• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #582309  autor: galtom
 15 wrz 2012, 09:34
Moj czas z Windows Phone (i Lumia 710) plynie nadal. Dzis niestety zauwazylem pierwszy powazny brak calego systemu - kopia zapasowa.
Musialem zrobic hard reset systemu (cos nie fajnego dzieje sie z czuloscia ekranu podczas ladowania - telefon pojdzie do serwisu) aby sprawdzic czy to nie soft (jednak).

W iOS i iPhone i iPada mozna w calosci "odtworzyc". W Windows Phone niestety nie. Ustawienia i aplikacje musza byc wgrane reczenie, od nowa. Niby jest (online) lista tego co bylo zainstalowane ale ona pokazuje wszyscto co kiedykolwiek tam bylo a nie to co faktycznie ostatnio. Nie wyobrazam sobie aby w telefonach z wieksza pamiecia odtwarzac w ten sposob np. 100 aplikacji po roku uzytkowania telefonu...

Zaczynam odczowac brak klienta VPN - czlowiek byc cos czasem zobaczyl a akurat nie ma pod reka iPada...

Ale nawet gdyby VPN byl to nie ma mozliwosci przlaczania sie miedzy sklepami Marketplace, takiego jak w iOS (proste i naprawde fajne). Pod tym wzgledem polityka MS jest jeszcze bardziej (glupio) restrykcyjna niz Apple. Szkoda. Szczegolnie w przypadku Europy, ktora sama sie laczy a takie dzialania ja dziela to problem.

Jesli mieszkacie np. w UK i PL to chcecie korzystac (macie karty platnicze) z obu sklepow. Nie liczac darmowych aplikacji, ktore sa np. na USA ale u nas juz nie a z ktorych np. w iPadzie korzystam (Netflix, Hulu Plus, BBC iPlayer - typowo rozrywkowe i darmowe [sama aplikacja usluga nie zawsze]).

Mam nadzieje, ze w WP8 to sie zmieni bo Lumia 920 podoba mi sie bardzo a iPhone zupelnie nie... poza tym fajnie byloby miec telefon uzupelniajacy desktopa i laptopa (hybryde) z Win8 Pro.

Na + moge za to powiedziec, ze (Lumia 710 to przeciez nie mocarny smartfon) jednoczesnie ustawialem telefon, reinstalowalem kolo 20 aplikacji, synchronizowaly sie jakies zdjecia, ktos zadzwonil i telefon ani razu nie dostal czkawki. Naprawde niesamowite. iPad z kilkoma zadaniami na raz radzi sobie gorzej...

Pozdrawiam,
Galtom