• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #715278  autor: Boczek335
 05 maja 2014, 23:33
Witam, od dziś jestem posiadaczem Noki Lumii 520. Otóż mam problem, nigdy nie mialem prędzej smartfona i mam pytanie, dla większości wyda sie glupie i mnie zwyzywaja ale co tam. Dlaczego gdy podczas dodawania konta, które niby jest wymagane do ścagania większości aktualizacji i skonfigurwania go zabralo mi 30zł? Dodam ze nie mialem zadnego pakietu internetu czy cos. I jesli mogę poprosić o jakieś wskazówki na temat używania tego telefonu. Dziekuje:)
 #715282  autor: greenrs
 05 maja 2014, 23:57
Boczek335 pisze:Dodam ze nie mialem zadnego pakietu internetu czy cos.
To jest właśnie odpowiedź na Twoje pytanie! Kupując smartfona w pierwszej kolejności trzeba zakupić odpowiedni do potrzeb pakiet internetowy.

#715283  autor: user_delete34
 05 maja 2014, 23:59
Sam sobie odpowiedziałeś. Nie miałeś żadnego pakietu. Dziś chyba każdy smartfon ma domyślnie (już od pierwszego włączenia) aktywną transmisję danych - czyli łączy się z internetem. Może on pobierać dużo danych (zależy, jak często masz ustawione odświeżane widżetów, np pogody, tak samo - maila i czy aktualizacje oprogramowania mają pobierać się automatycznie), więc zaleca się kupić jakiś pakiet danych. Jasne, możesz nie korzystać z sieci poza WiFi, ale to Cię mocno ogranicza - bo po coś ten smartfon kupiłeś.

Wejdź w ustawienia, następnie w sieć komórkową i wyłącz transmisję danych. Ty wystarczy, potem nie musisz już kupować żadnych pakietów MB, a nie pobierze Ci nic z konta. Z tym, że mogą nie działać MMSy.

Jeżeli jednak chciałbyś korzystać z sieci, wykup pakiet. Do sporadycznego korzystania z internetu, jakiegoś rzadkiego odświeżania poczty, pogody itp wystarczy pakiet 100 do kilkuset MB, ale gdybyś planował dużo przeglądać, pakiet 1 GB to minimum. Szczególnie, jeżeli w ogóle masz zamiar korzystać z YouTube i ma to być więcej niż kilkanaście minut w miesiącu.

[ Dodano: 2014-05-05, 23:59 ]
O, kolega mnie wyprzedził.
greenrs pisze:Kupując smartfona w pierwszej kolejności trzeba zakupić odpowiedni do potrzeb pakiet internetowy.
Tak, nawet operatorzy piszą o tym na opakowaniach.

#715291  autor: Boczek335
 06 maja 2014, 00:46
Dziękuję wam bardzo! szkoda ze po czasie i moje konto jest puste, ale co tam, zawsze przydatne info! Mam jeszcze jedno pytanie, czy gdy bd miał już pakiet i włączę transmisje danych to bd mi zżerało gdy nie będę ściągał żadnych aktualizacji? Glupie, ale różnie to bywa :)
I czy mogę w jakiś sposób sprawdzić czy coś ma się zamiar pobrać? wymaganego np?

#715294  autor: greenrs
 06 maja 2014, 01:05
Markadiusz dość szczegółowo Ci to powyżej opisał. Dane ściąga przy aktualizacji oprogramowania, odbieraniu poczty (jeśli ją skonfigurujesz), sprawdzaniu pogody itp. Nie miałem nigdy Lumii ale w smartfonach zazwyczaj można ustawić tryb aktualizacji - czy chcesz by działo się to automatycznie, czy tylko na Twoje żądanie - wówczas przy włączeniu konkretnej aplikacji pojawia się informacja o możliwości aktualizacji, którą można jak najbardziej zignorować. Przypuszczam, że w L520 jest podobnie.

#715313  autor: user_delete34
 06 maja 2014, 08:19
Boczek335, najlepiej jest wejść w ustawienia i prześledzić je wszystkie (jest tam także pozycja odnośnie działania aplikacji w tle - np taki komunikator Viber czy Skype będą cały czas połączone z siecią), bo nie ma ich dużo.

Szkoda, że chyba tylko Symbian mógł mieć ustawione zapytanie użytkownika przed połączeniem - co pomagało poznać, jaka aplikacja się łączy - teraz może się okazać, że gdy tylko włączysz transmisję, jakaś aplikacja/kafelek skorzysta z połączenia.
greenrs pisze:Przypuszczam, że w L520 jest podobnie.
Tak, na 8S mogłem w(y)łączyć automatyczne sprawdzanie i pobieranie aktualizacji.

Aha - i przy ewentualnym wykupieniu pakietu spójrz, czy ma lejek - zwolnienie transmisji po wykorzystaniu paczki MB. Jeśli nie (jak w Plusie), musisz sprawdzać, ile MB pozostało do końca miesiąca albo nagle zdziwisz się, że pieniędzy na koncie ubywa.

#715315  autor: Boczek335
 06 maja 2014, 09:02
Dziekuje wam bardzo!

#715623  autor: Bescik
 07 maja 2014, 21:02
Też tak mialem, ale wreszcie też mi się wyjaśniło

korek scienny