czysto subiektywnie
-dzwonienie i pisanie sms,
po wcześniejszym korzystaniu z blackberry, bardzo mi odpowiada to wrzucenie do jednego wora. o ile mi wiadomo jedynym sposobem na wyłączenie tego jest po prostu nie skonfigurowanie fb ;p ps w wp jest wyjątkowo wygodna klawiatura, której to wygody nie zaznałem w żadnym adroidzie.
- email
z tego co zauważyłem tylko 1 konto można ustawić jako push,
- synchronizacja kalendarza i kontaktów
synchronizacja jest teoretycznie i działa, w praktyce wiele osób na to narzeka ze wzgl na mało możliwości wbudowanego kalendarza(jednak mi wystarcza) przez co nie rozglądałem się za żadną alternatywą
chyba największa bolączka, ie nie idzie zsynchronizować, ponad to strony za każdym razem ładują się od początku. są zamienniki jak uc browser, jednak wszystko na jeden kopyt.
- facebook/ms
okrojony, nawet bardzo w stosunku do appek z ip czy anda, jednak ma swój urok, masz dostęp do najnowszych postów z pozycji kontaktów, chat na fb połączony z smsami, najnowsze zdjęcia znajomych dostępne z pozycji galerii. i to praktycznie wszystko. nie, grup z tego co zauwazylem nie obsluguje.
- pilot
pc remote, ma najwazniejsze funkcje mobile mouse
- płacenie za parking
dunno
- czytanie pdf
tak, mozesz ładować z mejla czy skydrive.
jednak z tego co zauważyłem na wcześniejszych telefonach tj l610 i l800 pdf odtwarza się mało wygodnie
.cbr nie sprawdzałem
- news
tutaj nie znalazłem żadnej satysfakcjonującej mnie aplikacji
- mapy
mapy z nokii(here drive+ beta)są całkiem dokładne jednak przy długich trasach wybrana droga jest czasem, jak by to ująć, nie do końca optymalna.. jest aplikacja gMaps, masz tam uproszczoną navi na mapach googla. here drive + powinny być dostępne również w htc
- gry
nie mam czasu na gry, smigam tylko w wordament i sumuray. całkiem fajne darmowe gierki na myślenie właśnie
Czy MS w ramach budowania tego słynnego ekosystemu daje jakieś dodatkowe funkcjonalności telefonu jeżeli ma się kompa z win8 zamiast 7?
dunno, pod wpływem żony szybko pozbyłem się win 8 :p
Czy mniejsza ilość ramu w HTC 8S (i z tego co widzę w nowo zapowiedzianych nokiach 520 i 720 też tyle ma być) nie stanowi jakiegoś problemu? Raz że multitasking , a dwa że przy 512MB podobno "mogą nie działać niektóre funkcje i aplikacje"
przy 512 w l800 czasem przycinało mi przy czytanie pdf,
ps jeżeli jakiejś apki nie da się ściągnąć przez market, to i tak z pewnością wrzucisz je poprzez konto developerskie kablem usb
Czy branding operatora rzeczywiście tutaj nie istnieje jak na ios i update'y wychodzą od razu jak ms je wyda?
tutaj nie chciał bym się wypowiadać,
Windows ma to do siebie że idzie tanio fony z nimi wyszarpać, mi się udało w styczniu wyrwać Lumię 820 za 700 zł i to nówkę

Nie wszystkie skupy chcą te telefony, na allegro zalegają, więc relatywnie łatwo złapać desperata który potrzebuje pieniędzy od ręki.
pozdrawiam