• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #598794  autor: Kysiek_o_O
 03 gru 2012, 19:09
witam, co sądzicie o nowym smartfonie nokii?? jest on wart tych 1500-1600zł?? czy może lepiej poczekać trochę aż cena spadnie jeszcze bardziej i aż się on przyjmie na rynku i poznamy opinie tych którzy zaryzykowali??
Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 22:56 przez Kysiek_o_O, łącznie zmieniany 1 raz.

Ranking użytkowanych przeze mnie telefonów:
1) Iphone 5, 2) SGS 2, 3) N85, 4) SE C902, 5) W810i, 6) SE K750i 7) C3-01.5, 8) SE K500i, 9) N6288, 10) Siemens C60

#598800  autor: user_delete34
 03 gru 2012, 19:33
Nie dowiesz się, dopóki sam jej nie wypróbujesz. ;) Nie sądzę, żeby kupno tego telefonu było ryzykiem. Miałem przez moment okazję wypróbowania WP8 na 920stce. Niestety, nie przygotowałem się do tego od strony sprawdzenia interesujących konkretów, a tylko sprawdziłem, jak "leży mi" ten sys na tym sprzęcie. Odczucia jak najbardziej pozytywne. Działa sprawnie, ładnie przy tym wyglądając, pozostaje czekać na bardziej sensowną jak na telefon cenę. W przypadku 820stki, różnicę odczujesz (albo i nie) w rozdziałce wyświetlacza. Obie sztuki niestety trochę ważą.

#599366  autor: bledos
 07 gru 2012, 09:58
Mam ją od kilku dni - przed kilkoma miesiącami "rozwiodłem" się z 800tką na rzecz N9 i dopiero wówczas szybko doceniłem zalety WP. W 820 poprawiono parę rzeczy względem 800, w zasadzie w samym systemie, takie jak BT do wymiany plików czy pamięć masowa po podłączeniu pod USB. Gdybyś miał konkretne pytania, to chętnie odpowiem w miarę możliwości :) Jak dla mnie, zapalonego niegdyś "grzebacza" (w n900 instalowałem androida, w n9 bawiłem się w modyfikacje, wcześniej romy na wm i inne przygody), obecnie to świetny system out of box - wyciągasz i korzystasz.

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#599478  autor: user_delete34
 07 gru 2012, 18:25
bledos, ja Cię o co nieco spytam.
Jak jest z głośnością rozmów? Mam "szczęście" zwykle dostawać telefony kiedy jestem w dość głośnym otoczeniu i często nie słyszę w ogóle rozmówcy na swojej N-ce, a na takim Viewty problem dla mnie nie istnieje.
Ile wytrzymuje bateria i przy jakim używaniu?
Jak IE? Wystarczy do wygodnego przeglądania większości stron, czy raczej brak flasha jest bardzo odczuwalny?

#600184  autor: kowcio
 10 gru 2012, 12:39
Markadiusz pisze:Jak jest z głośnością rozmów? Mam "szczęście" zwykle dostawać telefony kiedy jestem w dość głośnym otoczeniu i często nie słyszę w ogóle rozmówcy na swojej N-ce, a na takim Viewty problem dla mnie nie istnieje.
Bo LG ma inną jakosć niż Nokie ;) Ja powiem, że z 820 jestem bardzo zadowolony. Ten telefon zmienił moje zdanie o mobilnym Windowsie. Jakość rozmów jest bardzo dobra, dźwięk jest wystarczająco głośny by wygodnie gadać.
Markadiusz pisze:Ile wytrzymuje bateria i przy jakim używaniu?
Półtorej doby wytrzymała przy kilkunastu SMSach, porobieniu sporej ilości zdjęć, pobawieniu się chwilkę i godzinie rozmów via 3G. Nie jest źle, ale też nie zachwyca.
I to chyba największa wada tego modelu, jeśli chodzi o całokształt.
Markadiusz pisze:Jak IE? Wystarczy do wygodnego przeglądania większości stron, czy raczej brak flasha jest bardzo odczuwalny?
Mnie pasuje, wygodnie można śmigać. Jest ok.

