• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows

#664949  autor: kamil1221
 29 wrz 2013, 21:07
Instalacja z pakietu Office Outlooka 2007/2010/2013. Synchronizowanie z nim skrzynki outlook.com
W programie pc suite Nokia > synchronizacja z Outlookiem komputerowym ?

N79 nie ma przypadkiem możliwości dodania poczty w trybie MS exchange ?

#664958  autor: user_delete34
 29 wrz 2013, 21:32
Hmmm dużo kombinacji. Nie wiem, co to tryb Exchange (nigdy nie używałem czegoś takiego). Na żadnym z komputerów nie mam Outlooka (ani PC Suite), bo i nie potrzebowałem nigdy. Znacie może jeszcze inną opcję? Albo czy ten plik csv da się jakoś przerobić w Excelu (domyślnie on go otwiera)? Jeśli tak, to na jaki i w jaki sposób?

#664999  autor: wook
 29 wrz 2013, 22:50
moze tym pojdzie? http://www.softpedia.com/get/Office-too ... rter.shtml bo potrzebujesz vcf bo do takiego formatu nokia (s60 v3 preFP1 i FP2 na pewno) importuje po daniu w kontaktach utwórz kopię zapasową.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#666307  autor: user_delete34
 07 paź 2013, 10:52
wook, o ile dobrze pamiętam komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Conversion completed with no errors.
Tylko ja bym dał "no files", bo nic się nie zapisało.
Czyli nie działa.

Próbowałem jakoś ustawić tę synchronizację kontaktów, ale nie wyszło.

Z racji, że N79 będę używał tylko przez 2 tygodnie, spiszę sobie najważniejsze kontakty na SIM i jakoś przetrwam. Widzę, że za dużo problemów przy byle kopiowaniu. Dzięki za propozycje.

#666311  autor: galtom
 07 paź 2013, 11:31
A dokad chcesz kopiowac te kontakty? Do jakiej uslugi?

Pamietaj, zeby nie skupiac sie na Windows Phone. Kontatky nie sa przypisane do telefonu - to tylko jedno z narzedzi ekosystemu, ktore moze z nich korzystac. Tak naprawde kontatky przypisane do konta Ms i telefon nie maja ze soba wiele wspolnego. Osobiscie korzystalem z nich na dlugo zanim pojawil sie w moich rekach pierwszy telefon z WP.

Pozdrawiam,
Galtom

#666317  autor: user_delete34
 07 paź 2013, 11:43
galtom, na 8S używam kontaktów, które to synchronizują się z chmurą. Te same kontakty chcę po prostu wrzucić do Nokii N79 (pozycja w Menu: Kontakty) na czas, gdy 8S jest w serwisie. Skoro telefon sam nie potrafi skopiować choćby numerów na SIM, chciałem to jakoś inaczej załatwić, ale za dużo kombinowania.

#666318  autor: galtom
 07 paź 2013, 11:54
Ale te kntakty nie maja nic wspolnego z telefonem (powatarzam Ci), niestety N97 jest malo zaawansowana. Zreszta wszystko wskazuje na to, ze to blad jej oprogramowania.
Poczytaj tu: moze bedziesz musial zaczac od zera: http://discussions.nokia.com/t5/PC-and- ... d-p/500545

To czy masz 8S czy Galaxy S3 w Twoim ywpadku nie ma znaczenia - kontakty sa przypisane do outlooka i chmury Ms a nie telefonu.

Gdybys mial iPhonea czy dowolny telefon z Androidem nie mialbys zadnego problemu i nic bys z nikad ne musial prznosic (w odwrotne strony tez).

