• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows

#626023  autor: user_delete34
 09 kwie 2013, 23:11
Na razie formatuję SDFormatterem w trybie overwrite kartę 32 GB włożoną w modem. Potem potraktuję ją jeszcze obydwoma podanymi programami, o ile nie zajmie to wieków. To samo postaram się zrobić z drugą, może wreszcie uda się wyleczyć te padaki. Jak się zakończy wrzucę na obie dane przez ten modem, włożę 32 GB do 8Sa i powiem, czy działa.
EDIT: Póki co tylko sformatowałem 32-jkę i wgrałem na nią dane. Wgrały się za jednym razem bez przerw co chyba oznacza, że wreszcie karta działa, jak trzeba!

EDIT 2: Problem powrócił, dziś robiłem dużo zdjęć i po kilkudziesięciu zaczęły się zwieszki i musiałem wymusić restart. Zauważyłem też problem przy utworach - w pewnym momencie plik przestaje być odczytywany i albo zawias telefonu albo tylko odtwarzacz nie działa. Widocznie to samo, co kiedyś na N79 - pliki same się (kasują) psują.

Co teraz? Znając moje szczęście, kupno i używanie 16 GB (które podobno pomaga... a przecież telefon ma czytać 32 GB!) u mnie i tak nie wypali i będzie to samo.

#626072  autor: gader
 10 kwie 2013, 12:34
Wrzuc screen z pierwszego testu CDM ale w huawei, to pokaze jak szybko dziala w nim karta.
Potem zrob test H2testw w huawei i pokaz efekt. Bez czytnika ktory rozpedzi karte do ok
20MB/s nie mozna stwierdzic czy jest w pelni sprawna przy duzych predkosciach.

#626131  autor: user_delete34
 10 kwie 2013, 17:24
Obrazek
H2testw zrobię jutro albo w piątek, nie mam czasu a musiałbym zgrać dane na dysk zewnętrzny, żeby kartę mi sprawdziło w całości.

#626243  autor: gader
 11 kwie 2013, 05:57
Zrob test 3x500MB. Odczyt wyglada slabo, minimalnie wolniej niz zapis a na N79 byl szybszy.

#626766  autor: user_delete34
 13 kwie 2013, 16:32
1) Test w cmd:
Kod: Zaznacz cały
C:\Documents and Settings\Marek>chkdsk /f /r H:
Typ systemu plików to FAT32.
Numer seryjny woluminu: 0297-B7AD
Trwa sprawdzanie plików i folderów...
Zakończono sprawdzanie plików i folderów.
Trwa sprawdzanie wolnego miejsca na dysku...
Zakończono sprawdzanie wolnego miejsca na dysku.
System Windows sprawdził system plików i nie znalazł żadnych problemów.
   31 153 792 KB całkowitego miejsca na dysku.
          160 KB w 5 plikach ukrytych.
        1 600 KB w 50 folderach.
    5 611 520 KB w 742 plikach.
   25 540 480 KB jest dostępnych.

32 768 bajtów w każdej jednostce alokacji.
      973 556 ogółem jednostek alokacji na dysku.
      798 140 jednostek alokacji dostępnych na dysku.
2) Format SDFormatterem w trybie Quick, Format Size Adjustment OFF zakończony powodzeniem:
Obrazek
3) Test Sequential 3x500 MB w CDM:
Obrazek
4) H2testw w trybie Write+Verify przy pustej karcie:
Error writing file 'H:\30.h2w', offset 0x2d700000.
It is still possible to verify the test data written up to this point.
(Parametr jest niepoprawny. Code 87)
Writing speed: 4.89 MByte/s
H2testw v1.4
Obrazek
Warning: Only 30423 of 30424 MByte tested.
Test finished without errors.
Reading speed: 4.75 MByte/s
H2testw v1.4
Obrazek
5) Format SDFormatterem w trybie Overwrite, Format Size Adjustment OFF zakończony powodzeniem:
Obrazek
Wszystko robione w czytniku modemu E173u-2.
No to teraz to już zupełnie nie mam pojęcia, co zrobić. Spojrzałem wcześniej na zdjęcia na karcie - popsute (podzielone na części, sklejone z kilku, w różnych kolorach, czasem pasek itp), muzyka czasem nie była odtwarzana.

