• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows

#287139  autor: MADMAX
 07 wrz 2008, 10:43
Zastanawia mnie tylko, dlaczego autor założył ten wątek w dziale Apple?

Czy gdybym chciał napisać iż jakakolwiek Motorola chce doścignąć Nokię i najnowszy model Motki czerpie z konkurencji to i tamto, to postawiłbym temat w dziale Nokii? :)
Przecież mamy na forum dział Samsunga i tam spokojnie można toczyć dyskusję czy Omnia w założeniu podobna jest do jabłka, pomidora czy innego banana ;-)

Jeśli o samą Omnię chodzi, to sprzęt o wiele bardziej interesuje mnie niż Iphone. Oby do pierwszych testów, gdyż nie mam zaufania do producenta jakim jest Samsung. Być może będzie niespodzianka i okaże się, że Omnia mimo wybajerowania, jest solidnym, bezbłędnym sprzętem (nie uwierzę, gdy nie zobaczę :P )

EDIT:
PS: Zgadzam się w 100% z kowciem i tym co napisał poniżej w pierwszym akapicie.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2008, 10:57 przez MADMAX, łącznie zmieniany 2 razy.

Pozdrawiam

#287141  autor: kowcio
 07 wrz 2008, 10:53
didek pisze:Ale do rzeczy, owszem każdemu się zdarza, to powiedz mi dla czego ludzie wymagają aby Apple wpadek nie miało?
Dlaczego? No przecież jaka to marka, telefon kosztuje 2k bez pewnych (jak dla mnie podstawowych) funkcji. Dla mnie to nieporozumienie. A taka Omnia kosztuje już nawet 1.5k, bez takich (poważnych jak dla mnie) braków.
A może i fajnie, że Apple stworzyło przełomowy telefon, który pojawił się na PL rynku... Tylko co z tego, że ma super interfejs, wielki, piękny i dotykowy ekran, skoro i tak SMSa nie wykasuję osobno, raportów dostarczenia nie otrzymam, MMSa nie wyślę (fakt, nie korzystam z tego codziennie, ale zawsze można się podzielić z kimś jakimś zdjęciem).
Co z tego, że obsługuje E-maila, skoro jak ja chcę wysłać zdjęcie na telefon, który nie ma skonfigurowanego klienta, albo w ogóle nie posiada e-maila? MMSa też można wysłać na E-maila, chyba nawet z każdego telefonu.

Może to nie wady, ale telefon jest bardzo ubogi w podstawowe funkcje. Poza tym płacę- wymagam.
Nie wspominając o problemach z 3G.

Szczerze, dziękuję teraz za iPhone, stawiam na Omnie. Nie dość, że tańsza jest, to jeszcze nie posiada takiego braku w dziale podstawowych funkcji.

A więc szukanie dziury w Omnie jest totalną głupotą, szczególnie w porównaniu do iPhone.

Znając Samsunga, jakiekolwiek niedociągnięcia (co się stosunkowo rzadko zdarza) będą bardzo szybko poprawione. W iP 3G raczej MMSów już nie będzie, ale szczerze to oni (Apple) jest do wszystkiego zdolne :-D

Poza tym, te tematy o iPhone mogą ciągnąć się w nieskończoność, chyba dalej nie ma co dyskutować.
Trzeba jeszcze poczekać na jakąś odpowiedź na Omnię i iP od LG :-) Ci z kolei na pewno też coś szykują ;]

#287146  autor: wtd
 07 wrz 2008, 11:16
Trzeba jeszcze poczekać na jakąś odpowiedź na Omnię i iP od LG Ci z kolei na pewno też coś szykują ;]
Prada II i Viewty II :)
Różnią się głównie tym że ten pierwszy ma mieć 5mpx i sprzętowe qwerty a ten drugi 8mpx bez sprzętowej klawiatury, do tego oba mają mieć wifi, więc w sumie nie wygląda źle.

#287157  autor: Prezesek
 07 wrz 2008, 12:29
Zgadzam się z postem kowcia w 100 % Płacę to wymagam. Taki szum medialny wokół takiego badziewia, brak podstawowych funkcji, szkoda gadać.