Pozdrawiam,
Galtom

#666329  autor: user_delete34
 07 paź 2013, 14:05
galtom pisze:Ale te kntakty nie maja nic wspolnego z telefonem
Nawet, jeśli telefon nie jest połączony z siecią, dostęp do kontaktów mam. Są one zapisane na telefonie, a jedynie zmiany synchronizują się po sieci. A więc mają coś wspólnego.
galtom pisze:N97 jest malo zaawansowana
Ja będę używał N79. Jeżeli Symbian (chyba najbardziej funkcjonalny OS) jest mało zaawansowany, to nie ma żadnego zaawansowanego systemu mobilnego na tej planecie. Ale nie o tym wątek.
galtom pisze:Gdybys mial
iOS i android potrafią kopiować na i z SIM, tak? To absolutnie podstawowa funkcja (a WP jej nie ma!).

Przypomnę, że ludzie korzystają jeszcze ze smartfonów, które nadal są też telefonami, a nie tylko zabawkami. Po drugie: miałem na myśli synchronizację, jako pobranie kontaktów z chmury, ale nie umiem tego poprawnie ustawić na N79. Nie mam pakietów PC Suite na laptopach, nie używam też Outlooka poza chmurą. Nie mam programy Kontakty Ovi i nie wiem, czy kiedykolwiek go miałem na N79.

#666332  autor: galtom
 07 paź 2013, 14:21
Markadiusz - pewnioe, ze sa w telefnoe. Ale mozesz go dzis wyrzucic, za tydzien kupic dowolny inny z iOS, WP czy ANdroidem i nadal wszystkie kontatky w nowym telefonie bedziesz miec. Nie synchronizujesz kontaktow z HTC (bo po cholere??? i stad pewnie takiej opcji w ZADNYM nowym telefonie nie ma) tylko z serwera z ktorego korzystaja urzadzenia i aplikacje, w tym telefon.

Przypiuszczam, ze dokladnie w ten sam sposob zsynchronizujesz outlooka i N79 co 97.
W kazdym razie Twopj blad polega na tym ze uparles sie szukac informacji o synchronizacji kontakto miedzy telefonami, zamiast miedzy kontem MS.Outlukiem i telefonem co byloby znacznie prostsze.
Wykonaj opisane w linku odemnie punkty i juz...

Kto dzis trzyma kontakty na sim???? Szczegolnie majac smartfona.... to jest opcja bez sensu, bo smim do przchowania informacji o kontaktach sie juz nie nadaje - gdzie maile, adresy, dodatkowe numery telefonow, itd...?

A jesli nic w te strone nie znajdziesz... nie wiem czy N79 na synchronizacje z chmuro pozwala to zapytaj tu: https://www.facebook.com/NokiaPoland - mnie na kilka pytan juz (nawet z sensem) odpowiedzieli.

Pozdrawiam,
Galtom

#666333  autor: user_delete17
 07 paź 2013, 14:24
W N79 trzeba zainstalować ze store.ovi.com program Mail for Exchange.
W ustawieniach trzeba ustawić serwer m.hotmail.com domena ma być pusta, ale jakby co można wstawić spację, bo czasami wywala błąd.
Login i hasło to wiadomo.

Od razu radzę wejść w ustawienia i wybrać opcję w przypadku konfliktu zachowaj zawartość serwera. Nie synchronizuj automatycznie jak to telefon przejściowy. W starym symbianie nie działała mi synchronizacja zadań, więc może nie zaznaczaj tej opcji. Uważaj na kalendarz bo może ci go wyczyścić,
Pamiętaj, że po pierwszej synchronizacji dobrze jest sprawdzić czy ustawienia są poprawne.

Radzę wcześniej zrobić kopię kontaktów i kalendarza z outlook do pliku.

