystkie, blokada była zawsze na poziomie software. Choć nie wiem czy po którejś aktualizacji GDR nie zostało to odblokowane.

#671028  autor: ja.michal
 28 paź 2013, 21:06
Dzięki. :)
Tak czy inaczej mam nadzieję, że jak brak aktywnego LTE to uaktywnią w jakimś niedługim czasie.

#671058  autor: Xy
 28 paź 2013, 22:19
ja.michal pisze: Xy, jaką masz wersję 820? RM-825?
Tak, RM-825...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#671061  autor: ja.michal
 28 paź 2013, 22:29
W takim razie od strony sprzętu jest LTE działające w każdej polskiej sieci.

#671331  autor: sosen
 29 paź 2013, 22:35
ja.michal pisze:
drcox pisze:Z tego pamiętam to da się w mniejszym lub większym stopniu, można wyłączyć autosynchronizację poczty, czy konfiguracji i SMSów.
Fajnie. :)
drcox pisze:Niestety nie, internet albo jest włączony, albo nie. Gdy pojawi się sieć WiFi to telefon się z nią łączy, ale transmisja danych dalej jest aktywna (tylko, że nie pobiera ani nie wysyła żadnych danych).
Akurat to mi nie przeszkadza czy coś podtrzymuje czy nie, a czy po prostu priorytetem jest używanie WiFi.
W E52 przy konfiguracji danej skrzynki mailowej niestety podaje się punkt dostępu. Może być to punkt wifi, albo dane komórkowe. Nie da się ustawić całego działu Internet. W praktyce jak jest nawet WiFi dostępne to łączy po 3G/2G. Jak ustawi się WiFi (konkretną sieć z listy) to łączy tylko w niej - brak zasięgu = brak maili.
drcox pisze:Jedyne co można skonfigurować to podtrzymywanie połączenia WiFi po wygaszeniu ekranu.
Jeśli można ustawić, że poczta pobiera się po WiFi to się przyda. ;)
drcox pisze:Warto dodać też, że po wyłączeniu transmisji danych nie działa wysył i odbiór MMS.
Domyślam się i raczej nie ma co tego wyłączać.

Przyszły mi jeszcze dwa pytania do głowy.

Czy jest w WP opcja zmiany długich SMSów automatycznie na wiadomości MMS?

Orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja Lumii 920 i LTE? Technicznie w każdej 920 jest LTE, a wycięty programowo? Z tego co widzę na wiki to tylko i wyłącznie Lumia 920 na rynek Chiński nie ma w ogóle LTE.
Od strony sprzętu działa. Od strony softu niestety nie. Aby korzystać z LTE musisz wgrać czysty soft albo np. soft z plusa (sam proces bardzo łatwy). Druga kwestia to jeśli korzystasz z Orange to w tej chwili korzystanie z tej technologii jest rekomendowane tylko dla usług data. Aby móc korzystać z voice musi działać prawidłowo przełączanie z lte na gsm/3g podczas gdy wpada połączenie a tego pewnie w usłudze testowej nie doświadczysz. W przyszłości pewnie jak LTE w Orange przestanie być usługą testową to możliwe, że kolejna aktualizacja softu odblokuje tę opcję. Ale jak bardzo chcesz to spokojnie można wgrywać inny soft - osobiście mam i nie ma problemów z telefonem.

#671335  autor: maker3
 29 paź 2013, 22:49
ja.michal pisze:Dzięki. :)
Tak czy inaczej mam nadzieję, że jak brak aktywnego LTE to uaktywnią w jakimś niedługim czasie.
LTE zostało odblokowane dla wszystkich przy aktualizacji Amber (sierpień br.)

#671351  autor: ja.michal
 29 paź 2013, 23:27
sosen pisze:Aby móc korzystać z voice musi działać prawidłowo przełączanie z lte na gsm/3g podczas gdy wpada połączenie a tego pewnie w usłudze testowej nie doświadczysz.
No właśnie. W tym momencie LTE w telefonie lekko traci sens.
sosen pisze: Ale jak bardzo chcesz to spokojnie można wgrywać inny soft - osobiście mam i nie ma problemów z telefonem.
W praktyce będzie się to równać pewnie z utratą gwarancji. Z tego co wiem również nie będzie można korzystać z Orange Cash bo w brandzie są jakieś opcje Orange.
maker3 pisze: LTE zostało odblokowane dla wszystkich przy aktualizacji Amber (sierpień br.)
Czyli odblokowane czy nie? Z poziomu sieci rozumiem, że mnie nie wpuści, ale jak np. włożę kartę Plusa to LTE będzie działać? Pomijam kwestę Simlocka - zakładamy, że go nie ma.

#671359  autor: sosen
 30 paź 2013, 00:30
ja.michal pisze:
sosen pisze:Aby móc korzystać z voice musi działać prawidłowo przełączanie z lte na gsm/3g podczas gdy wpada połączenie a tego pewnie w usłudze testowej nie doświadczysz.
No właśnie. W tym momencie LTE w telefonie lekko traci sens.
sosen pisze: Ale jak bardzo chcesz to spokojnie można wgrywać inny soft - osobiście mam i nie ma problemów z telefonem.
W praktyce będzie się to równać pewnie z utratą gwarancji. Z tego co wiem również nie będzie można korzystać z Orange Cash bo w brandzie są jakieś opcje Orange.
maker3 pisze: LTE zostało odblokowane dla wszystkich przy aktualizacji Amber (sierpień br.)
Czyli odblokowane czy nie? Z poziomu sieci rozumiem, że mnie nie wpuści, ale jak np. włożę kartę Plusa to LTE będzie działać? Pomijam kwestę Simlocka - zakładamy, że go nie ma.
Gwarancja? teoretycznie tak. W praktyce - jest to różnie.
Orange Cash tylko z brandem Orange.
LTE raczej nie będzie. Nie będzie trzeciej opcji 4G do wyboru. W sofcie bez brandu opcja 4G cały czas jest - bez względu na kartę SIM. W sofcie z brandem niestety tej opcji nie ma.

#671362  autor: ja.michal
 30 paź 2013, 00:42
OK. Dzięki za informacje. :)

#673546  autor: komornik
 09 lis 2013, 16:58
jak zaadoptować kontakty z pliku vcf ze starego androida w telefonie z systemem windows phone ?

#673547  autor: user_delete34
 09 lis 2013, 17:04
Chyba musisz na komputerze uruchomić Outlooka i powgrywać kontakty z osobna, dopiero potem zsynchronizować przez konto Outlook (Live, Microsoft - jakkolwiek zwane) z telefonem. Po zalogowaniu się na outlook.com i przejściu do kafla Kontakty opcja importu z pliku odnosi się tylko do pliku csv.

Możesz za to importować kontakty bezpośrednio z konta google, jeżeli tylko je tam masz.

A ja właśnie potrzebowałem eksportu kontaktów do vcf, to WP nie potrafi w ogóle eksportować...

#673553  autor: komornik
 09 lis 2013, 17:46
dzieki !