#626972  autor: gader
 14 kwie 2013, 14:34
Niestety huawei jest za wolny by sprawdzic czy karta dziala ok na max obrotach.
Znajdz jeszcze jakis inny czytnik uSD, jak znalazles jeden to masz pewinie jeszcze ze 2 o ktorych jeszcze nie wiesz.
Wtedy pozostaje tylko potwierdzenie bledow na innym szybkim czytniku i wymiana karty na gwarancji.
Blad H2testw nie pokazuje jednoznacznie czy karta jest 100% sprawna ale daje spora pewnosc ze jest to karta o znamionowej pojemnosci

#626980  autor: user_delete34
 14 kwie 2013, 14:51
gader, niestety nie. Mam nowsze urządzenie wielofunkcyjne ale ono nie działa jako czytnik do komputera, starsze za to będzie jeszcze wolniejsze od Huaweia i nie obsłuży nawet SDHC. Tylko ja nie mam nic więcej, nie kupowałem żadnych pierdółek, nawet mp3 z czytnikiem nie mam; jedynie co to może za jakiś czas będzie szansa pożyczenia ciut nowszego modemu E3131...
Błąd H2testw był spowodowany brakiem miejsca na zapisanie pliku (tak myślę, bo został 1 MB).
Jeśli kupiłem kartę Sandiska na aukcji allegro to mam szukać kontaktu do sprzedawcy czy bezpośrednio do Sandiska?

#626987  autor: Forest150
 14 kwie 2013, 15:06
Markadiusz pisze:Jeśli kupiłem kartę Sandiska na aukcji allegro to mam szukać kontaktu do sprzedawcy czy bezpośrednio do Sandiska?
Najlepiej do sprzedawcy... Skończył Ci się czas na oddanie produktu czy jeszcze nie? Ja bym oddał i żądał zwrotu kasy i kupił kingstona te karty nigdy mnie nie rozczarowały.

Jeśli Ci pomogłem, kliknij "pomógł"

#626991  autor: user_delete34
 14 kwie 2013, 15:18
Forest150 pisze:kupił kingstona
No akurat o tych słyszałem złe opinie.
Niestety, zawiodła mnie i Nokiowska sztuka, nie wiem już czego szukać. Mam wykreowaną opinię o Sandisku jako najlepszej marce takich nośników. Może i nią jest, tylko ja mam akurat wadliwą sztukę?
Wczoraj minęło 30 dni od zakupu...

#626995  autor: Forest150
 14 kwie 2013, 15:25
Ja tam kingstona mam od początku jak mam telefon z wejściem na karty i nie narzekam ale opinii jest tyle co i użytkowników :P Skontaktuj się ze sprzedawcą jak załatwić sprawę reklamacji i już bo po postach widzę że nic już nie wykombinujesz z nią innego.

Jeśli Ci pomogłem, kliknij "pomógł"

#631002  autor: kolesmaniek
 04 maja 2013, 18:00
Witam

Mam ten sam problem z karta SanDiska 16GB Class 10 co kolega Markadiusz wiec kupno karty tej firmy o mniejszej pojemnosci odpada i raczej niczego nie zmieni. Jesli nie karta to moze jest to wina telefonu? Dodam ze ja swoja karte kupilem w sklepie Morele.net wiec powinna byc oryginalna.

#631009  autor: Jaca
 04 maja 2013, 18:20
Sprobuj sformatowac karte w PC uzywajac NTFS, pozniej wloz do telefonu i zrob factory reset.