• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #571707  autor: Franek77
 01 sie 2012, 23:19
Witam,

Jestem zainteresowany kupnem Nokii L710, ale usłyszałem od znajomych kilka plotek/informacji i chciałem potwierdzić czy faktycznie tak jest.
1. czy można ściągać aplikacje na telefon używając łącza wifi ? bo znajomy powiedział że aplikacje z marketplace można ściągać tylko transferem z sieci gsm
2. jak można zgrywać na kompa pliki multimedialne (np. zdjęcia, filmiki) tylko za pośrednictwem programy Zune??,
3. czy są jakieś aplikacje które monitorują transfer danych z sieci gsm, (np. odpowiednik watch dog w androidzie)??
4. Czy w przypadku gdy mam dostęp do sieci wifi telefon automatycznie przestaje korztystać transferu z sieci gsm i korzysta tylko z połączenia wifi??
Dziękuje z góry za wszelką pomoc
Ostatnio zmieniony 02 sie 2012, 00:36 przez Franek77, łącznie zmieniany 1 raz.

#571720  autor: orson_dzi
 02 sie 2012, 00:38
Franek77 pisze:znajomy powiedział że aplikacje z marketplace można ściągać tylko transferem z sieci gsm
Pogratuluj mu inteligencji i obycia.
Aplikacji większych niż ileśtam MB nie można ściągać przez sieć, trzeba przez Wi-Fi, inaczej nie da rady. To w trosce o rachunki i transfer użytkownika.
Franek77 pisze:tylko za pośrednictwem programy Zune??,
Tylko.
Franek77 pisze:czy są jakieś aplikacje które monitorują transfer danych z sieci gsm
Bardzo możliwe. Ale to musisz poszukać.
Franek77 pisze:Czy w przypadku gdy mam dostęp do sieci wifi telefon automatycznie przestaje korztystać transferu z sieci gsm i korzysta tylko z połączenia wifi??
Nie pamiętam. Ale bardzo możliwe, że jest opcja automatycznego skanowania.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#571758  autor: Franek77
 02 sie 2012, 10:17
Dzięki za odpowiedzi :D
ale jeszcze konkretyzując ostatnie pytanie to chciałem się dowiedzieć, czy w sytuacji gdy mam włączone wifi i korzystając z aplikacji które łączą się z internetem telefon będzie automatycznie korzystał z wifi zaprzestając jednocześni pobierać dane transferem sieci gsm?? czy też za każdym razem będę musiał ręcznie wyłączać pobieranie danych przez sieć gsm??

#571760  autor: PalonyLolek
 02 sie 2012, 10:31
Franek77 pisze:czy też za każdym razem będę musiał ręcznie wyłączać pobieranie danych przez sieć gsm??
Kolega tak skonfigurował Lumie, że po wejściu do domu, czyli w momencie gdy jest w obrębie swojego wifi automatycznie telefon przełącza się na wifi i nie pytał go o to dodatkowo. Kwestia tego, że i tak przy każdym połączeniu, czy przez wifi czy nie pyta o zgodę na wejście do neta czy jakoś tak.
Bawiłem się jego fonem ostatnio właśnie i gdy miał włączone wifi to oczywiście z pakietu danych nic mu nie schodziło, jeśli brać pod uwagę Twoje pytanie.

#571787  autor: orson_dzi
 02 sie 2012, 12:27
Tak, można ustawić automatyczne skanowanie i łączenie z siecią. Wszystko jest w ustawieniach.

#571872  autor: Franek77
 02 sie 2012, 16:19
Jeszcze raz dziękuje za pomoc i odpowiedzi na moje pytania :)
 #572105  autor: user_delete17
 03 sie 2012, 13:15
Franek77 pisze:Witam,

Jestem zainteresowany kupnem Nokii L710, ale usłyszałem od znajomych kilka plotek/informacji i chciałem potwierdzić czy faktycznie tak jest.
1. czy można ściągać aplikacje na telefon używając łącza wifi ? bo znajomy powiedział że aplikacje z marketplace można ściągać tylko transferem z sieci gsm
Ciekawa teoria :lol:
Franek77 pisze: 2. jak można zgrywać na kompa pliki multimedialne (np. zdjęcia, filmiki) tylko za pośrednictwem programy Zune??,
Tylko, ale i nie tylko. Możesz je z automatu wysyłać na skydrive w obie strony.
Franek77 pisze: 3. czy są jakieś aplikacje które monitorują transfer danych z sieci gsm, (np. odpowiednik watch dog w androidzie)??
Są. Darmowy licznik danych od Nokii dostępny w markecie.
Franek77 pisze: 4. Czy w przypadku gdy mam dostęp do sieci wifi telefon automatycznie przestaje korztystać transferu z sieci gsm i korzysta tylko z połączenia wifi??
Tak właśnie się dzieje jak telefon znajdzie się w zasięgu wi-fi. Przestaje wtedy korzystać z operatora, ale działa to tylko przy aktywnym ekranie. Po wygaszeniu znów przejdzie na operatora gsm.

Dostęp do internetu w telefonie jest też po połączeniu telefonu do komputerem kablem USB poprzez Zune.

#583666  autor: drcox
 20 wrz 2012, 17:53
Czyli jeżeli jest ustawione automatyczne łączenie się z moją siecią WiFi, to jak przekraczam progi swojej rezydencji, to przestaje ciągnąć dane z pakietu internetowego? Pytam, jak debil, ale technicznie to w Lumii w sumie nie ma chyba żadnej sygnalizacji, czy telefon jest połączony z netem czy nie. Albo nie zauważyłem.

#583697  autor: orson_dzi
 20 wrz 2012, 21:19
Pojawia się ikona na gorze ekranu. Ale musisz dotknąć wyświetlacz na górze.

#596020  autor: galtom
 18 lis 2012, 13:34

Pozdrawiam,
Galtom