• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #674584  autor: Ventussi
 14 lis 2013, 16:23
Mam pytanie o rozmiar pamięci w HTC WP8S. Ponoć wynosi on 4GB, z czego dla użytkownika dostępne jest ok 1,3GB i jest to opisywane, jako mała ilość. Wcześniej nie miałem smartfona i właśnie zamierzałem sobie kupić. Bardzo mi się podoba ten HTC, ale nie rozumiem, o co chodzi z tą pamięcią. Czemu to jest mało. Popatrzyłem po aplikacjach na Windows Marketplace i one zajmują po kilka-kilkanaście MB. Potrzebuję smartfona głównie z myślą o przeglądaniu internetu, nie graniu w jakieś wypasione gry czy używanie tony aplikacji. W takim razie czy te 1,3GB mi wystarczy? Bo rozumiem, że aplikacji nie można na karcie pamięci instalować. Ile musiałbym ich pobrać, żeby zapełnić 1,3GB, z kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset. Tak więc tu musi być jakieś drugie dno, o którym nie wiem. Czy ktoś mi może wyjaśnić, czemu 1,3GB to mało?
 #674586  autor: Darius64
 14 lis 2013, 16:49
Ventussi pisze:Mam pytanie o rozmiar pamięci w HTC WP8S. Ponoć wynosi on 4GB, z czego dla użytkownika dostępne jest ok 1,3GB i jest to opisywane, jako mała ilość. Wcześniej nie miałem smartfona i właśnie zamierzałem sobie kupić. Bardzo mi się podoba ten HTC, ale nie rozumiem, o co chodzi z tą pamięcią. Czemu to jest mało. Popatrzyłem po aplikacjach na Windows Marketplace i one zajmują po kilka-kilkanaście MB. Potrzebuję smartfona głównie z myślą o przeglądaniu internetu, nie graniu w jakieś wypasione gry czy używanie tony aplikacji. W takim razie czy te 1,3GB mi wystarczy? Bo rozumiem, że aplikacji nie można na karcie pamięci instalować. Ile musiałbym ich pobrać, żeby zapełnić 1,3GB, z kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset. Tak więc tu musi być jakieś drugie dno, o którym nie wiem. Czy ktoś mi może wyjaśnić, czemu 1,3GB to mało?
Jeśli zamierzasz instalować sporo aplikacji gier to wybierz inny fon bo w 8s jest jej wyraźnie za mało.Do zwykłego użytkowania kilka, programów to spokojnie wystarczy,jak pamięci będzie zbyt mało to nawet nie zaktualujesz systemu

#674589  autor: Ventussi
 14 lis 2013, 17:00
Kurczę... z tej półki cenowej mogę jedynie wybrać jeszcze Nokię Lumię 520, ale ona poza większym rozmiarem pamięci jest gorsza praktycznie we wszystkim. Tak więc pozostaje mi raczej Android.

#674599  autor: Darius64
 14 lis 2013, 18:02
Najwięcej pamięci zabierają gry,aplikacje nie są aż tak pokaźne i kilka swobodnie się instaluje,karta sd to tylko foty i muzyka.Tani android jak to tani nie specjalnie pracuje,ile możesz dopłacić,jeśli w ogóle.Mam u siebie siedem programów, żadnej gry i to mi wystarcza ale nie każdemu musi

#674633  autor: Ventussi
 14 lis 2013, 18:50
Ja nie gram na telefonie. Mam od tego kompa. No chyba, że od bidy w jakieś tam Angry Birdsy, ale to chyba nie zajmuje takich ilości miejsca.

Alternatywnie Samsung Galaxy Core Plus - 2 rdzenie, 1GB RAM, z tego co oglądam na YT, jest całkiem niezły. Generalnie szukam czegoś jak najtańszego w Orange w abo Smart Plan Multi 49,90zł. HTC za 1zł, Samsung za 59zł, podejrzewam, że tylko do 18.11, bo do tego czasu trwają szalone dni. Nastawiłem się na coś z Windows Phone, ale za dużego wyboru nie ma. A Lumia 625 za 419zł odpada.

#674634  autor: Darius64
 14 lis 2013, 18:57
Ventussi pisze:Ja nie gram na telefonie. Mam od tego kompa. No chyba, że od bidy w jakieś tam Angry Birdsy, ale to chyba nie zajmuje takich ilości miejsca.

Alternatywnie Samsung Galaxy Core Plus - 2 rdzenie, 1GB RAM, z tego co oglądam na YT, jest całkiem niezły. Generalnie szukam czegoś jak najtańszego w Orange w abo Smart Plan Multi 49,90zł. HTC za 1zł, Samsung za 59zł, podejrzewam, że tylko do 18.11, bo do tego czasu trwają szalone dni. Nastawiłem się na coś z Windows Phone, ale za dużego wyboru nie ma. A Lumia 625 za 419zł odpada.
Powiem ci tak brałem pod uwagę Lumie 820 i htc 8x ale koszty zaważyły i wybrałem 8s ma sporo wad ale taż ma sporo zalet,którymi bije l520 na głowęi w sumie sprawuje się dobrze.

