• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #617539  autor: wtd
 01 mar 2013, 15:02
Ciągle mi ostatnio po głowie chodzi telefon z windowsem 8. Jako że iphone musi chyba niedługo iść na naprawę gwarancyjnyą to pomyślałem że może teraz będzie niezły moment żeby spróbować. Ale jako że z telefonu nie tylko dzwonię to mam parę pytań do użytkowników, czy z win8 będę mógł korzystać tak jak z telefonu korzystam do tej pory:

-dzwonienie i pisanie sms, podejrzewam że tutaj nie ma większych problemów. Martwi jedynie mnie trochę że wszystkie wiadomości od danego kontaktu, niezależenie czy sms, facebook czy coś innego trafiają do jednego wora. Nie przeszkadza to? Da się w razie czego wyłączyć?
-email. Korzystam z kont na gmail, o2 i uczelni. Tu również nie spodziewam się większych problemów. Czy może powinienem?
-synchronizacja kalendarza i kontaktów z google. Ostatnio czytałem że google przedłużył korzystanie z exchange do sierpnia, a microsoft podobno zobowiązał się do tego czasu dodać innep protokoły do systemu. Działa to ok? Jakby się okazało że ms nie dał rady się wyrobić do sierpnia, to jest jakaś inna darmowa i ogólnodostępna opcja synchronizacji kalendarza między laptopem a telefonem (niekoniecznie googlowy kalendarz)
-www internet explorer, niby jest. Nie działa on na webkicie którego wszyscy używają. Nie ma z tym problemu z kompatybilnością? Dodatkowo interesuje mnie synchronizacja stron między komputerem i telefonem (głównie z komputera na telefon). Na androdzie używałem po prostu chrome, na ios czasami też oprócz tego pocket. Żadnego z nich nie ma na wp8. Jakieś rozsądne alternatywy czy muszę linki na mejla sobie wysyłać?
-facebook Aplikacja napisana przez MS. Jak to wygląda? Nie ma jakiś ułomności? Obsługuje wszystko, łącznie z prywatnymi grupami?
-Pilot leżąc na kanapie i oglądając filmy często używam telefonu jako pilota (aplikacja mobile mouse na ios), zastępuje on i myszkę i klawiaturę i pozwala całkiem wygodnie sterować wszystkim. W sklepie widzę jakieś aplikacje tego typu są. Używał ktoś? Może polecić?
-Płacenie za parking w Warszawie konkretnie. Na androida/ios jest oficjalna aplikacja mobiparking które to umożliwia. Na wp8 znalazłem tylko ogólną aplikację skycash, która niby też ma taką funkcjonalność. Używał ktoś tego? Działa jak trzeba? Niby można smsem i kodami USSD, ale jest to zdecydowanie mniej wygodne.
-czytanieCzasami lubię sobie poczytać jakieś czasopisma w pdf, albo komiksy w cbr. Nie ma z tym problemu? Można je jakoś bezprzewodowo ładować na telefon? Skydrive? Jakoś inaczej?
-newsy od dawna używam pulse, jako fajnej aplikacji agrergującej newsy z kilku serwisów. NA wp8 nie ma. Jest jakaś dobra alternatywa do tego?
-mapy nie wykorzystuję za często telefonu do nawigacji krok po kroku, więc bez tego bym przeżył. Częściej wykorzystuję do sprawdzenia na mapie jakiegoś adresu na terenie warszawy, więc coś takiego musi być i musi działać dobrze. Mapy apple, wspierane w razie potrzeby mapami google sprawiają się w tym celu bardzo dobrze. Jak to wygląda na wp8? Nokia cośtam swojego ma, podobno niezłe. A jak to wygląda na HTC? Google maps podobno przez przeglądarkę tylko. Działa to jakoś ludzko?
-gry lubię grać na telefonie. Głównie w jakieś niezbyt skomplikowane logiczne gry. Na iphone jest tego pierdyliard, na wp8 z tego co widzę w sklepie mniej, ale też sporo. A jak z jakością? Da się w grać? Czy same gnioty? Mając przez jakiś czas telefon z androidem odniosłem wrażenie że gry które tam znajdywałem przeglądając topowe listy były jakoś mniej wciągające niż to co na ip znajduję, a do tego zauważalnie brzydsze

I do tego trzy ogólne pytania:
Czy MS w ramach budowania tego słynnego ekosystemu daje jakieś dodatkowe funkcjonalności telefonu jeżeli ma się kompa z win8 zamiast 7?
Czy mniejsza ilość ramu w HTC 8S (i z tego co widzę w nowo zapowiedzianych nokiach 520 i 720 też tyle ma być) nie stanowi jakiegoś problemu? Raz że multitasking , a dwa że przy 512MB podobno "mogą nie działać niektóre funkcje i aplikacje".[/b]
Czy branding operatora rzeczywiście tutaj nie istnieje jak na ios i update'y wychodzą od razu jak ms je wyda?

Zastanawiam się nad HTC 8S (bo najtańszy a nie wiem czy mi się spodoba ten system na dłuższą metę) albo 8X (bo niewiele droższy od Lumii 820, dużo tańszy od 920 a ma ekran 720p). Czy może nokie są pod jakimiś względami dużo lepsze od HTC?

#618050  autor: Dea7h
 04 mar 2013, 18:18
czysto subiektywnie

-dzwonienie i pisanie sms,

po wcześniejszym korzystaniu z blackberry, bardzo mi odpowiada to wrzucenie do jednego wora. o ile mi wiadomo jedynym sposobem na wyłączenie tego jest po prostu nie skonfigurowanie fb ;p ps w wp jest wyjątkowo wygodna klawiatura, której to wygody nie zaznałem w żadnym adroidzie.