Stawiam również na Samsunga Omnię, mam Samsunga i jestem z niego zadowolony. Apple zdziera kasę z ludzi !, za bardzo sobie cenią iPhona 1800 zł za takie coś, sorry ale ten kto te ceny wymyślał musiał być pijany lub naćpany np. Marihuaną lub Haszyszem.

#287172  autor: przemekk
 07 wrz 2008, 13:28
SzoluUu pisze:Płacę to wymagam.
Kupując telefon, jedyne co możesz wymagać to to, że telefon musi się zgadzać ze specyfikacją techniczną producenta, mieć wszystkie elementy w pudełko, które być powinny. No i żeby był sprawny.

Jeżeli wymagasz od telefonu, żeby nie miał logo Apple i miał mmsy to nie kupuj iPhone.

Czytając posty w stylu Apple/iPhone kontra reszta świata, mam wrażenie, że dla wielu telefon jest celem, a nie środkiem.

Poza tym traktujecie iPhone jako telefon + dodatki, a iPhone to tak naprawdę:
terminal z dostępem do internetu + telefon

albo jak ktoś woli

iPod + telefon

albo

terminal + iPod + telefon

Omnia jest reklamowana jako "wszystko w jednym dotyku" - a jak wiemy, jak coś jest do "wszystkiego to jest do niczego"... ;)

Naprawdę, dajcie sobie spokój z tymi bzdurnymi wojenkami na temat wyższości jabłek nad gruszkami. To jest bez sensu. Każdy telefon ma jakieś wady albo brak w nim jakiejś funkcji. Jeżeli kupujesz telefon w sposób "świadomy" - sprawdzasz co w nim jest, a czego nie ma. To braki nie muszą być wadami.

Jeżeli bardzo chcesz mieć iPhone bo np. rajcuje Cię jego dotykowy ekran, ale doskwiera Ci brak MMSów to zastanów się co jest dla Ciebie ważniejsze. Bez czego sobie dasz radę, a co jest dla Ciebie niezbędne.

A dla zagorzałych przeciwników iPhone: http://hop-on.com/featured_product.html - co powiecie o Hop1800 ? On nawet nie ma SMSów!!! ;)

Skrzydelko.pl - zobacz ile naprawdę kosztuje telefon za złotówkę.

#287175  autor: Prezesek
 07 wrz 2008, 13:51
przemekk pisze:a jak wiemy, jak coś jest do "wszystkiego to jest do niczego"... ;)

No właśnie !!! A iPhone jest reklamowany jako wspaniały, nowoczesny, wypasiony po uszy telefon z wieloma aplikacjami, czyli wszystko mający telefon.
I proszę cię przekekk nie pisz tu że samsung się tak reklamuje bo iPhone robi to samo i to na znacznie większa skale, nawet w WC nie ma spokoju od iPhone, w miejscach publicznych w WC naklejone jest "iPhone premiera roku !" Może jeszcze pan Steave Jobs umieści reklamę swojego superowego telefonu bez możliwości wysyłania mms'ów bez bluetootha, itp w kościele ??

#287179  autor: kowcio
 07 wrz 2008, 14:20
Ja coś czuję, że Omnii się więcej sprzeda. Apple robi wielkie BOOM medialne, Samsung- jak zawsze siedzi po cichu, pod stołkiem jak mysz pod miotłą. (oczywiście, od razu nie mówię, że Samsung nie może wypuścić reklamy w TV albo coś podobnego, tylko o tym Apple słyszy się wszędzie). A telefonu bardzo dobrze się sprzedają.
przemekk pisze:A dla zagorzałych przeciwników iPhone: http://hop-on.com/featured_product.html - co powiecie o Hop1800 ? On nawet nie ma SMSów!!! ;)
To co, teraz będziemy porównywać jakieś wielkie G, które nawet nie posiada wyświetlacza? Weź przestań.
przemekk pisze:Naprawdę, dajcie sobie spokój z tymi bzdurnymi wojenkami na temat wyższości jabłek nad gruszkami.
A dlaczego uważasz Omnię i Samsunga za gruszkę? :D

Niekoniecznie, brak w takim telefonie to już dla mnie jest wada. Niestety. tak jak pisałem- płacę, wymagam. A jak wymagam, to wszystkiego co jest podstawą w telefonach komórkowych od lat (korzystam z tego).