#674657  autor: krzysiek123.
 14 lis 2013, 19:51
A moze samsung ativ s dla mnie super telefon !!
wczesniej mniałem xperie sp ale ten ekran .. A samsung ativ ma płynny system
do internetu idealny

#674665  autor: Baddream
 14 lis 2013, 20:11
wybrałem 8s ma sporo wad ale taż ma sporo zalet,którymi bije l520 na głowęi w sumie sprawuje się dobrze.
Jakie to są te główne zalety którymi 8s bije L520 na głowę?

#674881  autor: drcox
 15 lis 2013, 16:44
Baddream pisze:Jakie to są te główne zalety którymi 8s bije L520 na głowę?
Też się zastanawiam. Ekran lepszy, ale wsparcie producenta zerowe, SKANDALICZNA, uwłaczająca człowieczeństwu ilość pamięci i wieczne problemy z katalogiem Inne.

#674885  autor: Darius64
 15 lis 2013, 17:00
Lepszy ekran,dźwięk(większość Lumi ma kiepski dźwięk)zdecydowanie bateria,wykonanie i materiały użyte w tym tanim fonie są lepsze od niejednego fona wyższej klasy.Wsparcie słabe a właściwie brak i mała pamięć ale o tym pisałem wielokrotnie,kiepskie foty.

[ Dodano: 2013-11-15, 17:01 ]
drcox pisze:
Baddream pisze:Jakie to są te główne zalety którymi 8s bije L520 na głowę?
Też się zastanawiam. Ekran lepszy, ale wsparcie producenta zerowe, SKANDALICZNA, uwłaczająca człowieczeństwu ilość pamięci i wieczne problemy z katalogiem Inne.
Katalog inne to bajzel systemu Microsowtu nie telefonu,bo wszystkie modele oparte na wp8 mają ten problem

#674891  autor: drcox
 15 lis 2013, 17:13
Darius64 pisze:Katalog inne to bajzel systemu Microsowtu nie telefonu,bo wszystkie modele oparte na wp8 mają ten problem
Tak, tylko, że Nokia ma praktycznie od samego początku stosowną aplikację która to jednym tapnięciem niweluje. A HTC nie może sobie z taką pierdołą poradzić (nic więc dziwnego, że ta firma jest na skraju przepaści). Poza tym, budżetowe telefony też trzeba umieć robić - trzeba wiedzieć na czym oszczędzić, by użytkownik nie chciał rzucić telefonem o ścianę - a z moimi przygodami z tym telefonem i próbą zainstalowania aktualizacji, na którą wiecznie było za mało miejsca w jego mikroskopijnej pamięci wewnętrznej - zabieg ten się nie udał...

Poza tym, ciekawe co zrobisz po 1-1,5 roku jak z 1700mAh godzin zrobi się 2 razy mniej, a bateria jest niewymienna.

#674896  autor: Darius64
 15 lis 2013, 17:34
drcox pisze:
Darius64 pisze:Katalog inne to bajzel systemu Microsowtu nie telefonu,bo wszystkie modele oparte na wp8 mają ten problem
Tak, tylko, że Nokia ma praktycznie od samego początku stosowną aplikację która to jednym tapnięciem niweluje. A HTC nie może sobie z taką pierdołą poradzić (nic więc dziwnego, że ta firma jest na skraju przepaści). Poza tym, budżetowe telefony też trzeba umieć robić - trzeba wiedzieć na czym oszczędzić, by użytkownik nie chciał rzucić telefonem o ścianę - a z moimi przygodami z tym telefonem i próbą zainstalowania aktualizacji, na którą wiecznie było za mało miejsca w jego mikroskopijnej pamięci wewnętrznej - zabieg ten się nie udał...

Poza tym, ciekawe co zrobisz po 1-1,5 roku jak z 1700mAh godzin zrobi się 2 razy mniej, a bateria jest niewymienna.
Tak masz rację Nokia ma aplikacje do czyszczenia tego folderu ale na sto procent to nie daje efektu ale dobrze że jest.U mnie aktualizacja poszła bez problemu.Gwarancja na baterie w 8s jest dwa lata tak samo jak na telefon to wystarczy,obecnie baterie nie padają tak szybko jak kiedyś.Zresztą nie wszyscy muszą mieć,nie mogą z różnych względów i czasami nie potrzebują wypasionych flagowców.Problem aktualizacji jest u wielu producentów i na różnych systemach.