• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #623390  autor: user_delete34
 29 mar 2013, 00:30
Jak to jest w WP8 z transmisją danych po sieci komórkowej? Przy WiFi ikona odpowiednio szarzeje lub bieleje gdy transmisji nie ma lub jest. Gdy jednak wyłączyłem WiFi a włączyłem transmisję po sieci, ikona E (EDGE) wyświetla mi się przez cały czas, nic się nie zmienia. Czyżby faktycznie cały czas był aktywny transfer danych? A może to tylko ikona maksymalnej dostępnej technologii połączenia; połączenie kiedy jest to jest, choć ikona nic się wtedy nie zmienia? Niestety, nie mam dostępnej aplikacji Data Sense, by wiedzieć kiedy przesyłane są dane.

#623392  autor: drcox
 29 mar 2013, 01:17
Ikona jest cały czas gdy jest aktywna sesja transmisji danych. Nie ma różnicy, czy coś się przesyła, czy nie.

#623403  autor: user_delete34
 29 mar 2013, 09:24
drcox, a Ty też tak masz, że transmisja jest aktywna cały czas, jeśli tylko jest włączona w ustawieniach? U mnie ikona nie znika i to mnie dziwi - czemu tak usilnie telefon trzyma się tego jednego połączenia i się nie rozłączy? Na szczęście, przez noc z aktywnym połączeniem spadło mi tylko 4% energii baterii.

#623453  autor: drcox
 29 mar 2013, 13:23
Tak to jest normalne. Transmisja jest aktywna cały czas. Jak dla mnie to tak jest lepiej, bo z taktowaniem co 100Kb download i upload osobno, czyli 200Kb za jednym razem, to jakby przy aktualizacji kafla miał się co 30min łączyć i rozłączać to w ciągu doby trochę ubędzie pakietu...

#623487  autor: user_delete34
 29 mar 2013, 14:52
drcox, wiem że to taniej wychodzi tylko myślę, jak to będzie z baterią, czy nie będzie za szybko padać - zobaczymy. Dzięki za wyjaśnienie. :)

#623498  autor: drcox
 29 mar 2013, 15:18
Ja przerabiałem dwa scenariusze - miałem cały czas włączoną transmisję, albo włączałem tylko wtedy jak potrzebowałem - nie jest to warte żadnego zachodu, oszczędności energii są nikłe.

#623504  autor: user_delete34
 29 mar 2013, 15:29
Skoro tak, to super. A czy jest możliwość ustalenia priorytetu WiFi ponad GSM? Wczoraj miałem włączoną i transmisję po sieci i WiFi, telefon wolał jednak korzystać z tej pierwszej.

#623511  autor: drcox
 29 mar 2013, 15:42
Jeżeli jest dostępne WiFi, to telefon będzie korzystał z WiFi (ale sesja transmisji danych dalej będzie aktywna, po prostu nie będzie nic przez nią przesyłane). To zależy też, czy masz dostępną opcję aktywnego WiFi po wygaszeniu ekranu, bo z tego co wiem to ona po drodze doszła w jakiejś aktualizacji. Bo jeżeli tej opcji nie masz, to po wygaszeniu ekranu WiFi się wyłącza i telefon się synchronizuje przez GSM/3G.

#623513  autor: user_delete34
 29 mar 2013, 15:51
Mam włączoną możliwość działania WiFi także po wygaszeniu ekranu. Wtedy byłem w zasięgu WiFi (ledwie metr od routera) i połączony z siecią, jednak o dziwo leciało przez EDGE. No nic, może to pojedynczy przypadek.