#287187  autor: malsssh
 07 wrz 2008, 15:05
I mi osobiście też jakoś Omnia wpadła bardziej do gustu niż iPhone. Pierwsza rzecz która mnie odrzuciła od iPhone to była aukcja na allegro w której sprzedawane było miejsce w kolejce w jednym z Warszawskich salonów bodajże Orange. W aukcji zagwarantowane było 1 miejsce w kolejce i że napewno się dostanie iPhona (w sensie na abo)- żenada + koszt ok 300zł :mrgreen:.

Kiedy pojawi się oficjalny telepolisowy test Omnii ? albo nawet Omnia vs iPhone :)

#287208  autor: didek
 07 wrz 2008, 17:52
widać bardzo dużo świadomych nabywców, którzy marketing widza tylko w Apple:D.

iPhone nie podoba sie to nie kupujcie... a nie bijecie piany w kazdym możliwym temacie.
Zachowojecie sie już czasem jak PC z reklam Get Mac.
Get a Mac

Wielu chyba frustruje popularność iPhona mimo jego "wad". i to nie koniecznie już tylko producentów telefonów;)

#287212  autor: przemekk
 07 wrz 2008, 18:19
kowcio pisze:To co, teraz będziemy porównywać jakieś wielkie G, które nawet nie posiada wyświetlacza? Weź przestań.
A dlaczego nie? Przecież to też telefon. Wybacz, jeżeli chcemy rozmawiać o wadach/brakach telefonów to dlaczego nie mamy rozmawiać akurat o tym modelu?
kowcio pisze: Niekoniecznie, brak w takim telefonie to już dla mnie jest wada. Niestety. tak jak pisałem- płacę, wymagam. A jak wymagam, to wszystkiego co jest podstawą w telefonach komórkowych od lat (korzystam z tego).
Ok. W takim razie iPhone nie jest dla Ciebie. Mnie brak MMSów nie przeszkadza.

#287227  autor: kowcio
 07 wrz 2008, 19:01
przemekk pisze:A dlaczego nie? Przecież to też telefon. Wybacz, jeżeli chcemy rozmawiać o wadach/brakach telefonów to dlaczego nie mamy rozmawiać akurat o tym modelu?
A dlatego, ponieważ jest to temat o Samsungu Omnia i iPhone, a nie o jakimś wynalazku trzeciego świata...
przemekk pisze:Ok. W takim razie iPhone nie jest dla Ciebie. Mnie brak MMSów nie przeszkadza.
Dokładnie.

#287229  autor: przemekk
 07 wrz 2008, 19:11
kowcio pisze:
przemekk pisze:A dlaczego nie? Przecież to też telefon. Wybacz, jeżeli chcemy rozmawiać o wadach/brakach telefonów to dlaczego nie mamy rozmawiać akurat o tym modelu?
A dlatego, ponieważ jest to temat o Samsungu Omnia i iPhone, a nie o jakimś wynalazku trzeciego świata...
nie musimy dyskutować w tym temacie

#287238  autor: wtd
 07 wrz 2008, 19:59
didek pisze: a nie bijecie piany w kazdym możliwym temacie.
I kto to mówi, nawet jeszcze zakładasz co i rusz nowe :p

#287241  autor: user_delete10
 07 wrz 2008, 20:12
kowcio pisze:Ja coś czuję, że Omnii się więcej sprzeda. Apple robi wielkie BOOM medialne, Samsung- jak zawsze siedzi po cichu, pod stołkiem jak mysz pod miotłą. (oczywiście, od razu nie mówię, że Samsung nie może wypuścić reklamy w TV albo coś podobnego, tylko o tym Apple słyszy się wszędzie)
Zabawne.Wiesz ile już milionów poszło iP?W jakim czasie?Tylko,z doświadczenia jak widzę to Motorola i Apple potrafi coś zareklamować i zrobić wielki huk aby ludzie coś kupili.Reszta firm ma denne hasła reklamowe i nie potrafi nic zaprezentować,tak aby człowiek momentalnie się zainteresował.