- email

z tego co zauważyłem tylko 1 konto można ustawić jako push,

- synchronizacja kalendarza i kontaktów

synchronizacja jest teoretycznie i działa, w praktyce wiele osób na to narzeka ze wzgl na mało możliwości wbudowanego kalendarza(jednak mi wystarcza) przez co nie rozglądałem się za żadną alternatywą

chyba największa bolączka, ie nie idzie zsynchronizować, ponad to strony za każdym razem ładują się od początku. są zamienniki jak uc browser, jednak wszystko na jeden kopyt.

- facebook/ms

okrojony, nawet bardzo w stosunku do appek z ip czy anda, jednak ma swój urok, masz dostęp do najnowszych postów z pozycji kontaktów, chat na fb połączony z smsami, najnowsze zdjęcia znajomych dostępne z pozycji galerii. i to praktycznie wszystko. nie, grup z tego co zauwazylem nie obsluguje.

- pilot

pc remote, ma najwazniejsze funkcje mobile mouse

- płacenie za parking

dunno

- czytanie pdf

tak, mozesz ładować z mejla czy skydrive.
jednak z tego co zauważyłem na wcześniejszych telefonach tj l610 i l800 pdf odtwarza się mało wygodnie
.cbr nie sprawdzałem

- news

tutaj nie znalazłem żadnej satysfakcjonującej mnie aplikacji

- mapy

mapy z nokii(here drive+ beta)są całkiem dokładne jednak przy długich trasach wybrana droga jest czasem, jak by to ująć, nie do końca optymalna.. jest aplikacja gMaps, masz tam uproszczoną navi na mapach googla. here drive + powinny być dostępne również w htc

- gry

nie mam czasu na gry, smigam tylko w wordament i sumuray. całkiem fajne darmowe gierki na myślenie właśnie

Czy MS w ramach budowania tego słynnego ekosystemu daje jakieś dodatkowe funkcjonalności telefonu jeżeli ma się kompa z win8 zamiast 7?
dunno, pod wpływem żony szybko pozbyłem się win 8 :p
Czy mniejsza ilość ramu w HTC 8S (i z tego co widzę w nowo zapowiedzianych nokiach 520 i 720 też tyle ma być) nie stanowi jakiegoś problemu? Raz że multitasking , a dwa że przy 512MB podobno "mogą nie działać niektóre funkcje i aplikacje"
przy 512 w l800 czasem przycinało mi przy czytanie pdf,
ps jeżeli jakiejś apki nie da się ściągnąć przez market, to i tak z pewnością wrzucisz je poprzez konto developerskie kablem usb

Czy branding operatora rzeczywiście tutaj nie istnieje jak na ios i update'y wychodzą od razu jak ms je wyda?
tutaj nie chciał bym się wypowiadać,

Windows ma to do siebie że idzie tanio fony z nimi wyszarpać, mi się udało w styczniu wyrwać Lumię 820 za 700 zł i to nówkę :-)
Nie wszystkie skupy chcą te telefony, na allegro zalegają, więc relatywnie łatwo złapać desperata który potrzebuje pieniędzy od ręki.

pozdrawiam

Obrazek

#618777  autor: wtd
 08 mar 2013, 16:11
Dea7h pisze:z tego co zauważyłem tylko 1 konto można ustawić jako push
Ale "nie push" nie ma takich ograniczeń? Ja potrzebuję jakoś 3-5 kont. Push nie jest konieczny, o ile mogę je ustawić na sprawdzanie poczty co 1h.
Dea7h pisze:synchronizacja jest teoretycznie i działa, w praktyce wiele osób na to narzeka ze wzgl na mało możliwości wbudowanego kalendarza(jednak mi wystarcza) przez co nie rozglądałem się za żadną alternatywą
Ja jakiś zaawansowanych opcji nie potrzebuję. Zwykłe dodawania pojedynczych wydarzeń na daną godzinę danego dnia i żeby mi się to z google synchronizowało.
Dea7h pisze:nie, grup z tego co zauwazylem nie obsluguje.
hmm, to dość słabo. Rozumiem, że IE, sobie radzi z mobilnym fb, w razie czego?
Dea7h pisze:Windows ma to do siebie że idzie tanio fony z nimi wyszarpać, mi się udało w styczniu wyrwać Lumię 820 za 700 zł i to nówkę
No jest to plus, ale tak jak czytam to cały czas nie jestem przekonany do tego windowsa. Zwłaszcza, od wczoraj, jak pobawiłem się Xperią Z, która spowodowała, że znowu bardzo poważnie rozważam przesiadkę na androida.

#619182  autor: kamil1221
 10 mar 2013, 18:26
Dzwonienie i pisanie:
Jeśli chodzi o połączenie miejsca gdzie są smsy i chat z fb – można po prostu nie scalać kontaktu zwykłego z kontaktem fb.
Email:
W sumie nie mam pojęcia – używam jedynie hotmila. Konto z Google na pewno można podłączyć do telefonu – inne pewnie też (tylko trzeba samemu konf. wpisać)
WWW:
W ustawieniach IE nie widzę opcji synchronizacji zakładek z IE na PC.
FB:
Szału nie ma – ale ciekawie wygląda :)
Czytanie:
PDF – bez problemu. Można wrzucać pliki na skydrive.
Newsy:
HTC ma wbudowany czytnik newsów w kafelek z zegarem.
Mapy:
Można pobrać – są offline.
Jak na razie nie miałem problemu z pamięcią RAM w moim 8s.