Tylko 1600 zł to samobój w wydaniu Nokii. Kto to kupi za tyle? Nie wiem. Testuję też LG L9, jakoś niezbyt podoba mi sie ten LG, ale on kosztuje 900 zł, a nie 1600, a oferuje więcej możliwości.

W Lumii także zaskoczył mnie ekran. Wreszcie jest AMOLED, na którym nie widać pentile, wreszcie!!

#600242  autor: user_delete34
 10 gru 2012, 17:42
kowcio pisze:dźwięk jest wystarczająco głośny by wygodnie gadać
Szkoda, że tak nie jest wszędzie, bo podstawowym przeznaczeniem telefonu są... rozmowy.
Bateria co prawda nie zachwyca, jednak nie narzekałbym na to, skoro Nokia ma tanią ładowarkę przenośną a i sama bateria w telefonie mogłaby przecież nie wytrzymać dnia, co nie jest już rzadkością.
Coś takiego jak zwiechy, przycinki (jak zakładam) na WP8 się nie zdarza, prawda?

#600293  autor: kowcio
 10 gru 2012, 19:59
Markadiusz pisze:Coś takiego jak zwiechy, przycinki (jak zakładam) na WP8 się nie zdarza, prawda?
Prawda, żebyś stanął na głowie, to nie zamulisz tego systemu, żeby nie wiem co. Stabilność, szybkość oceniam 10/10 i to bez żadnego naginania.
Bateria jeden dzień na pewno wytrzyma, jakby tak ładować telefon w nocy.

No co do jakości rozmów to ja też mega ubolewam, ale ostatnio spotkałem dużo smartfonów, które mnie zadowalały - tak jak mój L7, teraz ta 820, testuję też LG L9 gdzie jakosć rozmów jest również dobra, a nawet bardzo.

#600361  autor: bledos
 11 gru 2012, 08:18
Mi maksymalnie bateria wytrzymała 2 dni bez "międzyładowań" za to z lekkim dłubaniem w telefonie jednego dnia (jak to nowy telefon - trzeba poznać) i odpoczynkiem drugiego (nie samym telefonem człowiek żyje :)). Po lumii 800 i n9 jestem jednak przyzwyczajony, że telefon ładuję każdej nocy, poza tym mam kabel w pracy, ładowarkę samochodową i oczywiście ładowarkę w domu, dlatego nie zdarza się praktycznie, żebym został bez kontaktu.

Co do stabilności systemu również oczywiście nie mam zastrzeżeń. Raz tylko zdarzyła się sytuacja, kiedy była włączona nawigacja i zablokowany telefon, po jego odblokowaniu telefon dosyć długo wznawiał działanie navi i niestety nie wznowił po dłuższej chwili. Sam byłem tym mocno zaskoczony, ale poza tym nie ma opcji, żeby spowolnić znacząco działanie systemu instalowaniem masy aplikacji.

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#600488  autor: orson_dzi
 11 gru 2012, 16:50
kowcio pisze: żebyś stanął na głowie, to nie zamulisz tego systemu, żeby nie wiem co
WP7 się dało. Ściągnij coś z Marketplace i w momencie instalacji spróbuj coś zrobić. Tu też działa? ;)

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#600491  autor: kowcio
 11 gru 2012, 16:59
Porbałem grę, w tym czasie siedziałem na IE, przeglądałem najlepszą stronę do tetsu przeglądarki i nawet nie wiedziałem, kiedy się instalowała ;) Tu od tej strony to faktycznie rewelacja.

#602650  autor: vonski
 21 gru 2012, 17:01
A ja uważam, że 820 jest cicha. U mnie w biurze jest cicho jak makiem zasiał, a dzisiaj podczas kilku rozmów próbowałem bezskutecznie podgłośnić telefon, a już się nie dało.

Sam system też da się lekko zmulić. Szczególnie podczas grzebania w sklepie, gdzie przy szybszym przewijaniu listy aplikacji zaczem się zamyśli na sekundę lub nawet dwie. Ale samo UI działa bezbłędnie.

#602674  autor: wtd
 21 gru 2012, 19:28
vonski pisze:Szczególnie podczas grzebania w sklepie, gdzie przy szybszym przewijaniu listy aplikacji zaczem się zamyśli na sekundę lub nawet dwie.
Może to kwestia ściągania na bieżąco danych ze sklepu?

