• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #625256  autor: emer89
 06 kwie 2013, 14:25
Witam,
od jakiegoś czasu mam HTC 8s z WP8.
Telefon fajnie się sprawuje, jestem z niego zadowolona.
Jedynym jego wielkim minusem jest to, że wszelkie aplikacje instalują się w telefonie a nie na karcie SD. I dzięki temu, posiadając naprawdę minimalną ich ilość nie mogę już nawet mapy zaktualizować... masakra. Nigdzie nie widzę opcji, aby to zmienić. Czy taka istnieje?
Widzę jedynie, że muzyka, filmy, zdjęcia itp mogę zapisywać na SD, ale nic o aplikacjach. Mam wrażenie, że to głównie system operacyjny zajmuje całą pamięć w moim telefonie, bo aplikacji naprawdę mam niewiele...
Macie jakieś pomysły?

Jak to jest z kontaktami? Czy one zapisują się na karcie SIM czy jakoś w WP8? Bo mam nową kartę i świeżo wpisywałam do niej kontakty i gdyby w razie czego coś się stało z telefonem nie okazało się, że kontakty mi przepadły...
A jeżeli tak jest, to czy istnieje opcja, że zainstaluje jakiś program na komputerze, który pobierze moje wszelkie kontakty tak na wszelki wypadek abym miała do nich dostęp?

Jeszcze jedno pytanie... może głupie i banalne w odpowiedzi ale nie mam pojęcia jak to jest.
Czy mogę w HTC 8s zmienić system operacyjny? Np. na androida? Jeżeli tak, to gdzie mogę znaleźć jak, i czy jeżeli to zrobię to czy będę mogła wrócić jak coś WP8.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2013-04-06, 14:39 ]
a jeszcze jedno... właśnie chciałam zwolnić miejsce i usunęłam gre za którą wcześniej zapłaciłam 10 bo byłam PRZEKONANA, że w sklepie będę mogła pobrać ją ponownie w pełnej wersji... a tu mogę pobrać w wersji do przetestowania!! Masakra, przecież mam profil XBOX LIVE itp. Jak mogę tę grę ponownie zdobyć nie płacąc?

#625276  autor: user_delete34
 06 kwie 2013, 15:56
Aplikacje instalują się tylko na telefonie ale przez syf jak pobrane mapy, muzyka itp (cache różnych aplikacji) zapełnia się folder tymczasowy (z założenia - jednak sam się nie opróżnia) Inne.

Pobierz aplikację Shrink Storage, zapełnij nią pamięć (TAK!), a potem skasują nią to, co zapełniłaś. Dokładna instrukcja jest dostępna po otworzeniu aplikacji.

Jeśli masz włączoną transmisję danych lub przynajmniej co jakiś czas łączysz się przez WiFi, a oprócz tego w ustawieniach, w kopii zapasowej włączyłaś kopiowanie kontaktów na serwer - jesteś bezpieczna. Żeby zobaczyć te kontakty, wejdź w pocztę outlook (przez live.com) i w górnym pasku po kliknięciu strzałki wybierz Kontakty. Możesz je wyeksportować do pliku i pobrać na dysk komputera.

Domyślnie kontakty zapisują się w pamięci telefonu.

Nie zmienisz systemu. To technicznie niemożliwe. Jeśli lubiłabyś się bawić w tego typu rzeczy, to polecam Leo (HTC HD2). :)

Nie wiem co zrobić odnośnie gry. Napisz do Microsoftu maila? Na windowsphone.com powinno być info, że pobrałaś już tą grę ale może być tak, że teraz wyszła jej aktualizacja/nowa wersja i zakup jest już nieaktualny wg MS. :/

#625283  autor: emer89
 06 kwie 2013, 16:30
dzięki wielkie, zwolniło mi się 400 mb.

mam pytanie: bo ściągnęłam mapę Polski. do czego ona może mi się przydać w htc 8s? bo rozumiem, że ona ma jakoś działać w różnych aplikacjach? bo nie mam gps?

czy znacie jakąś aplikację, która potrafi (np dzięki internetowi) sprawdzić trasę jaką się biegło itp (która nie wymaga gps)?

pzdr

#625299  autor: user_delete34
 06 kwie 2013, 17:20
emer89, telefon jest wyposażony w GPS ale nie masz nawigacji krok po kroku. Nie, nie będzie działać w różnych aplikacjach. Będzie tylko w mapach, nie będziesz musiała jej pobierać na bieżąco, jeśli chcesz coś w Polsce wyszukać.
Która nie wymaga GPS? To jaki w tym sens? Nawet jak da radę (lokalizacja po sieci) to będzie to strasznie niedokładne. Poszukaj Sports Tracker czy też Endomondo (słyszałem takie nazwy - nie wiem, co to, nie wiem, czy jest na WP8).

#625326  autor: emer89
 06 kwie 2013, 19:20
Markadiusz pisze:emer89, telefon jest wyposażony w GPS ale nie masz nawigacji krok po kroku. Nie, nie będzie działać w różnych aplikacjach. Będzie tylko w mapach, nie będziesz musiała jej pobierać na bieżąco, jeśli chcesz coś w Polsce wyszukać.
Która nie wymaga GPS? To jaki w tym sens? Nawet jak da radę (lokalizacja po sieci) to będzie to strasznie niedokładne. Poszukaj Sports Tracker czy też Endomondo (słyszałem takie nazwy - nie wiem, co to, nie wiem, czy jest na WP8).
runtastic może dzięki wifi pokazać trase na mapie, także daje rade jeżeli ktoś sobie biega codziennie kilka km jak ja. mega dokładności mi nie trzeba, także spoko.
wiadomo, że nawigacja z takim czymś nie ma chyba zbytnio sensu, ale bieganie - czemu nie?:)

#625336  autor: user_delete34
 06 kwie 2013, 19:49
emer89 pisze:mega dokładności
Ja mówię o rozbieżności typu pokazanie, że jesteś może i 10 km dalej!
We Wrocku powinno być lepiej o wiele ale u mnie nawigacja po sieci wskazywała, że byłem chyba 8 km dalej.