#287244  autor: MADMAX
 07 wrz 2008, 20:32
Mnie nie interesuje, który z omawianych tu modeli się lepiej sprzeda bo prywatnie raczej z tego korzyści mieć nie będę, niezależnie czy zakupiłbym Omnię czy Iphona. Jeśli ktoś poczuje się lepiej gdy jego telefon będzie na szczycie wszelkich list bestsellerów, jego sprawa i na zdrowie :-)
Raczej interesuje mnie czy produkt Samsunga stanie na wysokości zadania i nie okaże się jakimś gniotem.
A że Apple udało się zrobić w paru miejscach na świecie masową histerię pt: Iphone, należy tylko pogratulować marketingowcom tej firmy, z tym że dla mnie jako potencjalnego klienta jest to bez znaczenia.
Omnia może się jak dla mnie kompletnie nie reklamować, byle okazała się urządzeniem godnym swej ceny i generalnie wyczesanym :)

PS: Na GSMArena jakoś nie pomyśleli o porównaniu Omnii do Iphona tylko do... HTC TD

Pozdrawiam

#287257  autor: wtd
 07 wrz 2008, 21:10
MADMAX pisze: PS: Na GSMArena jakoś nie pomyśleli o porównaniu Omnii do Iphona tylko do... HTC TD
No bo jak miałoby wyglądać takie porównania? iP - lans i ekran, Omnia - cała reszta. :p. Z diamondem walka jest w miarę wyrownana.

#287265  autor: senshiro
 07 wrz 2008, 21:51
MADMAX pisze:Mnie nie interesuje, który z omawianych tu modeli się lepiej sprzeda bo prywatnie raczej z tego korzyści mieć nie będę
I tu się mylisz, bo większa popularność aparatu to więcej aplikacji, lepszy serwis (mówię o "panach z budki", którzy naprawiają telefony, nie o autoryzowanym serwisie), itp.

Ogólnie, gdybym miał wybierać to kupiłbym Omnie. Ale muszę przyznać, że w iPhonie jest coś, co przyciąga i to mocno... I to na tym czymś opiera się cały ten szał...
To jak z kobietami - znajdzie się taką, która ugotuje, wypierze, posprząta, zrobi zakupy i co_tam_jeszcze, a i tak facet obejrzy się za blondyną w mini :P

Obrazek

#287377  autor: MADMAX
 08 wrz 2008, 21:30
senshiro pisze:I tu się mylisz, bo większa popularność aparatu to więcej aplikacji, lepszy serwis (mówię o "panach z budki", którzy naprawiają telefony, nie o autoryzowanym serwisie), itp
Wiedziałem, że ktoś o tym wspomni - słusznie zresztą, tyle że...

Tyle, że na początku (tuż po premierze) to mnogość funkcji i aplikacji urządzenia powinna chyba determinować popularność gadżeciarskiego telefonu a nie odwrotnie, bo w tym wypadku wygląda to tak że pół świata kupuje niekompletne urządzenie i liczy na to, że skoro już jest popularne to i serwis będzie super i aplikacji będzie wysyp. Oczywiście to nic złego bo suma sumarum własciciel takiego telefonu na tym i tak w końcu zyskuje :-)

Czy jeśli Nokia lub SE wypusci na rynek limitowany (lub słabo sprzedający się) telefon to ich serwisy staną się gorsze? Chyba nie.
Z Apple nie wiem jak jest i czy gdyby Iphone się nie sprzedał to firma olałaby sprawę serwisowania. Aplikacje pewnie i tak by się pojawiły, choćby po to by zachęcić ludzi do produktu.
Co do aplikacji to tworzone są raczej pod dany system a nie konkretny model telefonu.

A jak coś umiera, to wiadomo że nic już nie powstaje na taką platformę (śp. Amiga przykładowo, że dalej nie będę wymieniał :wink: )

Ale okej, jestem skłonny zgodzić się z Twoim tokiem rozumowania senshiro i wcale nie twierdzę, że nie jest tak jak piszesz :)

senshiro pisze:To jak z kobietami - znajdzie się taką, która ugotuje, wypierze, posprząta, zrobi zakupy i co_tam_jeszcze, a i tak facet obejrzy się za blondyną w mini
Nie zaprzeczam :mrgreen:

Pozdrawiam

#287467  autor: malsssh
 09 wrz 2008, 16:33
to w końcu dobra ta Omnia czy nie ?;-)

#287473  autor: wtd
 09 wrz 2008, 17:04
Dobra :)