#602923  autor: Ganfrod
 22 gru 2012, 23:16
A ja mam inne pytanie, wiem, że może trochę takie Nostradamusowe ale zadam. Wspomnieliście o cenie, no cóż dla mnie takie sklepowe 1600 zł za telefon który już powoli puka do drzwi półki średniej to też za dużo, ale cena lumii 820 znacząco spada od momentu pojawienia się jej w ofertach "dla firm" i moje pytanie czy jeśli w około 2 miesięcy po premierze oscyluje na alledrogo w granicach 1,2 - 1,3 tys to czy w okolicach kwietnia/maja da się ją znaleźć za 900 zł? Co myślicie?

#603254  autor: user_delete34
 25 gru 2012, 02:10
Mam starego laptopa z xp, o ósemce na nim mogę tylko pomarzyć. Bardziej przydałby mi się nowy telefon (jeszcze nie teraz) ale może się okazać, że zakup samego telefonu nie ma sensu bez zakupu laptopa do niego (aby oba sprzęty współpracowały ze sobą), co z kolei nie wchodzi u mnie w grę finansowo.
Z jakich funkcji 920stki (zakładam, że 820 nie odstaje od niej) musiałbym zrezygnować, jeżeli miałbym tylko ją samą, bez możliwości choćby jednorazowego podłączenia do komputera przez Zune czy coś? Na pewno z synchronizacji z nim danych (oczywiste) ale z czego jeszcze? Podłączenie telefonu jako pamięć masowa wchodzi w grę, bo to xp bez problemu obsłuży. Da radę np. wgrać mapy, instalować wszystkie aplikacje (itp) bez połączenia z komputerem?

#607954  autor: kowcio
 15 sty 2013, 16:04
Z baterią się przeliczyłem. Naprawdę. Czasami trzymała krócej, czasami dłużej, lecz najczęściej telefon ładowałem co wieczór. Kilka razy zdarzyło się, że już o 18 była padnięta, a wcale jej super wycisku nie dawałem.. Na czuwaniu w 3G, z WiFi, bez ruszania 3 razy wytrzymała około 1,5 doby :o
Co do rozmów, to ja słyszałem ok, ale moi rozmówcy słyszeli echo, tak jakbym ze studni mówił, zasięg w tym telefonie jest tragiczny, trzeba ponawiać wysyłane SMSy. Jako telefon byłem z niej bardzo niezadowolony. Zaś jako maszynka multimedialna, bardzo przypadła mi do gustu. Więcej poczytac mozna w moim teście http://www.plusblog.pl/test-telefonu-nokia-lumia-820/

#607958  autor: user_delete34
 15 sty 2013, 16:23
W takim razie chyba wiem, czemu tak reklamują wygodną ładowarkę "kładzioną". ;) Ciekawy test. Zaskoczyła mnie ta niska jakość rozmów (dziś? dziś to HD Voice i drugi mikrofon dla przycięcia szumów powinien mieć każdy smartfon) i bateria. Myślałem, że na telepolis ktoś przesadził z tym głuchym telefonem. Myliłem się. Skoro 160 g jest też tak bardzo odczuwalne to tym bardziej Lumia 920, o której myślałem, nijak zda się jako gadżet kieszkonkowy.

#608718  autor: kowcio
 19 sty 2013, 23:19
Markadiusz, no niestety ja kilka razy robiłem podejście do Nokii jako producenta i kolejny raz dostałem w pysk od nich, mimo, że do Windowsa już byłem jakoś przekonany :/ ja nie lubię takich ciężkich telefonów. Lubię pogadać, więc i jakości oczekuję, a także nie lubię ładować telefonu co wieczór, dzięki czemu jeszcze mam LG L7. A ta ładowarka bezprzewodowa to naprawdę przydałaby mi się podczas testów. Z tego co wiem, to na TELEPOLIS będzie test 920 wraz z ładowarką bezprzewodową :) z tego co mi wiadomo, to tam bateria lepsza, ale ponoć nadal dość słaba.