#666334  autor: galtom
 07 paź 2013, 14:26
I upewnij sie ze masz wylaczona autoryzacje dwustopniowa na koncie MS. A jak jej nie masz to zalecam jej wlaczenie jak odzyskasz swoj telefon.
+ na WP jest fajny program MS Authenticator

Pozdrawiam,
Galtom

#666377  autor: user_delete34
 07 paź 2013, 17:03
galtom pisze:Ale mozesz go dzis wyrzucic, za tydzien kupic dowolny inny
I mieć nadal kontakty ze sobą na mojej karcie SIM. Bez kombinowania, za darmo, bez użycia sieci, na każdym sprzęcie, w każdym miejscu.
Widzę, że chcesz narzucać innym nowe, niekoniecznie dobre rozwiązania. Jestem na nie.
galtom pisze:Twopj blad polega na tym ze uparles sie szukac informacji o synchronizacji kontakto miedzy telefonami, zamiast miedzy kontem MS.Outlukiem i telefonem co byloby znacznie prostsze
Tylko dlaczego (wiem - bo ich produkt) MS zmusza mnie do korzystania z Outlooka, jeśli nie mam zamiaru? Office mi go nie zawiera i nigdy nie miałem potrzeby sprawdzania poczty za pośrednictwem programu, poczta przez stronę mi wystarczy. Kontakty chciałbym przesłać między telefonami tylko dlatego, że nie ma normalnej opcji z kopiowaniem na SIM. Te setki dodatkowych wpisów w polach kontaktu to dla mnie bajer, bez którego się obejdę.

Facebooka zostawię na sam koniec. Ostatnio z konieczności (fuj) założyłem tam konto, gdyby nie to, w ogóle nie rozważałbym nawet opcji kontaktu po facebooku.

Microsoft chce mnie uzależnić od siebie, ale ja się nie dam. :-D Nigdy więcej czegoś od MS.

johnny, zainstalowałem. Pojawiła mi się w ustawieniach wiadomości pozycja Mail for Exchange. Niestety, z jakiegoś powodu nie mogę do niej wejść. Po prostu nic się nie dzieje przy kliknięciu (telefon zrestartowałem od instalacji). Było jakieś ostrzeżenie, by nie synchronizować inaczej niż przez Exchange, bo dane zostaną utracone. No i nie wiem, co teraz zrobić. Nie mam jeszcze zdefiniowanej skrzynki. Gdy ją tworzę, dostaję komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Do przeglądarki internetowej dodano zakładkę, aby umożliwić używanie poczty e-mail.
i telefon nie ma nadal żadnej zdefiniowanej skrzynki.
Telefon jest nie mój, więc żadne dane nie mogą zniknąć. Chcę pobrać kontakty z konta MS, zostawić je na jakiś czas na N79, potem skasować z telefonu, ale bez utraty jakichkolwiek danych na koncie MS. Nie chcę pobierać na telefon żadnych danych poza kontaktami. Jak to zrobić w kolejności?
galtom pisze:autoryzacje dwustopniowa
Prawie na pewno nie mam tego włączonego. Jaka to jest, przez SMS?
galtom pisze:zalecam jej wlaczenie
Dlaczego? Już MS moje dane sprzedał. Podobnie Google i inni.
galtom pisze:MS Authenticator
Zetknąłem się z nim kiedyś. Do czego służy i jak działa?

=====
Jak dowiem się, jak z tym dalej - ostatnia próba. To nie ma sensu, zdążyłbym już nawet pojedynczo je poprzesyłać.

#666380  autor: galtom
 07 paź 2013, 17:12
Nie wiem cos sie tego MS uczepil, skoro z tego rozwiazania korzystaja wszyscy (kontakty w chmurze) bo jest supe wygodne. To raz.

Dwa, logicznym zalozeniem tworcow sstemow mobilnych do smartfonow byl fakt, ze nikt kto taki telefon kupuje zadnych kontaktow na sim nie bedzie probowal trzymac. W spoleczenstwach rozwinietych bowiem wszyscy (a juz na pewno ci, majcy smartfona) potrzebuja troche wiecej informacji niz numer telefonu I nazwisko. Dodatkowo nalezy wziac pod uwage fakt, ze tradycyjny tyb zmiany telefonu polega na kupnie nowszego I starszego.

Twoj problem jest toche taki, jakbys chcial przerzucic maile do nokii 3310 I mial pretensje do Ms, ze sie nie da.

