• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #721917  autor: volvox21
 02 cze 2014, 20:44
Witam,

Chciałbym zapytać czy warto kupić Lumie 925?

Nie potrzebuję telefonu do gier, bo nie gram w ogóle. Ogólnie telefon używam do rozmów, smsów, dużo korzystam z Internetu oraz słucham muzyki, no i czasami lubię zrobić kilka zdjęć jak jestem w jakimś ciekawym miejscu. Pamięci również zbyt dużo nie potrzebuję, bo w obecnym telefonie mam 2GB i mam może 80% zajęte.

Zależy mi na tym aby oprogramowanie telefonu działo sprawnie, żeby telefon nie był awaryjny. Zależy mi również na aktualnym oprogramowaniu. Wiem, że WP8 będzie aktualizowany do WP 8.1 i nie wiem czy specyfikacja Lumii 925 poradzi sobie z nowym systemem?

#721918  autor: dwaeuro
 02 cze 2014, 20:48
Na pewno 925 spokojnie sobie poradzi z 8.1, skoro system jest przygotowywany na telefony o o wiele gorszej specyfikacji.

Spokojnie telefon da radę. Zwłaszcza, że jak sam piszesz nie używasz telefonu do gier. Największą wadą starszej Lumii jest bateria, tragedii nie ma, ale ładować trzeba codziennie, a w skrajnych przypadkach dwa razy dziennie.

Nowa Huta Wolne Miasto!

#721923  autor: PingNoMore
 02 cze 2014, 21:01
Mam Lumię 925 od czwartku. Wcześniej przez 14 miesięcy używałem Galaxy S2. Kilka dni to zbyt mało aby wyrobić sobie opinię o telefonie, ale jak do tej pory jestem zadowolony. Telefon działa szybko, płynnie. Jedyna niedogodność jaką zauważyłem to uścisk śmierci znany z iPhone'a 4. W czasie rozmowy trzeba wiedzieć jak trzymać telefon żeby nie tracił zasięgu. Taki telefon jak 925 spokojnie poradzi sobie z WP 8.1

#721928  autor: volvox21
 02 cze 2014, 21:11
A mógłbyś powiedzieć coś o baterii?

#721931  autor: dwaeuro
 02 cze 2014, 21:27
del
Ostatnio zmieniony 02 cze 2014, 22:16 przez dwaeuro, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowa Huta Wolne Miasto!

#721933  autor: PingNoMore
 02 cze 2014, 21:37
Przy spokojnym użytkowaniu 2 dni, ale jak tylko zaczniesz intensywnie korzystać z telefonu to ilość pozostałej energii leci łeb, na szyję. W tej chwili bateria ma 63% Telefon odłączyłem od ładowarki 25 godzin temu. Dzisiaj wykonałem kilka rozmów (z 15 minut) wysłałem 5 sms-ów i przez 10 minut przeglądałem strony internetowe. Oszczędzanie energii włączone.

#721934  autor: volvox21
 02 cze 2014, 21:44
Jak to zwykle jest, przez pierwszy tydzień pewnie będę ładował telefon codziennie, ale z czasem przejdzie mi fascynacja nowym telefonem i przestanę w nim gmerać i skończy się na jednej rozmowie, kilkunastu smsach i na chwilowym przeglądaniu Internetu.

Pewnie zdecyduje się na ten telefon :)

Myślałem również nad Lumią 930, ale uważam, że jak na moje wymagania to ten telefon jest aż "za dobry" i nie wykorzystam w pełni jego możliwości.

#726377  autor: Holender
 20 cze 2014, 09:41
Witam,

chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami z Nokia Lumia 925. Dodam, że jest to mój pierwszy smartfon.

1. Bateria
Bez przeglądania internetu telefon pociągnie maksymalnie przez dwa dni bez ładowania. Intensywne korzystanie z sieci rozładowuje baterię ekspresowo.

2. Wyświetlacz
Dobrze odwzorowuje detale. Na słońcu nie ma tragedii. Automatyczne ustawianie jasności działa poprawnie. Czuły na dotyk - nie irytuje.

3. Aparat
B. dobry. Można robić zdjęcia pism a potem bez problemu odczytać drobny druk. Używam Noki 925 jak skanera. Zdjęcia "wakacyjne" również na wysokim poziomie. Telefon z aparatem lustrzanką nigdy nie będzie.

4. Soft
Działa b. płynnie i szybko. Zawiesił się tylko raz na aplikacji NASA. Dość prosty w obsłudze kosztem personalizacji ustawień. Coś za coś. Nie gram na telefonie.

5. Zasięg
B. dobry. Spisuje się lepiej niż inne telefony w tym samym miejscu (Orange).

6. Wygląd
Estetyczny i schludny. Robi wrażenie solidnego. Obudowa nie skrzypi.

7. Jakość rozmów
OK. Głośnik z tyłu wyraźny.

8. Internet
Przeglądarka IE działa dobrze. Strony bez problemu się otwierają. Tylko na stronie empiku podczas zamawiania towaru były problemy z wyświetlaniem.

WADY

1. Regulacja głośności dzwonka (największa wada)
Przyciski są usytuowane z boku telefonu. Przez przypadek można wyciszyć głośnik telefonu i nie słychać dzwonków połączeń przychodzących. Zdarzyło mi się parę razy. Wystarczy niefortunnie wziąć do ręki telefon.

2. Brak slotu na karty micro SD
Ja nie potrzebuję, ale innym może przeszkadzać.

3. Przycisk przeglądarki
Domyślną przeglądarką pod prawym dotykowym przyciskiem jest Bing. Ja wolę Google, ale nie można jej zmienić. Uszczęśliwianie ludzi na siłę.

4. Kalendarz
Mógłby być lepszy lub powinna być możliwość zastąpienia go lepszą, choćby płatną aplikacją.

Czego nie oceniałem:
- nie słuchałem muzyki
- nie oglądałem filmów
- nie grałem

Tyle.

#726400  autor: Optek
 20 cze 2014, 12:26
Moim zdaniem warto. Patrząc na parametry (oczywiście również biorąc pod uwagę cenę samego telefonu) to jest to zakup dość korzystny:
http://www.skapiec.pl/site/cat/200/comp/7220154
Zalety:
Funkcjonalny
Lekki
Dobry wyświetlacz
Fajny modny wygląd
Wady:
Brak karty pamięci
No i nie każdy lubi Windows 8