• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #688626  autor: znawca
 07 sty 2014, 18:23
Kupuję Lumię i chciałem zadać dwa głupie pytania…

Czy Windows Phone jest brandowany i zmieniany jak Android czy też operatorzy zostawiają go w spokoju tak jak iPhone?

Podobno dodają tylko jakieś swoje tapety, a cała reszta zostaje bez zmian…

Czy taki brand opóźnia aktualizacje?

Podobno da się wymienić brandowany soft na oryginalny producenta bez utraty gwarancji? Czy warto się w to bawić? Jak to zrobić na MacBooku? Czy w ogóle da się takie flashowanie zrobić na MacBooku?

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#688734  autor: Xy
 08 sty 2014, 09:10
znawca pisze:Czy Windows Phone jest brandowany i zmieniany jak Android
W zasadzie nie

znawca pisze:czy też operatorzy zostawiają go w spokoju tak jak iPhone?
Tak

znawca pisze: Czy taki brand opóźnia aktualizacje?
Jeśli chodzi o brand Orange to aktualizacje są bardzo opóźnione. W stosunku do T-Mobile i "czystych" smartfonów.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#688784  autor: znawca
 08 sty 2014, 14:11
Aaaaa… czyli w sofcie jest to samo, tylko aktualizacje przychodzą później… bez sensu…

Jak w takim razie wgrać do brandowanej Lumii oryginalny nokiowy soft?

Fajnie jakby dało się tak zrobić, żeby kolejne aktualizacje już wgrywać przez OTA bez udziału komputera… i żeby przychodziło info o normalnych producenckich update'ach a nie tych pomarańczowych :P

BTW
A czy Lumie z Orange, które są fabrycznie bez simlocka (dużo jest takich na allegro) też mają brandowany soft?

#688854  autor: ja.michal
 08 sty 2014, 17:38
znawca pisze: czy Lumie z Orange, które są fabrycznie bez simlocka (dużo jest takich na allegro) też mają brandowany soft?
Tak, ale brand tam polega na dodaniu koloru pomarańczowego do wyboru w kafelkach, logo Orange na starcie, i chyba coś w Portfelu, żeby działało Orange Cash (płatności NFC, ale tylko w modelach z NFC). Ewentualnie zablokowane jest programowo LTE jeśli telefon ma LTE.
Więcej rzeczy do Orange nie uświadczyłem. Nawet aplikacje Orange trzeba samemu doinstalować ze sklepu WP.

#688898  autor: znawca
 08 sty 2014, 19:33
Zablokowane LTE?!!
Toż to nie ma sensu tego w ogóle trzymać… szkoda, że SMSów nie blokują...

Jak w takim razie szybko i łatwo wgrać czysty soft?

PS
I jak to zrobić na MacBooku? :-D

#688907  autor: ja.michal
 08 sty 2014, 20:05
znawca, do tej pory tylko soft brandowany Plusa wpuszczał do LTE. Teraz już chyba również Playa. Orange nie miało jeszcze aktualizacji i pewnie już to razem z Black wypuszczą. Jak sytuacja w T-Mobile, nie mam pojęcia.

#688923  autor: znawca
 08 sty 2014, 20:59
Wiem, że Orange nie ma LTE, ale moja sieć ma i zamierzam z niego kiedyś skorzystać ;]

Nie chcę softu który coś mi blokuje. Trzeba będzie uważniej popatrzeć na allegro, żeby się nie naciąć na żadną brandowaną...

#689153  autor: cesarz
 09 sty 2014, 21:17
Orange ma LTE ale w śladowych miejscach.

CNN

#689288  autor: znawca
 10 sty 2014, 10:56
Za niedługo pewnie wszyscy operatorzy będą mieli ;]

Z resztą już nieważne, postanowiłem kupić telefon od producenta i nie bawić się w te brandowane.

Wszystkim dziękuję za odpowiedzi :)

#689290  autor: Xy
 10 sty 2014, 11:13
Brand Lumii w T-Mobile polega na dorzuceniu ekranu startowego przed ekranem z logo Windows, dzwonku połączeń i sms. Dodatkowo schemat kolorów jest ustawiony na niebieski (czyli w nazewnictwie Nokiowym jest to kobaltowy).
Orange lubi kastrować smartfony ale z Windowsem nie ma tak łatwo ;-) Zapewne jest to, co wyżej (kolor ustawiony na pomarańczowy) i te ustawienia NFC.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#689311  autor: znawca
 10 sty 2014, 12:37
Fakt, że da się łatwo i bez utraty gwarancji wymienić brandowany soft na oryginalny jeszcze mnie nie urządza...
Ja muszę brać poprawkę na to, że pod OS X flashowanie Windows Phona może być trudniejsze niż pod Windowsem (o ile w ogóle jest możliwe). Dlatego wolę od razu kupić telefon z niebrandowanym softem i nie martwić się o przyszłe ewentualne braki czy opóźnienia w aktualizacjach.
Potem by się jeszcze okazało, że muszę zmienić soft, a zwyczajnie nie mam jak…

A na allegro czeka pełno pułapek w stylu "Nowa Lumia na gwarancji… zakupiona przy przedłużeniu umowy…" :P

#689373  autor: ja.michal
 10 sty 2014, 16:50
znawca pisze:Dlatego wolę od razu kupić telefon z niebrandowanym softem i nie martwić się o przyszłe ewentualne braki czy opóźnienia w aktualizacjach.
Czasami jest tak, że więcej opcji jest w sofcie operatora aniżeli w Country variant. Tak było jeszcze jakiś czas temu w modelach z Plusa i reszcie modeli (tylko Plus miał odblokowane LTE).

#689574  autor: znawca
 11 sty 2014, 15:56
Problem w tym, że na allegro najwięcej jest takich z brandem Orange…

#689621  autor: sosen
 11 sty 2014, 19:01
Brand w WP jest taki jak napisali powyżej. Czyli kolor kafelków i logo przy uruchamianiu oraz zablokowane LTE (nie tylko w Orange). Play już zaczął odblokowywanie LTE w swoich telefonach. Orange odblokuje jak usługa wejdzie komercyjnie. Co do simlocka to zależy od modelu. Zazwyczaj wyższe modele nie mają. Co do aktualizacji to opóźnienia trochę są ale to nie jest reguła. Opóźnienia są małe w porównaniu np. z androidem. Amber dla 520 wyszła jako pierwsza właśnie dla Orange. Przy 920 a zwłaszcza 820 były małe opóźnienia bo tam była kwestia zintegrowania płatności Orange Cash. Rom oczywiście zawsze można zmienić i prosty i łatwy sposób.

#689633  autor: Xy
 11 sty 2014, 20:39
sosen pisze:Co do simlocka to zależy od modelu. Zazwyczaj wyższe modele nie mają.
TYLKO Orange zakłada simlocki, żadna inna sieć się w to już nie bawi...

#691658  autor: znawca
 19 sty 2014, 19:42
sosen pisze:Rom oczywiście zawsze można zmienić i prosty i łatwy sposób.
Jak?

#691752  autor: sosen
 20 sty 2014, 00:09
Serwisowa apka od Noki: Nokia Care Suite. Romy są w sieci. Oczywiście trzeba się liczyć z tym, że teoretycznie może to skutkować utratą gwarancji - coś za coś

#691949  autor: znawca
 20 sty 2014, 20:09
Appka tylko pod Windows, ale jakoś sobie poradzę :-D