Dostep do chmury, jak sie (na swiecie) kupuje smartfona ma sie wlasciwie zawsze + w wiekszosci wypadkow obecnie takze unlimited data plan.

A MS Authenticator generuje kody dwustopniowej autoryacji dla niektorych aplikacji. Mam go w telefonie I przydaje sie do dropboxa I outlooka jesli jesli korzystam z nieswojego komputera.

Czy przeczytales dokladnie instrukcje z postu dot. N97? Zrobiles to co tam pisali? Przeciez te nokie wiele sie nie roznia....

Pozdrawiam,
Galtom

#666384  autor: user_delete17
 07 paź 2013, 17:46
Markadiusz pisze: zainstalowałem. Pojawiła mi się w ustawieniach wiadomości pozycja Mail for Exchange. Niestety, z jakiegoś powodu nie mogę do niej wejść.
Używałem tego jeszcze za czasów E66 wiec dokładnie nie pamiętam, ale to trzeba wejść nie w wiadomościach tylko w aplikację i tam dokonać ustawień. Potem w wiadomościach będziesz miała maile.
Generalnie to ja od zawsze miałem hotmaila i z tego korzystałem w E66 i jak na owe czasy to było bardzo fajne rozwiązanie. Jednak trzymanie kontaktów na sim to trochę moim zdaniem złe rozwiązanie. Karta padnie i lipa. Dlatego kontakty i kalendarz mam online i kopię w pliku na komputerze. No ale jak kto woli.

#666385  autor: drcox
 07 paź 2013, 17:58
Markadiusz pisze:Tylko dlaczego (wiem - bo ich produkt) MS zmusza mnie do korzystania z Outlooka, jeśli nie mam zamiaru?
A z Androida korzystasz?

#666389  autor: user_delete34
 07 paź 2013, 18:08
Mam wrażenie, że niektórym kasa i dostęp do gadżetów trochę poprzewracały w głowach. Nie kupiłem urządzenia po to, by wykorzystać każdą najdrobniejszą jego funkcję, tylko by używać zgodnie z potrzebami. A ja żyję i nie mam czasu, by 24/7 bawić się telefonem.

Przejrzałem ponownie tamten wątek i nadal nie widzę odpowiedzi na moje pytanie. Wg wątku musiałbym jeszcze bardziej kombinować, instalować kolejne programy.
johnny pisze:to trzeba wejść nie w wiadomościach tylko w aplikację i tam dokonać ustawień
Nie mam innej aplikacji do kontaktów czy maila.

Dobra, kończę, bo straciłem niepotrzebnie czas, a nadal nic nie mam. Dzięki za chęć pomocy, ale jak widać dziś kopiowanie kontaktów jest czymś nadzwyczajnym.

[ Dodano: 2013-10-07, 18:11 ]
drcox pisze: A z Androida korzystasz?
Nie, obecnie mam tylko HTC 8S, pożyczoną Nokię N79, Nokię 3100 i 5110. 8Sa planuję zmienić na Nokię N8. Liczę, że z tym krokiem skończą się problemy.

#666391  autor: user_delete17
 07 paź 2013, 18:15
Markadiusz pisze: planuję zmienić na Nokię N8. Liczę, że z tym krokiem skończą się problemy.

Ja przenosiłem kontakty z Lumi 710 na C7, a więc prawie to co N8 i żadnych problemów nie miałem. Raz ustawiasz i po temacie. Zmieniasz sprzęt, ale dane masz te same.

Nie mam jak sprawdzić ale aplikacja po instalacji powinna się pojawić. Chyba, że się nie udała instalacja.

#666401  autor: user_delete34
 07 paź 2013, 19:00
johnny, żadna aplikacja się nie pojawiła, widzę tylko tą jedną opcję w ustawieniach, więcej nie mam czasu grzebać.

Temat można zakończyć, teraz nic i tak już nic nie zmienia.